Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Ναυμαχία του Γέροντα 1824, γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

                              

Ναυμαχία του Γέροντα: 29 Αυγούστου 1824

Ο Κόσμος των επαναστατημένων Ελλήνων του 1821 κατατροπώνει τους Τούρκους και τους συμμάχους τους στη Ναυμαχία του Γέροντα. Ο Μάρτιος του 1821 σηματοδοτεί την έναρξη του αγώνα για την Εθνική Παλιγγενεσία των Ελλήνων. Οι αγώνες ήταν πολλοί σε ξηρά και θάλασσα. Η Ναυμαχία του Γέροντα ήταν από τις πιο σημαντικές νίκες.

Η νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων στη Ναυμαχία του Γέροντα τον Αύγουστο του 1824 έσωσε την Σάμο από τις ορδές του Τούρκου Χοσρέφ Πασά και του Αιγύπτιου Ιμπραήμ.Ο Χοσρέφ Πασάς προσπάθησε, ανεπιτυχώς,  να κάνει απόβαση στο νησί της Σάμου, καθώς, ήδη, οι Σαμιώτες είχαν φροντίσει για την οχύρωση του νησιού, μετά τον εμπνευσμένο λόγο του Λυκούργου Λογοθέτη*  που τους έπεισε να μην εγκαταλείψουν το νησί, όπως αρχικά είχαν αποφασίσει, αλλά να μείνουν και να πολεμήσουν.

Τελικά, ο ελληνικός στόλος με τον Μιαούλη κατατρόπωσε τον τουρκο-αιγυπτιακό, στον κόλπο του Γέροντα, απέναντι από τη Λέρο,  και έτσι αποφεύχθηκε μια καταστροφή της Σάμου, ανάλογη με αυτήν των Ψαρών τον Ιούνιο του 1824.

Η ναυμαχία του Γέροντα θεωρείται η μεγαλύτερη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο ενωμένος Ισλαμικός στόλος που αποτελείτο από 100 Τουρκικά, Αιγυπτιακά, Αλγερινά και Τυνισιακά πλοία, υπό τις διαταγές του Τούρκου Χοσρέφ Πασά και του Αιγύπτιου Ιμπραήμ, κατατροπώθηκε από τον Ελληνικό στόλο, που αποτελείτο από 75 περίπου πλοία, υπό τη διοίκηση του Ανδρέα Μιαούλη. Συνελήφθη δε αιχμάλωτος ο ναύαρχος της Τυνησία.  Μετά την ήττα του ο τουρκο-αιγυπτιακός στόλος αποσύρεται.

Σημείωση:

* Ο Λυκούργος Λογοθέτης(1772-1850)  ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Σαμιακής επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε στο Καρλόβασι 10/21 Φεβρουαρίου 1772 και το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Παπλωματάς.  Ήταν μυημένος στην Φιλική Εταιρεία και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821  και στην απελευθέρωση της Σάμου, τόσο από τους προεστούς του νησιού που ακολουθούσαν τις οθωμανικές επιταγές  όσο και από τους Οθωμανούς κατακτητές.


Πηγή: OTA VOICE

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Εκπαιδευτικός-Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Μεθοδολογία και Έρευνα της Λογοτεχνίας UNED, Μαδρίτη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου