Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

«Από πού μπορεί να καταλάβει ο άνθρωπος ότι έχει πνευματική πρόοδο και ότι ο αγώνας που κάνει είναι ευάρεστος στον Θεό;»


Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα

Από πού μπορεί να καταλάβει ο άνθρωπος ότι έχει πνευματική πρόοδο και ότι ο αγώνας που κάνει είναι ευάρεστος στον Θεό;

Μπορεί να το καταλάβει από την προσευχή του. Από το χρόνο που ξοδεύει στην προσευχή, από την ποιότητα και τα αποτελέσματα της προσευχής του. Εάν του έρχονται δάκρυα μετανοίας και ευχαριστίας κατά τη διάρκεια της προσευχής και δεν του έρχονται λογισμοί ρεμβασμού, αυτά είναι αδιάψευστος μάρτυρας, ότι κάνει βήματα στην πνευματική ζωή. Η προσευχή είναι ο χρυσός κανόνας, πραγματικής πνευματικής προόδου…

*****

Έλεγε ένας γέροντας: Πώς θα καταλάβουμε, ότι προοδεύουμε με το Χριστό; Και απαντούσε ο ίδιος: Όταν βλέπεις τον οποιοδήποτε άνθρωπο, για πρώτη φορά στη ζωή σου, αν σχηματίσεις καλή γνώμη για αυτόν, ο Χριστός είναι μαζί σου, έχει σκηνώσει μέσα σου. Πρέπει να σχηματατίζεις αγαθή γνώμη για τον άλλον. Αυτό σημαίνει πως έχεις Χάρη Χριστού. Από εκεί και μετά, ο Χριστός είναι υποχρεωμένος να σε ασφαλίσει, να σε φωτίσει, εάν πρόκειται για επικίνδυνο άνθρωπο και δύσκολο. Έχει πολλούς τρόπους η Θεία Πρόνοια να μας ασφαλίσει.

*****

Θα πρέπει ο άνθρωπος στη ζωή του να προοδεύει και να εξελίσσεται στα πνευματικά, διότι άμα μείνει στάσιμος, τότε, όχι μόνο βλάπτεται, αλλά και θα κολαστεί τελικά. Αυτός που σταματά τον πνευματικό του αγώνα, είναι σαν να παραδίσει τα όπλα και είναι δειλός.

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου