Κυριακή 20 Ιουλίου 2025

"Με έσωσε ο προφήτης Ηλίας - Πάλευα επί 6 ώρες με κύματα λόγω των 7 μποφόρ": Η ανατριχιαστική ανάρτηση απόστρατου πιλότου της Π.Α.


Βράδυ της 19ης Ιουλίου 1984. Ένα ζευγάρι F-4 απογειώνεται από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Η εντολή που λαμβάνουν από το Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου είναι να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιταλίας.

Νούμερο 2 του σχηματισμού ο τότε 30χρονος σμηναγός Κώστας Ιατρίδης.

Αφού ολοκληρώνουν την αποστολή τους, συνεχίζουν έχοντας ως εκπαιδευτικό σενάριο χαμηλές αναχαιτίσεις. Λίγο μετά τις 9 το βράδυ και ενώ πετούσαν δυτικά της Κεφαλονιάς, ο κινητήρας του Φάντομ αναφλέγεται.

Η σημερινή εορτή του προφήτου Ηλιού υπογραμμίζει τη σημασία του ελέγχου…




Η σημερινή εορτή του προφήτου Ηλιού υπογραμμίζει τη σημασία του ελέγχου από την πλευρά των ποιμένων απέναντι στους άρχοντες του λαού αλλά και προς τον ίδιο το λαό που αποστατεί από την Πηγή της ζωής, τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό.

Ο λίβας της αγαπολογίας, έκφραση και έκφανση της δυσώνυμης "πολιτικής κορρεκτίλας" εντός του εκκλησιαστικού χώρου, απειλεί να αποξηράνει κάθε ικμάδα ελεγκτικού λόγου προς μείζονα πνευματική ζημία, της Εκκλησίας και του Έθνους.

Η Παναγία η «Εγγυήτισσα» – Η Εικόνα μπροστά στην οποία προσευχήθηκε η Οσία Μαρία η Αιγυπτία στα Ιεροσόλυμα


Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Πρόκειται, ίσως, για το πλέον γνωστό και σπουδαιότερο Σπήλαιο του Αγίου Όρους. Στην ερημική Βίγλα, νοτιοδυτικά της αγιορείτικης χερσονήσου, είναι «σφηνωμένο» ανάμεσα στους απόκρημνους βράχους το Σπήλαιο του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου.

Κατά την αγιορείτικη Παράδοση, ερχόταν εδώ για περισσότερη μόνωση και ησυχία ο Όσιος Αθανάσιος, όταν ήταν ηγούμενος στη Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Στο σπήλαιο περικλείονται δυο εκκλησάκια, το ένα αφιερωμένο στην Παναγία του «Ακαθίστου» και το δεύτερο στον Άγιο Νικόλαο, Επίσκοπο Μύρων της Λυκίας.

Στο εκκλησάκι του «Ακαθίστου» φυλάσσεται η παλαιά Εικόνα της Παναγίας «Εγγυήτισσας». Σύμφωνα με την Παράδοση, πρόκειται για την Εικόνα επί της Οποίας «εγγυήθηκε» η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, όταν πήγε να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό, ότι θα αλλάξει ζωή και θα αποκηρύξει τον μέχρι εκείνη τη στιγμή εφάμαρτο και πορνικό της βίο.

Και, πράγματι, αφού κατόρθωσε, μετά την «εγγύηση» η Οσία Μαρία να προσκυνήσει στο Ναό της Αναστάσεως, δε γύρισε πίσω στην Αλεξάνδρεια, αλλά, αλλάζοντας ρούχα, κατέφυγε στην Έρημο του Ιορδάνη…

πηγή: https://simeiakairwn.gr/

Μνήμη των Oσίων Πατέρων ημών Συμεών του διά Xριστόν σαλού και Iωάννου (21 Ιουλίου)

Εις τον Συμεών
Έμφρων συ μωρός, ος βίον παίζων, Πάτερ,
Όφιν φρόνιμον λανθάνεις τέλους άχρι.

Εις τον Ιωάννην
Έρημον είλου ω Iωάννη, μάκαρ,
Δι’ ης έρημα ειργάσω σαρκός πάθη.

Ψευδαέφρων περίφρων Συμεών θάνεν εικάδι πρώτη.


Άγιοι Συμεών ο δια Χριστόν σαλός και Ιωάννης. 
Μηνολόγιο Οξφόρδης (14ος αι.)

Oύτοι οι Άγιοι ήτον από την πόλιν Έδεσσαν την ευρισκομένην εις την Συρίαν, κατά τους χρόνους του βασιλέως Iουστίνου του νέου, εν έτει φιη΄ [518]. Πηγαίνοντες δε εις τα Iεροσόλυμα, είδον και επροσκύνησαν την ύψωσιν του τιμίου Σταυρού, και πλέον εις την πατρίδα των δεν εγύρισαν, αλλά φθάσαντες εις το Mοναστήριον του Oσίου Γερασίμου του Iορδανίτου, εδέχθησαν ευμενώς από τον τότε θεοφόρον Hγούμενον, Nίκωνα ονόματι. Eκεί λοιπόν έλαβον το άγιον σχήμα των Mοναχών. Προ του δε ακόμη να τελειώσουν αι επτά ημέραι, τας οποίας είναι συνήθεια να φυλάττουν οι νεόκουροι Mοναχοί, μένοντες μέσα εις το Mοναστήριον, αυτοί ευγήκαν από το Mοναστήριον και επήγαν εις την έρημον, και εκεί διεπέρασαν τεσσαράκοντα χρόνους, κάθε άσκησιν και σκληραγωγίαν μεταχειριζόμενοι. Έπειτα, ο μεν Iωάννης έμεινεν εις την έρημον μέχρι τέλους.

Περνούν τα χρόνια... - Ελευθέριος Ελευθεριάδης


Περνούν τα χρόνια και το σπίτι σου λάμπει περισσότερο από σένα.

Περνούν τα χρόνια και χαμογελάς πιο πολύ στους ξένους από ότι στον άνθρωπο που κάθε βράδυ ξαπλώνετε μαζί.

Περνούν τα χρόνια και χτενίζεσαι, φτιάχνεσαι, αρωματίζεσαι για τον έξω κόσμο πρόθυμα, αφήνεις όμως τον εαυτό σου απεριποίητο όταν μένετε οι δυο σας.