Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Έκκληση προς την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εν όψει του Θρυλούμενου κλεισίματος των ιερων ναών και της απαγόρευσης ακολουθιών.



Εν όψει του θρυλούμενου κλεισίματος των Ιερών Ναών και της απαγόρευσης Ακολουθιών

Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς,

Μέ πόνο ψυχής και συνοχή καρδίας σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή, σχετικά με την πρωτοφανή υγειονομική απειλή πού κυριαρχεί στην παγκόσμια επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες. Παρακολουθούμε σχετικά με το ζήτημα αυτό, την μεγάλη πίεση πού δέχεται η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας, από καλοπροαίρετους επικριτές, αλλά και τον αμείλικτο πόλεμο από κακοπροαίρετους γνωστούς εκκλησιομάχους πού βρήκαν αφορμή να χύσουν χολή εναντίον της Εκκλησίας, γιατί όλοι οι ιεράρχες μας, εξέφρασαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή το πρώτιστο και θεόσδοτο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, είναι πηγή ζωής και αγιασμού και όχι φορέας μολυσματικών νόσων.
Υιϊκώς και με τον προσήκοντα σεβασμό, θέλουμε να απευθύνουμε κάποιες παρακλητικές σκέψεις πρός Υμάς, εν όψει της έκτακτης σύγκλησης της Δ.Ι.Σ. την προσεχή Δευτέρα 16 Μαρτίου.


Α. Πιστεύουμε ότι όπως είναι αδιανόητο να ισχυριστεί κάποιος ότι λόγω της απειλής του κορωνοϊού, πρέπει να σταματήσει η λειτουργία υπηρεσιών όπως τα νοσοκομεία, η αστυνομία, ο στρατός, η πυροσβεστική, το λιμενικό ή ακόμη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίες πρέπει να λειτουργήσουν με κάθε θυσία, έτσι, και πολύ περισσότερο από πνευματικής απόψεως, δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η λειτουργία της εκκλησίας πού υπάρχει ακριβώς για το λόγο αυτό, για να δέεται και να αγωνίζεται για την σωτηρία του σύμπαντος κόσμου.
Β. Είναι μεγάλη υποκρισία να απαιτήσει οποιοσδήποτε, πλήρη απαγόρευση ιερών ακολουθιών, την στιγμή πού η Εκκλησία μας, υπεύθυνα και ανταποκρινόμενη στις οδηγίες της πολιτείας, περιέκοψε το 90% των δραστηριοτήτων της και με πατρική ευθύνη προτρέπει όσους πιστούς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να περιορισθούν στο σπίτι τους και να αποφύγουν να προσέλθουν στους ναούς.Χθες Παρασκευή 13 Μαρτίου, Άγιοι Αρχιερείς, οι περισσότεροι ναοί της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης (γύρω στους 70 περίπου) στην ακολουθία των Χαιρετισμών της Παναγίας μας, έμειναν σχεδόν άδειοι, με την παρουσία μερικών δεκάδων πιστών, καθώς οι ηλικιωμένοι σε μεγάλο ποσοστό υπάκουσαν στις εντολές της πολιτείας και στη συμβουλή της Εκκλησίας και παρέμειναν σπίτι τους. Την ίδια στιγμή σε δεκάδες Super Market της πόλης, επικρατούσε το αδιαχώρητο με εκατοντάδες νέους, παιδιά και ηλικιωμένους, να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους, χωρίς καμμία προφύλαξη. Ποιό από τα δύο είναι τελικά υγειονομική βόμβα; Και αν το δεύτερο η πολιτεία το ανέχεται για τον σκοπό της τροφοδοσίας του σώματος, δεν είναι μέγιστη υποκρισία, να ξιφουλκούν ορισμένοι εναντίον της Εκκλησίας, διότι επιθυμεί να διατηρήσει ανοιχτή την πνευματική τροφοδοσία του πιστού λαού;
Γ. Όπως οι Άγιοι Πατέρες μας παρέδωσαν, και Εσείς μας διδάσκετε, πρώτιστη αποστολή της Εκκλησίας και βασικός λόγος ύπαρξής της είναι να προσφέρει το θεόσδοτο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον πεπτωκότα άνθρωπο. Η Εκκλησία υπάρχει πρώτα και κύρια για να τελεί τη Θεία Ευχαριστία. Χωρίς αυτήν δεν έχει λόγο ύπαρξης καθώς σύμφωνα με τον άγιο Νικόλαο τον Καβάσιλα, αυτή τρέφει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος πού όλοι λαμβάνουμε κατά το Άγιο Βάπτισμα. Έξω από αυτό, όλοι οι άλλοι «ρόλοι και υπηρεσίες» της, είναι δευτερεύοντες και επικουρικοί του βασικού, της προσφοράς δηλαδή του Τιμίου Σώματος και Αίματος του Ιησού Χριστού, υπέρ σωτηρίας του σύμπαντος κόσμου. Αν λοιπόν, υπό την πίεση του Καίσαρος περιορισθούν (ώς μη ώφειλε) οι υπόλοιπες ακολουθίες, πού ούτως ή άλλως τελούνται με ελάχιστους πιστούς, αυτό πού θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού είναι η τέλεση της Αναιμάκτου Ιερουργίας, ακόμη και άν, στην ανάγκη, αυτό γίνει με την παρουσία μικρού αριθμού πιστών, αναλόγως με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών. Αν κλείσουμε τους ναούς μας, Άγιοι Αρχιερείς, θα είναι σαν να αποδεχόμαστε εμείς οι ίδιοι, ότι σε έκτακτες περιπτώσεις, η Εκκλησία δεν έχει κανένα ρόλο και θα πρέπει κατά τη λαϊκή έκφραση να «αδειάζει τη γωνιά και να καθίσει στα αυγά της». Αντίθετα τώρα ακριβώς είναι η ώρα πού πρέπει όχι να σταματήσουν αλλά να ενταθούν περισσότερο οι Θείες Λειτουργίες (έστω και με τους περιορισμούς πού αναφέραμε) για να εκζητήσουμε το έλεος και τη βοήθεια του Θεού, πού η πατρίδα και ο τόπος την έχουν πράγματι ανάγκη. Καλή και άγια είναι η οικιακή προσευχή, αλλά η Εκκλησία εκφράζεται πρωτίστως μέσα από την κοινή λατρεία, ενώ κλείσιμο ιερών ναών και διακοπή της θείας Λειτουργίας δεν έγινε ούτε στις χειρότερες επιδημίες των περασμένων αιώνων, όπου εφ’ όσον υπήρχε ιερέας, η Θεία Λειτουργία ετελείτο κανονικά έστω και με ελάχιστους πιστούς.Άς μην γίνει η δική μας εκκλησιαστική γενιά, Άγιοι Αρχιερείς, η πρώτη πού θα δεχθεί την (έστω και προσωρινή) ΑΥΤΟΑΚΥΡΩΣΗ της καθώς, αν συναινέσουμε τώρα, στο μέλλον θα είναι πολύ πιό εύκολο για τον κάθε Άρχοντα να σταματά κατά το δοκούν με ένα απλό διάταγμα, κάθε εκκλησιαστική ιεροπραξία.Παρακαλούμε τον Άγιο Θεό και την Παναγία μας πρώτον να ενισχύει όσους ηρωϊκά, δίνουν στην πρώτη γραμμή την μάχη κατά της επιδημίας του κορωνοϊού. Η Θεία Λειτουργία όχι μόνο δεν δυσκολεύει τον αγώνα τους αλλά αντίθετα αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο και βοηθό τους.Ευχόμαστε Άγιοι Αρχιερείς, ο Άγιος Θεός να σας φωτίσει και ενισχύσει για να λάβετε ορθές αποφάσεις στη δύσκολη αυτή συγκυρία, έτσι ώστε με την βοήθειά Του να παρέλθει ο κίνδυνος και να εορτάσουμε στους ιερούς ναούς και όπως αρμόζει την ένδοξο Ανάσταση του Κυρίου μας! Ασπαζόμεθα μετά σεβασμού την δεξιάν ΣαςΕκπροσωπώντας μία ομάδα πιστών από την Θεσσαλονίκη,

Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης [της Ορθόδοξης Κυψέλης]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου