Δεν φοβόμαστε- Προστατευόμαστε!
Κατόπιν αιτήματος των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων της Φλώρινας, σας ενημερώνουμε τα παρακάτω :
Τι είναι ο νέος κορωνοϊός COVID 19
Ο νέος κορωνοϊός COVID 19 αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος της μεγάλης οικογένειας των κορωνοϊών, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019. Στη χώρα μας έφτασε μέσω της μεγάλης εστίας μόλυνσης στη γειτονική μας Ιταλία. Καθήκον μας είναι να ενημερωθούμε σωστά και χωρίς πανικό, για το τι θα πρέπει να κάνουμε.
Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Ο ιός COVID 19 προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν επαφής με ασθενή, μέσω μικρών σταγονιδίων από τη μύτη ή το στόμα, που εξαπλώνονται όταν ο ασθενής με COVID 19 βήχει, φτερνίζεται ή εκπνέει. Αυτά τα σταγονίδια προσγειώνονται σε αντικείμενα και επιφάνειες γύρω από το άτομο. Έτσι, άλλοι άνθρωποι κολλούν τον κορωνοϊό αγγίζοντας αυτά τα αντικείμενα ή τις επιφάνειες, και εν συνεχεία, και αγκίζοντας τα μάτια, την μύτη, ή το στόμα τους. Μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει μόνο μερικές ώρες σε επιφάνειες. Η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετά αποτελεσματική για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.
Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του κορωνοϊού COVID19 και πόσο επικίνδυνος είναι;
Η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό COVID19 μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Προσβάλλει λιγότερο τα παιδιά και τους εφήβους, ενώ οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου. Πολύ χαμηλή είναι η νοσηρότητα και εξαιρετικά σπάνια η θνησιμότητα στα παιδιά και στους ανήλικους.
Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του COVID-19 υπολογίζεται ότι έχει ανώτατο όριο τις 14 ημέρες.
Διαφορετικοί ιοί, όπως o ιός της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα εμφανίζουν παρόμοια αναπνευστικά συμπτώματα. (όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή) με τον ιό COVID 19. Για αυτό δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε με τα παραπάνω συμπτώματα εκτός εάν είστε σίγουροι ότι έχετε έρθει σε στενή επαφή με άτομα που προσβλήθηκαν από τη συγκεκριμένη νόσο. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.
Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον κορωνοϊό;
Όχι, τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιών. Τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων. Άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα.
Πώς θα προστατευτώ από τον κορωνοϊό;
Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής:
- Καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
- Καλύπτουμε το στόμα και την μύτη με χαρτομάντιλο ή το χέρι μας (το εσωτερικό του αγκώνα) κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα.
- Αποφεύγουμε να αγγίζουμε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
- Κρατάμε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άλλους ανθρώπους και ιδιαίτερα όσους βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
- Προτιμούμε την παραμονή μας σε καλά αεριζόμενους χώρους και μακριά από την πολυκοσμία, όταν και εφόσον είναι εφικτό.
- Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, μανίκι ή λυγισμένο αγκώνα όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε. Πετάμε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο
Οι μάσκες χρειάζονται μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις: Αν υπάρχει ύποπτο κρούσμα τότε συστήνεται η χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας ή για τους επαγγελματίες υγείας. Δεν θεωρείται πολύ αποτελεσματικό μέτρο, ως μέτρο πρόληψης ή προστασίας, για να μην κολλήσει κάποιος που θα εκτεθεί στον ιό.
Δεν σημαίνει ότι κάποιος που φοράει τη μάσκα δεν θα κολλήσει τον ιό. Παρ' όλα αυτά, για λόγους ψυχολογικούς, κάποιοι συνάνθρωποι μας θεωρούν ότι μ' αυτόν τον τρόπο μπορούν να προφυλαχθούν και παρ' ότι δεν συστήνεται, τη χρησιμοποιούν.
Όσον αφορά τη σχέση μας με τα ζώα, καλό είναι να αποφεύγεται η άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με αυτά. Επίσης, θα πρέπει να αποφευχθεί η κατανάλωση ωμών ή μερικώς μαγειρεμένου κρέατος.
Αν κάποιος έχει την υποψία ότι νοσεί τι πρέπει να κάνει;
- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας και παραμένουμε στο σπίτι μας για να περιορίσουμε ή να μηδενίσουμε τον κίνδυνο έκθεσης για τους συνανθρώπους μας.
- Αν έχουμε επαφή με έναν ταξιδιώτη από μία περιοχή που έχει εκτεταμένη διασπορά, όπως η Ιταλία τότε συστήνεται να επικοινωνήσουμε με έναν επαγγελματία υγείας και τη γραμμή του ΕΟΔΥ και προτιμάται να μείνουμε στο σπίτι.
- Επίσης μπορούμε να επισκεφθούμε κάποια από τα Νοσοκομεία Αναφοράς ανά την επικράτεια.
- Είναι σημαντικό να μην υπάρχει πανικός, ή η έντονη ανησυχία. Είναι κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όλοι μας πρέπει να ενημερωθούμε και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες, προκειμένου να προφυλάξουμε τους συνανθρώπους μας, αν νιώθουμε ότι έχουμε κάποια συμπτώματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, τόσο για εμάς όσο και για τους συνανθρώπους μας.
Δρ Ιωάννης Μουμουλίδης Δρ Σταύρος Κωνσταντινίδης Χειρουργός ΩΡΛ Καρδιολόγος
Πρόεδρος Ιατρ. Συλ.Φλώρινας Γενικός Γραμματέας Ιατρ. Συλ.Φλώρινας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου