Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Λογοκρισία στο διαδίκτυο - δημιουργείται "Υπουργείο Αλήθειας" στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Εισήχθη, σήμερα, προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με τη λήψη μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022, γνωστού ως DSA (Digital Services Act - Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες).

Μεταξύ των άλλων, υποστηρίξαμε ότι η DSA βάλλει κατά του πιο θεμελιώδους δικαιώματος όλων, του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης. Αν, λοιπόν, η DSA είναι απορριπτέα, για τους ίδιους λόγους απορριπτέο είναι και το συζητούμενο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον ανωτέρω κανονισμό οι επιγραμμικές πλατφόρμες έχουν την υποχρέωση να αφαιρούν ο,τιδήποτε κριθεί ως παραπληροφόρηση ή ό,τι δεν ανταποκρίνεται στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ό,τι είναι επιβλαβές για άλλους λόγους. Ποιος όμως θα καθορίζει τι είναι παραπληροφόρηση; Ποιος θα καθορίζει τι είναι επιβλαβές για τους άλλους; Η σκόπιμη αοριστία των ανωτέρω εννοιών αφήνει επικίνδυνα μεγάλο περιθώριο ερμηνείας και συνεπώς θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο κατάχρησης και να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης.

Στην πραγματικότητα η DSA έχει δημιουργήσει ένα «Υπουργείο Αλήθειας», όπως στο μυθιστόρημα του Όργουελ, 1984. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ανοίγει την πόρτα σε ακόμα μεγαλύτερη λογοκρισία και καταστολή απόψεων στις κοινωνικές πλατφόρμες. Η DSA θα αποδειχτεί τελικά επιβλαβής για την δημοκρατία. Επίσης, τονίσαμε ότι η Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) περιέχει μία πολύ επικίνδυνη ρύθμιση που θυμίζει έντονα το προαναφερθέν μυθιστόρημα του Όργουελ. Συγκεκριμένα εισάγεται ο λεγόμενος μηχανισμός κρίσης, όταν θα υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο μηχανισμός αυτός δίνει στην Επιτροπή την εξουσία, σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως πανδημία, πόλεμο κτλ, να απαιτήσει από τους παρόχους ή τις πλατφόρμες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την «ενημέρωση» του κοινού, ώστε να διασφαλιστεί ότι δυσάρεστες και ενοχλητικές απόψεις από πλατφόρμες θα εξαφανίζονται ακόμα πιο άμεσα. Επομένως, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον τη δυνατότητα να ασκεί αποφασιστική επιρροή σχετικά με τι μπορούν να διαβάσουν και να δουν οι πολίτες – χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μία έννοια εντελώς απροσδιόριστη. Με απλά λόγια η DSA θα μπορεί να δίνει προς όλες τις πλατφόρμες την εξής εντολή: Αν έχετε αμφιβολίες για μία ανάρτηση, διαγράψτε την, αλλιώς θα τιμωρηθείτε αμείλικτα. Η εποπτευόμενη σκέψη θα γίνει καθεστώς.

Στο Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πιο αποτελεσματικός και μακροπρόθεσμος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης είναι η καλλιέργεια μίας κριτικής νοοτροπίας μεταξύ των πολίτων. Ολοκληρώνοντας, θέσαμε μερικά πολύ σημαντικά ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό και συγκεκριμένα ζητήσαμε να λάβουμε απάντηση ως προς τα εξής: Ποιος θα αποφασίσει αν μία ανάρτηση είναι απλώς αμφιλεγόμενη ή αν πρόκειται για «παραπληροφόρηση»; Ποιος θα αποφασίσει αν κάποιος εκφράζει απλώς μία άποψη που ορισμένοι βρίσκουν προσβλητική ή αν πρόκειται πράγματι για ρητορική μίσους; Ποιοι είναι αυτοί οι έμμισθοι ελεγκτές – οι αξιόπιστες πηγές επισήμανσης παράνομου περιεχομένου που θα ορίζουν ποιες αναρτήσεις θα καθαιρούνται ή θα λογοκρίνονται; Και εν τέλει ποιος θα ελέγχει τους ελεγκτές;

Ομιλία του κ. Γεώργιου Αποστολάκη, βουλευτή Επικρατείας της ΝΙΚΗΣ, στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Λήψη μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και την τροποποίηση της οδηγίας 2000/31/ΕΚ («Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες») και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (3.4.2024).

πηγή: https://www.nikh.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου