Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

ΝΙΚΗ – Αξιωματική Αντιπολίτευση, του Παναγιώτη Κωστόπουλου

 


 

Μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου το πολιτικό τοπίο στην χώρα μας θα αλλάξει. Προφανώς αυτό δεν αφορά στον πρώτο των εκλογών, ο οποίος θα είναι Η Νέα Δημοκρατία και με αυξημένα ποσοστά.

Ένα μεγάλο ζητούμενο είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.  Στην χώρα μας αξιωματική αντιπολίτευση θεωρείται το δεύτερο κόμμα της εκλογικής διαδικασίας. Εκτός απροόπτου, παρότι βλέπει τα ποσοστά του να πέφτουν και παρά τα συνεχόμενα αυτογκόλ, φαίνεται ότι δεύτερο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα χαμηλά ποσοστά, την μεγάλη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία, την πτωτική τάση και τα πολλά λάθη της προεκλογικής περιόδου, φαίνεται ότι μετά τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει μια μακρά περίοδος εσωστρέφειας που λογικά θα οδηγήσει σε εξελίξεις. Πολλοί μιλούν για επιστροφή στην συζητήσεις της περιόδου που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε μονοψήφια ποσοστά.

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ που στις 21 Μαΐου διεσώθη από την καταστροφή, δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να επιστρέφουν στις τάξεις του ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν προς τη ΝΔ, «για να μην βγει ο ΣΥΡΙΖΑ». Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν αναπτύσσει την κατάλληλη δυναμική για να παίξει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί για το ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτά τα δύο δεδομένα, είναι πολύ πιθανό, μακροπρόθεσμα και σίγουρα πριν τις εκλογές της επόμενης τετραετίας, να δημιουργηθεί μια ενιαία κεντροαριστερά, με κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετέχουν και να πάνε αριστερότερα και κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ να οδηγηθούν προς τη ΝΔ.

Μέχρι τότε, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι «θα παίζει μόνη της» και όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης θα έχει και τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Φαινομενικά αυτό μπορεί να αλλάξει με έναν τρόπο, με την είσοδο της ΝΙΚΗΣ στην Βουλή. Επειδή προφανώς φαίνεται περίεργο αυτό που σημειώνω, εξηγούμαι.

Αν η ΝΙΚΗ μπει στην Βουλή και εφαρμόσει αυτά που αναφέρει στις θέσεις της και στα κείμενά της (τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με όσα της καταμαρτυρούν τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωση) θα αποτελέσει την μόνη πραγματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τις θέσεις της, διακρίνουμε ένα πρόγραμμα που στρέφεται εναντίον της παγκοσμιοποίησης και της «woke» ατζέντας. Επίσης, μέσα από τα κείμενα της ΝΙΚΗΣ έχουμε διαβάσει ότι θέλει να αποτελέσει εμπόδιο στην αλλαγή του συντάγματος και σε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής συμφωνίας για τις «Πρέσπες του Αιγαίου».

Με αυτά τα δεδομένα, το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας θα γίνει διπολικό και οι δυο πόλοι θα είναι είναιαπό τη μία όσοι είναι υπέρ της Παγκοσμιοποίησης και του Νταβός και απέναντι οι υπόλοιποι, δηλαδή ο εξής ένας, η ΝΙΚΗ. Μην θεωρήσετε απίθανο το παραπάνω σενάριο, το οποίο θα αποδειχτεί βέβαια μακροπρόθεσμα.

«Κυριακή κοντή γιορτή».

 

Παναγιώτης Κωστόπουλος

(Μ.Α.) Δημόσιας Ιστορίας

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» την Πέμπτη 22/06/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου