Μέσα στα τόσα πολλά χωριά της Φλώρινας συναντάμε έναν παραδοσιακό οικισμό, εν ονόματι Τροπαιούχος. Αυτό το χωριό φέρει μέσα του θαύματα και θρύλους που μέχρι και σήμερα ενεργοποιούν τον κάθε πιστό να πάει να το επισκεφτεί. Πηγαίνοντας σε αυτό το χωριό θα συναντήσει κάποιος πυκνή βλάστηση η οποία μαγεύει τους επισκέπτες.
Η ιστορία του χωριού αναφέρει πως είναι ένας καθαρά ποντιακός οικισμός, με ρίζες τόσο στο παρελθόν όσο και στις θαυμαστές παρεμβάσεις του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εξ’ ου και η φερωνυμία του τόπου αυτού.
Στο χωριό αυτό, καθώς πηγαίνει κανείς, θα συναντήσει ένα μικρό εξωκκλησάκι, στο οποίο συνέβει το εξής:
Επί τουρκοκρατίας εκεί φυλασσόταν η ιερά και θαυματουργός εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Η παράδοση του τόπου θέλει να λέει πως Τούρκοι αφαιρούσαν την εικόνα από εκεί και την πετούσαν σε ένα αυλάκι με τρεχούμενο νερό. Αυτή με θαυμαστό, όμως, τρόπο ξανά επέστρεφε στη θέση της σώα και ακέραιη.
Ακριβώς πίσω από αυτό το εξωκκλησάκι θα διακρίνει κανείς ένα πιο μεγάλο εξωκκλήσι, το οποίο ανακαινίστηκε τους νεότερους χρόνους. Εντός αυτού υπάρχει μνήμα ιερό για τους τοπικούς, το οποίο το έφτιαξαν οι ίδιοι εξ αιτίας κάποιου θαύματος που είχε γίνει τότε, καθώς η παράδοση αναφέρει πως εκεί υπήρχαν πολλά άλογα τα οποία σώθηκαν με θαυμαστή παρέμβαση του Αγίου Γεωργίου. Πάνω στο μνήμα, εντός του εξωκκλησίου, πολλοί πιστοί πήγαιναν και πηγαίνουν δια να ξαπλώσουν επάνω σε αυτό, καθώς η χάρις του Αγίου Γεωργίου επισκίασε το μέρος εκείνο κι αυτό αποφαίνεται από τις πολλές μαρτυρίες και τις ιάσεις που γίνονται τόσο σε ασθενούντες και δεινώς χειμαζομένους όσο και σε δαιμονιζομένους.
Αξίζει να αναφέρουμε πως το μνήμα αυτό ήταν σε έναν χώρο εξαγωνικού σχήματος και έπειτα αυτό γκρεμίστηκε και έδωσε τη θέση του στο εξωκκλήσι το οποίο αποτελεί πηγή ιαμάτων καθώς σε αυτό τις Πέμπτες γίνονται παρακλήσεις. Η παράδοση λέει πως, αν κάποιος παρακολουθήσει τρεις συνεχόμενες παρακλήσεις και κοιμηθεί εντός του εξωκκλησίου, ο Άγιος εμφανίζεται και τον θεραπεύει, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πιστών.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή εντός του χωριού, συναντάμε τον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, ο οποίος αποτελεί τον κυρίως ναός του χωριού, στον οποίο εκκλησιάζονται οι πιστοί της Κυριακές. Εκεί φυλάσσονται κειμήλια από την περιοχή Καρς του Πόντου, όπως ένας υφαντός επιτάφιος και δύο λάβαρα και ένας άλλος επιτάφιος από την περιοχή, Κουβούκλια της Μ. Ασίας.
Τέλος, θα συναντήσει κανείς φιλόξενους και χαμογελαστούς ανθρώπους, οι οποίοι, με τη συμπεριφορά τους, επιβεβαιώνουν πως όντως υπάρχει κάτι το θαυμαστό και ανεπανάληπτο σε αυτόν τον τόπο. Η φιλοξενία και η ευγένεια των ντόπιων αποτελούν μερικούς ακόμη λόγους για να επισκεφτεί κάποιος αυτό το χωριό με τα τόσα κειμήλια και το μεγαλειώδες προσκύνημα του!
Αναδημοσίευση:https://orthodoxia.info
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΚΑΛΗΣ
Φοιτητής Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης
Φοιτητής Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου