Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Η προστασία των παραδόσεών μας είναι ιερό μας χρέος και αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορική μας επιβίωση. Ιωάννη Παπαδόπουλου*

 


Οι παραδόσεις αποτελούν συνεκτικά στοιχεία για τον κάθε λαό και είναι πολύτιμες, όπως και όλα τα υπόλοιπα συνεκτικά στοιχεία, για την ιστορική του επιβίωση. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και χρόνια υπάρχει στην πατρίδα μας μια συνεχής υποβάθμιση των στοιχείων της παράδοσής μας, είτε από τα ΜΜΕ, είτε από αυτόκλητους «ευαίσθητους» συμπολίτες μας είτε και από τους ίδιους τους θεματοφύλακες, Το χειρότερο απ’ όλα βέβαια, είναι ότι αυτή η υποβάθμιση εντείνεται χρόνο με το χρόνο και ενίοτε γίνεται και στοχοποίηση.

Ξέρουμε όλοι μας εδώ και πολλές δεκαετίες, ότι κάθε χρόνο αποδίδονται τιμές αρχηγού κράτους στο Άγιο Φως, όταν αυτό μετά την αφή του φθάνει στην Αθήνα από τα Ιεροσόλυμα, την παραμονή του Πάσχα. Αυτό, εκτός του ότι αποτελεί πλέον παράδοσή μας, αποδίδει και τον δέοντα σεβασμό στο μεγαλύτερο διαρκές θαύμα της ορθοδόξου πίστεώς μας, την αφή του Αγίου Φωτός. Φέτος όμως, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η υποδοχή του Αγίου Φωτός υποβαθμίζεται και θα γίνει χωρίς απόδοση τιμών  αρχηγού κράτους.

Η υποβάθμιση επίσημα, αποδίδεται στην πανδημία. Μια πανδημία που χρησιμοποιείται ως άλλοθι μόνο για την αναβολή ή υποβάθμιση εθνικών ή ορθοδόξων εκδηλώσεων. Για παράδειγμα, την Μεγάλη Τρίτη προφανώς δεν επηρέασε η πανδημία τη συναυλία: «Ιερές μουσικές των σούφι δερβίσηδων», στο Φετιχιέ Τζαμί, στην οποία μάλιστα παρέστη και η Π.τ.Δ. κ. Σακελλαροπούλου. Πρόβλημα προφανώς υπάρχει με την πανδημία, μόνο με την απόδοση τιμών στο Άγιο Φως, σε εξωτερικό χώρο.

Τίποτε από αυτά βέβαια δεν θα μπορούσε να συμβεί, αν η Ιερά Σύνοδος στέκονταν στο ύψος της. Όμως και αυτή όχι μόνον δεν αντέδρασε στην υποβάθμιση της εκδήλωσης, αλλά υπερθεματίζοντας έκανε γνωστό στο Υπουργείο Εξωτερικών, ότι δε μπορεί να στείλει εκπρόσωπό της στο Ισραήλ για να συμμετάσχει στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός. Χρησιμοποίησε μάλιστα ως πρόσχημα, το ότι οι Αρχιερείς τη Μεγάλη Παρασκευή τελούν την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου. Ποιος δουλεύει ποιόν εδώ, δεν ξέρω. Δηλαδή όλα τα προηγούμενα χρόνια που πήγαινε εκπρόσωπος της Εκκλησίας για να παραλάβει το Άγιο Φως, δεν τελούνταν ακολουθίες στη Μητρόπολή του; Γιατί δεν πήγε έστω ένας τιτουλάριος επίσκοπος, που δεν έχει τέτοιου είδους υποχρεώσεις σε Μητρόπολη;

Βλέπω επίσης πολλές καταχωρήσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενάντια στο έθιμο του σουβλίσματος των αρνιών το Πάσχα. Ένα έθιμο δύο χιλιάδων ετών, που είναι αναπόσπαστο στοιχείο της παράδοσής μας, συκοφαντείται για βαρβαρότητα, λες και βάρβαρο είναι μόνο το να σουβλίζεις αρνί, ενώ αν το μαγειρεύεις με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, είναι εκδήλωση αβρότητας.

Παραδόξως βέβαια, τα ίδια μέσα που προβάλλουν αυτές τις «ευαίσθητες» απόψεις, προβάλλουν και την πανηγυρική κρεοφαγία της ένωσης αθέων, την Μεγάλη Παρασκευή. Εδώ προφανώς οι ευαισθησίες αφορούν μόνο το πασχαλινό αρνί, όλα τα άλλα σφάγια εξαιρούνται. Μάλιστα δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν μάθω ότι αυτές τις ιδέες δεν τις προωθούν μόνο το ίδια μέσα, αλλά πρωτοστατούν σ’ αυτές και οι ίδιοι άνθρωποι!

  • Στρατιωτικός ε.α. – Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου