Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Δήλωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για τα εμπόδια που προβάλλει το Ισραήλ στην Χριστιανική λατρεία


Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα καταδικάζοντας την απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει στους Χριστιανούς τη λατρεία στο όρος Θαβώρ στη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, στις 19 Αυγούστου.

Δυστυχώς, δεν επρόκειτο για ένα μεμονωμένο περιστατικό, σημειώνει το Πατριαρχείο, αλλά μόνο ένα ακόμη σε μια μακρά σειρά κινήσεων κατά της ελευθερίας της λατρείας των χριστιανών στους Αγίους Τόπους.

Η πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής αστυνομίας να απαγορεύσει στους χριστιανούς πιστούς να συμμετέχουν στις ιερές ακολουθίες της εορτής της Μεταμόρφωσης στο Όρος Θαβώρ, επικαλούμενη την απουσία των απαραίτητων κυβερνητικών εγκρίσεων και αδειών, οδήγησε στο θλιβερό κλείσιμο αυτού του ιερού τόπου σε χιλιάδες εκκλησιαζόμενους πιστούς.

Αυτή η απόφαση, που θυμίζει την περσινή παρόμοια αναστάτωση σε χρόνο προσεκτικά επιλεγμένο, άφησε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με ελάχιστη προσέλευση πιστών. Η επαναλαμβανόμενη ισραηλινή θεώρηση των χριστιανικών προσευχών και των θρησκευτικών τελετών ως ιδιωτικών εκδηλώσεων που απαιτούν μέτρα ασφαλείας -μια προσέγγιση σαφώς αποκομμένη από την πνευματική ουσία αυτών των περιστάσεων- χρησιμεύει ως μια επίμονη δικαιολογία για να εμποδίσει τους Χριστιανούς να ασκήσουν την πίστη τους. Τέτοιες ενέργειες απορρίπτουν τον αναπόσπαστο ρόλο των χριστιανών στον κοινωνικό ιστό, επιβάλλοντας αδικαιολόγητους περιορισμούς αντί να εκπληρώνουν το καθήκον του κράτους να διευκολύνει την άσκηση θρησκευτικών πρακτικών.

Αυτή η λυπηρή στάση δεν είναι μεμονωμένη. παρόμοια εμπόδια έχουν επίσης αμαυρώσει άλλα ιερά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του Σαββάτου του Αγίου Φωτός στην Ιερουσαλήμ. Εναπόκειται στις ισραηλινές αρχές να προασπίσουν τα απαραβίαστα δικαιώματα της ελευθερίας της λατρείας, της πρόσβασης σε ιερούς τόπους και της ανεμπόδιστης εκτέλεσης θρησκευτικών τελετών—δικαιώματα που είναι εγγενή και εγγυημένα από το διεθνές δίκαιο στην ιθαγενή χριστιανική κοινότητα στον άγιο τόπο.

Προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των περυσινών γεγονότων κατά τη διάρκεια της εορτής της Μεταμόρφωσης, το Πατριαρχείο είχε προληπτικά επικοινωνήσει με τον Ισραηλινό Υπουργό Εσωτερικών πριν από περισσότερο από ένα μήνα. Ωστόσο, η απόφαση της αστυνομίας εμπόδισε απροσδόκητα το προφανές δικαίωμα των πιστών στη λατρεία. Το Πατριαρχείο ελπίζει ειλικρινά ότι οι ισραηλινές αρχές θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους έναντι των μη εβραϊκών θρησκευτικών πρακτικών, θα επιβεβαιώσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των Χριστιανών και θα αντισταθούν στην υποχώρηση σε κυρίαρχες ριζοσπαστικές τάσεις.

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου