Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Η Ιταλία καθιστά παράνομη την παρένθετη μητρότητα – Αυστηρές ποινές

 

Αντιμέτωποι ακόμα και με ποινή φυλάκισης όσοι ακολουθούν την πρακτική αυτή

O Σαλβατόρε Λονγκό και ο σύζυγός του έγιναν γονείς τον Μάρτιο, όταν η κόρη τους γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα στο Μεξικό. Οταν επέστρεψαν στην Ιταλία, οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν οποιονδήποτε από τους δύο άνδρες ως πατέρα, αφήνοντας το ζήτημα σε εκκρεμότητα.

«Νομικά το παιδί μας δεν έχει γονείς», λέει ο Λονγκό.

Η Ιταλία αντιμάχεται και δεν επιτρέπει την παρένθετη μητρότητα. Τώρα, η δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι θέλει να καταστήσει την πρακτική αυτή ποινικό αδίκημα, συμπεριλαμβάνοντας τις χώρες όπου είναι νόμιμη, όπως οι ΗΠΑ. Οσοι κριθούν ένοχοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έως και δύο χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο έως και 1 εκατομμύριο ευρώ (1,1 εκατ. δολάρια).

Ενα σχετικό νομοσχέδιο που πέρασε από την κάτω βουλή του ιταλικού κογκρέσου αυτό το καλοκαίρι, εκκρεμεί στην άνω βουλή.

Οι θιγόμενοι γονείς λένε ότι ο αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός. Η παρένθετη μητρότητα έχει στιγματιστεί. Πολλοί γονείς που έχουν αποκτήσει παιδιά με αυτόν τον τρόπο, φοβούνται να το συζητήσουν.

Η νομική αναγνώριση έχει ήδη γίνει πιο δύσκολη, μερικές φορές ακόμη και για τον βιολογικό γονέα ενός παιδιού.

Η Ιταλία έχει ήδη μια από τις πιο συντηρητικές νομοθεσίες του δυτικού κόσμου όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης αλλά δεν επιτρέπεται να παντρευτούν. Οι ομοφυλόφιλες ή οι ανύπαντρες γυναίκες αποκλείονται από την πρόσβαση σε θεραπείες γονιμότητας. Είναι σχεδόν αδύνατο για τα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετήσουν παιδιά.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου λένε ότι η παρένθετη μητρότητα είναι μια μορφή εκμετάλλευσης των γυναικών που πρέπει να σταματήσει όπου και αν συμβαίνει.

Η ιταλική κοινή γνώμη είναι διχασμένη, με 48% να τάσσεται υπέρ της παρένθετης μητρότητας και 47% κατά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιουλίου που διεξήγαγε το πρακτορείο Demos για λογαριασμό της εφημερίδας La Repubblica.

Δεν είναι γνωστό πόσοι Ιταλοί έχουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μέσω παρένθετης μητρότητας. Σε απόλυτους αριθμούς, περισσότερα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια επιδιώκουν την πρακτική αυτή από ό,τι τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Φοβόμαστε ακόμη και να την πάμε βόλτα. Τι θα γίνει αν μας σταματήσουν; Τι γίνεται αν δουν δύο άνδρες και ζητήσουν την ταυτότητα του μωρού;» λέει ο Λονγκό ο οποίος ζει με τον σύζυγό του και το μωρό τους, στη Σικελία.

Μια Ιταλίδα και ο σύζυγός της, ένα παντρεμένο ζευγάρι από την Απουλία, αποφάσισαν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας αφού η γυναίκα είχε καρκίνο στη μήτρα.

Ο γιος τους γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα στην Ουκρανία πέρυσι, εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας. Χρειάστηκαν μήνες για να αναγνωρισθεί νομικά η γυναίκα ως μητέρα. Αρχικά, οι τοπικές αρχές αναγνώρισαν μόνο τον σύζυγο -τον βιολογικό πατέρα του μωρού- ως νόμιμο γονέα. Το όνομα της γυναίκας συμπεριλήφθηκε μόνο έπειτα από δικαστική απόφαση μήνες αργότερα.

«Γεννήθηκε επειδή τον θέλαμε. Η επιλογή να τον γεννήσω ήταν δική μου», λέει η ίδια.

Την ώρα που το επίμαχο νομοσχέδιο εκκρεμεί προς τελική έγκριση, πολλοί Ιταλοί έχουν ήδη σταματήσει τα σχέδιά τους να αποκτήσουν παιδί με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον Κριστιάνο Νέπι, ο οποίος διευθύνει ένα πρακτορείο με έδρα το Λονδίνο που παρέχει νομικές συμβουλές και βοήθεια σε άτομα που επιδιώκουν παρένθετη μητρότητα.

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που απευθύνθηκαν σε μένα για συμβουλές αποφάσισαν να μην προχωρήσουν», λέει. «Αλλοι επισπεύδουν τη διαδικασία επειδή πιστεύουν ότι ο νόμος δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Εγώ όμως τους λέω: Δεν ξέρουμε αν θα μπορούσατε να θεωρηθείτε ποινικά υπεύθυνοι ή όχι. Από νομικής άποψης, δεν είναι σαφές».

Ο Νέπι και οι δικηγόροι λένε ότι το νομοσχέδιο θα καταστήσει την Ιταλία τη μόνη χώρα στον κόσμο που θα αντιμετωπίζει ακόμη και την παρένθετη μητρότητα ως παγκόσμιο έγκλημα, μια κατηγορία που περιλαμβάνει τη δουλεία, τη γενοκτονία και την παιδοφιλία.

Ορισμένοι δεν πτοούνται. Η Πάολα, μια 46χρονη ανύπαντρη γυναίκα, προσπαθεί να αποκτήσει παιδί από τα 32 της χρόνια. Πέντε αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης αργότερα, ο γάμος της κατέρρευσε. Τώρα προσπαθεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας στις ΗΠΑ.

«Η παρένθετη μητρότητα είναι η τελευταία μου ελπίδα. Γιατί να εγκαταλείψω το όνειρό μου;» λέει η Πάολα. Σκέφτεται να φύγει από την Ιταλία για να αποκτήσει παιδί. «Αν χρειαστεί να αλλάξω τη ζωή μου για αυτό το νέο πρόσωπο, θα το κάνω. Θα κάνω ό,τι είναι καλύτερο για το παιδί».

πηγή: https://aktines.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου