Ανεκτίμητη η προσφορά τους στην οικογένεια και την κοινωνία!
Η εργασία των γυναικών μέσα στο σπίτι αποτέλεσε τη βάση της επιτυχίας πολλών παραδοσιακών κοινωνιών και οικογενειών. Την ώρα που οι άνδρες εργάζονταν για να προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος, εκείνες διηύθυναν το σπίτι τους και επέβλεπαν την ανατροφή των παιδιών. Ωστόσο στη σύγχρονη κοινωνία ένας τέτοιος ρόλος υποτιμάται. Η γυναίκα που μένει στο σπίτι θεωρείται από κάποιους πως υστερεί. Υποστηρίζεται πως δεν έχει οικονομική – επομένως ατομική - ανεξαρτησία, δεν συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα, δεν έχει λόγο και επιρροή στα κοινωνικά δρώμενα, δεν αξιοποιεί τις ατομικές της δυνατότητες.
Οι μητέρες στο σπίτι χαρακτηρίζονται «καταπιεσμένες νοικοκυρές», «υποταγμένες σε σεξιστικούς ρόλους», «τεμπέλες». Για τους λόγους αυτούς πολλές γυναίκες που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τα «του οίκου τους», δεν το κάνουν παρά το ότι δεν έχουν οικονομικές ανάγκες ή άλλα σχέδια, και ενώ αναγνωρίζουν τον αναντικατάστατο ρόλο της μητέρας στο σπίτι.
Οι γυναίκες μπορεί να μην εργάζονται από επιλογή, όταν δεν βρίσκουν τη κατάλληλη εργασία ή επειδή αναγκάζονται από παράγοντες πέρα από τη θέλησή τους π.χ. για λόγους υγείας ή οικογενειακούς. Σε κάθε περίπτωση η εμπειρία δείχνει πως η παρουσία τους μέσα στο σπίτι είναι πάντοτε ευεργετική προς όλους και η προσφορά τους αναντικατάστατη.
Πράγματι οι παντρεμένοι άνδρες με παιδιά γίνονται πιο υπεύθυνοι και καλύτεροι εργαζόμενοι είτε λόγω του επιπλέον κινήτρου για απόδοση, είτε επειδή αποκτούν δεξιότητες που τους βοηθούν να επιτύχουν ως πατέρες και εργαζόμενοι. Χωρίς να θεωρείται το χρήμα το πάν, ωστόσο πολλές φορές υπάρχει καλή οικονομική κατάσταση έστω και εάν εργάζεται μόνο ένας γονέας καθώς πολλοί εργοδότες αλλά και πελάτες βλέπουν τους παντρεμένους άνδρες με παιδιά ως πιο υπεύθυνους. Άλλοτε τους προτιμούν στις εργασίες σεβόμενοι και τις οικογενειακές τους ανάγκες.
Συμβαίνει ακόμη συχνά και ενώ η εργασία της γυναίκας έξω από το σπίτι είναι πολύτιμη, οι γυναίκες να μην λαμβάνουν όσα αξίζουν και η ζωή τους να μην είναι ο ορισμός της επιτυχίας. «Οι γυναίκες αναφέρουν εδώ και χρόνια υψηλότερα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης σε σχέση με τους άνδρες και το χάσμα της υπερκόπωσης έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019», ανέφερε το CNBC,(3) βασισμένο σε έρευνα της Gallup.
Προ καιρού το περιοδικό Fortune δημοσίευσε ένα άρθρο για τις εργαζόμενες γυναίκες που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη.(4) Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι επιπλέον. Δεν πρέπει να πέσουμε στη παγίδα να δεχθούμε ότι εάν οι άνδρες αναλάμβαναν περισσότερες από τις δουλειές του σπιτιού ή τη φροντίδα των παιδιών ή εάν οι γυναίκες είχαν περισσότερο χρόνο πληρωμένης άδειας αυτό το πρόβλημα- του άγχους της μητέρας- θα είχε λυθεί. Οι γυναίκες είναι εκ φύσεως καλύτερες στη φροντίδα των παιδιών και στην οικιακή μέριμνα σε σχέση με τους άνδρες και εάν επιλέξουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους πρέπει να υποστηριχθούν ιδιαίτερα.
Η επιλογή της εργασίας, του ωραρίου, η φροντίδα της οικογένειας, όλα αυτά είναι τελικά απόφαση της γυναίκας. Θα συνεκτιμήσει τις επιθυμίες και τις ανάγκες της και θα λάβει τις αποφάσεις της σε συνεννόηση και με το σύζυγο. Θελήσαμε με τις παραπάνω θέσεις να αναδείξουμε την αξία της γυναίκας που διακονεί την οικογένειά της, να την τιμήσουμε και να προβληματίσουμε τα νέα ζευγάρια πάνω στο θέμα της πολύωρης απουσίας της μητέρας από το σπίτι και από τα παιδιά της.
Παραπομπές:
- https://www.pewresearch.org/short-reads/2014/04/08/7-key-findings-about-stay-at-home-moms/
- https://www.gsb.stanford.edu/insights/eric-bettinger-why-stay-home-parents-are-good-older-children
- https://www.cnbc.com/2023/03/14/burnout-is-on-the-rise-gen-z-millennials-and-women-are-the-most-stressed.html
- https://fortune.com/well/2023/03/17/working-moms-mental-health/
πηγή: https://ethnegersis.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου