Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΜΗΝΥΣΕΩΣ κατά του δημοσιογράφου Κων. Φλαμή.

 

π. Ἀναστάσιος Γκοτσόπουλος

Ἐφημέριος Ἱ. Ν. Ἁγ. Νικολάου Πατρῶν

τηλ. 6945-377621

Πάτρα   15 . 3 . 2023

 

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΜΗΝΥΣΕΩΣ

κατά του δημοσιογράφου Κων. Φλαμή.

 

Δεν ήταν στις προθέσεις μου η παρούσα ανακοίνωση αλλά για την πληρότητα και ακρίβεια της ενημερώσεως του λαού μετά το χθεσινό άρθρο του κ. Φ3λαμήμε τίτλο «Όλα όσα έγιναν στη δίκη με κατηγορούμενο τον Κ. Φλαμή» (14.3.23) οφείλω να δηλώσω:

Ο δημοσιογράφος κ. Κων. Φλαμήςτην 13.3.2023, κατά την εκδίκαση της εναντίον του μηνύσεώς μου, κατέθεσε στα Πρακτικά του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών την ακόλουθη δήλωση:

 

«ΔΗΛΩΣΗ

Ο κατηγορούμενος[Κων. Φλαμής]δηλώνει ότι τιμά και εκτιμά ως κληρικό τον εγκαλούντα π. ΑναστάσιοΓκοτσόπουλο.

Στην αρθρογραφία του προέβη από δημοσιογραφικό δικαιολογημένο ενδιαφέρον και δεν είχε την πρόθεση να εξυβρίσει ή να συκοφαντήσει τον εγκαλούντα.

Αποδέχεται ότι οι συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί και ισχυρισμοί που εμπεριέχονται στο κατηγορητήριο στο πρόσωπο του εγκαλούντος δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Πάτρα, 13-3-2023

Ο δηλών

[υπογραφή Κων. Φλαμής]».

 

Οι εμπεριεχόμενοι στο κατηγορητήριο χαρακτηρισμοί και ισχυρισμοί ήταν μεταξύ άλλων:«ταλιμπάν παπάς», «ταλιμπάν ορθοδόξων», «ταλιμπανέζος», «φανατικών ορθοδόξων», «μισούν περισσότερο τον Πάπα από τον Αλλάχ», «αντιπαπικός», «δεν θέλουν να βλέπουν τον Πάπα», «λέει τέτοιες ιστορίες για αγρίους», «λέειπαπάτζες», «έλεγεεκείνος ο παπά-Τάσος και ξανάλεγε για το εμβόλιο “είναι του διαβόλου”, “είναι του 666”, “δεν υπάρχει κορονοϊός”».Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω προσβλητικές και συκοφαντικές φράσεις αφορούν χρονική περίοδο ενός μόνο τριμήνου (9.9.-8.12.21) προ της καταθέσεως της μηνύσεως. Δυστυχώς στη συνέχειαοι ανυπόστατοι αυτοί ισχυρισμοί και οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί συνεχίστηκαν, πολλαπλασιάστηκαν και εμπλουτίστηκαν και με άλλους δημιουργώντας μια ζοφερή αχλή εναντίον μου χωρίς όμως να προβώ σε συμπληρωματική καταγγελία κατά του δημοσιογράφου. Είναι προφανές ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί και ισχυρισμοί μονότονα επαναλαμβανόμενοι  προσβάλλουν όχι μόνο το πρόσωπό μου -μικρό το κακό- αλλά κυρίως τον θεολογικό λόγο που με πολλή προσοχή και αγωνία προσπαθώ να εκφέρω.

Με διάταξη της αρμοδίου Εισαγγελέωςο κ. Φλαμής παραπέμφθηκε να δικαστεί στις 13.3.2023 για τα αδικήματα: 1.δημόσιαςεξύβρισης κατ’ εξακολούθηση δια του τύπου και του διαδικτύου και 2.δημόσιαςσυκοφαντικήςδυσφήμησης κατ’  εξακολούθηση δια του ραδιοφώνου. Μάλιστα, κατά το κατηγορητήριο «ο κατηγορούμενος ανέφερε όλα τα παραπάνω σε ένδειξη περιφρόνησης προς το πρόσωπο του εγκαλούντος προσβάλλοντας με τον τρόπο αυτό την τιμή και την υπόληψή του» και «έπραξε τα παραπάνω ο κατηγορούμενος παρόλο που γνώριζε ότι τα παραπάνω γεγονότα που ισχυρίστηκε και διέδωσε κατά τη διάρκεια των ραδιοφωνικών του εκπομπών… ήταν ψευδή… και μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του εγκαλούντος, καθώς διαμόρφωναν στους ακροατές την εικόνα μη σοβαρού πολίτου-κληρικού για το πρόσωπό του».

Είναι προφανές ότι για να σταματήσει μια τέτοια συμπεριφορά που δηλητηριάζει το δημόσιολόγο και ακυρώνει τον όποιο διάλογο για κρίσιμα και σοβαρά θεολογικά και κοινωνικά ζητήματα ήταν απαραίτητη η συνδρομή της παιδαγωγικής διάστασης και λειτουργίας της δικαιοσύνης, στην οποία αναγκάστηκα να προσφύγω καταθέτοντας τη μήνυση μετά από δέκα και πλέον χρόνια ανοχής απέναντι σε τέτοιου επιπέδου δημοσιογραφικό λόγο. Και -δόξα τω Θεώ- λειτούργησε η παιδαγωγία της δικαιοσύνης, διότι ο κατηγορούμενος ενώπιον του Δικαστηρίου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «αποδέχεται ότι οι συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί και ισχυρισμοί … δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον». Αποδέχθηκα τη δήλωσή του και ανακάλεσα την μήνυση, διότι δεν υπήρχε πλέον λόγος συνέχισης της ακροαματικής διαδικασίας.

Τα σχετικά έξοδα της ανακλήσεως κατέβαλε ο κατηγορούμενος.

Είναι προφανές ότι όχι μόνο τώρα, μετά τη θετική εξέλιξη της υποθέσεως, αλλά και πριν δεν υπήρξε εμπάθεια κατά του προσώπου του κ. Φλαμή. πικρία ναι, εμπάθεια όχι!

Αυτά για την πληρότητα και ακρίβεια της ενημέρωσης για «όλα όσα έγιναν στη δίκη με κατηγορούμενο τον Κ. Φλαμή»…

π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου