Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα: Αλήθειες και ψέματα, το παράδειγμα της Ισπανίας - Ανδρέας Βορύλλας


Με την σημερινή του ομιλία ο Βουλευτής Δυτικού τομέα Αθηνών με τη ΝΙΚΗ Ανδρέας Βορύλλας επί της Έκθεσης για το 1ο τρίμηνο του 2024, που συνέταξε το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, παρουσίασε την αντίθεσή του με την εκτίμηση ότι οι όποιες προτεινόμενες μειώσεις του ΦΠΑ δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο για την λύση του δομικού προβλήματος της “ακρίβειας”.

Ανάφερε ότι η μείωση του ΦΠΑ ήταν ένα από τα δημοσιονομικά μέτρα που χρησιμοποίησαν αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να μετριάσουν τις επιπτώσεις των πρόσφατων οικονομικών κλυδωνισμών. Σε μείωση ως και μηδενισμό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα προχώρησαν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Πολωνία.

Τόνισε ότι μια νέα έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας με ημερομηνία 31 Μαΐου 2024, διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν μεταφέρεται στις τιμές λιανικής, αποδεικνύοντας με στοιχεία ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Η έρευνα έχει τίτλο «Αναλύοντας τη μετακύλιση της μείωσης ΦΠΑ στις λιανικές τιμές των προϊόντων (pass through) με ψηφιακή συλλογή δεδομένων από σουπερμάρκετ και μοντέλα μηχανικής μάθησης». (Banco De Espana 31/5/2024). Στην περιληπτική παρουσίαση της έκθεσης αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής: «Τα ευρήματά δείχνουν ότι σε επίπεδο σούπερ μάρκετ, η μετακύλιση της μείωσης του ΦΠΑ ήταν σχεδόν πλήρης. Η διαπίστωση είναι ότι κατά μέσο όρο όλα τα προϊόντα μετέφεραν στις τιμές λιανικής τη μείωση του ΦΠΑ σε ποσοστό από 70% ως 100% με την πάροδο του χρόνου, με διαφορετικό όμως ρυθμό ανταπόκρισης».

Η βασική πρόταση του κόμματός μας για την ακρίβεια είναι η δραστική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 13% των τροφίμων στο 8% και του βασικού συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 20%. Με γενναία μείωση της έμμεσης φορολογίας και με την εποπτεία της αγοράς για την αισχροκέρδεια, οι πολίτες θα δουν ουσιαστική βελτίωση στην αγοραστική τους δύναμη.

Εισήγηση του Ανδρέα Βορύλλα, βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών της ΝΙΚΗΣ, στην Επιτροπή του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους με θέμα την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Συντονιστή του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, κ. Ιωάννη Τσουκαλά, επί της Τριμηνιαίας Έκθεσης Ιουνίου 2024, που συνέταξε το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (5/7/2024).

Δείτε ολόκληρη την ομιλία παρακάτω:


πηγή: https://nikh.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου