Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Καθηλώστε την Τουρκία του Ερντογάν!

Γράφει ο Νίκος Ταμουρίδης   


Η Τουρκία έχει παγκόσμιο όραμα, ως σύνθεση των ιδεολογικών οραμάτων του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν. Το παγκόσμιο όραμά της είναι να καταστεί μεγάλη δύναμη στο διεθνές σύστημα ισχύος.   

Τα επιμέρους οράματα που το συνθέτουν έχουν ισχυρές βάσεις στην δύναμη του λεγόμενου πολιτικού Ισλάμ. Να μην ξεχνάμε ότι το Ισλάμ δρα περισσότερο ως πολιτική ενωτική δύναμη και λιγότερο ως θεολογική. Η θεολογική πλευρά του προσδίδει στους οπαδούς τον απαραίτητο φονταμενταλισμό, που απαιτείται για να γίνουν πράξη τέτοιου είδους οράματα. Επομένως, ένας προικισμένος ισλαμιστής ηγέτης είναι σχετικά εύκολο να ενώσει όλους σχεδόν τους ισλαμικούς πληθυσμούς σε μια ενδεχόμενη περιφερειακή ή παγκόσμια σύρραξη.    

Στα πλαίσια αυτών των οραμάτων, η Τουρκία τον τελευταίο καιρό εφαρμόζει μια αναθεωρητική εθνική (υψηλή) στρατηγική, την οποία στηρίζει σε δόγματα και στρατηγικές και πάνω σε αυτά τα δόγματα και σε αυτές τις στρατηγικές έχει προσαρμόσει ένα πρόγραμμα διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής καθώς και στρατιωτικής υπέρ-ενδυνάμωσης, με βάση την αυτάρκεια μέσω μιας εγχώριας αυτόνομης πολεμικής βιομηχανίας.    

Τα επιμέρους λοιπόν οράματα του Ερντογάν αναλύονται συνοπτικά ως εξής:    

-«Yurtta barış dünyada barış», που σημαίνει «Ειρήνη στην πατρίδα ειρήνη στον κόσμο» και αποτελεί το παγκόσμιο όραμα του Μουσταφά Κεμάλ, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές. Φυσικά, το όραμα αυτό υποκρύπτει την πρωτοκαθεδρία των Τούρκων σε αυτή την «ειρήνη».    

–«Yayi Asya' ya doğru ne kadar gerersek, oku Aurupa' ya doğru o kadar uzak atabilicegiz» (= Όσο πιο πολύ τεντώσουμε το τόξο προς την Ασία τόσο πιο μακριά θα πάει το βέλος στην Ευρώπη). Αυτό το όραμα, που εκφράστηκε αρχικά από τον γνήσιο θεωρητικό του νέο-οθωμανισμού, την πονηρή αλεπού που λέγεται Νταβούτογλου, αποτελεί το πραγματικό όνειρο της αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με ζωτικό χώρο στην Ευρώπη. Βλέπουμε ήδη τις κινήσεις προς Ανατολάς (Συρία, Ιράκ), παρουσία στη Λιβύη, καλές σχέσεις με Ιράν, αδερφική συμμαχία με Πακιστάν, ενωτικές προσπάθειες με τα τουρκόφωνα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα προς την Δύση, η Τουρκία ενισχύει την δημιουργία ισχυρών ισλαμικών θυλάκων σε όλη την «ηλίθια» Ευρώπη, που ισλαμοποιείται εκουσίως!    

-«Büyük Orta Doğu» (=Μεγάλη Μέση Ανατολή). Αυτό το όραμα προέκυψε όταν το 2010 άρχισε η πυροδοτούμενη από τη Δύση «Αραβική Άνοιξη». Έτσι «άνοιξε» και η όρεξη του Ερντογάν, βλέποντας τις εξελίξεις στην Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή να ευνοούν τις κρυφές του παγκόσμιες επιδιώξεις να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία με τα μεγάλα όριά της και με το όνειρο ο ίδιος να γίνει Χαλίφης!    

–«Τürkiye büyük millet» (= Μεγάλο έθνος η Τουρκία). Με αυτό το όραμα προωθείται ο Παντουρκισμός. Έτσι έχουν δομηθεί ή δομούνται στενές σχέσεις με το Πακιστάν, με τις τουρκόφωνες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, όπου κυριαρχούσα θρησκεία είναι το Ισλάμ), με την Σομαλία και το Σουδάν στην Αφρική και με την στήριξη της Μουσουλμανικής αδελφότητας σε όλες τις χώρες της Ασίας (και ιδιαίτερα στους Ουϊγούρους της Κίνας), της Αφρικής και της Ευρώπης. Επιπλέον, η Τουρκία του Ερντογάν έχει καταστεί ο αυτοανακηρυγμένος προστάτης των απανταχού γης Μωαμεθανών και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.    

-«Mavi Vatan» (= Γαλάζια Πατρίδα). Στρατηγικός ΑΝΣΚ του οράματος αυτού είναι η παραίτηση της Ελλάδας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο και η εξασφάλιση του μισού Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου. Απώτερος σκοπός της Τουρκίας στο πλαίσιο αυτό είναι η προσάρτηση της Δυτ. Θράκης και η κατάληψη ολοκλήρου της Κύπρου.    

-«Ummah» (= Υπερεθνική κοινότητα με κοινή ιστορία). Ο Ερντογάν μέσω του οράματος αυτού ουσιαστικά θέλει να ενώσει (υπό την εξουσία του) όλους τους Μουσουλμάνους του κόσμου, μαζί και τους Άραβες, θεωρώντας ότι έτσι θα γίνει πράξη το παγκόσμιο όραμά του. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η τελευταία προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ και όλες τις αραβικές χώρες, καθώς και η οι στενοί δεσμοί που έχει αναπτύξει με τους Αδερφούς Μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο.    

Αυτή είναι μια σκιαγράφηση των οραμάτων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να ξεπεράσει τον Μουσταφά Κεμάλ σε δόξα και να γίνει ο νέος παγκόσμιος «Ατατούρκ»!    

Υπενθυμίζουμε ότι σε σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι ήδη μια μεγάλη δύναμη, μια αυτοκρατορία, που ελέγχει την περιοχή από το Αφγανιστάν μέχρι και τη Λιβύη και κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτε χωρίς αυτήν, ούτε πολιτική ούτε πόλεμο».

πηγή: https://koukfamily.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου