Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Συνταγη για Αγιορείτικο χταπόδι στιφάδο της κ. Παπαθανασίου Φανής





Χταπόδι στιφάδο

Υλικά (για 6 μερίδες)

1 χταπόδι 1,5 με 2 κιλά
1,5 κιλό κρεμμύδια ξηρά (στο μέγεθος καρυδιού)
250 γραμμάρια κρασί
200 γραμμάρια λάδι
3 - 5 σκελίδες σκόρδο
5-6 δαφνόφυλλα
μαυροπίπερο σε σπυριά
5-6 καρφιά γαρίφαλο
κανέλα σε ξύλο
πελτές ελάχιστος (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Βράζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια μήκους 5-6 εκατοστών. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα μας. Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Βάζουμε τον ταβά μας σε σιγανή φωτιά με το λάδι και τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και τα σκόρδα και σκεπάζουμε τον ταβά, αφήνοντας να βράσουν τα σκορδοκρέμμυδά μας για 15΄- 20΄. Κατόπιν, βάζουμε το κρασί και τα δαφνόφυλλα και όλα τα μπαχαρικά και από πάνω απλώνουμε τα κομμάτια του χταποδιού. Μπορούμε, αν θέλουμε, να ρίξουμε και μια κουτάλα από το ζουμί του χταποδιού. Καλό θα είναι να βάλουμε χταποδόζουμο κι όχι πελτέ. Αν δε βάλουμε χταποδόζουμο, τότε προσθέτουμε λίγο πελτέ, αφού τον αραιώσουμε πρώτα. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε σιγανή φωτιά το φαγητό μας επί μία ώρα περίπου, πάντα σκεπασμένο, και δεν το ανακατεύουμε καθόλου, μόνο κουνάμε τον ταβά μας. Δοκιμάζουμε και ανάλογα με την προτίμησή μας προσθέτουμε αλάτι, γιατί, όπως προαναφέραμε, τα χταπόδια είναι τα μόνα θαλασσινά που δε χρειάζονται αλάτι, επειδή έχουν το δικό τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου