Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Μόνο οι κληρικοί ανήκουν στην Εκκλησία για να εορτάσουν την Αναστάση και να κοινωνήσουν;

Αναδημοσίευση από την Romfea.gr
Της Ράνιας Γάτου
Ποιήτριας – Δοκιμιογράφου - Εικαστικού

Δεν είμαστε κατασκευάσματα των ανθρώπων, αλλά δημιουργήματα του Θεού. Δεν είμαστε ποταπά ερίφια των διοικούντων, ούτε ξιπάσματα μιας αμαρτωλής κοινωνίας.
Είμαστε προσωπικότητες στο έργο της σωτηρίας του Χριστού. Είμαστε ο λαός του Χριστού μέσα από μια συνεχή μαρτυρία πίστεως και αγάπης προς Εκείνον.
Έχουμε βιώματα αγάπης προς τον θεό και προσθέτουμε τη Δόξα σε Εκείνον για όλα όσα μας συμβαίνουν.  Έχουμε ζωή διακονίας με αυθεντικό τρόπο.
Είμαστε ιεραπόστολοι της αποκατάστασης της αλήθειας. Ζούμε την πρώτη εξορίας της σταύρωσης του Χριστού και την πρώτη εξορία της Ανάστασης Του. Είμαστε βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος.
Δεν ανήκουμε στον εαυτό μας! Ανήκουμε εξ ολοκλήρου στον Θεό! Δεν γεννηθήκαμε από καμία υπουργική απόφαση, ούτε αναγεννηθήκαμε από κανένα υπουργείο.
Δεν είμαστε ο επίλογος στο ευρετήριο των κατηγοριών. Δεν είμαστε παράσιτα υπό καθαίρεση. Δεν είμαστε βοηθήματα, ούτε γεγονότα πεπερασμένα.
Δεν ανήκουμε σε κατηγορίες. Ζούμε μέσα στο ακατάληπτο φως της πρόνοιας του Θεού. Συμμαχούμε με τα παραδείγματα των αγίων. Αντλούμε δύναμη από το Άγιο Ποτήριο. Από τον Πνευματικό Πατέρα.
Δεν είμαστε υπάνθρωποι των παθημάτων μας. Δεν είμαστε χάρτες για να σκιαγραφείτε τις πολυάριθμες επιδιώξεις σας.
Δεν είμαστε φυλακισμένοι με αλυσίδες στα μάτια. Είμαστε σφραγισμένοι με το άγιο μύρο. Δεν είμαστε ειδωλολάτρες. Έχουμε  ιδανικά.

Διατηρούμε την εκκλησία ενωμένη. Κλήρος και λαός. Γλιτώσαμε από τα μαχαίρια των απίστων δεν θα μας εμποδίσετε να ζήσουμε τη μεγάλη στιγμή του Αγίου Φωτός!
Δεν έχετε δικαίωμα να μας το αρνηθείτε! Δεν έχετε πάρει την άδεια του Θεού! Είσαστε υποδείγματα θυσίας και αυταπαρνήσεως; Εμείς ο λαός είμαστε το άλας της γης.
Η υπεροψία σας είναι αδυναμία υπέρ της πίστεως η οποία στρέφεται σε βάρος του λαού. Και τίθεται το ερώτημα. Τι είδους Ανάσταση θα ζήσετε χωρίς το πλήρωμα του λαού;
Aυτή η Ανάσταση θα είναι αλαζονική. Θα είναι αιρετική ανάσταση έναντι των πιστών. Έρχεστε σε ρήξη με το θείο θέλημα. Εσείς μπορείτε να εμποδίσετε το θείο θέλημα;
Μήπως έχετε αποθρασυνθεί από την εκκοσμικευμένη ζωή σας; Mήπως λειτουργεί μέσα σας το ίδιον όφελος και όχι το θείο; Μήπως έχετε δημιουργήσει μια αυλή εκλεκτών στο περιβάλλον σας;
Δηλαδή είστε οι ευπάτριδες της πίστεως και εμείς οι πληβείοι; Δηλαδή είσαστε οι απόλυτοι κυρίαρχοι της Αναστάσεως;
Γιατί διαφοροποιηθήκατε τόσο; Η αριστοκρατική σας συνείδηση δεν μας καταδεχόταν; Πώς μπορείτε να απολαύσετε μόνοι το ‘προνόμιο’ της Ανάστασης; Δεν φοβάστε τον Θεό και την οργή Του;
Στο άγιο βήμα πώς θα σταθείτε χωρίς το λαό;  Aυτή τη στιγμή δημιουργείται σχίσμα μεταξύ κλήρου και λαού. Μήπως έχετε καταπιεί  τη λέξη εγωπάθεια;
Θα αναστηθούν φλογισμένα τα κόκκαλα των αγίων και θα σας διώξουν από τους ναούς. Λυπούμαστε αλλά δεν μπορούμε να σας εγκωμιάσουμε.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε την ποιμαντική σας. Δεν είναι η γλώσσα του ευαγγελίου. Δεν συμβαδίζει με τους άγιους πατέρες. Είναι παραμορφωμένη. Δεν έχει περιεχόμενο. Είναι άτεχνη.
Δεν την αντιλαμβανόμαστε γιατί απουσιάζει ο Θεός. Δεν έχετε ορθές θέσεις. Λειτουργείτε ανάποδα. Σύμφωνα με τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
Ο Θεός φανέρωσε τον εαυτό του μέσω της κτίσεως και της αρμονίας της. Εσείς έχετε απονευρώσει αυτή την αρμονία. Το χέρι του Θεού θα έρθει κατεπείγον εναντίον σας.
Στην καρδιά του λαού βρίσκεται η βούληση του θεού και η δύναμή του. Ο Θεός θα αποκρούσει την πλεονεξία σας και η θεία Οικονομία θα επιτρέψει να ζήσουμε Ανάσταση!
Άλλωστε ο κατηχητικός λόγος του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου θα αποβάλλει παντελώς τους αμείλικτους ‘ζηλωτές’ του κλήρου με τη θεοσέβεια Του:
”Ουκούν εισέλθετε πάντες εις την χαράν του Κυρίου υμών· και πρώτοι και δεύτεροι τον μισθόν απολαύετε.
Πλούσιοι και πένητες μετ' αλλήλων χορεύσατε· εγκρατείς και ράθυμοι την ημέραν τιμήσατε· νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες, ευφράνθητε σήμερον. Η τράπεζα γέμει, τρυφήσατε πάντες.
Ο μόσχος πολύς, μηδείς εξέλθη πεινών. Πάντες απολαύσατε του συμποσίου της πίστεως· πάντες απολαύσατε του πλούτου της χρηστότητος.
Μηδείς θρηνείτω πενίαν· εφάνη γαρ η κοινή Βασιλεία. Μηδείς οδυρέσθω πταίσματα· συγνώμη γαρ εκ του τάφου ανέτειλε.
Μηδείς φοβείσθω θάνατον· ηλευθέρωσε γαρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος. Έσβεσεν αυτόν, υπ' αυτού κατεχόμενος. Ανέστη Χριστός και πεπτώκασι δαίμονες. Ανέστη Χριστός, και ζωή πολιτεύεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου