Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Η κυρά της Ρω (13 Μαΐου 1982): Μια γυναίκα θρύλος για την Ελλάδα, σύμβολο της απλότητας, της γενναιότητας και της τιμής

 


Επί 40 χρόνια ύψωνε την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα όπου ζούσε μόνη μετά το θάνατο του συζύγου της.

Η Κυρά της Ρω ή Κυρά της Ρωμιοσύνης, κατά κόσμον Δέσποινα Αχλαδιώτη, είδε το φως της ζωής το 1890 και έφυγε σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια, στις 13 Μαΐου 1982. Επί 40 χρόνια ύψωνε, καθημερινά, την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ρω, κοντά στο Καστελόριζο, απέναντι από τα τουρκικά παράλια.

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη ήθελε να βλέπουν τη σημαία οι ναυτικοί στα διερχόμενα πλοία και να θυμούνται, όχι μόνο οι Τούρκοι αλλά όλοι, την ελληνικότητα του νησιού.

Οι σύγχρονοι Γερμανοτσολιάδες της Νέας Δημοκρατίας

 


Δελτίο τύπου του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ''ΝΙΚΗ''

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ανακοίνωσε στον ελληνικό λαό, λίγο έως πολύ, ότι το μαρτυρικό αίμα των πατέρων μας, που χύθηκε στα Καλάβρυτα και σε όλη την Ελλάδα από τους Γερμανούς ναζιστές, εύκολα ξεπλένεται από το ψιλόβροχο της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο TRT την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Πολύζου αναφορικά με την κυβερνητική απραξία για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σκέρτσος έδωσε την εξής απάντηση: «Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση η οποία αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον[...] είναι η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης [...] Αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον».

Για την ΝΙΚΗ!

Γράφει ο Νίκος Ταμουρίδης 

 Τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προσωπικό καταστρέφει συνειδητά τη χώρα μας και τον λαό της. 

 Βιώνουμε μια απίστευτη απαξίωση των θεσμών και των Ελλήνων πολιτών. Από την άλλη πλευρά, ο λαός έχει απόλυτα απαξιώσει, και την πολιτική και τους πολιτικούς. 

 Οι βασικοί πυλώνες ισχύος του έθνους μας βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση: Η Πολιτική είναι δέσμια της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών και των εγχώριων σύγχρονων κοτζαμπάσηδων, η Οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της απόλυτης χρεοκοπίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν απαξιωθεί και η Κοινωνική μας Συνοχή διαλύεται συνειδητά από τις ορδές αλλοεθνών και αλλοθρήσκων. 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ [:Πράξ. 11,19-30] Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ [Ὑπομνηματισμός τῶν ἐδαφίων Πράξ. 11, 19-30]

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ[:Πράξ.11,19-30]


Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ

ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ

[Ὑπομνηματισμὸς τῶν ἐδαφίων Πράξ. 11, 19-30]

«Οἱ μὲν οὖν διασπαρέντες ἀπὸ τῆς θλίψεως τῆς γενομένης ἐπὶ Στεφάνῳ διῆλθον ἕως Φοινίκης καὶ Κύπρου καὶ Ἀντιοχείας, μηδενὶ λαλοῦντες τὸν λόγον εἰ μὴ μόνον Ἰουδαίοις(:ἀλλὰ προτοῦ συμβοῦν αὐτὰ μὲ τὸν Κορνήλιο, στοὺς Χριστιανοὺς τῶν Ἱεροσολύμων ἐπικρατοῦσε ἡ προκατάληψη ὅτι οἱ ἐθνικοὶ δὲν εἶχαν τὰ ἴδια δικαιώματα μὲ τοὺς Ἰουδαίους στὴ σωτηρία ποὺ χαρίζει ὁ Ἰησοῦς Χριστός. Ἐκεῖνοι λοιπὸν ποὺ εἶχαν φύγει ἀπὸ τὰ Ἱεροσόλυμα καὶ εἶχαν διασκορπιστεῖ λόγῳ τοῦ διωγμοῦ ποὺ εἶχε γίνει ἐξαιτίας τοῦ Στεφάνου, ἔφθασαν μέχρι τὴ Φοινίκη καὶ τὴν Κύπρο καί τὴν Ἀντιόχεια. Καὶ σὲ κανέναν ἄλλο δὲν κήρυτταν τὸν λόγο τοῦ Θεοῦ παρὰ μόνο στοὺς Ἰουδαίους)»[Πράξ. 11,19]. Δὲν τὸ ἔκαναν αὐτὸ φοβούμενοι τοὺς ἀνθρώπους, διότι τὸν φόβο δὲν τὸν σκέφτονταν καθόλου, ἀλλὰ τὸ ἔκαναν τηρῶντας τὸν νόμο καὶ δείχνοντας ἀκόμη ἀνοχὴ σὲ αὐτούς.

Κυριακή της Σαμαρείτιδος – Ο Ιερός Χρυσόστομος για τη συνάντηση και τον διάλογο του Κυρίου με τη Σαμαρείτιδα

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ [: Ιω. 4, 5-42]



«Ὡς οὖν ἔγνω ὁ Κύριος ὅτι ἤκουσαν οἱ Φαρισαῖοι ὅτι Ἰησοῦς πλείονας μαθητὰς ποιεῖ καὶ βαπτίζει ἢ Ἰωάννης- καίτοιγε Ἰησοῦς αὐτὸς οὐκ ἐβάπτιζεν, ἀλλ᾿ οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ-ἀφῆκε τὴν Ἰουδαίαν καὶ ἀπῆλθεν εἰς τὴν Γαλιλαίαν (:όταν λοιπόν έμαθε ο Κύριος ότι οι Φαρισαίοι άκουσαν ότι ο Ιησούς προσελκύει και βαπτίζει περισσότερους μαθητές παρά ο Ιωάννης – αν και ο ίδιος ο Ιησούς δεν βάπτιζε, αλλά βάπτιζαν οι μαθητές Tου – για να μην ερεθίζει τον φθόνο των εχθρών Tου άφησε την Ιουδαία και αναχώρησε πάλι για τη Γαλιλαία, όπου δεν υπήρχαν πολλοί αντίζηλοί Tου)»[Ιω.4,1-3].

«Γιατί λοιπόν αναχωρεί από την Ιουδαία;», θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. Όχι από δειλία φυσικά, αλλά για να σταματήσει τη ζηλοτυπία των Ιουδαίων και να ανακόψει τον φθόνο τους. Είχε βέβαια τη δυνατότητα να τους αντιμετωπίσει εάν Του έκαναν επίθεση, αλλά δεν θέλει να το πράττει αυτό συχνά, για να μην κινούνται αμφιβολίες για την πραγματικότητα της κατά σάρκα γεννήσεως του Υιού του Θεού· διότι, εάν κάθε φορά που Τον συλλάμβαναν, διέφευγε, ασφαλώς πολλοί θα σχημάτιζαν σχετικές υποψίες.

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Θα έρθει ένα σύστημα δαιμονιώδες το οποίο θα είναι τελείως εγκλωβιστικό για τον άνθρωπο. Προσέχετε τι ψηφίζετε… (π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος).


Του π. Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου
Δρ. Θεολογίας και Οικονομικών

Ο π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος κάνει μια μνημειώδη αναφορά στην ευρωζώνη, το ευρώ, τις αδηφάγες τράπεζες ως μασωνο-δαιμονικές δομές και στην αντίδραση μας έναντι τους στις κάλπες.

Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα:

Για χίλιους λόγους, διάφοροι φορείς όλο αυτόν τον καιρό τρομοκρατούν το λαό μας, με διάφορους εκφοβισμούς. Και αυτός ο εκφοβισμός είναι διπλός. Ο ένας εκφοβισμός είναι τι θα γίνει αν θα φύγουμε από την ΕΟΚ και ο άλλος είναι τι θα γίνει αν δεν θα φύγουμε.

Πρωτοπρ. Ἀναστάσιος Γκοτσόπουλος: Προς τους ευσεβείς υποψηφίους βουλευτές Αχαΐας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

 


Πρωτοπρεσβύτερος

                                                        π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος
Εφημέριος Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών

Πάτρα 11.5.2023

Προς

τους ευσεβείς υποψηφίους βουλευτές Αχαΐας

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ενταύθα




Αγαπητοί, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Ως Ορθόδοξος Χριστιανός και, μάλιστα, Ορθόδοξος ιερέας και εφημέριος στην κεντρική και ιστορική ενορία του Αγ. Νικολάου Πατρών, απευθύνομαι σε εσάς που με διαφόρους τρόπους εκφράζετε όχι μόνο το σεβασμό σας στον Κύριό μας Ιησού Χριστό και την Εκκλησία Του, αλλά και δεν παραλείπετε να αυτοπροσδιορίζεσθε έργοις και λόγοις ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Μας χαροποιείτε με τη στάση σας αυτή!

Μάλιστα, μας συγκινεί η προθυμία με την οποία σπεύδετε εσείς και συνάδελφοί σας όχι μόνο να προσκυνάτε ακόμα και γονυπετείς την σεβάσμια εικόνα του «Άξιον Εστίν» στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, αλλά και να μας ενημερώνουν τα πολιτικά σας γραφεία με επίσημα δελτία τύπου ή non-paper για την ευλαβή αυτή στάση σας! Θέλω να πιστεύω ότι προέρχεται από την ειλικρινή σας Ορθόδοξη πίστη και δεν έχει κίνητρα και σκοπιμότητες ανάξιες και προσβλητικές για σοβαρά πολιτικά πρόσωπα (π.χ. ψηφοθηρία, εξαπάτηση των απλών πιστών κοκ), όπως πολύ συχνά κάποιοι σας κατηγορούν. άδικα, θέλω να πιστεύω.

Η κατάργηση του φύλου των γονέων στα δημόσια Καλλιτεχνικά Σχολεία

Δημόσια διαμαρτυρία… πατέρα

του Τάσου Χατζηαναστασίου, Δρ. Ιστορίας

Οι γονείς που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε κάποιο Καλλιτεχνικό Σχολείο της χώρας θα βρεθούν μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη: στο έντυπο αίτησης για τη συμμετοχή του παιδιού τους στις εισαγωγικές εξετάσεις δεν αναγράφεται το φύλο του γονέα, αναγράφονται όμως οι, χωρίς προσδιορισμό φύλου, καινοφανείς όροι: «1ος γονέας» και «2ος γονέας» ενώ στη συνέχεια ζητείται να προσδιοριστεί η… σχέση κάθε γονέα με τον υποψήφιο.

Νέα αθλιότητα του φασίστα: Η κυβέρνηση δεν άφησε το Άξιον Εστί να πάει στα Τέμπη, για να μη θιγεί το προεκλογικό προφίλ της!

 


Ούτε την Παναγία, ούτε τη μνήμη των νεκρών δεν σεβάστηκε η κυβέρνηση - Ματαίωσαν προσκύνημα στα Τέμπη, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας»


Ελευθέριος Ανδρώνης

Αισχροί, αδίστακτοι και αθεόφοβοι. Τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν απόλυτα τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την Εκκλησία, την ορθόδοξη πίστη και τα ιερά προσκυνήματα της, αλλά ακόμα και τη μνήμη των νεκρών.

Προκειμένου να διατηρηθεί το κλίμα σιωπής και συγκάλυψης γύρω από το ανείπωτο έγκλημα των Τεμπών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται πως παρενέβη δύο φορές σε προγραμματισμούς που είχαν να κάνουν με την έλευση του Άξιον Εστί στην Αθήνα.

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Η ένοχη σιωπή των καλοβολεμένων, του μοναχού Μωυσή Αγιορείτη

 



Επιτρέψτε μου παρακαλώ σήμερα μία δημόσια εξομολόγηση - αν και θα μπορούσα να πω πως όλα τα κείμενα που υπογράφω είναι άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερα εξομολογητικά.

Σε κάποιο προηγούμενο άρθρο μου είχα γράψει για μία ανεπίτρεπτη σιωπή των ιθυνόντων. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μία ισχυρή πλειοψηφία που σιωπά και παρακολουθεί από μακριά. Η ηχηρή ουδετερότητα κάποιων -πολλών- καλοβολεμένων είναι αρκετά ενοχλητική. Πρόκειται για καλούς ανθρώπους που λένε “ναι” σε όλα, για να τα πηγαίνουν καλά με όλους και να περνάνε καλά.

Πιότρ Μαμόνοβ – πρωταγωνιστής της Ορθόδοξης ταινίας “Το Νησί” (OCTROB) στην οποία υποδύθηκε τον Άγιο Ανατόλιο τον δια Χριστόν σαλό: «Μόνο να προλάβω να ετοιμαστώ!»

 

Ο Πιότρ Μαμόνοβ
Η θαυμαστή μεταμόρφωση του Πιότρ Μαμόνοβ, πρωταγωνιστή της Ορθόδοξης ταινίας “Το Νησί” (OCTROB) ο οποίος υποδύθηκε τον Άγιο Ανατόλιο τον δια Χριστόν σαλό.

Η μεταμόρφωσή του στη ζωή και στην καλλιτεχνική του πορεία ήταν για πολλούς μια αποκάλυψη. Όταν, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, παρακολουθούσαμε στην εκπομπή «Μουσικό Ρινγκ» τις απεχθείς γκριμάτσες και μορφασμούς του ροκ συγκροτήματος «Ζβούκι Μου» (Ελλ: «Ήχοι Μουουου…») με το σολίστ Μαμόνοβ, μας φαινόταν ότι τώρα θα ξεράσει τον εαυτό του. Τόσο πολύ απεχθής ήταν. Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι, μετά από χρόνια, θα ακούγαμε με προσοχή τους σοφούς συλλογισμούς αυτού του καταπληκτικού ανθρώπου, που θα άρχιζε να κάνει πολύ έντονη πνευματική ζωή.

22 χώρες ενώθηκαν για να σταματήσουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που τους επιβάλουν τα δυτικά έθνη.

 


Τον περασμένο μήνα, 22 χώρες από την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη αντιτάχθηκαν σε ένα ψήφισμα που προωθήθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα δυτικά έθνη για παροχή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα παιδιά, όπως αναφέρει το Κέντρο Οικογένειας και Ανθρώπινα δικαιώματα.

Η «ολοκληρωτική σεξουαλική εκπαίδευση» που προτείνεται από το ψήφισμα διδάσκεται σε ορισμένες αφρικανικές και ασιατικές χώρες και ενθαρρύνει τα παιδιά να εμπλέκονται στη σεξουαλική ευχαρίστηση, τον αυνανισμό και τον τρανσέξουαλ.

Επίκαιρος προβληματισμός

 



Δέν συνηθίζουμε νά πολιτικολογοῦμε. Οὔτε βεβαίως εἴμαστε σέ θέση νά ὑποδεικνύουμε καί νά προ­τεί­νουμε νά ψη­φισθοῦν ὑποψήφιοι τοῦ ἑνός ἤ τοῦ ἄλλου χώρου. Ἐξάλλου, ὅ­πως ἔ­λε­γε ὁ μητροπολίτης πρώ­ην Φλω­ρίνης π. Αὐγου­στῖνος, «Ἡ Ἐκκλησία εἶναι σάν τήν κλώσ­σα. Κάτω ἀπό τά φτερά της σκεπάζει καί ἄσπρα καί μαῦ­ρα πουλιά». Παρόμοια καί ὁ σύγχρονός μας ἅγιος Πορ­φύριος συμπλήρωνε: «Ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκ­κλησία δέν πολιτικοποιεῖται καί πολύ περισσότερο δέν κομματικοποιεῖται. Σκε­πάζει μέ τήν ἀγάπη ὅλους, χωρίς νά ταυ­τίζεται μέ φατρίες». Καί ἄν οἱ ἀρ­χαῖοι πρό­γονοί μας ἔ­λεγαν «κυάμων ἀ­πέχε­σθαι» (=μα­κρυά ἀ­πό τά κουκιά, τά ὁποῖα χρησιμο­ποιοῦ­νταν ὡς ψῆφοι), πολύ πε­ρισ­σότερο τό υἱοθετοῦμε ἐμεῖς.

Ποιήσατε καρπούς αξίους της μετανοίας

 


π. Συμεών Κραγιόπουλος

Όλοι σχεδόν οι νεομάρτυρες ήταν πρώτα εξωμότες. Όλοι είχαν αλλαξοπιστήσει, όλοι σχεδόν.

Και οι περισσότεροι απ’ αυτούς ήταν Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί, οι οποίοι για κάποιο λόγο, από κάποια δειλία, από κάποια δυσκολία, κάτι συνέβη και εξισλαμίσθηκαν, έγιναν μωαμεθανοί. Αρνήθηκαν δηλαδή την Ορθοδοξία, αρνήθηκαν τον Χριστό. Και μετά συνήλθαν και… “τι! τι ήταν αυτό που κάναμε!” Και απεφάσισαν να επιστρέψουν στην Ορθοδοξία, να επιστρέψουν στην Εκκλησία, να γίνουν ξανά χριστιανοί.

Υπάρχουν μυστικά, έλεγε ο Άγιος Πορφύριος!

 


Πολλές φορές ούτε ο κόπος, ούτε οι μετάνοιες, ούτε οι σταυροί προσελκύουν τη χάρη. Υπάρχουν μυστικά. Το ουσιαστικότερο είναι να φύγεις απ' τον τύπο και να πηγαίνεις στην ουσία.
Ό,τι γίνεται, να γίνεται από αγάπη.
Η θεία χάρις μας διδάσκει το δικό μας χρέος.
Για να την προσελκύσουμε, θέλει αγάπη, λαχτάρα.
Η χάρις του Θεού θέλει θείο έρωτα.
Η αγάπη αρκεί, για να μας φέρει σε κατάλληλη «φόρμα» για προσευχή.
Μόνος Του θα έλθει ο Χριστός και θα εγκύψει στην ψυχή μας, αρκεί να βρει ορισμένα πραγματάκια που να Τον ευχαριστούν. ΑΓΑΘΉ ΠΡΟΑΊΡΕΣΗ, ΤΑΠΕΊΝΩΣΗ και ΑΓΆΠΗ.
Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να πούμε, Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με.
Ξέρεις πως διάλεξε ο Χριστός τους μαθητές Του; Εγώ το ξέρω, γιατί το είδα. Ο Χριστός γνώριζε ότι αυτοί έχουν ευαίσθητη ψυχή.
Αυτό είναι το σημαντικότερο απ' όλα, διότι εάν δεν έχει κανείς ευαίσθητη ψυχή, δεν μπορεί να προχωρήσει στα πνευματικά.
Σιγά σιγά θα σας επισκέπτεται η Χάρη.
Θα μπαίνετε μες στη χαρά. Θ' αρχίσετε να ζείτε στην ειρήνη, οπότε μετά θα γίνετε πιο δυνατοί με τη Θεία Χάρη.
Δεν θα θυμώνετε, δεν θα εκνευρίζεσθε, δεν θα παρεξηγείτε, δεν θα κατακρίνετε, θα τους δέχεσθε όλους με αγάπη.

+ Άγιος Πορφύριος.

πηγή: https://yiorgosthalassis.blogspot.com/

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος: Τέσσερα ακαταμάχητα όπλα κατά του πονηρού



π. Φιλόθεος Ζερβάκος

Ὁ σατανᾶς εἶναι ὁ μισόκαλος ἐχθρός, ὁ παμπόνηρος καὶ παγκάκιστος, ποὺ μέρα καὶ νύχτα, κάθε ὥρα καὶ στιγμή, μᾶς πολεμάει, μᾶς στεναχωρεῖ καί μᾶς πειράζει.Καὶ ἄλλοτε σὰν πνευματικός σου πατέρας σὲ εἶχα συμβουλέψει πὼς νὰ ἀποφεύγεις τὶς πολύπλοκες παγίδες του καὶ νὰ φυλάγεσαι ἀπὸ τὰ πυρωμένα βέλη του.Τώρα σὲ συμβουλεύω νὰ μεταχειρισθεῖς τέσσερα ὅπλα ἀκαταμάχητα. Μὲ αὐτὰ τὰ ὅπλα, ἂν βέβαια τὰ χρησιμοποιήσεις μὲ μεγάλη προσοχή, δεξιοτεχνία, προθυμία καὶ ἀνδρεία, ὄχι μόνο θὰ μείνεις ἄτρωτος καὶ ἀβλαβὴς ἀπὸ τὰ βέλη καὶ τὶς παγίδες τοῦ διαβόλου, ἀλλὰ καὶ θὰ τὸν νικήσεις καὶ θὰ τὸν ἀφανίσεις.

Τί εἶναι ἡ Θεία Λειτουργία; (Β΄ μέρος, ἐρωτήσεις) – Ἀνάβοντας τὸν ἀναπτήρα τῶν ἁγίων… ΚΓ΄ (23η) Πνευματικὴ Σύναξη, 26.04.2023

 

https://youtu.be/_DJEl29hHBw


Ἡ KΓ’ Πνευματικὴ Σύναξη Διαλόγου μὲ τὸν Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο, πραγματοποιήθηκε στις 26 Ἀπριλίου, 2023 στὸν ἱερὸ ναὸ Παναγίας Χρυσελεούσης στὴν κοινότητα Ἀκακίου τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου.

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Μητέρες που μένουν στο σπίτι για τα παιδιά τους!

 


Ανεκτίμητη η προσφορά τους στην οικογένεια και την κοινωνία!

Η εργασία των γυναικών μέσα στο σπίτι αποτέλεσε τη βάση της επιτυχίας πολλών παραδοσιακών κοινωνιών και οικογενειών. Την ώρα που οι άνδρες εργάζονταν για να προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος, εκείνες διηύθυναν το σπίτι τους και επέβλεπαν την ανατροφή των παιδιών. Ωστόσο στη σύγχρονη κοινωνία ένας τέτοιος ρόλος υποτιμάται. Η γυναίκα που μένει στο σπίτι θεωρείται από κάποιους πως υστερεί. Υποστηρίζεται πως δεν έχει οικονομική – επομένως ατομική - ανεξαρτησία, δεν συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα, δεν έχει λόγο και επιρροή στα κοινωνικά δρώμενα, δεν αξιοποιεί τις ατομικές της δυνατότητες.

Οι μητέρες στο σπίτι χαρακτηρίζονται «καταπιεσμένες νοικοκυρές», «υποταγμένες σε σεξιστικούς ρόλους», «τεμπέλες». Για τους λόγους αυτούς πολλές γυναίκες που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τα «του οίκου τους», δεν το κάνουν παρά το ότι δεν έχουν οικονομικές ανάγκες ή άλλα σχέδια, και ενώ αναγνωρίζουν τον αναντικατάστατο ρόλο της μητέρας στο σπίτι.

Ποιο είναι το καλύτερο δώρο για τα παιδιά;

Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς


Ποια είναι η ωραιότερη λέξη της ελληνικής γλώσσας αναρωτιόταν ο Πέτρος Χάρης, πριν από περίπου 80 χρόνια και ξεκινούσε ένα όμορφο δημοσιογραφικό παιχνίδι, δημοσιεύοντας τις απόψεις των σπουδαιότερων λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και πολιτικών της εποχής.

Έτσι, ο Κωστής Παλαμάς απάντησε ότι η ωραιότερη λέξη είναι ο «δημοτικισμός», ο Γρηγόρης Ξενόπουλος έβρισκε γοητεία στη λέξη «αισιοδοξία», ο Σπύρος Μελάς χωρίς δισταγμό έβρισκε πιο ελκυστική τη λέξη «ελευθερία» και ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου εξήρε την ομορφιά της λέξης «μοναξιά». Ο ζωγράφος και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Ουμβέρτος Αργυρός επέλεγε τη λέξη «χάρμα» διότι, όπως υποστήριζε, δεν υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα και στα πέντε γράμματά της κλείνει ό,τι χίλιες άλλες λέξεις μαζί. Ο Σωτήρης Σκίπης ανέσυρε τη λέξη «απέθαντος» από τα βυζαντινά κείμενα, διαχωρίζοντάς την από τη λέξη «αθάνατος», και ο Παντελής Χορν δήλωσε παντοτινή προτίμηση στη λέξη«νιάτα». Ο αλησμόνητος Αθηναιογράφος Δημήτριος Γρ. Καμπούρογλους, παρά τα χρόνια του, προτιμούσε τη λέξη «ιμερτή», δηλαδή την αγαπητή, την ποθητή. Ο θεατράνθρωπος Νικόλαος Λάσκαρις την «ζάχαρη», ο ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος τη λέξη«χίμαιρα», ο ζωγράφος Παύλος Μαθιόπουλος το «φως» και ο γλύπτης Μιχαήλ Τόμπρος τη λέξη «ουσία». Ο Παύλος Νιρβάνας, προφανώς επηρεασμένος από τον τόπο του (Σκόπελο), αγαπούσε τη λέξη «θάλασσα». Οι ζωγράφοι αποκάλυπταν τις ευαισθησίες τους: Ο Δημήτριος Γερανιώτης ήθελε την«αρμονία», ο Κωνσταντίνος Παρθένης την «καλημέρα» και ο Δημήτριος Μπισκίνης το «όνειρο». Ως προς τις γυναίκες που κυριαρχούσαν στην πνευματική ζωή η λαογράφος Αγγελική Χατζημιχάλη ήθελε «πίστη», ενώ η 25χρονη ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη, η οποία έμελλε να δολοφονηθεί άδικα στα Δεκεμβριανά του 1944, δήλωνε πως «η λέξις που περικλείει τα περισσότερα πράγματα, τα πάντα θα έλεγα, είναι η λέξις, ζωή»! Η γιατρός και συγγραφέας Άννα Κατσίγρα ήθελε «χαρά» και η καθηγήτρια του Ελληνικού Ωδείου, Αύρα Θεοδωροπούλου, αναζητούσε την «καλοσύνη».

Η εποχή μας καθρεπτίζεται στον προφητικό λόγο του Ησαΐα

 


π. Ἀθανασίου Μυτιληναίου

«Θέλετε, θέλετε νὰ καθρεπτιστεῖ ἡ ἐποχή μας στὸν προφητικὸ λόγο καὶ νὰ δεῖτε ὁμοιότητες; Ἂν θὰ εἴχατε τὴν περιέργεια νὰ μάθετε, τὸ ἂν στὴν ἐποχή μας ἔχουμε τὸ Πνεῦμα τοῦ Θεοῦ, ἂν Θέλετε νὰ τὸ δεῖτε, ἀκούσατε».

Οἱ τρεῖς παῖδες, ποὺ βρέθηκαν στὴ Βαβυλώνα καὶ μέσα στὴν καιομένη κάμινο, «ἀνέπεμψαν προσευχὴ πρὸς τὸν Θεό. Ἐκεῖ λέγουν στὴν προσευχή τους μεταξὺ τῶν ἄλλων “Καὶ οὐκ ἔστι ἐν τῷ καιρῷ τούτῳ ἄρχων καὶ προφήτης καὶ ἡγούμενος“.

Δηλαδή, αὐτὴ τὴν ἐποχή, αὐτὸν τὸν καιρό, ποὺ ὁ λαός μας εἶναι σὲ κατάσταση αἰχμαλωσίας καὶ πολλῶν δεινῶν ἐθνικῶν συμφορῶν, δὲν ὑπάρχει -λέγει- τοῦτο τὸν καιρὸ οὔτε ἄρχοντας, οὔτε προφήτης, οὔτε ἄνθρωπος ποὺ νὰ ἡγῆται· ὅλα αὐτὰ δὲν ὑπάρχουν. Ὥστε λοιπόν, ἡ παρουσία ἄρχοντος, προφήτου καὶ ἡγουμένου, εἶναι παρουσία τοῦ Ἁγίου Πνεύματος; Καὶ ἡ ἀπουσία τοῦ Ἁγίου Πνεύματος εἶναι ἀπουσία αὐτῶν; Ἂν πᾶτε στὸν ἀπόστολο Παῦλο (στὸ 12ο κεφάλαιο πρὸς τὸ τέλος Α΄ Κορινθίους), ἐκεῖ ποὺ ἕνα ἀπὸ τὰ χαρίσματα εἶναι καὶ οἱ “κυβερνήσεις”, δηλαδὴ οἱ διοικήσεις· τὸ νὰ ἔχει κανεὶς τὸ χάρισμα νὰ κυβερνᾶ, νὰ διοικεῖ. Ὄχι βέβαια, ἡ κυβέρνηση ἑνὸς λαοῦ ἁπλῶς μόνο, ἀλλὰ καὶ ἐπιμέρους κυβερνήσεις. Δηλαδή, νὰ διευθύνει καὶ νὰ κυβερνᾶ κανεὶς τὴν ἐνορία του, τὴν πόλιν του, ἕνα μέρος, ἕνα τομέα ἀνθρώπων. Εἶναι αὐτὸ χάρισμα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος; Εἶναι ἀγαπητοί μου, χάρισμα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος.

Άνθρωπος που δεν σέβεται την ελευθερία σου, δεν σε αγαπά... - Ελευθέριος Ελευθεριάδης



Άνθρωπος που δεν σέβεται την ελευθερία σου, δεν σε αγαπά. Η τουλάχιστον, η αγάπη του για σένα, είναι μια προβληματική αγάπη.

Παρεξηγείται με το παραμικρό. Δεν δέχεται να του φέρεις αντίρρηση καμία. 
Είναι καλός μαζί σου μόνο όταν πας με τα νερά του και τα θέλω του. 
Έχει συνεχώς προσδοκίες από σένα. Ελέγχει την κάθε σου κίνηση. Πού πας, με ποιους, γιατί… 
Ταράζεται όταν δεν τον ενημερώνεις για κάτι. Δεν έχει αυτιά να ακούσει ποια είναι τα θέλω σου. Υποβαθμίζει συνεχώς τα όποια παράπονα σου.

Αγάπη και ελευθερία πάνε μαζί συνέχεια φίλε μου…
Αν βγάλεις την ελευθερία από μια σχέση, η αγάπη είτε καταντά προβληματική, είτε παύει να υπάρχει…

Χριστός Ανέστη.

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc.