Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Ρατσιστής» και ο Shakespeare σύμφωνα με κρατικά χρηματοδοτούμενη επιστημονική έρευνα!


Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος

H «κουλτούρα της αφύπνισης» (woke culture) έχει εισβάλλει με θόρυβο στον ακαδημαϊκό χώρο σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης! Η πραγματική, σοβαρή και προπάντων ακηδεμόνευτη επιστημονική έρευνα απειλείται πλέον από ένα βίαιο και ισοπεδωτικό κύμα «προοδευτισμού», το οποίο, στο βωμό της εξυπηρέτησης αλλόκοτων ιδεοληπτικών σκοπιμοτήτων, υποσκάπτει και γελοιοποιεί ιδίως τις ανθρωπιστικές επιστήμες…

Πρόσφατο παράδειγμα αυτού του δίχως όρια παραλογισμού, αποτελεί μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Roehampton στο Λονδίνο, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια δυσανάλογη παρουσίαση στον χώρο του θεάτρου αλλά και στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία των κλασικών έργων του William Shakespeare που προωθούν, κατά την έρευνα, ένα αφήγημα «ρατσιστικό» κόντρα στην οφειλόμενη «συμπεριληπτικότητα» της τέχνης.

Kατά τους ακαδημαϊκούς ερευνητές που εκπόνησαν την εν λόγω έρευνα, τα έργα του Shakespeare προάγουν ένα αφήγημα υπέρ των λευκών, ετεροφυλόφιλων και εύρωστων σωματικά ανδρών και συνεπώς συντελούν στην μετάδοση διά του θεάτρου συγκεκριμένων «κοινωνικών στερεοτύπων»!

Ο επικεφαλής αυτής της επιστημονικής έρευνας, ονόματι Andy Kesson, προχωρά τον συλλογισμό του ακόμα παρακάτω… Ισχυρίζεται ότι «η αρρενωπότητα και ο εθνικισμός ήταν οι κρίσιμοι κινητήριοι παράγοντες για την ανάδειξη του Shakespeare ως διαμορφωτή του λογοτεχνικού του μεγαλείου» και ότι «πρέπει να είμαστε πολύ πιο καχύποπτοι για τη θέση του Shakespeare στο σύγχρονο θέατρο».

Το καλύτερο το κρατάμε για το τέλος… Η συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη ήταν κρατικά χρηματοδοτούμενη και κόστισε στους Βρετανούς φορολογούμενους πολίτες μόλις 800.000 λίρες, δηλ. σχεδόν 1 εκ. ευρώ!


πηγή: https://aktines.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου