Παναγία η Κακαβιώτισσα .. ένας ναός “μετράει τα άστρα” αλλά ταυτόχρονα “αγκαλιάζεται” από το βράχο, που σαν από επιλογή, τον προστατεύει από τον καιρό και τα “αδιάκριτα βλέμματα”.
Πρόκειται, ίσως, για τη μοναδική παγκοσμίως άσκεπη εκκλησία που είναι χτισμένη μέσα στην εσοχή βράχων.
Πήρε το όνομά της από το βουνό Κάκαβος και βρίσκεται κοντά στο ερειπωμένο, πλέον, χωριό του Ζεματά, μόλις 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το λιμάνι της Μύρινας. Ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής κρίνεται μέτριος.
Τα πρώτα μέτρα του μονοπατιού είναι ανηφορικά και σε αρκετά σημεία υπάρχουν διαμορφωμένα σκαλοπάτια.
Μετά τα 400 περίπου μέτρα, το έδαφος γίνεται επίπεδο και καθίσταται πιο εύκολη η κίνηση.
Ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσετε στην κορυφή του βράχου είναι περίπου 30 λεπτά.
Με το σωστό εξοπλισμό (αθλητικά παπούτσια και νερό), η διαδρομή γίνεται ευκολότερη και η άφιξη στο εκκλησάκι σε αποζημιώνει με την απαράμιλλη ομορφιά του.
Το εκκλησάκι εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1300 και εκεί επέλεξαν ερημίτες μοναχοί να ασκητέψουν, ενώ μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα σημείο απόλυτης ηρεμίας και μοναδικής αισθητικής.
Το 1305, το εκκλησάκι περιήλθε στην ιδιοκτησία της Μονής Μεγίστης Λαύρας, όταν μοναχοί από τον Άγιο Ευστράτιο, που ανήκαν στη Μονή, εγκαταστάθηκαν στο εξωκλήσι για να προστατευθούν από τις επιδρομές των Τούρκων.
Με το πέρασμα των χρόνων, οι μοναχοί έφυγαν από τη ζωή και ο τελευταίος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Λήμνο και να πάει στο Άγιο Όρος.
Σύμφωνα με την παράδοση, πριν φύγει από τη Λήμνο, βρήκε ένα Λημνιό από την οικογένεια Μουμτζή, που είχε τη μάντρα του εκεί κοντά και του εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας, το “Ρόδον το αμάραντον”.
Ο μοναχός ζήτησε από το βοσκό να τοποθετεί την εικόνα στο ναό κάθε Λαμπροτρίτη για να λειτουργείται.
Έπειτα, σύμφωνα με το λαϊκό θρύλο, ο ασκητής μπήκε στη θάλασσα, άνοιξε το ράσο του, το οποίο έγινε βάρκα και έφυγε για το Άγιο Όρος.
Στο εξωκλήσι γίνεται, λοιπόν, λειτουργία μόνο μία φορά το χρόνο, κάθε Τρίτη της Λαμπρής.
Τις υπόλοιπες μέρες, η Παναγία η Κακαβιώτισσα αποτελεί ησυχαστήριο για εκείνους που θέλουν να απομονωθούν και να προσευχηθούν, ως απίστευτο μέρος θρησκευτικής ευλάβειας.
Παράλληλα, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό παρατηρητήριο για τους λάτρεις της θέας από ψηλά.
πηγή: https://simeiakairwn.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου