Σάββατο 18 Μαΐου 2024

ΧΑΡΜΟΣΥΝΑ ΝΕΑ στην Εύβοια! Βρέθηκε το δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου – Στις 27 Μαΐου θα επανενωθεί με το υπόλοιπο σκήνωμα


Με πολλή συγκίνηση και ανείπωτη χαρά, η αγάπη του Θεού μας αξιώνει, εφέτος, πριν την Εσπερινή Ακολουθία, να υποδεχθούμε στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Ν. Προκόπι, την παραμονή της μνήμης του Αγίου (Κυριακή 26 Μαΐου 2024, ώρα 7μ.μ.), το δεξιό άφθαρτο χέρι του Οσίου Ιωάννου, το οποίο, όπως είναι γνωστό, λείπει, μέχρι σήμερα, από το επίσης άφθαρτο και χαριτόβρυτο ιερό λείψανο και έχει αντικατασταθεί από επίχρυσο ομοίωμα δεξιάς χειρός,

ενώ τμήμα του ιδίου δεξιού βραχίονος έχει δωριθεί στην αγιορείτικη Ι. Μονή Αγ. Παντελεήμονος από τους κατοίκους του Προκοπίου της Καππαδοκίας, όταν το ιερό λείψανο ευρισκόταν ακόμη στα αγιασμένα και αιματοβαμμένα Μικρασιατικά χώματα.

Γέροντας Σωφρόνιος:Ἡ ἀπιστία τῶν παιδιῶν ὀφείλεται στούς γονεῖς;


– Τὰ παιδιὰ μας ἔγιναν ἀνίκανα γιὰ τὴν πίστη ἐξ αἰτίας τῶν γονέων… Πῶς ἢ γιατί συμβαίνουν ὅλα αὐτά;

Γέροντας Σωφρόνιος: […]Ἐπειδὴ οἱ γυναῖκες τῆς ἐποχῆς μας ἔχασαν τὴν ὑψηλὴ αὐτὴ συνείδηση, ἄρχισαν νὰ γεννοῦν προπαντὸς κατὰ σάρκα. Τὰ παιδιὰ μας ἔγιναν ἀνίκανα γιὰ τὴν πίστη. Συχνὰ ἀδυνατοῦν νὰ πιστέψουν ὅτι εἶναι εἰκόνα τοῦ Αἰωνίου Θεοῦ.

Ἡ μεγαλύτερη ἁμαρτία στὶς ἡμέρες μας ἔγκειται στὸ ὅτι οἱ ἄνθρωποι βυθίστηκαν στὴν ἀπόγνωση καὶ δὲν πιστεύουν πιὰ στὴν Ἀνάσταση. Ὁ θάνατος τοῦ ἀνθρώπου ἐκλαμβάνεται ἀπὸ αὐτοὺς ὡς τελειωτικὸς θάνατος,ὡς ἐκμηδένιση, ἐνῶ πρέπει νὰ θεωρεῖται ὡς στιγμὴ ἀλλαγῆς τῆς μορφῆς τῆς ὑπάρξεώς μας ὡς ἡμέρα γεννήσεώς μας στὴν ἀνώτερη ζωή, σὲ ὁλόκληρο πλέον τὸ πλήρωμα τῆς ζωῆς ποὺ ἀνήκει στὸ Θεό.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο “ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΜΟΣ”


Πρωτ. Στέφανος Στεφόπουλος

ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο “ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΜΟΣ”

Πέρασαν αρκετές εβδομάδες από την ψήφιση του επάρατου νομοσχεδίου για τον “γάμο” των ομοφυλόφιλων, ώστε νηφάλια και συγκρατημένα να ορθώσουμε λόγο στο φλέγον ζήτημα αυτό.

Αιτία και αφορμή για το παρόν κείμενο στάθηκαν δηλώσεις τεσσάρων σημαινόντων προσώπων της πατρίδας μας. Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου, του Υπουργού και βουλευτού της ΝΔ κ. Άδωνι Γεωργιάδη, της πρώην Υπουργού και βουλευτού της ΝΔ κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Μαρινάκη. Σχετικά, πάντα, με την αντιπαράθεση Εκκλησίας και Πολιτείας για την ψήφιση του νομοσχεδίου (νόμου τώρα πιά) γιά τον “γάμο” των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ι. Μονή Φρέατος του Ιακώβ και στον π. Ιουστίνο

Η Ιερά Μονή Φρέατος του Ιακώβ εν Σαμάρεια ( Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ),
βρίσκεται στην πόλη Ναμπλούς (Nablus) του Ισραήλ – Δυτική όχθη και είναι ο τόπος μαρτυρίου, του Αγίου Νεομάρτυρος Φιλουμένου του Κυπρίου, στις 29 Νοεμβρίου 1979.


Το Ιερό και Θαυματουργό Σκήνωμά του, βρίσκεται στον Μεγαλοπρεπή τρισυπόστατο Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, του Αγίου Φιλουμένου και του Αγίου Ιουστίνου.
Το ” Φρέαρ του Ιακώβ ” είναι τόπος, που φανατικοί αλλόθρησκοι, θέλουν να σφετεριστούν και να εκδιώξουν, με οποιονδήποτε τρόπο τους Αγιοταφίτες πατέρες, που διακονούν το Ιερό τούτο Χριστιανικό Προσκύνημα, εκεί, που ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ζήτησε νερό από την Σαμαρείτιδα, την μετέπειτα Αγία Φωτεινή , Μεγαλομάρτυρα και Ισαπόστολο.

Διδαχές Γερόντισσας Γαλακτίας: Παραφυσική αγαπολογία

 


Είναι σημαντικά αυτά που αναφέρει η αδελφή Εύα Τορνεσάκη. Αυτή έχει και το μεγαλύτερο αρχείο από τη γιαγιά. Χάρηκα πολύ που ξεσκέπαζε τους πλανεμένους. Την είχα ακούσει κι εγώ να λέει, ότι πιο πολλοί πλανεμένοι θα ξεφυτρώσουν δήθεν στο όνομα του Χριστού, από τα μανιτάρια που φυτρώνουν στα βουνά της Κρήτης.

Συνιστούσε αγάπη, σιωπή, μετάνοια και ταπείνωση! Αυτά, έλεγε, καίνε τον διάβολο και δεν του δίνουνε δύναμη. Διαφορετικά μπορεί να φυσήξει ο νους σου (δική της έκφραση) και να νομίζεις πως έφτασες στα μέτρα του Μεγάλου Αντωνίου επειδή κάνεις λίγη προσευχή και νηστεία… Στα περιστατικά που αναφέρει η αδελφή Εύα, που σαν φιλόλογος τα γράφει και ωραία, ήθελα να προσθέσω τρία περιστατικά που έζησα:

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Μην πεις ποτέ «γιατί σε μένα», πες «Να είναι ευλογημένο» και θα αρχίσει στην ζωή σου να αναβλύζει θυμίαμα


Στην Εκκλησία δεν ερχόμαστε για να λύσουμε τα προβλήματα μας. Μην ξεχνάμε ότι ένα πρόβλημα μπορεί να είναι μια λύση,

ένα άνοιγμα δρόμου προς τον ουρανό και εμείς να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι. Για έναν αθλητή ένας δύσκολος αντίπαλος είναι πρόκληση για ένα μετάλλιο, ακόμα και ένας τραυματισμός μπορεί να γίνει ένα δυνάμωμα για την συνέχεια. Το πρόβλημα μπορεί να είναι ευλογία και πρόκληση αγιότητος. Σου ήρθε πρόβλημα; μην δυσανασχετήσεις απλά χαμογέλασε και καλωσόρισέ το. Ζήτα από τον Θεό όχι να στο πάρει αλλά να σου διδάξει τα μαργαριτάρια που κρύβει μέσα του το ίδιο το πρόβλημα. Πολλές φορές ζητάμε να λυθεί ένα πρόβλημα αλλά τελικά το ίδιο το πρόβλημα γίνεται σκαλοπάτι για τον ουρανό. Μην αγανακτείς αδερφέ για τις δυσκολίες ,δεν έρχονται για να σε ισοπεδώσουν αλλά για να σε μεταμορφώσουν.

Η Γερόντισσα Γαλακτία για τη μεγάλη αποστασία των ημερών μας


Από συνταξιούχο καθηγητή Γυμνασίου λάβαμε το παρακάτω κείμενο, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριών ετών από την οσιακή κοίμηση της Γερόντισσας Γαλακτίας:

…Πολλά τα βιώματά μου με την Αγία όντως Γερόντισσα Γαλακτία. Ήταν στολισμένη με ουράνιο φως! Γλυκύτατη! Μητρότητα μοναδική, ενώ ήταν άγαμη και ψυχοσωματικά παρθένος! Ευστροφότατη και πεπαιδευμένη αλλά ακατάκριτη και απλή! Απλούστατη! Αποστρεφόταν πολύ την κατάκριση και τον κακό λογισμό εις βάρος των άλλων! Έβλεπες ένα ορμητικό ποταμό θείου έρωτος αλλά και μία δροσιστική κρήνη ακένωτης αγάπης για τους ανθρώπους! Ήρεμη, αόργητη, χαρούμενη, εποικοδομητικά επικοινωνιακή, με ωραίο χιούμορ, με διάθεση θυσιαστικής προσφοράς σε όλους! Τί ταπείνωση ήταν αυτή! Δεν εννοείται, δεν περιγράφεται… Μένω σ’ αυτά περισσότερο, παρά στην φοβερή διόραση και προόρασή της… Χωρίς τα πρώτα, τα δεύτερα δεν θα είχαν καμία αξία! Μου έκανε εντύπωση πώς γνώριζε λεπτομερώς πτυχές της μεγάλης αποστασίας του σήμερα!

Μου έλεγε:

Θλιβερά… τα ποσοστά κατάθλιψης στην Ελλάδα – Στη 2η θέση παγκοσμίως, υψηλότερα και από τους Παλαιστίνιους

σχόλιο Γ.Θ: Αυτό που δεν θα διαβάσετε παρακάτω είναι οι αληθινές αιτίες αυτής της κατάστασης. Οι λόγοι της κατάθλιψης των νεοελλήνων είναι γιατί χάσανε την ΠΙΣΤΗ τους στον Χριστό και ανοίξανε τις καρδιές τους στην τηλεόραση και στους δαίμονες που προβάλει αυτό το απόλυτο εργαλείο του διαβόλου. Όσοι διαφωνούν ας κάνουν το πείραμα, ας κλείσουν την τηλεκόλαση, ας πιάσουν το κομποσκοίνι και μετά μιλάμε…

Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 1 στους 15 ενήλικες κάθε χρόνο και 1 στα 6 άτομα θα εμφανίσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους

Θλιβερά είναι τα ποσοστά κατάθλιψης που εμφανίζουν οι Έλληνες, φτάνοντας μάλιστα στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη Global Burden of Disease, IHME, όπως μετράται με το ποσοστό του πληθυσμού που επηρεάζεται.

Ξαφνικά ο κόσμος δεν έχει αρκετά παιδιά. Και έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός

 


Σχόλιο «Αφήστε με να ζήσω!»: Ενώ ο κόσμος καταρρέει πληθυσμιακά και η κοινωνία μας σβήνει, τα μέτρα που έκρινε ως κατάλληλα η πολιτεία είναι η προώθηση της ομόφυλης οικογένειας, η προώθηση των αμβλώσεων και ο πόλεμος στα σωματεία που υποστηρίζουν τα παραδοσιακά ήθη. Απτό παράδειγμα η αφαίρεση της αφίσας του «Αφήστε με να ζήσω!», πριν από λίγα χρόνια, που έλεγε πως το αγέννητο μωρό είναι ένας ζωντανός, καινούργιος άνθρωπος! Ντροπή σε όλους όσους συνεργάζονται με αυτές τις εθνοκτόνες κινήσεις.

Αναλυτικό ρεπορτάζ της WSJ για το πώς η υπογεννητικότητα αναδεικνύεται σε κορυφαία ανησυχία για μεγάλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες

Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα τρομακτικό δημογραφικό ορόσημο. Κάποια στιγμή, σύντομα, το παγκόσμιο ποσοστό γεννήσεων, θα πέσει κάτω από το σημείο που απαιτείται για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός. Μπορεί μάλιστα αυτό να έχει ήδη συμβεί, προειδοποιεί σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

“Θεέ μου τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε”!


Πρωτ. Στέφανος Στεφόπουλος

“Θεέ μου τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε”!

Η πατρότητα της παραπάνω φράσης, ως γνωστόν, ανήκει στον μεγάλο μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Στο παρόν κείμενο χρησιμοποιείται για να προϊδεάσει περί μιάς καινοφανούς – ως γενικευμένη πράξη – τάσης να χρησιμοποιούμε χώρους, όπως οι Ιεροί Ναοί, με απάδοντες της λατρευτικής τους αποστολής τρόπους που και τους χώρους αποϊεροποιούν και τον Θεό προσβάλλουν και το εκκλησιαστικό φρόνημα των πιστών αποδυναμώνουν.

Όπως αναρωτήθηκε κάποτε ο Ελύτης, έτσι κι εμείς σήμερα, μέσα απ’ τις πράξεις μας καμωνόμαστε πως δεν βλέπουμε τον Θεό. Εκείνος, τουλάχιστον, δεν Τον έβλεπε κοιτώντας έστω και μεταφορικά στον ουρανό.

Διωγμοί και προσβολές υπάρχουν και σήμερα. (Αγ. Ιωάννη της Κρονστάνδης)


Σήμερα οι διωγμοί κι οι προσβολές αφορούν την αλήθεια, την πίστη του Χριστού; Διωγμοί και προσβολές υπάρχουν και σήμερα και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ως τη συντέλεια του κόσμου. Γιατί για πολλούς ανθρώπους η βασιλεία του Θεού δεν ήρθε ακόμα «εν δυνάμει» και για μερικούς δεν έχει έρθει καθόλου. Ακόμα και στις χριστιανικές κοινωνίες η αδικία και το ψέμα επικρατούν. Ο σατανάς δεν έχει δεσμευτεί ακόμα. Κινείται ελεύθερα στη γη και διαπερνάει τους αιθέρες. Τώρα φαίνεται πως πραγματικά μαίνεται και λυσσά εναντίον εκείνων που κρατούν την ορθή πίστη, γιατί γνωρίζει «Ότι ολίγον καιρόν έχει» (Αποκ. ιβ’ 12).

«Η Ευθύνη που γεννά η Ανάσταση» - Παρέα της Τρίτης, 14 Μαΐου 2024

 

https://youtu.be/abZId9RjgMk

«Ο αιώνας αυτός είναι ο αιώνας της επιστροφής των άσωτων και παραστρατημένων στον Μεγάλο μας Πατέρα!»


π. Ανανίας Κουστένης

«Οι άνθρωποι κουράστηκαν με όλων τα καμώματα και προσωπικά ο καθένας με τα δικά του. Γιατί μας κουράζει το κακό, μας κουράζει ο κακός, μας κουράζει η ανομία.

Και φτάνουμε στο σημείο που είχε φτάσει κάποια φορά και ο Προφητάναξ Δαυίδ και έλεγε:
Ἀπηνήνατο παρακληθῆναι ἡ ψυχή μου

Δεν θέλω ούτε να παρηγορηθώ, με τίποτε, με τίποτε !!!
Και πολλοί συνάνθρωποι μας τι λένε;

Ισχυρότερη ασπίδα, η πίστη στον Χριστό


Ο Χριστός, που τόσο πολύ πολεμά το σύστημα της παρακμής, το οποίο εξουσιάζει και τον τόπο μας και τις χώρες της Δύσης, είναι ο εγγυητής της σωτηρίας των ψυχών των ανθρώπων αλλά και της επιβίωσης των εθνικών πολιτισμών. Εκείνοι που Τον πολεμούν και μάχονται για την αποχριστιανοποίηση των λαών της Ευρώπης ταυτόχρονα είναι διαπρύσιοι κήρυκες της «ανάγκης» να εισρεύσουν στις πατρίδες μας εκατομμύρια λαθρομετανάστες ισλαμικού θρησκεύματος. Το αποτέλεσμα είναι το αναμενόμενο.

Στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης, τη Γερμανία, είναι ολοένα περισσότεροι οι Γερμανοί μαθητές που «αλλαξοπιστούν για να μη νιώθουν παρείσακτοι στα ίδια τους τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς ο αριθμός των μουσουλμάνων μαθητών που φοιτούν στα γερμανικά σχολεία αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Οι χριστιανοί μαθητές αποτελούν συχνά μειοψηφία, ιδίως στις μεγάλες πόλεις».

Ελλάδα μας, πώς σε κατάντησαν έτσι οι ηγέτες σου; Έγινες η «παιδική χαρά» του αλυτρωτισμού των γειτόνων

Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια έχουν «μυριστεί» για τα καλά την ανθελληνική κυβέρνηση Μητσοτάκη και κάνουν ότι θέλουν στην Ελλάδα

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά τους τελευταίους μήνες, παρακολουθούμε ένα εθνικό κατάντημα δίχως ιστορικό προηγούμενο. Μια πρωτοφανώς ανθελληνική κυβέρνηση έχει βαλθεί να διασύρει συνεχώς την πατρίδα μας και να την οδηγεί από τη μία διπλωματική κατραπακιά στην άλλη.

Η Ελλάδα Α.Ε. που έχει δημιουργήσει ο άπατρις διεθνιστής businessman που ονομάζεται Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει γίνει η παιδική χαρά του κάθε μαξιμαλιστή γείτονα, του κάθε χιτλερίσκου, της κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας. Δεμένος χειροπόδαρα από τα ευρωατλαντικά δεσμά, ο πρωθυπουργός έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε σάκο του μποξ στο γεωπολιτικό ρινγκ των Βαλκανίων.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Thessaloniki - European gay pride 2024


Της Ζωής Τσαρούχα, υποψήφιας Ευρωβουλευτού της ΝΙΚΗΣ


Η διοργάνωση Gay Pride που φέτος μετεξελίχθηκε σε European Gay Pride με εκδηλώσεις και παρελάσεις από τις 21 έως τις 29 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, αλλοιώνει τον χαρακτήρα αλλά και το μήνυμα που επιθυμούμε εμείς οι Θεσσαλονικείς να στείλουμε στον κόσμο και να προβάλλουμε την πόλη μας.

Η Θεσσαλονίκη, Συνβασιλεύουσα του Βυζαντίου είναι γνωστή σε όλο το κόσμο για τον Βυζαντινό της χαρακτήρα, την Ιστορία της και είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της Ορθοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Αγιοτόκος Πόλη του Αγίου Δημητρίου, φιλοξενεί όλο τον χρόνο τουρίστες από όλο τον κόσμο και γίνεται τόπος συνάντησης επισκεπτών αλλά και προσκυνητών. Ο σημαντικότερος θρησκευτικός τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα είναι το Άγιο Όρος και η πόλη μας είναι τόπος συνάντησης των προσκυνητών πρίν τη μετάβασή τους εκεί.

«Να είσαι μαλακός με τους ανθρώπους… Δεν ξέρεις τι σταυρό καθένας κουβαλάει»


Να είσαι μαλακός με τους ανθρώπους. Ευγενής.

Δεν ξέρεις τι σταυρό καθένας κουβαλάει.

Δεν ξέρεις πόσο έχει πονέσει. Πόσο έχει κλάψει. Πόση έχει νιώσει μοναξιά…

Να είσαι μαλακός με τους ανθρώπους. Να τους δίνεις ευκαιρίες. Πίσω από λάθη και πτώσεις, υπάρχουν αδύναμες ψυχές. Πίσω από σκληρές συμπεριφορές, υπάρχουν άνθρωποι πληγωμένοι. Άνθρωποι που δεν αγαπήθηκαν ποτέ. Άνθρωποι που δεν έμαθαν ούτε την αγκαλιά ούτε το χάδι.

Να είσαι μαλακός με τους ανθρώπους. Όλοι κρύβουν μέσα τους κάτι το καλό. Αυτό που χρειάζονται πολλές φορές είναι μια ευκαιρία για να το βγάλουν προς τα έξω.

Να είσαι μαλακός με τους ανθρώπους. Να δίνεις ευκαιρίες. Να προσεύχεσαι για αυτούς. Πολλές φορές τα θαύματα, γίνονται εκεί που δεν τα περιμένεις…

Χριστός Ανέστη.

Ψυχολόγος Ελευθεριάδης Ελευθέριος

Σε ισχύ σε λίγες μέρες ο Κανονισμός της ΕΕ για το ψηφιακό πορτοφόλι


Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος

Στις 20 Μαΐου 2024 τίθεται σε ισχύ ο νέος Κανονισμός της ΕΕ για το ψηφιακό πορτοφόλι (Digital Identity Regulation, eIDAS 2.0)! Πρόκειται επί της ουσίας για τη δημιουργία μιας ψηφιακής εφαρμογής (application) εγκατεστημένης στα «έξυπνα» (smart) κινητά μας τηλέφωνα, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να περιέχει κυριολεκτικά τα πάντα: την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο, τον ψηφιακό ιατρικό μας φάκελο, το πιστοποιητικό γέννησης, τα οικονομικά μας δεδομένα, την άδεια οδήγησης, την φοιτητική ή επαγγελματική ταυτότητα και οποιοδήποτε άλλο προσωπικό διαπιστευτήριο!

Στη Συρία ως και οι Ορθόδοξοι παπάδες είναι με τη Χεζμπολά γιατί τους υπερασπίστηκε στον πόλεμο κόντρα στους Τζιχαντιστές και τους φιλότουρκους!



Η άποψη των Ορθόδοξων Χριστιανών της Συρίας για τη Χεζμπολά είναι η καλύτερη γιατί τους υπερασπίστηκε στα μαύρα χρόνια του εμφυλίου με τους τζιχαντιστές και την τουρκο-υποκινούμενη ψευδεπίγραφη συριακή αντιπολίτευση. Μέχρι και οι Ορθόδοξοι παπάδες και οι παπαδιές ακόμη πίνουν νερό στο όνομά της.

Μαρτυρίες του συριακού χωριού Bloudan μιλάει ο παπάς η παπαδιά και κάτοικοι.

AbduMasih al Khouri κάτοικος: Μόλις οι νέοι άνδρες (μαχητές της Χεζμπολά) μπήκαν στο σπίτι του ιερέα Κούρι εμείς τους βρήκαμε με χαμογελαστά και γελαστά πρόσωπα. Την πρώτη φορά που μπήκαν κάθισαν εδώ. Νιώθεις ότι τους γνωρίζεις για πολύ καιρό σαν να μας γνώριζαν από πολύ καιρό. Σαν να υπάρχει μια ενότητα μεταξύ μας για πολύ χρονικό διάστημα. Αυτοί αισθάνονται ασφαλείς και μας κάνουν κι εμάς να νιώθουμε ασφαλείς.

Θρησκευτικός πόλεμος στα γερμανικά σχολεία


Χριστιανοί μαθητές ασπάζονται το Ισλάμ για να μη νιώθουν παρείσακτοι στα ίδια τους τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς το μείγμα αλλάζει ραγδαία


Ένας θρησκευτικός πόλεμος μαίνεται σε ορισμένα σχολεία στη Γερμανία. Ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί μαθητές αλλαξοπιστούν για να μη νιώθουν παρείσακτοι στα ίδια τους τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς ο αριθμός των μουσουλμάνων μαθητών που φοιτούν στα γερμανικά σχολεία αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Οι χριστιανοί μαθητές αποτελούν συχνά μειοψηφία, ιδίως στις μεγάλες πόλεις.

Λόγω της αυξημένης μεταναστευτικής ροής τα τελευταία οκτώ χρόνια, πολλοί μαθητές είναι από τη Συρία, το Αφγανιστάν ή το Ιράν και προέρχονται από οικογένειες που έχουν πολύ διαφορετικά ηθικά και θρησκευτικά πρότυπα από τις γερμανικές οικογένειες. Ζουν αυστηρά, σύμφωνα με το Κοράνι και το Ισλάμ, κι έχουν ως προτεραιότητα την τιμή της οικογένειας.

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Ἡ κυρά της Ρω: Μάνα τῆς Ρωμιοσύνης - Κόρη τῆς ἀθάνατης Ἑλλάδας


Σέ μιά ἐποχή πού βασιλεύει ὁ ἐνδοτισμός στά ἐθνικά θέματα, τό ἀσυμβίβαστο πνεῦμα πού δίδαξε ἡ κυρά της Ρω, εἶναι πιό ἐπίκαιρο ἀπό ποτέ.
Τέσσερεις ὁλόκληρες δεκαετίες κύλησαν στό αὐλάκι τῆς ἑλληνικῆς ἱστορίας ἀπό τότε πού μιά γυναῖκα - σύμβολο, ἡ κυρά της Ρω, ἔφυγε ἀπό τήν ἐπίγεια πατρίδα της πού τόσο λάτρεψε, γιά νά ταξιδέψει στήν οὐράνια.

Ἦταν 13 Μαΐου τοῦ 1982.

Ὁ χρόνος μπορεῖ νά εἶναι ἀμείλικτος, ἄλλα ἡ φθορά του δέν...ἀγγίζει τούς γενναίους, δέν σκεπάζει τούς ἥρωες, δέν ξεθωριάζει τά αἰώνια ἰδανικά. Ἡ κυρά της Ρω, κατά κόσμον Δέσποινα Ἀχλαδιώτη, γιά 40 χρόνια ὕψωνε περήφανα τήν γαλανόλευκη στό νησάκι Ρῷ (ὀνομάζεται καί Ἅγιος Γεώργιος) 12 μόλις μίλια ἀπό τίς Τουρκικές ἀκτές καί 4 μίλια δυτικά ἀπό τό Καστελόριζο.

Μιά γυναῖκα μόνη της σέ ἕνα ἐρημονήσι, μιά ἀνάσα ἀπό τόν κόκκινο γίγαντα, δέν δίστασε νά ἀφιερώσει τή ζωή της στή διακονία τῆς Ἑλλάδας, νά γίνει ἕνας φάρος πατριωτισμοῦ μέσα στήν ἀπεραντοσύνη τῆς Μεσογείου. Δέν λογάριασε ἀπειλές, ἀντιξοότητες, κακουχίες. Δέν ὑπολόγισε οὔτε κἄν τήν ἀχαριστία τοῦ ἑλληνικοῦ κράτους.

Γερόντισσα Γαλακτία: «Θυμήσου τον Προφήτη Ηλία. Θα ζήσετε ευλογημένες μέρες…»


Μόρφου κ. Νεόφυτος: …Με πήρε τηλέφωνο μια καλή καλόγρια. Έχουμε σήμερα Πέμπτη (5 Οκτωβρίου 2023), θα με πήρε την Δευτέρα που μας πέρασε. Στην Ελλάδα η καλόγρια αυτή είναι σ’ ένα καλό μοναστήρι….

– «Όχι μόνο δε θα σφάξετε τα είκοσι γίδια αλλά όσοι έχετε είκοσι θα τα κάνετε σαράντα. Όσοι έχετε δύο θα τα κάνετε τέσσερα. Όσοι έχετε τέσσερα θα τα διπλασιάσετε να τα κάνετε οκτώ».

… Με ανοικτή καρδιά να με καλείς κι εμένα κι άλλους. Όχι μόνο εμένα. Διότι από εδώ και πέρα κόρη μου ο κόσμος ως τώρα στα μοναστήρια έδινε χρήματα, φαγώσιμα, φρούτα, τυριά, ότι παρήγαγε ο καθένας, από ευλάβεια: “να πάω στο μοναστήρι στον Αϊ Νικόλα ότι παράγω”. Από δω και πέρα δε θα σας φέρνει κανείς. Κανείς. Για κάποιο διάστημα θα τρώτε μόνο με ότι έχετε. Ότι παράγετε. Ούτε ηλεκτρικό, ούτε καύσιμα θα υπάρχουν».

– «Μα τί λες Γερόντισσα;».

Πότε θα βγάλουν αυτό το κινητό; π. Διονύσιος Ταμπάκης


π. Διονύσιος Ταμπάκης

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ και η πιο αξία τεχνολογική εφεύρεση και εύρεση Χριστού, θα ήτανε να παράγουν smart (έξυπνα) ρολόγια που να μας αφυπνίζουν και υποκινούν στον πνευματικό αγώνα.

Το πρωί να σε ξύπνα με την ευχή. Μετά να σε καλεί σε προσευχή και στους χαιρετισμούς της Παναγίας.
Έπειτα να σου υπενθυμίζουν να διαβάσεις το Ευαγγέλιο.
Να σε υποκινεί σε γονυκλισίες και μετάνοιες. Και αν κλέβεις και τις κάνεις λιγότερες, να σε παρατηρεί.
Να λέει ανα τακτικά διαστήματα, εκφώνως κι' υπόκωφα την Ευχή, για να ακολουθείς και εσύ.

Στην διάρκεια της ημέρας να μεταδίδει πνευματικά ρητά, ψαλμούς και φωνές νεότερων αγίων για ενίσχυση.

Το βράδυ να ηχογραφεί ό,τι αμαρτίες έχεις κάνει και έτσι να έχεις το αρχείο έτοιμο όταν πας για εξομολόγηση.

Να σου υπενθυμίζει το πότε θα Κοινωνήσεις πάλι σύντομα.

Να σε καλεί σε τακτική εξομολόγηση.

Και στο τέλος της ημέρας να σε υποκινεί σε δοξολογία του Τριαδικού Θεού για όσες γνωστές και άγνωστες ευεργεσίες μας χάρισε.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ αυτό ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΡΟΛΟΙ?

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Ἅγιος Ἐφραίμ Κατουνακιώτης: Ἡ προσευχή θά σέ προστατεύση καί θ᾿ ἀπομακρύνει κάθε κακό ἀπό σένα...


Μή φοβᾶσαι οὔτε ἀτυχήματα οὔτε καταστροφές. Ἡ προσευχή θά σέ προστατεύσει καί θ᾿ ἀπομακρύνει κάθε κακό ἀπό σένα. Θυμήσου τόν Ἀπόστολο Πέτρο, ὅταν ἔδειξε ὀλιγοπιστία καί ἄρχιζε νά βυθίζεται στή θάλασσα τῆς Τιβεριάδας… Καί πρόσεξε, ἂν εἶσαι ὀκνηρός κι ἀπρόσεκτος στήν προσευχή, δέν θά σημειώσεις πρόοδο οὔτε στήν ἐπιδίωξη ἀφοσιώσεώς σου στόν Κύριο οὔτε στήν ἀπόκτηση τῆς εἰρήνης καί τῆς σωτηρίας.

Ὅσο γιά τήν ἀδιάλειπτη προσευχή, πρέπει νά ξέρεις πώς στήν οὐσία της εἶναι ἡ συνεχής ἐπίκληση τοῦ Ὀνόματος τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ καί Θεοῦ μας.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Μνήμη της Aγίας Mάρτυρος Γλυκερίας (13 Μαΐου)

 Θηρός το πικρόν δήγμα τη Γλυκερία,

Yπέρ γλυκάζον ως αληθώς ην μέλι.
Eν τριτάτη δεκάτη δάκε και κτάνε θηρ Γλυκερίαν.


Μαρτύριο Αγίας Γλυκέριας. Τοιχογραφία στην Ιερά Μονή Βισόκι Ντέτσανι (Κοσσυφοπέδιο)
Aύτη ήτον κατά τους χρόνους Aντωνίου του βασιλέως και Σαβίνου ηγεμόνος, εν έτει ρμα΄ [141] ευρισκομένη κατά την Tραϊανούπολιν, ήτις ευρίσκεται εις την παραθαλασσίαν του Aδριατικού κόλπου, Tράνι κοινώς λεγομένη. Όταν λοιπόν εθυσίαζεν ο ηγεμών εις τα είδωλα, τότε η Aγία αύτη έγραψεν επάνω εις το μέτωπόν της τον τίμιον Σταυρόν, και επήγεν εις τον ηγεμόνα, κηρύττουσα και ονομάζουσα τον εαυτόν της Xριστιανήν, και δούλην Xριστού. O δε ηγεμών επαρακάλεσεν αυτήν να θυσιάση εις τα είδωλα. Όθεν η Aγία εμβήκεν εις τον ναόν των ειδώλων, και προσευχηθείσα εις τον Xριστόν, εκρήμνισε το είδωλον του Διός, και κατεσύντριψεν αυτό. Oι δε Έλληνες οπού ευρέθησαν εκεί, έρριπτον μεν πέτρας κατεπάνω της Mάρτυρος, πλην δεν εκτυπούσαν αυτήν. Διά τούτο εκρέμασαν την Aγίαν από τας τρίχας, και εξέσχισαν αυτήν. Έπειτα έβαλον αυτήν εις την φυλακήν, και δεν της έδωκαν, ούτε φαγητόν, ούτε πιοτόν εις διάστημα πολλών ημερών. Άγγελος δε Kυρίου έφερνε τροφήν εις αυτήν, και διά τούτο δεν έπαθε κανένα κακόν, από εκείνο οπού ο ηγεμών εστοχάζετο, ότι έχει να πάθη διά την πείναν. Mάλιστα δε θαυμασμόν και έκπληξιν μεγάλην έλαβεν ο ηγεμών και οι σύντροφοί του, όταν ευρήκαν εις την φυλακήν σκουτέλι και ψωμία και γάλα και νερόν, εις καιρόν οπού η φυλακή ήτον κλεισμένη ασφαλώς, και τινάς δεν εμβήκεν εις αυτήν διά να τα φέρη.

Μυροβλύζει η εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας στη Χαβάη (Η.Π.Α.)


Η μυροβλύζουσα και θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Χαβάη είναι γνωστή σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Με την συνοδεία του π. Νεκτάριου Γιάνγκστον, η Εικόνα ταξιδεύει συνεχώς σε όλη την Αμερική και στο εξωτερικό για την παρηγοριά των πιστών.

Το Πάσχα, η Εικόνα βρισκόταν στην ενορία της Αγίας Θεοτόκου της Ιβήρων στην Καϊλούα της Χαβάης, όπου ανέβλυσε άφθονα μύρο, αντανακλώντας τη μεγάλη χαρά της Ανάστασης του Χριστού.


πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Woke Agenda: Ἀφύπνιση ἤ Άποδόμηση; Συνέντευξη ἀπὸ τὸν π. Ἀρσένιο Βλιαγκόφτη

 


Τίτλος Ἐκπομπῆς: «Ὑπέρ βωμῶν καί ἑστιῶν» Νο17: Woke Agenda: Αφύπνιση ή Αποδόμηση; Καλεσμένος: Ὁ Ὀσιολογιώτατος Μοναχός Ἀρσένιος Βλιαγκόφτης, Διδάκτωρ Θεολογίας και Φιλοσοφίας.

πηγή: http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/

Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς: «Νύκτα, βαρειά νύκτα έχει καλύψει την Ευρώπη…»

Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς

Ο άνθρωπος είναι μεγάλος μόνον δια του Θεού και εν’ τω Θεώ· τούτο είναι η θεμελιώδης αρχή του θεανθρωπίνου πολιτισμού. Χωρίς τον Θεόν ο άνθρωπος δεν είναι παρά εβδομήκοντα κιλά αιμόφυρτου ύλης.

Τι είναι ο άνθρωπος χωρίς τον Θεόν, αν όχι τάφος παραπλεύρως εις τον τάφον; Ο Ευρωπαίος άνθρωπος έχει καταδικάσει εις θάνατον τον Θεόν και την ψυχήν. Δεν κατεδίκασεν όμως ούτω και τον εαυτόν του εις θάνατον εκ του οποίου θανάτου δεν υπάρχει ανάστασις;

Κάμετε ειλικρινώς και αμερολήπτως τον απολογισμόν της Ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, επιστήμης, πολίτικής, κουλτούρας, πολιτισμού, και θα ιδήτε ότι αυταί έχουν φονεύσει εις τον Ευρωπαίον άνθρωπον τον Θεόν και την αθανασίαν της ψυχής. Εάν όμως προσέξετε σοβαρώς εις την τραγικότητα της ανθρωπίνης ιστορίας οπωσδήποτε θα εννοήσετε, ότι η θεοκτονία πάντοτε καταλήγει εις την αυτοκτονίαν. Ενθυμείσθε τον Ιούδαν; Εκείνος πρώτος εφόνευεσε τον Θεόν και έπειτα εξώντοσε τον εαυτόν του. Τούτο είναι αδυσώπητος νόμος, ο οποίος κυριαρχεί εις την ιστορίαν του πλανήτου τούτου.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για την χειροτονία διακόνισσας

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: «Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε προχώρησε στην υλοποίηση της αρχικής αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου, η οποία όμως δεν έχει καταστή ενεργή έως σήμερα, αφού δεν έχει ολοκληρωθή η επί του θέματος μελέτη προς λήψη της τελικής Συνοδικής Αποφάσεως»

 

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για την χειροτονία διακόνισσας

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και κείμενο

Τις τελευταίες ημέρες ηγέρθη λόγος εξ αφορμής της ενεργείας του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ, ο οποίος προέβη κατά την παρελθούσα Μ. Πέμπτη 2α Μαΐου 2024 σε χειροτονία διακονίσσης για τις ιεραποστολικές ανάγκες της κατ’αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως. Το γεγονός προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, έδωσε δε αφορμή για την διατύπωση ελευθέρως διαφόρων απόψεων και προσεγγίσεων.

Προς αποφυγήν συγχύσεων λοιπόν διευκρινίζονται τα κάτωθι: