Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Οι Πόντιοι που ενοχλούν την Τουρκία: Ποιοι έχουν χαρακτηριστεί ανεπιθύμητοι μέχρι τώρα

 


Το όνομα του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών Απόστολου Ασλανίδη είναι το τελευταίο που έγινε γνωστό ότι περιλαμβάνεται στη λίστα που έχει στείλει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στις πύλες εισόδου και αφορά πρόσωπα που θεωρούνται ανεπιθύμητα στη χώρα. Παρόλο που τα τελευταία 25 χρόνια επισκεπτόταν συχνά τον Πόντο, αυτή τη φορά οι Τούρκοι αστυνομικοί τον σταμάτησαν στο τελωνείο των Κήπων. 
 Επισήμως δεν του δόθηκε καμία εξήγηση, ωστόσο όπως είπε στο pontosnews.gr ο ίδιος εκτιμά ότι ενδεχομένως να θεωρείται πλέον persona non grata λόγω και της πρόσκλησης που είχε απευθύνει στον Εκρέμ Ιμάμογλου το 2016. Τότε ο Τούρκος πολιτικός ήταν δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου, ενός δήμου στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. 

Τον περασμένο Νοέμβριο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατήγγειλε ότι του απαγορεύθηκε η έξοδος στο λιμάνι της Σμύρνης. Τότε οι τουρκικές Αρχές είχαν επικαλεστεί «τεχνικό πρόβλημα» – μετά από 6 ώρες αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως, όμως ο περιφερειάρχης προτίμησε να επιστρέψει στην Ελλάδα. 

 Και μπορεί η περίπτωση του Απόστολου Ασλανίδη να είναι διαφορετική από εκείνη του Απόστολου Τζιτζικώστα, είναι όμως παρόμοια με αυτή του καλλιτέχνη Αχιλλέα Βασιλειάδη, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2021 δεν μπόρεσε να συνεχίσει το αεροπορικό ταξίδι του από την Κωνσταντινούπολη στην Τραπεζούντα. Η απέλασή του έγινε χωρίς καμία εξήγηση για το λόγο για τον οποίο βρίσκεται στη λίστα των ανεπιθύμητων. 

 Νωρίτερα την ίδια χρονιά, και συγκεκριμένα στις 13 Αυγούστου, κρατούμενος για αρκετές ώρες, μέχρι να μπει στο αεροπλάνο για την απέλασή του στην Ελλάδα, παρέμεινε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Βαρυθυμιάδης. Προορισμός του ήταν η Παναγία Σουμελά όπου ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Για την υπόθεση αυτή υπήρξε διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

 Την ίδια ημέρα απαγορεύθηκε και η είσοδος ενός Πόντιου επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ταξίδευε οδικώς, και αυτός με προορισμό την Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο. 

 Στις 14 Ιουλίου 2021 η καθηγήτρια Μουσικολογίας Ροζαλία Ελευθεριάδου θεωρήθηκε –επίσης για αδιευκρίνιστο λόγο– persona non grata, έμεινε για 24 ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει το ταξίδι της στον Πόντο. 

 Κρατούμενη μέχρι την απέλασή της ήταν στο ίδιο αεροδρόμιο και η επίσης ποντιακής καταγωγής δρ Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Μαΐου 2021 μαζί με τον ανήλικο γιο της και λόγω του σαββατοκύριακου έμεινε για 48 ώρες σε περιορισμό, μέχρι την απέλασή της. 

 Τα ονόματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Κώστα Αλεξανδρίδη, πρόεδρο των «Μωμόγερων», του δρομέα Γιώργου Ζαχαριάδη και του συγγραφέα Μιχάλη Καϊκουνίδη, που επίσης δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Τουρκία. Ο πρώτος απελάθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και οι δύο τελευταίοι τον Ιούλιο του ίδιου έτους. 

 Άλλωστε, σύμφωνα με τη Ροζαλία Ελευθεριάδου και τα όσα δήλωσε για την περιπέτειά της στον δημοσιογράφο Ρωμανό Κοντογιαννίδη, οι αστυνομικοί της έδειξαν μία λίστα με δεκάδες Έλληνες που θεωρούνται persona non gratae στην Τουρκία! 

 Η εκτίμηση πάντως είναι ότι εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία και η απαγόρευση των ταξιδιών άγνωστο παραμένει σε πόσους ποντιακής καταγωγής Έλληνες θα είχε ακόμα απαγορευθεί η είσοδος στην Τουρκία.

πηγή: https://koukfamily.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου