Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Η ευθανασία αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό στο Κεμπέκ με τη βοήθεια επιθετικών ακτιβιστών υπέρ της αυτοκτονίας


Μια αύξηση 55% πέρυσι καθιστά την ιατρική βοήθεια στον θάνατο την τρίτη κύρια αιτία θανάτου στην συγκεκριμένη επαρχία -μετά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο- και δεν υπάρχουν ενδείξεις μείωσης του ποσοστού.

Το 2021, καταγράφηκαν 3.102 άνθρωποι που πέθαναν στο Κεμπέκ από θανατηφόρες ενέσεις, καθιστώντας το την “πρωτεύουσα του κόσμου στην ευθανασία”. Αυτός ο αριθμός εκτινάχθηκε κατά 55 τοις εκατό πέρυσι σε 4.810, που σημαίνει ότι μεταξύ 7% και 8% όλων των καταγεγραμμένων θανάτων στην επαρχία είναι μέσω ευθανασίας. Οι θανατηφόρες ενέσεις που χορηγούνται από γιατρούς είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου μετά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, και δεν φαίνονται τάσεις μείωσης του ποσοστού.

Αυτοί οι αριθμοί φαίνεται να είναι ανησυχητικοί ακόμη και για τους υποστηρικτές του ριζικά ανεκτικού καθεστώτος ευθανασίας. Ο Δρ. Michael Bureau, πρόεδρος της Επιτροπής του Κεμπέκ “για τη φροντίδα στο τέλος της ζωής” (ένας τραγικός ευφημισμός για τον θάνατο από γιατρό), έστειλε ένα υπόμνημα στις 4 Αυγούστου που, σύμφωνα με το CBC, υπενθυμίζει “στους γιατρούς της επαρχίας να ακολουθήσουν στενά έναν νέο νόμο που επηρεάζει την ιατρική βοήθεια στον θάνατο (MAiD).” Ο νέος νόμος, ο οποίος επιτρέπει σε άτομα με “σοβαρές και ανίατες ασθένειες” να κάνουν αίτηση για ευθανασία πριν επιδεινωθεί η κατάστασή τους, ψηφίστηκε τον Ιούνιο. “Κάθε φορά που υπάρχει τροποποίηση του νόμου, υπάρχει κάποια σύγχυση μεταξύ των γιατρών που παρέχουν MAiD”, δήλωσε ο Bureau. Αναρωτιούνται: “Είναι εντός των ορίων του νόμου, επιτρέπεται ή όχι; Μερικές φορές, [οι γιατροί] δεν ξέρουν πραγματικά αν έχουν δίκιο ή όχι, και μερικές φορές δεν έχουν”.

Αυτή είναι μια σιωπηρή παραδοχή ότι ορισμένοι από αυτούς που έχουν λάβει έγκριση για ευθανασία δεν είναι στην πραγματικότητα επιλέξιμοι. Στην πραγματικότητα, ο Bureau σημειώνει ρητά στο υπόμνημά του ότι τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για ευθανασία λόγω μεγάλης ηλικίας δεν είναι επιλέξιμα και ότι απαιτείται νομικά μια δεύτερη γνώμη από ανεξάρτητο γιατρό. Σύμφωνα με το CBC, ο Bureau σημείωσε ότι “οποιαδήποτε απόκλιση από τους κανόνες μπορεί να είναι ένας δρόμος ολισθηρός, ειδικά καθώς η Επιτροπή βλέπει έναν αυξημένο αριθμό αιτημάτων για MaiD” -ένας συγκλονιστικός αριθμός πεντακοσίων κάθε μήνα, εκ των οποίων μόνο δύο ή τρεις φέρεται να μην πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. “Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε μια μεταβολή στον αριθμό των MAiD που παρέχονται, αλλά απαιτείται μεγάλη αυστηρότητα για τους παρόχους και μεγάλη επαγρύπνηση από την Επιτροπή”, έγραψε ο Bureau. Το υπόμνημα ανέφερε ότι κυκλοφορούσαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με νεότερες οδηγίες, ότι σε ορισμένους αιτούντες ευθανασία δεν δόθηκε αρκετός χρόνος για να εξετάσουν την απόφασή τους, καθώς απαιτείται περισσότερος χώρος μεταξύ των ραντεβού στον γιατρό, και ότι “η αναζήτηση μιας ευνοϊκής δεύτερης γνώμης δεν είναι αποδεκτή πρακτική”.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, 15 θάνατοι από ευθανασία το 2021-2022 δεν πληρούσαν τους κανόνες, οι 6 από τους οποίους αφορούσαν θύματα που δεν έπασχαν από σοβαρή ή ανίατη ασθένεια. Παρά την ανιαρή, γραφειοκρατική γλώσσα, είναι σημαντικό να μην χάσουμε τη σπουδαιότητα αυτής της είδησης: Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από θανατηφόρες ενέσεις που χορηγήθηκαν από γιατρούς, χωρίς να πληρούνται ούτε τα χαλαρά κριτήρια του Κεμπέκ. Σε μια πολιτισμένη χώρα, αυτό θα ήταν πρωτοσέλιδο και θα προκαλούσε εκτεταμένη φρίκη. Αλλά το να “χάνονται μερικοί μέσα στο σύστημα” -δηλαδή, το ότι μερικοί επιπλέον άνθρωποι σκοτώθηκαν- είναι προφανώς ένα αποδεκτό τίμημα για το “καθεστώς ευθανασίας” μας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ακτιβιστές υπέρ της αυτοκτονίας στον Καναδά ήταν αναστατωμένοι – όχι από την είδηση ότι ορισμένοι άνθρωποι πιθανότατα δολοφονήθηκαν παράνομα, αλλά για το ότι εστάλη ένα προειδοποιητικό υπόμνημα. Ο Georges L’ Espérance, νευροχειρουργός και πρόεδρος της “Ένωσης του Κεμπέκ για το δικαίωμα να πεθάνεις με αξιοπρέπεια”, είπε ότι το υπόμνημα θα μπορούσε να “στιγματίσει” την ευθανασία και ότι οι αυξανόμενοι αριθμοί ήταν απλώς αποτέλεσμα του ότι οι άνθρωποι κατανοούσαν τις επιλογές τους. “Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί γιατροί θα τρομοκρατηθούν από ένα τέτοιο υπόμνημα”, είπε. “Θα πουν ότι δεν θέλουν να [παράσχουν] κανένα MAiD επειδή φοβούνται”.

Τι είδους άνθρωπος απαντά σε μια προειδοποίηση (προς τους γιατρούς, ότι δεν πρέπει να σκοτώνουν άλλους ανθρώπους που δεν είναι «κατάλληλοι» για κρατικά χορηγούμενη αυτοκτονία) διαμαρτυρόμενος ότι αυτό το υπόμνημα θα μπορούσε να στιγματίσει την κρατικά χορηγούμενη αυτοκτονία; Έχουμε την απάντησή μας. Οι ακτιβιστές υπέρ της αυτοκτονίας στον Καναδά είναι μερικοί από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους στη χώρα και ο “αγώνας” τους αποτελεί άμεση απειλή για τη ζωή όσων πάσχουν από ψυχική ασθένεια, αυτοκτονικό ιδεασμό και αναπηρία.

πηγή: https://aktines.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου