Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Οι σοβαρές επιπτώσεις του νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

 


Έγινε, τελικά, δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία το Νέο Νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία με ψήφους 159 υπέρ και 138 κατά. Την αντίθεσή τους, εκτός από τους γιατρούς και του εργαζομένους στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και στις ψυχιατρικές κλινικές της χώρας, είχαν εκφράσει πάνω από 150 Φορείς και Σωματεία, ανάμεσά τους και Οργανισμοί για τις εξαρτήσεις.

Με την ψήφιση του νέου νόμου, έρχεται ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της ψυχικής υγείας μέσα από ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων, οργανωτικών και διοικητικών διατάξεων, που βρίθει λειτουργικών προβλημάτων.

Επιγραμματικά, χρειάζεται να τονιστεί ότι:

- Καταργούνται μεγάλα ψυχιατρικά Νοσοκομεία.

- Διαλύεται το ευρύτερο δίκτυο Δομών απεξάρτησης, όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, κ.α. που για δεκαετίες προσέφεραν σημαντικό έργο στην καταπολέμηση εξαρτήσεων.

- Δημιουργείται ένα άκρατο συγκεντρωτικό διοικητικό σύστημα, όπου ο απόλυτος έλεγχος θα περνά μέσα από τους Διοικητές και τους Υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

- Καταργούνται θεραπευτικά προγράμματα στον τομέα της απεξάρτησης, που έχουν αποδείξει επί σειρά ετών την αποτελεσματικότητά τους.

- Οι ψυχικά πάσχοντες και εξαρτημένοι συμπολίτες μας δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην επιλογή θεραπείας τους.

- Η διαχείρiση των δομών από τις ΥΠΕ, δίνει την ευχέρεια στους αρμόδιους Υποδιοικητές να μετακινούν προσωπικό κατά βούληση, με κίνδυνο οι ασθενείς να χάνουν τον γιατρό που τους παρακολουθεί.

- Διογκώνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων λόγω έλλειψης προσωπικού.

- Ιατρικοποιούνται κοινωνικά φαινόμενα, όπως η παραβατικότητα ανηλίκων.

- Δεν γίνεται λόγος για βελτιώσεις υποδομών ή δημιουργία νέων, για προσλήψεις, για βελτιώσεις μισθών ή για τη φροντίδα της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

- Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας.


Με λύπη παρατηρούμε την τεχνοκρατική και όχι την ανθρωποκεντρική πλαισίωση ζητημάτων που, αν μη τι άλλο, χρειάζονται ευαισθησία. Λες και η ψυχή είναι απλά ένα «μέρος», ένα «κομμάτι» που μαζί με το σώμα συναποτελούν τον άνθρωπο, και δεν δηλώνει την ολότητα του ανθρώπου!

πηγή: https://nikh.gr/nea/1956-oi-sovares-epiptoseis-tou-nomou-gia-tin-psyxiatriki-metarrythmisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου