Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1996 - ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ


Πέρασαν 25 χρόνια από την ημέρα που δολοφόνησαν ον Σολωμό Σολωμού - Το έγκλημα είναι ακόμη ατιμώρητο

Είναι από τις ελάχιστες φορές που πρόλογοι δεν στέκουν ικανοί να χωρέσουν συναισθήματα έντονα και σκέψεις.

14 Αυγούστου του 1996 όντας παρακολουθούσαμε ξανά και ξανά ένα παληκάρι που με αυταπάρνηση ήθελε να κατεβάσει την τουρκική σημαία από την γη του. Το όνομα του Σολωμός Σολωμού.

Λίγες ημέρες μετά την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ από τους Γκρίζους Λύκους, η οργή του Σολωμού δεν καταλάγιαζε. Δεν άκουγε τις φωνές που τον απέτρεπαν να πάει. Δεν άκουγε τους ήχους του πολέμου. Δεν ανεχόταν στη γη του να κυματίζει η τουρκική σημαία. Το πλήρωσε με μια σφαίρα στο λαιμό.

Τα νιάτα του, δεν τα υπολόγισε. Με ένα τσιγάρο στο στόμα και με δύο σάλτα βρέθηκε στο κοντάρι. Και σε κλάσματα δευτερολέπτου ακούστηκε στον αέρα ένα «σββιγνκ», η σφαίρα τον είχε βρει στο λαιμό. Ο λεβέντης έπεφτε στο χώμα.

Ακολούθησαν σκηνές που εξελισσόντουσαν με κινηματογραφική ταχύτητα. Κομφούζιο, πανικός… Αν δεν το είχε κάνει αυτό θα ήταν 51 χρονών σήμερα, μα εκείνος διάλεξε να μείνει στην αιωνιότητα, να είναι αθάνατος όπως ο φίλος του ο Τάσος Ισαάκ!

Το χρονικό της δολοφονίας του Σολωμού την 14η Αυγούστου του 1996

Ήταν τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ στο οδόφραγμα της Δερύνειας από Τούρκους και Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές. Στην κηδεία του παραβρέθηκε πλήθος κόσμου για να τον αποχαιρετήσει αν και ο ελληνισμός δεν είχε συνέλθει ακόμη από το σοκ. Όλοι ήθελαν να αφήσουν ένα λουλούδι στον τόπο της θυσίας του και η συγκίνηση με την οργή ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα που καθρεφτιζόταν στα μάτια όλων.

Ανάμεσα στους φίλους και συγγενείς που μπήκαν στη Νεκρή Ζώνη, ήταν και ο 26χρονος τότε Σολωμός Σωλομού, ο «Σολάκης» όπως τον φώναζαν οι δικοί του.

Καταγόταν από την Αμμόχωστο και ζούσε στο Παραλίμνι. Από την ημέρα της άγριας δολοφονίας του Ισαάκ, η οργή του ήταν ασυγκράτητη....

Οι φίλοι του Σολωμού που βρίσκονταν μαζί του θυμούνται πως δεν μπορούσε να ησυχάσει. «Πότε θα φέρουν τον Τάσο, πότε θα γίνει η κηδεία;», οι ερωτήσεις του ήταν καθημερινές και επίμονες. Από τη μέρα της δολοφονίας, τους έλεγε πως θα πάει να κατεβάσει τη σημαία του τουρκικού φυλακίου... ήταν αποφασισμένος!

Όταν έφθασε στο σημείο και το τουρκικό φυλάκιο απείχε λίγα μόλις μέτρα έκανε σε θεριό ανήμερο και αποπειράθηκε να πάει να κατεβάσει την σημαία.

Οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν, τους απαντούσε «Κάμετε τη δουλειά σας κι αυτή είναι δουλειά δική μου». Γύρω στις 2:20 το μεσημέρι, έφτασαν στον τόπο θυσίας για να βάλουν στεφάνια. Δίπλα στον Σολωμό βρισκόταν ο οπερατέρ Γιάννης Κολιγλιάτης ο οποίος και αποθανάτισε το ντοκουμέντο.

Βρέθηκαν μπροστά στο τουρκικό φυλάκιο και γύρισε στον Σολωμό ρωτώντας τον «Και τώρα τι κάνουμε;». Ο Σολωμός του απάντησε «Εγώ θα κατεβάσω τη σημαία». Ο 28χρονος τον προέτρεψε «να μην κάνει μαλακίες»....

Όμως ήταν αργά. Φορτισμένος από την κηδεία ξέφυγε από τον κλοιό των Ηνωμένων Εθνών, πέρασε στην κατεχόμενη ζώνη και άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό με το τσιγάρο στο στόμα. Την ώρα που προσπαθούσε να αναρριχηθεί ο Γιάννης του φώναζε «Σταμάτα ρε μαλάκα θα σου ρίξουνε. Που πας ρε θα σε φάνε». Τότε ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί κι ο Σολάκης βρέθηκε αιμόφυρτος στη γη....

Συνέχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί και το πλήθος πέφτει στο χώμα. Τραυματίστηκαν 11 άτομα μεταξύ των οποίων και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου