Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο πρωτοπρεσβύτερος π.Κωνσταντίνος Πλευράκης

«Οἱ τήν ὁδόν τήν στενήν βαδίσαντες, τεθλιμμένοι πάντες οἱ ἐν βίῳ…»


Εκοιμήθη την Δευτέρα 22 Ιουλίου ο πρωτοπρεσβύτερος π.Κωνσταντίνος Πλευράκης, αρχιερατικός επίτροπος του εκκλησιαστικού ιδρύματος «Άγιος Μάρκος» στην Θέρμη της Θεσσαλονίκης. 


Ποιος ήταν ο π.Κωνσταντίνος

Ορμώμενος από την Ιεράπετρα της Κρήτης, σπούδασε στο ΑΠΘ και στο Μόναχο, και έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στην Θεσσαλονίκη, υπηρετώντας ως έγγαμος ιερέας σε διάφορες ενορίες της Θεσσαλονίκης και ως θεολόγος καθηγητής στην μέση εκπαίδευση. Μαζί με την πρεσβυτέρα του την μακαριστή Στυλιανή Πλευράκη, την δεκαετία του ‘80 διέθεσαν όλη τους την περιουσία για την ίδρυση του «Αγίου Μάρκου» στην περιοχή της Θέρμης, ίδρυμα το οποίο παραχώρησαν στην Ι.Μ.Κασσανδρείας, και που υπηρέτησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους.


Το έργο του

Ο π.Κωνσταντίνος Πλευράκης είναι ευρέως γνωστός για το κοινωνικό έργο του ιδρύματος «Άγιος Μάρκος», που επικεντρώθηκε κυρίως στην προστασία της εμπερίστατης κυοφορούσας μητέρας και του αγέννητου παιδιού. Το ίδρυμα παρέχει προστασία, στέγη, ιατρική φροντίδα, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη σε κάθε γυναίκα που δυσκολευόταν να φέρει στον κόσμο το παιδί που είχε στα σπλάχνα της. Έτσι, μέσα από το ίδρυμα γλίτωσαν από την έκτρωση πάνω από 200 αθώες ψυχές μικρών παιδιών, καθιστώντας το (κατά σάρκα) άτεκνο ζεύγος Πλευράκη, ως το πλέον πολύτεκνο! Η δραστηριότητα μάλιστα αυτή ενέπνευσε και άλλους, και προσέλκυσε το ενδιαφέρον και από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών για ίδρυση παρόμοιων δράσεων. Είναι σημαντικό ότι πέρα από την διάσωση της παιδικής ζωής, το Ίδρυμα του Αγίου Μάρκου μεριμνά και για την κοινωνική αποκατάσταση της μητέρας του.

Πέραν τούτου, ο π.Κωνσταντίνος επέδειξε μεγάλο ζήλο ως προς το κατηχητικό έργο της Εκκλησίας από τα πρώτα του κιόλας χρόνια ως λαϊκός, έργο που συνέχισε και διατράνωσε κατά τα επόμενα χρόνια. Έδινε πολύ μεγάλη σημασία στην σωστή μελέτη της Αγίας Γραφής αλλά και στην κατανόηση από τον Λαό της Θείας Λειτουργίας και των κειμένων της εκκλησιαστικής υμνολογίας. Ακούραστος εργάτης, περνούσε ατελείωτες ώρες στην συγγραφή ερμηνευτικών φυλλαδίων και τευχών για χρήση από το εκκλησίασμα, ανοίγοντας τους πνευματικούς ορίζοντες πολλών. Κατά τα τελευταία χρόνια εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες του Διαδικτύου, προκειμένου να οργανώνει “εξ αποστάσεως” κύκλους μελέτης των ιερών κειμένων.

Από την πνευματική του καθοδήγηση και από το πετραχήλι του πέρασε πλήθος κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπό την πνευματική του πατρότητα, κατήρτισε και προσέφερε στην Εκκλησία πάνω από 15 ιερείς! 

Ο π.Κωνσταντίνος εργαζόταν και λειτουργούσε, παρόλη την βεβαρημένη υγεία του και την προχωρημένη ηλικία του, μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, με εφηβικό ενθουσιασμό και με όση δύναμη του είχε απομείνει. Υπό μια έννοια δεν είναι άτοπο να πούμε ότι εκοιμήθη πολύ νέος.


Επιμύθιον

Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα στο ίδρυμα στις 24/7, παρουσία αρχιερέων, ιερέων, εκπροσώπων των αρχών και πλήθους κόσμου. Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε μέσα σε συγκινησιακή φόρτιση το πνευματικό του τέκνο, δρ.Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Ετάφη ως είθισται πίσω από το ιερό του Ναού του ιδρύματος, δίπλα στην πρεσβυτέρα του, με την οποία συμπορεύτηκαν την στενή οδόν επί πολλές δεκαετίες. 


Το Δ.Σ του Ιδρύματος απηύθυνε παράκληση όπως αντί στεφάνου, όσοι επιθυμούν να καταθέτουν ανάλογο χρηματικό ποσό για τις ανάγκες του Ιδρύματος που δεν παύουν να είναι μεγάλες και επιτακτικές.

'Ετσι µποροῦν νά στέλνουν τή συνδροµή ἤ τή δωρεά τους µέ ταχυδροµική ἐπιταγή στή διεύθυνση: ᾿Εκκλησιαστικό ῞Ιδρυµα «῾Ο Εὐαγγελιστής Μᾶρκος» Τ.Θ. 60060, Τ.Κ. 57001 Θέρµη Θεσσαλονίκης 

Ή κάµουν κατάθεση στούς τραπεζικούς λογαριασµούς τοῦ Ἱδρύµατος:

᾿Εθνική Τράπεζα: 863/001512-13 (IBAN: GR97 0110 8630 0000 8630 0151 213)

Eurobank: 0026.0336.77.0200822241 (IBAN: GR2602603360000770200822241)

Τράπεζα Πειραιῶς: 5233-020163-600 (IBAN: GR59 0172 2330 0052 3302 0163 600)



Σχετικοί σύνδεσμοι:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου