Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

ΕΘΝΙΚΌ ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΗΜΕΡΟΛΌΓΙΟ


Από σήμερα εγκαινιάζουμε μια καινούργια στήλη με το όνομα:  ΕΘΝΙΚΌ ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΗΜΕΡΟΛΌΓΙΟ και θα περιλαμβάνει τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής Ιστορίας επιτρέποντας στον Έλληνα αναγνώστη να γνωρίσει την μακραίωνη και ένδοξη Ιστορία του, να την συνειδητοποιήσει και να αξιολογήσει τα στοιχεία που την αποτελούν.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Δημήτριο Π. Ρίζο. για την παραχώρηση του σπάνιου αυτού βιβλίου το οποίο έχουν επιμεληθεί οι Γ. Ασημακόπουλος, Ε.Κ. Μπούφαλις, Π.Παπαδούκας.


15 Ιουλίου


1821:

Οι Κρήτες οπλαρχηγοί Β.Χάλης, Ανδρέας Φασούλης,Ι.Χάλης και Δασκαλάκης  με ασθενείς δυνάμεις αγωνίζονται ηρωικώς  στα  Κεραμειά για να ανακόψουν την πορεία του Λατιφ Πασά,  ο οποίος μετέβαινε με όλο το στρατό του για να καταστρέψει τα Σφακιά. Τη μάχη έκριναν 80  γιγαντόσωμοι Λακκιώτες,  αληθινοί Αίαντες, οι οποίοι όρμησαν από τα πλάγια κατά του εχθρού, αφού πέταξε τα καλύμματα από τα κεφάλια τους, για να δείξουν ότι επιδίδονταν σε αγώνα ζωής και θανάτου. Οι Τούρκοι ανίκανοι να αντισταθούν στην ορμή τους,  άρχισαν να πετούν τα όπλα τους και τράπηκαν σε άτακτο φυγή, αφήνοντας 500 νεκρούς στο πεδίο της μάχης. στα χέρια των νικητών περιήλθε  μεγάλος αριθμός ζώων φορτωμένων με όπλα,  πολεμοφόδια και άλλα χρήσιμα υλικά, κατά τη μάχη αυτή οι γυναίκες του Θερίσσου  μετέφεραν διαρκώς πολεμοφόδια και νερό στους μαχόμενους αψηφώντας τις εχθρικές σφαίρες.


  • Ο Γεώργιος Μπακόλας  και άλλοι Ακαρνάνες οπλαρχηγοί αποκρούουν  πολυάριθμα τουρκικά σώματα τα οποία επιτέθηκαν κατά του Πέτα και προξένησαν σε αυτά βαριές απώλειες.

  • Οι Ευβοείς με τον Αγγελή Γοβγίνα  αποκρούουν  ολοήμερες επιθέσεις του Ομέρ Βρυώνη κατά του Βρυσακίου.  Ο Τούρκος στρατηγός αν και διέθετε πυροβολικό και πολυάριθμο ιππικό αναγκάστηκε να υποχωρήσει,  αφού έχασε 210 αξιωματικούς και στρατιώτες.


1824

Μετά την καταστροφή των Ψαρών Ο Ανδρέας Μιαούλης μη δυνηθείς να συναντήσει τον Τουρκικό στόλο,  αποβιβάζεται στη Χίο και εξοντώνει τους εκεί ευρισκόμενους Τουρκαλβανούς παρά την προβληθείσα από μέρους τους άγρια  αντίσταση. Μετά από αυτό,  βύθισε  21 τουρκικές κανονιοφόρους,  οι οποίες βρίσκονταν  στο λιμάνι της Χίου και διάφορα άλλα πλοία τα οποία συνάντησε γύρω από το νησί.


1899

Πέθανε στην Αλεξάνδρεια ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ αφήνοντας περιουσία 7,5 περίπου εκατομμυρίων χρυσών δραχμών υπερ εθνικών και κοινωφελών  σκοπών. Εκτός από πολλά άλλα χρήματα τα οποία είχε διαθέσει νωρίτερα υπέρ της ιδιαίτερης πατρίδας του το Μέτσοβο και για διάφορα φιλανθρωπικά έργα, στον Γεώργιο Αβέρωφ οφείλεται η αποπεράτωση του Πολυτεχνείου,  η ανέγερση του κτιρίου της σχολής των Ευελπίδων και των Εφηβικών Φυλακών Αθηνών( Αβέρωφ),  η κατασκευή των προ  του Πανεπιστημίου ανδριάντων του Ρήγα Φεραίου  και του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’, η αναμαρμάρωση  του Παναθηναϊκού Σταδίου και η αγορά του φέροντος το όνομα του θρυλικού θωρηκτού.


1920


Ολόκληρη η Ανατολική Θράκη βρίσκεται σε ελληνικά χέρια.  Η  Ελληνική σημαία  κυματίζει σε απόσταση 30 μόνο χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου