Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Η Πίστη, είναι όπως η σφραγίδα στο πρόσφορο

 

Είναι τα 5 ελάχιστα υλικά, με τα οποία μπορεί ο άνθρωπος να επιβιώσει. Αλλά και οι 5 κυριότερες αντιστοιχείες σε πνευματικό επίπεδο...

Ανήμερα του Αγίου Θωμά, και μιας που μου βγήκε το αγιορείτικο κι έφτιαξα διάφορα πρόσφορα, είπα να μοιραστώ μαζί σας την εικόνα και μια πολύ όμορφη φυσική θεωρία, σε σχέση με το σημερινό Ευαγγέλιο:

Η Πίστη, είναι όπως η σφραγίδα στο πρόσφορο:

Αν δεν την πατήσεις καλά καλά, μέχρι κάτω, να ξεχειλίσει το ζυμάρι, με την πρώτη ζέστη του φούρνου, το σχέδιο, θα χαθεί.

Αν καταφέρουμε να πατήσουμε καλά την Σφραγίδα Του Χριστού στην καρδιά μας, τότε στο καμίνι της δοκιμασίας, η Σφραγίδα θα μείνει ανάγλυφη κι όμορφη επάνω μας, και δεν πρόκειται πια να αλλοιωθεί, μέχρι να επιστρέψουμε το πρόσφορο της ψυχής μας στον Ουρανό.

Αν δεν στερωθεί ο άνθρωπος στην Πίστη, δεν μπορεί να προχωρήσει στην πνευματική του ζωή. Θα έχει κενά.

Χρειάζεται υπομονή όμως, γιατί πρέπει να βρούμε μια καλή και βαθειά σφραγίδα, το κατάλληλο αλεύρι και το κατάλληλο φύραμα που λέει κι ο Χριστός...

Χρειάζεται υπομονή, και να μην το βάζουμε κάτω, γιατί ο παλαιός μας άνθρωπος δεν πεθαίνει σε μια μέρα ή μια εβδομάδα ή 1 μήνα ή 1 χρόνο...

Χρειάζεται και κάποιον να μας δείξει πως να ζυμώνουμε.

Φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι.

Θέλει, κόπο, θέλει πολύ ζύμωμα, να ζυμωθεί καλά το αλεύρι με το νερό, έχει ιδρώτα, θέλει ώρες ολόκληρες προσπάθειας και εργασίας.

Αλλά στο τέλος, αυτό που λαμβάνουμε, είναι απείρως πιο πολύτιμο από την δική μας προσπάθεια.

Η Πίστη είναι όπως και η Σφραγίδα στο πρόσφορο:

Όταν φτάσει βαθιά στην Ψυχή μας, η φωτιά θα την αναδείξει σε καλλιτέχνημα. Και τότε θα μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι, που με την βοήθεια Του Θεού, και με τον δικό μας κόπο, θα μπορούμε να προσφέρουμε στον Δημιουργό, κάτι έστω λίγο, αλλά καθαρό, αληθινό και όμορφο.

Θα είμαστε χαρούμενοι, που αφήσαμε τον Δημιουργό, να μας καταστήσει καλό φύραμα, καλοζυμωμένο, που δεχθήκαμε Τον Λόγο Του να μας δώσει ένα νέο, καλύτερο και ομορφότερο σχήμα, και που επάνω μας ανάγλυφα σχημάτισε Τον Λόγο Του και μας κατέστησε κι εμάς μετόχους στα δικά Του από τα δικά Του:

Τα Σα εκ Των Σω.

Σταύρος Χ.

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου