Υλικά:
– 2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό η ψιλό ή ανάμικτο
– 2 κουταλιές ταχίνι διαλυμένο σε νερό
– 2 ½ κούπες ζάχαρη
– 4 ½ κούπες νερό
– 2 ξύλα κανέλας
– 2-3 γαρυφαλλάκια
– 2-3 βανίλιες
– Το χυμό από μισό λεμόνι (για να μη ζαχαρώσει ο χαλβάς)
– Ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού (προαιρετικά)
– Ξηροί καρποί της προτίμησή σας
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα,τα γαρυφαλλάκια, τις βανίλιες και τον χυμό λεμόνι. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνω
τη φωτιά και αφήνω να βράσει για 5 λεπτά.
Αφαιρώ τα κανελογαρύφαλλα από το σιρόπι και αφήνω να
κρυώσει..
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζω το σιμιγδάλι να καβουρντιστεί σε
μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλω. Αν μας
αρέσουν οι ξηροί καρποί τους προσθέτω λίγο πριν ολοκληρωθεί το καβούρδισμα…
Σιγά- σιγά και με προσοχή ρίχνω το αραιωμένο ταχίνι στο
σιρόπι και ανακατώνω. Έπειτα ρίχνω το σιρόπι μέσα στη κατσαρόλα με το σιμιγδάλι
και ανακατεύω. Προσθέτω και το ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
Συνεχίζω και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα,
ώσπου το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Ο χαλβάς μας θα είναι έτοιμος, όταν θα
αρχίσει να ακούγεται το γνωστό πλοφ – πλοφ και το σιμιγδάλι αρχίσει να
ξεκολλάει από την κουτάλα εύκολα.
Βγάζω από τη φωτιά και σκεπάζω την κατσαρόλα με μία καθαρή
πετσέτα και πάνω από την πετσέτα τοποθετώ το καπάκι της κατσαρόλας.
Αφήνω να ησυχάσει 20-30 λεπτά, αδειάζω το χαλβά σε φόρμα που
μ’ αρέσει και ξεφορμάρω. Στο τέλος πασπαλίζω από πάνω με κανέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου