Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

«Ανδρεία γυναίκα τίς ευρήσει κυρία Σακελλαροπούλου;»

Δεν υπήρξε κανένας Έλληνας ήρωας Οπλαρχηγός που να μη διακατέχετο από φλογερή πίστη στο Χριστό και αθεράπευτο αλλά και ανιδιοτελή έρωτα για την Πατρίδα ο οποίος έφτανε μέχρι και την αυτοθυσία. Γράφει ο δικηγόρος Στέλιος Σούρλας 

Δεν υπήρξε κανένας Έλληνας ήρωας Οπλαρχηγός που να μη διακατέχετο από φλογερή πίστη στο Χριστό και αθεράπευτο αλλά και ανιδιοτελή έρωτα για την Πατρίδα ο οποίος έφτανε μέχρι και την αυτοθυσία. Γράφει ο δικηγόρος Στέλιος Σούρλας 

Από την εποχή που ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας αναγνώρισε την αξία και προσφορά της Μαντώ Μαυρογένους και την τίμησε δίνοντας της τον τίτλο της Αντιστρατήγου, από τότε έχει να γνωρίσει η Ελλάδα ανδρεία γυναίκα αυτού του βεληνεκούς.

Βέβαια όπως σε όλους τους σπουδαίους Έλληνες, η ζήλια και η κακία δεν έλειψαν και εις βάρος της Μαντώ Μαυρογένους με αποτέλεσμα να χτυπηθεί αλύπητα από τις επακολουθήσασες κυβερνήσεις, ως αθώο θύμα των ανήθικων πολιτικών τους παιγνίων.

Στην Ανατολή του 2021, ενός έτους το οποίο αποτελεί ορόσημο και σταθμός για το Ελληνικό Έθνος καθότι συμπληρώνονται 200 χρόνια από το θαύμα της Ελληνικής Επαναστάσεως και ενώ οι Έλληνες περιμένουμε την απαλλαγή από το φόβο, τη μιζέρια και τη δυστυχία, η Ανώτατη Πολιτειακή αρχή, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Σακελλαροπούλου είχε φαίνεται διαφορετική θεώρηση και αντίληψη.

Τα 200 έτη μας φέρνουν στο μυαλό τις αρχές και τις αξίες εκείνες οι οποίες οδήγησαν στην αποτίναξη της δουλείας και γέννησαν πρωτόγνωρο ηρωισμό, αντάξιο της δόξης του Λεωνίδα και των Σπαρτιατών. Ποιες ήταν οι αρχές αυτές; Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο Στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

Αυτές οι βασικές αρχές δεν αποτέλεσαν μόνο σκοπό της Επαναστάσεως αλλά και μέσο διά του οποίου οδηγήθηκαν στη νίκη και την Ελευθερία οι Έλληνες. Δεν υπήρξε κανένας Έλληνας ήρωας Οπλαρχηγός που να μη διακατέχετο από φλογερή πίστη στο Χριστό και αθεράπευτο αλλά και ανιδιοτελή έρωτα για την Πατρίδα ο οποίος έφτανε μέχρι και την αυτοθυσία. Έκτοτε το Ελληνικό Κράτος παλεύει να οικοδομηθεί – κατά το δυνατόν – επάνω σε αυτά τα ιδανικά, της φιλοπατρίας και της Ορθοδόξου Πίστεως.

Εξ΄ου και το Σύνταγμα ξεκινά με την αναφορά «Εις το όνομα της Aγίας και Oμοουσίου και Aδιαιρέτου Τριάδος» καθότι οι συντάξαντες αυτού καθώς και σύσσωμος ο Ελληνικός λαός ο οποίος το επικύρωσε, έθεσε ως θεμέλιο λίθο του Ελληνικού κράτους την Ορθόδοξη Πίστη στο Χριστό. Δεν το γνωρίζατε αυτό κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας όταν αποδεχθήκατε την τόσο τιμητική στο πρόσωπο σας, πρόταση του κ. Πρωθυπουργού να αναλάβετε το μέγιστο αξίωμα του Ελληνικού Κράτους;

Φυσικά και το γνωρίζατε καθότι διατελέσατε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και ως Διοικητική Δικαστής μάλιστα είχατε αυξημένη την υποχρέωση να τηρήσετε τις επιταγές του Κράτους. Όμως, παρόλο που το γνωρίζατε, εντούτοις συνειδητά επιλέξατε, την Πρωτοχρονιά, να προσβάλλετε τόσο την Πίστη όσο και τη φιλοπατρία του Έλληνα, διατάσσοντας τη φιλαρμονική να μην παιανίσει τον Εθνικό ύμνο και επίσης δεν προσκυνήσατε ως οφείλατε τον Τίμιο Σταυρό. Που άραγε πιστεύετε; Ως πολίτης αυτής της χώρας είχατε κάθε δικαίωμα προς τούτο, ως Πρόεδρος όμως της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν είχατε κανένα τέτοιο δικαίωμα να προσβάλλετε και να περιφρονήσετε με αυτόν τον τρόπο τα πιστεύω του Έλληνα. Προκαλείτε και προσβάλλετε ένα ένδοξο και ηρωικό Έθνος, όταν αντικαθιστάτε από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας που είχε τοποθετήσει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος τα σύμβολα της Επαναστάσεως του 1821, με σύμβολα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το λαό και την ιστορία του καθώς και καμία θέση στο γραφείο σας. Δεν πρόκειται για το γραφείο της οικίας σας αλλά για το Προεδρικό Μέγαρο του Ελληνικού κράτους.

Να σας υπενθυμίσω ότι επάνω στο αίμα αυτών των ηρώων που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα, ηγείσθε εσείς σήμερα. Αυτήν είναι η τιμή που αποδίδετε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους για τη θυσία τους; Δεν βρίσκεστε στη θέση αυτή για να μπορείτε να εφαρμόζετε τα δικά σας θέλω και πιστεύω αλλά για να εκφράσετε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Τα γνωρίζατε προτού αποδεχθείτε την πρόταση για τη θεσμική σας θέση, όμως τώρα επιλέγετε να τα περιφρονήσετε και δη συνειδητά. Ποιος σας έδωσε αυτό το δικαίωμα να ενεργείτε αυτοβούλως παραβιάζοντας κάθε έννοια πρωτοκόλλου και παραδόσεως; Αν δεν μπορείτε να επιδείξετε τη δέουσα στάση που προτάσσει το Σύνταγμα και σας διατάσσει ο Ελληνικός λαός, τότε οφείλετε να παραιτηθείτε, άλλως να ζητήσετε μία ηχηρά και ειλικρινή συγνώμη από τον πολύπαθο Ελληνικό λαό. Γιατί κυρία Σακελλαροπούλου λάβετε γνώση ότι με τη στάση σας αυτή απωλέσατε, όχι μόνο την εμπιστοσύνη, αλλά και τη συμπάθεια των Ελλήνων τους οποίους πλέον δεν εκφράζετε αλλά ούτε και χαίρετε της εκτιμήσεως των. Εμπνευστείτε από το πνεύμα της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων και επιδείξτε ανδρεία αντάξια της θέσεως την οποία κατέχετε.

Αποδείξτε περίτρανα ότι διαθέτετε την γυναικεία ψυχική ανδρεία της ηρωικής Ελληνίδας την οποία περιγράφει το τελευταίο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης «Γυναίκα ανδρείαν τις ευρήσει; τιμιωτέρα δε εστί λίθων πολυτελών η τοιαύτη» (Παροιμιών 29, 10-31). Η αγιογραφική αυτή περικοπή ανεβάζει τη γυναίκα τόσο ψηλά, ως θρησκευτική καί ηθική προσωπικότητα, χαράσσοντας συνάμα το μονόδρομο τον οποίο καλείστε εσείς να ακολουθήσετε εφόσον επιθυμείτε να παραμείνετε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και να χαίρετε της αγάπης και εμπιστοσύνης του περήφανου μα τόσο αδικημένου, Ελληνικού λαού.

Αυτή την πατρίδα την υπηρετήσανε πολλές ηρωικές και ένδοξες γυναίκες όπως η Μαντώ Μαυρογένους, η Μπουμπουλίνα, οι Σουλιώτισσες, οι τόσες άγνωστες ηρωίδες της Βορείου Ηπείρου κατά το έπος του 1940 και άλλες. Καθρεφτιστείτε και δείτε εάν έχετε καμία σχέση με αυτές τις ένδοξες και τιμημένες γυναίκες. Το 2021 εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία του Ελληνικού Έθνους. Είναι υποκρισία και θράσος σε αυτή τη χρονική στιγμή να προσβάλλετε και να απαξιώνετε αυτά τα σύμβολα.

Αυτός ο λαός είναι τόσο υπερήφανος για την ένδοξη του ιστορία και δέχεται τέτοιου είδους προσβολές και εξουθένωση από το πρόσωπο σας, μετά μάλιστα από μία σκληρότατη δεκαετία με μνημόνια, εξαθλίωση και οικονομική ανέχεια. Οι Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια κάνανε υπομονή και θυσίες, ελπίζοντας στις υποσχέσεις σας για ένα καλύτερο αύριο. Τους διαψεύδετε όλους αυτούς που δώσανε αυτές τις υποσχέσεις στο λαό με σκοπό να εξουθενώσετε και να αφανίσετε αυτό το Έθνος. Μη σας ξεγελά σήμερα η υποτονικότητα του Έλληνα. Μπορεί να κάνατε τον Έλληνα φοβισμένο αλλά να ξέρετε είναι για λίγο…

Να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά, λίγο μόνο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά! Αυτά τα λόγια τα επιβεβαιώνουν τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη «Με μία ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι, ξαναφτιάχνεις την Ελλάδα».

3000 και πλέον χρόνια Ελληνισμού, αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τους Έλληνες και ματαιοπονείτε όσοι προσπαθείτε να χάσει την Εθνική του ταυτότητα ο Έλληνας. Από τη μεταπολίτευση και μετά οι διατελέσαντες επτά προκάτοχοι σας σεβάστηκαν και τιμήσανε τις αρχές και τα ιδανικά αυτού του κράτους-Έθνους και δεν τις απαξίωσαν όπως εσείς. Απεύχομαι να μην αποτελέσετε το χειρότερο επίλογο αυτού του θεσμού της μεταπολιτεύσεως…!

Η ιστορία έρχεται και παρέρχεται αλλά και ξαναέρχεται…! Όσο εύκολα ή δύσκολα έγινε από Βασιλευομένη σε Προεδρευομένη Δημοκρατία, τόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να ξαναγίνει από Προεδρευομένη σε Βασιλευομένη…! Η ιστορία για όσους δεν τη γνωρίζουν καλά, επαναλαμβάνεται και θα μας χτυπήσει τη θύρα με δύναμη που δε θα μπορέσει κανείς να αντισταθεί στην εξέλιξη των γεγονότων. Και κάτι τελευταίο το οποίο αν δεν το γνωρίζετε παρόλο που θα έπρεπε, θα σας το θυμίσω ευθύς αμέσως. Ένας αξιόλογος και σπουδαίος Έλληνας νομπελίστας ο Οδυσσέας Ελύτης είχε πει: «οι ζωντανοί καθορίζουν το παρόν, οι μεγάλοι νεκροί το μέλλον»…!!

*Στυλιανός Σούρλας - Δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω MSc Ιατρικού Δικαίου, Βιοηθικής & Ευθανασίας - MSc Κανονικού & Εκκλησιαστικού Δικαίου - Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής


Πηγή:https://www.newsbomb.gr/bomber/apopseis/story/1155109/andreia-gynaika-tis-eyrisei-kyria-sakellaropoyloy


1 σχόλιο: