Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Και επισήμως “πόλεμος” κυβέρνησης-Εκκλησίας - Έρχεται με... ρομφαία η “αγία ανυπακοή”



Η χθεσινή απαγόρευση με νέα ΚΥΑ των λιτανειών και η “Δαμόκλειος σπάθη” των προστίμων το μόνο που θα φέρουν θα είναι σίγουρα δεκάδες αντάρτικα!!

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η κυβερνητική ντιρεκτίβα σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας. Όπως αναφέρεται στην απόφαση οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ.


Ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορούν προσκλήσεις για ανυπακοή, ενώ και εμμέσως κάποιοι Μητροπολίτες έστειλαν μηνύματα.

Με αφορμή και την χθεσινή ευαγγελική περικοπή έκαναν αναφορά στην διαχείριση των συναισθημάτων του φόβου και της εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη είναι η απάντηση στο φόβο και η εμπιστοσύνη κορυφώνεται, όταν κανείς μπορεί να κοιτάξει ψηλά, να κοιτάξει το πρόσωπο του Χριστού και κοιτώντας το πρόσωπο του Χριστού, να νικήσει κάθε φόβο, κάθε δισταγμό και κάθε δυσκολία, ήταν το νόημα...

Για παράδειγμα ο Μητροπολίτης Κερκύρας στο χθεσινό του κήρυγμα σημείωσε πως “Οι μαθητές ομολόγησαν ότι «αληθώς Θεού Υιός εστίν ούτος». Αυτή την ομολογία την χρειαζόμαστε στην εποχή μας, στην μεγάλη δοκιμασία την οποία ζούμε, στην οποία δεν προτάσσουμε τον Θεό, αλλά τα ανθρώπινα μέτρα. Ας μη νικηθούμε από τον φόβο, από τις νοοτροπίες που αντιτάσσονται στον Θεό και ας αφήσουμε τη ζωή μας να πορεύεται με Εκείνον!”

Αλλά κι ο Μητροπολίτης Φιλίππων είχε σχολιάσει: “Μάθαμε την απόφαση για τις λιτανείες από τα ΜΜΕ” και αναρωτήθηκε “δηλαδή οι λιτανείες θα γίνουν μια φορά για τη γιορτή της Παναγίας και αυτό θα γίνει κυρίως σε μεγάλες πανηγύρεις. Στα χωριά μας δηλαδή που εορτάζουν υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος. Συνωστισμός υπάρχει στις λιτανείες, στις παραλίες δεν υπήρξε;”

Αυστηρός ήταν και ο Μητροπολίτης Κυθήρων στην πρόσφατη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, σαν να είχε “προφητέψει” τι θα έρθει!

“Οἱ Ἱεροί Ναοί τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας δέν εἶναι κοινοί τόποι, ἀλλά ἱεροί, καθιερωμένοι καί καθαγιασμένοι. Γι’ αὐτό καί ἐπληγώθησαν βαθύτατα οἱ καρδιές τῶν Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν μέ τήν πρόσφατη βεβήλωσι τοῦ μεγαλειώδους καί περιδόξου Ἱεροῦ Ναοῦ τῆς Ἁγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας τοῦ Γένους μας, ἀπό τούς Ἀγαρηνούς.

Κανείς φόβος μολύνσεως δέν ὑπάρχει οὔτε ἀπό τήν Θεία Κοινωνία, οὔτε ἀπό τίς Ἱερές Εἰκόνες καί τά ἅγια Λείψανα, οὔτε ἀπό τόν ἐκκλησιασμό τῶν πιστῶν.

Ἄς λάβῃ ἡ Πολιτεία μέ τήν ἄγρυπνη φροντίδα σας τά ἐπιβαλλόμενα μέτρα εἰς ὅλους τούς ἄλλους δημοσίους χώρους καί ἄς ἀφεθῆ ἡ Ἐκκλησία ἀδέσμευτη (σύμφωνα μέ τίς ἐπιταγές τοῦ Συντάγματος τῆς Πολιτείας μας, ἄρθρον 13, παρ.2) νά ρυθμίση τά τοῦ οἴκου της μέ τήν καθοδήγησιν τῆς Ἱερᾶς ἡμῶν Συνόδου. Ἡ μάσκα δέν ἔχει θέσιν ἐντός τοῦ ἱεροῦ χώρου.

Ἀπό καιρό τώρα συνεζητεῖτο ἐν ὄψει τῆς ἁγίας περιόδου τοῦ Δεκαπενταυγούστου ἡ ἐπιβολή αὐστηρῶν μέτρων διά τήν παρακώλυσιν τῆς Θείας Λατρείας τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ. Ἀρκετά κατεπονήθησαν οἱ χριστιανοί μας μέ τήν στέρησιν τῆς Θείας Λατρείας κατά τήν ἅγια περίοδο τῆς Μ. Τεσσαρακοστῆς, Μ. Ἑβδομάδος καί Πάσχα.

Φροντίσατε, κ.Πρωθυπουργέ, νά ἱκανοποιήσετε τά αἰτήματα τοῦ Ὀρθοδόξου Χριστιανικοῦ Λαοῦ, ὁ ὁποῖος ἀποτελεῖ τήν συντριπτικήν πλειονότητα τοῦ πληθυσμοῦ τῆς Πατρίδος μας καί ὁ ὁποῖος ἐπιζητεῖ τήν ἐλευθερία καί προστασία τῆς Θείας Λατρείας. Διαφορετικά θά εὑρεθῆτε πρό δυσαρέστων ἐκπλήξεων.” ανέφερε...

Πάντως υπήρχαν και πιο ήπιες φωνές όπως του Μητροπολίτη Βεροίας. “Αυτή την πίστη ας παρακαλούμε τον Χριστό να χαρίζει και σε μας, ώστε να μας βοηθήσει να απαλλα­γούμε από αυτόν τον μεγάλο πειρα­σμο του κορωνοιού που μας απει­λεί δυστυχώς και πάλι, ακολου­θώντας τις οδηγίες των υπευθύ­νων, όπως κάναμε και πριν από με­ρικούς μήνες, και όχι επιχει­ρώντας να δοκιμάσουμε τη δύνα­μη του Χριστού, όπως ο απόστο­λος Πέτρος, αλλά επαναλαμβά­νο­ντας με ταπείνωση την παράκλη­ση του προς τον εύσπλαγχνο και φιλάνθρωπο Κύριο να μας σώσει, διά πρεσβειών και της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Μητέρας του, την οποία τιμούμε ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου” ανέφερε στο χθεσινό κήρυγμα..

Χθες πάντως είχαμε ένα μικρό δείγμα γραφής αφού προ της ενάρξεως της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, εκόμισε μικρό απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νήφωνος, προς ευλογία και αγιασμό των Πιστών, οι οποίοι και προσήλθαν τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα εκ των αρμοδίων αρχών μέτρα υγειονομικής προστασίας τόσο εντός του ναού όσο και στο προαύλιο χώρο του.

Αύριο στην Μητρόπολη Κερκύρας θα δούμε το δεύτερο αφού ο εορτασμός της ανάμνησης του θαύματος της διασώσεως της Κέρκυρας από τον Άγιο Σπυρίδωνα στις 11 Αυγούστου θα γίνει -όπως ανακοινώθηκε- με Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Ιερό προσκύνημα και κατόπιν το σκήνωμα του Αγίου θα λιτανευθεί εντός του Ιερού Ναού, όπως γίνεται κατά τα μπάσματα και όταν υπάρχει κακοκαιρία.

Πηγή:https://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου