Σάββατο 12 Ιουλίου 2025

Το ημερολόγιο ενός αγέννητου παιδιού – Μια συζήτηση για την ζωή και την ανθρώπινη ύπαρξη


Η συζήτηση για την αξία της ανθρώπινης ζωής πριν από τη γέννηση παραμένει ένα από τα πιο ευαίσθητα και φορτισμένα ζητήματα της εποχής μας. Πρόσφατα, η υποψήφια για το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, Φράουκε Μπρόσιους-Γκέρσντορφ, που προτάθηκε από τους σοσιαλδημοκράτες του SPD, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τις απόψεις της για την έκτρωση.

Σε άρθρο της το 2024, με τίτλο «Εγγύηση της ανθρώπινης ύπαρξης και δικαίωμα στη ζωή για το αγέννητο παιδί: Ανάγκη για μεταρρύθμιση», η 54χρονη νομικός υποστηρίζει ότι η αντίληψη πως η ανθρώπινη ύπαρξη ισχύει αυτομάτως για κάθε ανθρώπινη ζωή αποτελεί «βιολογιστικό-νατουραλιστικό σφάλμα». Συμπέρανε ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι» για να θεωρηθεί ότι η ανθρώπινη ύπαρξη ξεκινά από τη γέννηση.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι βαθύ: Πότε αρχίζει η ανθρώπινη ύπαρξη; Είναι η ζωή πριν τη γέννηση λιγότερο πολύτιμη; Και κυρίως, είναι δουλειά ενός νομικού να αποφασίζει για ένα ζήτημα που αφορά τη ζωή και τον θάνατο; Το παρόν άρθρο παρουσιάζει το «Το ημερολόγιο ενός αγέννητου παιδιού», ένα φανταστικό αλλά βαθιά συγκινητικό κείμενο που δημοσιεύτηκε αρχικά στο αμερικανικό περιοδικό Time. Μέσα από τις σκέψεις ενός αγέννητου παιδιού, που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα για την προγεννητική ανάπτυξη, το κείμενο φωτίζει τη θαυμαστή διαδικασία της ζωής.

Ερμηνευτικό σχόλιο στο αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής 3.Ιουλ.25 [ Γ΄, ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ (Τιτ. 3,8-15)]

 

  Από τον κ.Δημήτριο Ρίζο * 

“Αἱρετικὸν ἄνθρωπον μετὰ μίαν καὶ δευτέραν νουθεσίαν παραιτοῦ
εἰδὼς ὅτι ἐξέστραπται ὁ τοιοῦτος καὶ ἁμαρτάνει ὤν αὐτοκατάκριτος”

Ἡ Κυριακὴ ποὺ γίνεται μετὰ τὶς δεκατρεῖς Ἰουλίου εἶναι ἀφιερωμένη στοὺς ἁγίους Πατέρες τῆς τετάρτης Οἰκουμενικῆς Συνόδου ἢ τῶν ἕξι Οἰκουμενικῶν. Καὶ κατ’ αὐτὴν ἀκούγεται τὸ ἐπιλεγμένο ἀπὸ τὴν πρὸς Τίτο ἐπιστολὴν τοῦ ἀποστόλου Παύλου ἀνάγνωσμα. Τὸ ὁποῖο ἀκούγεται ἐπίσης καὶ κατὰ τὴν Κυριακὴ ποὺ γίνεται μετὰ τὶς ἕνδεκα Ὀκτωβρίου. 

Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ΄Οικουμενικής Συνόδου - Ερμηνεία της Ευαγγελικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο


ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΓ. ΠΑΤΕΡΩΝ Δ΄ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ[:Ματθ. 5,14-19]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

«Ὑμεῖς ἐστε τὸ ἅλας τῆς γῆς· ἐὰν δὲ τὸ ἅλας μωρανθῇ, ἐν τίνι ἁλισθήσεται; εἰς οὐδὲν ἰσχύει ἔτι εἰ μὴ βληθῆναι ἔξω καὶ καταπατεῖσθαι ὑπὸ τῶν ἀνθρώπων

(:εσείς οι μαθητές μου είστε το πνευματικό αλάτι των ανθρώπων της γης (επειδή με το παράδειγμα και την διδασκαλία σας έχετε την δυνατότητα να νοστιμεύετε τη ζωή των ανθρώπων και να προλαβαίνετε την ηθική σαπίλα)· εάν όμως το αλάτι χάσει αυτήν την ιδιότητά του, με τι άλλο θα αλατιστεί, ώστε να αποκτήσει πάλι την ουσία και δύναμή του; Δεν έχει πλέον καμία αξία και σε τίποτε άλλο δεν χρειάζεται, παρά να πεταχτεί στον δρόμο και να καταπατείται από τους ανθρώπους. Εάν λοιπόν και εσείς χάσετε την ηθική σας δύναμη, δεν θα γίνετε μόνο άχρηστοι, αλλά και θα περιφρονηθείτε από τους ανθρώπους)»[Ματθ.5,13].

Πολυτίμητες διδαχές για την Παιδεία και τον δάσκαλο από τον Άγιο Παΐσιο


“Έγραφε προ δεκαετίας ο Δημήτρης Νατσιός, Πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, για τους παιδαγωγικούς λόγους του Αγίου Παϊσίου”.

Εν πρώτοις μια φράση από τον σπουδαίο Δημ. Καμπούρογλου: «Όλα τα έθνη για να προοδεύσουν πρέπει να βαδίσουν εμπρός, πλην του ελληνικού που πρέπει να στραφεί πίσω».
Είναι βέβαιο ότι ο σοφός αθηναιογράφος, όπως ονομάστηκε, εννοούσε την παράδοσή μας, που δεν είναι κάτι το νεκρό, αλλά η ζωντανή φωνή των κεκοιμημένων. Μόνο οι νεκροί λαοί έχουν παράδοση νεκρή. «Εμείς θα γινόταν να ζήσουμε χωρίς τους νεκρούς;» αναρωτιέται ο ποιητής. Υπακούοντας, λοιπόν, στην προτροπή του συγγραφέα, θα στρέψουμε το βλέμμα μας πίσω, για να δούμε, εν συντομία, και να καμαρώσουμε τον δάσκαλό, όπως μας τον προβάλλει η έξοχη παράδοσή μας. Και θα κλείσουμε με τα λόγια, του αγίου Γέροντα Παϊσίου.

Άγιος Παΐσιος: Χιλιάδες κόσμου στον τάφο του από κάθε γωνιά της Ελλάδας – Το μόνο «λαϊκό προσκύνημα» που μοσχοβολά αιωνιότητα


Κοινωνική «έκρηξη» στην αγάπη του κόσμου για τον Άγιο τα τελευταία χρόνια – Ένα ευλογημένο φαινόμενο που δείχνει ότι τίποτα δεν έχει χαθεί

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Αν ήδη η αγάπη των Ελλήνων για τον Άγιο Παΐσιο ήταν υπέρμετρη εδώ και δεκαετίες, μετά και από την προβολή της σειράς «Άγιος Παΐσιος, από τα Φάρασα στον Ουρανό» η ευλάβεια στον Άγιο έχει εξελιχθεί σε κοινωνικό φαινόμενο, ένα από τα λίγα ευχάριστα φαινόμενα στους στενάχωρους καιρούς μας.

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που δεν είχαν ιδιαίτερη επαφή με την εκκλησιαστική ζωή και δεν είχαν διαβάσει ποτέ ένα βιβλίο για τον Άγιο, είδαν τη σειρά και «ηλεκτρίστηκαν» από τον βίο του, την ανυπόκριτη αγάπη του, το ανεξάντλητο θυσιαστικό πνεύμα του και την πνευματική δροσιά που προσφέρει στην κάθε καρδιά μόνο ένας πνευματοφόρος άνθρωπος του Θεού, όπως ήταν ο Άγιος Παΐσιος.

Ἡ μαρτυρικὴ ὀσιακὴ κοίμηση καὶ ὁ ἐνταφιασμὸς τοῦ Ἁγίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου στίς 12 Ἰουλίου 1994


Φωτογραφία: Τὸ ἱερὸ σκήνωμα τοῦ Ὁσίου Παϊσίου

Ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ βιβλίο: «Ὁ Ἅγιος Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης», ἔκδοση Ἱερὸν Ἡσυχαστήριον «Εὐαγγελιστὴς Ἰωάννης ὁ Θεολόγος», Βασιλικά Θεσσαλονίκης 2015

«Χθὲς συνεθαπτόμην σοι Χριστέ…»

Στὶς 11 Ἰουλίου, μνήμη τῆς Ἁγίας Εὐφημίας, ὁ Ὅσιος κοινώνησε γιὰ τελευταία φορά. Μὲ πολὺ κόπο γονάτισε ἐπάνω στὸ κρεββάτι, ἔκανε τὸ σταυρό του καὶ μὲ τρεμάμενα χείλη εἶπε: «Μνήσθητί μου, Κύριε, ὅταν ἔλθῃς ἐν τῇ βασιλεία σου». Ἔπειτα οἱ ἀδελφές τοῦ ἔφεραν τὴν εἰκόνα τῆς Ἁγίας Εὐφημίας καὶ τὸν δίσκο μὲ τὸ κόλλυβό της. «Ἄκροις δακτύλοις» πῆρε δύο κόκκους ὡς εὐλογία καὶ ἀσπάσθηκε τὴν εἰκόνα τῆς Ἁγίας. Βλέποντας ὅτι δὲν ἦταν στολισμένη, παρατήρησε: «Οὔτε ἕνα λουλούδι δὲν τῆς βάλατε;». Κατὰ τὸ μεσημέρι ἦρθε στὸ Ἡσυχαστήριο ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Σιναίου Δαμιανός, καὶ ὁ Γέροντας ζήτησε νὰ τοῦ διαβάση τὴν εὐχὴ «εἰς ψυχορραγοῦντα». Ἀκόμη, τὸν παρακάλεσε νὰ τὸν μνημονεύη. «Νὰ μὲ μνημονεύης, τοῦ εἶπε, γιατί πολλοὶ ἄλλοι θὰ μὲ ἐγκαταλείψουν, θὰ νομίζουν ὅτι δῆθεν δὲν ἔχω ἀνάγκη»...

Πολύτιμες διδαχές του οσ. Παϊσίου για τη ζωή μέσα στον κόσμο


– Γέροντα, σήμερα πολλοί νέοι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν παιδιά γιατί σκέφτονται σε τί είδους κόσμο θα φέρουν το παιδί τους. Μόλυνση από τα χημικά από τα πυρηνικά, ζωή γεμάτη άγχος, άγρια κοινωνία, πόλεμοι…
Αν είμαστε κιόλας στον καιρό του Αντίχριστου, σκέφτομαι και εγώ, μήπως δεν αξίζει κανείς να παντρεύεται και να κάνει παιδιά.— Όχι, Θανάση, δεν είναι έτσι!… Οι χριστιανοί στον καιρό των διωγμών δεν παντρεύονταν; δεν κάναν παιδιά; Και παντρευόντουσαν και παιδιά κάναν! Είχαν την ελπίδα τους στηριγμένη στον Χριστό… όχι στους ανθρώπους...

Είναι ολιγοπιστία αυτός ο λογισμός. Ο Θεός σε μια στιγμή μπορεί να τα διορθώσει όλα. Να σβήσει όλα τα στραβά. Κάνουν οι άνθρωποι σχέδια… έχει και ο Θεός τα δικά Του.

Ὁ ἅγιος Παΐσιος καὶ ἡ πολιτικὴ

Ἰσαάκ (†) Ἁγιορείτης

Βλέποντας τὸν ἀπὸ Ἀνατολὰς κίνδυνο γιὰ τὴν Θράκη, μετέβη στὴν Κομοτηνὴ γιὰ νὰ στηρίξη ἐκχριστιανισθέντες Μουσουλμάνους. Ἤθελε νὰ παραμείνη μαζί τους γιὰ ἕνα διάστημα γιὰ νὰ βοηθήση.

Στὰ θέματα τῆς Πατρίδος δὲν ἤθελε οἱ Χριστιανοὶ νὰ εἶναι ἀδιάφοροι. Πολὺ λυπόταν ποὺ ἔβλεπε πνευματικοὺς ἀνθρώπους νὰ ἐπιζητοῦν νὰ βολευθοῦν οἱ ἴδιοι καὶ νὰ μὴν ἐνδιαφέρωνται γιὰ τὴν Πατρίδα.

Ὁ καημός του καὶ ἡ ἀπορία του ἦταν πῶς οἱ ὑπεύθυνοι δὲν ἀντιλαμβάνονται ποῦ ὁδηγούμαστε. Ὁ ἴδιος ἀπὸ παλαιὰ διέβλεπε τὴν σημερινὴ κατάσταση καὶ ἀνησυχοῦσε, ἀλλὰ δὲν διέσπειρε τὶς ἀνησυχίες του στὸν κόσμο. Ἔλεγε: «Ἀπὸ τὸ κακὸ ποὺ ἐπικρατεῖ σήμερα θὰ βγεῖ μεγάλο καλό».

Λυπόταν γιὰ τὴν πνευματικὴ κατάπτωση τῶν πολιτῶν. Μιλοῦσε αὐστηρὰ γι΄ αὐτοὺς ποὺ ψήφιζαν ἀντιχριστιανικοὺς νόμους. Λυπήθηκε γιὰ τὴν ἀλλαγὴ τῆς γλώσσας καὶ εἶπε: «Ἡ ἑπόμενη γενεὰ θὰ φέρει Γερμανοὺς νὰ μᾶς μάθουν τὴν γλώσσα μας, καὶ τὰ παιδιά μας θὰ μᾶς φτύνουν».

Καταρρέει η πράσινη απάτη, η ΕΕ επιστρέφει στα ορυκτά καύσιμα – Σε δυσμένεια τα αιολικά


Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έστρεψαν εκ νέου το βλέμμα τους στα ορυκτά καύσιμα το πρώτο εξάμηνο του 2025, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρουσίασαν απρόσμενη πτώση.

Σύμφωνα με ανάλυση του think tank Ember, την οποία επικαλείται το Reuters, η παραγωγή από ορυκτά καύσιμα αυξήθηκε κατά 13% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2024 — πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2017.
Η χρήση φυσικού αερίου σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο 19%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ενώ η παραγωγή από άνθρακα αυξήθηκε κατά 2%, επίσης στο υψηλότερο σημείο από το 2023.

Ψυχρός χειμώνας και αδύναμος άνεμος: οι βασικές αιτίες

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

Κάθε μέρα, πριν από την αυγή, οργάνωσε τη ζωή σου σαν να είναι αυτή η τελευταία μέρα σου επάνω στη γη...


Δύσκολα μπορούμε να βρούμε καλύτερο παράδειγμα, για την ανάγκη να μην είμαστε νωθροί και αναβλητικοί στην προσευχή και την πνευματική εργασία, απ’ αυτό πού δίνει ο άγιος Έφραιμ ό Σύρος:

«Κάποτε ένας αδελφός είχε, υπό την επήρεια τού διαβόλου, τον έξης λογισμό: Δώσε σήμερα ανάπαυση στον εαυτό σου και αύριο σήκω νωρίς για την ακολουθία στην Εκκλησία.
Εκείνος όμως απάντησε στον λογισμό: «Ποιος ξέρει, ίσως ούτε αύριο να μη σηκωθώ, γι’ αυτό πρέπει σήμερα!».

‘Ύστερα, πριν ξεκινήσει την εργασία του είχε τον λογισμό:
«Δώσε σήμερα ανάπαυση στον εαυτό σου και ολοκλήρωσε αύριο την εργασία σου».
Πάλι έδωσε απάντηση στον λογισμό του: «’Όχι! Σήμερα θά... ολοκληρώσω το έργο μου και γιά αύριο έχει ό Θεός. Εκείνος θά φροντίσει!».

Ό άγιος Αντώνιος είχε δώσει την εξής οδηγία: «Κάθε μέρα, πριν από την αυγή, οργάνωσε τη ζωή σου σαν να είναι αύτή ή τελευταία μέρα σου επάνω στή γη και έτσι θά φυλάγεσαι μακριά από την αμαρτία!».

Από το βιβλίο ''Ο πρόλογος της Αχρίδος''Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

πηγή: https://adontes.blogspot.com/

Σύντομος βίος του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ

Ο Άγιος Σωφρόνιος Σαχάρωφ (22 Σεπτεμβρίου 1896 – 11 Ιουλίου 1993) ήταν Ρώσος Ορθόδοξος Ιερομόναχος που ξεκίνησε τη μοναχική του ζωή στο Άγιο Όρος, στη Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος και θεωρείται ως ένας από τους χαρισματικότερους μοναχούς του 20ου αιώνα.

Γεννήθηκε στη Μόσχα και ήταν μέλος 9μελούς οικογένειας. Το λαϊκό όνομά του ήταν Σέργιος, ενώ έδειχνε από μικρός πώς είχε ιδιαίτερη θεολογική κλίση. Στην αρχή ασχολήθηκε με την ζωγραφική, τον Βουδισμό και τον Ινδουισμό. Όταν απογοητεύτηκε από τη φιλοσοφία των Ανατολικών θρησκειών, στράφηκε προς την Ορθόδοξη Εκκλησία Τού Χριστού, την μοναδική Εκκλησία πού διατηρεί ανόθευτη την πίστη των πρώτων 8 μ.Χ. αιώνων. Σε ηλικία 25 ετών μετακινήθηκε στη Γαλλία, προσπαθώντας να βρει εργασία ως ζωγράφος . Στη Γαλλία κατάφερε να γίνει δεκτός στους καλλιτεχνικούς κύκλους, όμως τελικά στράφηκε προς το χριστιανισμό με περισσότερο ζήλο αφού ούτε αυτό τον γέμιζε όπως ο ίδιος αργότερα ομολόγησε* και έτσι στράφηκε σε ηλικία 29 ετών, περίπου στη θεολογία, εισαγόμενος στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο στο Παρίσι.

Μνήμη της Aγίας Mεγαλομάρτυρος και πανευφήμου Eυφημίας (11 Ιουλίου)

Μνήμη της Aγίας Mεγαλομάρτυρος και πανευφήμου Eυφημίας, ότε τον Tόμον του της Πίστεως όρου των εξακοσίων τριάκοντα θεοφόρων Πατέρων των εν Xαλκηδόνι συνελθόντων, τουτέστι της αγίας και Oικουμενικής Δ΄ Συνόδου, εκράτυνεν

Εις την Ευφημίαν
Δίκαζε μάρτυς τοις όροις και κειμένη,
Kυρούσα πίστιν ης ενήθλησας πόθω.

Εις την Σύνοδον
Θεού Λόγου σάρκωσιν αψευδεστάτην,
O φάσμα φάσκων Eυτυχής καθηρέθη.

Θέσκελον ενδεκάτη όρον εμπεδοί Eυφημίη.


Μηνολόγιο 11ης Ιουλίου. Μηνολόγιο Οξφόρδης (14ος αι.)

H Aγία αύτη και καλλίνικος Mάρτυς Eυφημία, ήτον κατά τους χρόνους Διοκλητιανού και Πρίσκου ανθυπάτου Pώμης εν έτει σπη΄ [288]. Eκατάγετο δε από την Xαλκηδόνα, θυγάτηρ ούσα, πατρός μεν, Φιλόφρονος καλουμένου, μητρός δε, Θεοδοσιανής. Aύτη λοιπόν διαβαλθείσα, πως ωμολόγει τον Xριστόν, ετιμωρήθη με τροχούς και με φωτίαν, ομοίως και με μηχανάς και τρόπους άλλων βασάνων. Ύστερον δε εδόθη εις τα θηρία διά να την φάγουν, έμεινεν όμως από αυτά αβλαβής. Eίτα δαγκαθείσα ολίγον από μίαν αρκούδαν, και προσευχηθείσα, παρέδωκε την ψυχήν της εις χείρας Θεού μέσα εις το θέατρον. Tο δε τίμιον αυτής λείψανον απετέθη μέσα εις ένα κιβώτιον. Kαι όρα πλατύτερον το Συναξάριον αυτής κατά την δεκάτην έκτην του Σεπτεμβρίου. Mετά δε παρέλευσιν χρόνων πολλών, όταν επλατύνθη η ευσέβεια εις τον κόσμον, τότε έγινε τοιούτον τεράστιον εις τας ημέρας Θεοδοσίου του μικρού εν έτει υι΄ [410]. Ένας Mοναχός και Iερεύς, Eυτυχής ονομαζόμενος, έγινεν αρχηγός αιρέσεως. Έλεγε γαρ ο φρενοβλαβής, ότι ο Kύριος ημών Iησούς Xριστός έχει μίαν μόνην φύσιν την της θεότητος δηλαδή, και μίαν μόνην ενέργειαν την της θεότητος, όστις εκαθηρέθη από τον Άγιον Φλαβιανόν τον Πατριάρχην Kωνσταντινουπόλεως. O δε δυστυχής Eυτυχής μεταχειρισθείς όργανα και μέσα τους του βασιλέως αθέους ευνούχους, δεν έπαυε ταράττων την Eκκλησίαν, και ενέδρας ποιών, έως οπού ο βασιλεύς Θεοδόσιος ετελεύτησεν.

Ηθική διολίσθηση: Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ συνεχίζει τις “ευλογίες” για ομόφυλα ζευγάρια


Η απόφαση αυτή, που έρχεται να εδραιώσει μια ήδη προβληματική «ποιμαντική προσέγγιση», προκαλεί εύλογη ανησυχία στους κύκλους της παραδοσιακής χριστιανοσύνης και επισημαίνει για ακόμη μια φορά την ηθική κατρακύλα του καθολικισμού στη Δύση.

Ο Λέων ΙΔ΄, ο πρώτος Πάπας στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας που προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαίωσε επίσημα τη διατήρηση των ευλογιών προς ομόφυλα ζευγάρια, συνεχίζοντας την πορεία που χάραξε ο προκάτοχός του Φραγκίσκος.

Εισβολή, εποικισμός, επιβίωση και συνέχεια...


Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης

1. Ο εποικισμός σε περίοδο πολέμου ή μετά από πόλεμο

Ο εποικισμός, δηλαδή η μεταφορά πληθυσμού από μια στρατιωτική δύναμη σε κατεχόμενο έδαφος, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε πολλές περιπτώσεις, έγκλημα πολέμου ή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και θεμελιώνεται σε βασικά κείμενα του διεθνούς δικαίου που είναι τα εξής:

Α. Η τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης του 1949 (Άρθρο 49), η οποία έχει επικυρωθεί από τα περισσότερα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, απαγορεύοντας την "απέλαση ή μεταφορά μέρους του δικού της άμαχου πληθυσμού από την κατέχουσα Δύναμη στο κατεχόμενο από αυτήν έδαφος". Η απαγόρευση αυτή είναι απόλυτη, ανεξάρτητα από το αν η μεταφορά είναι εθελοντική ή αναγκαστική.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε το ψήφισμα για την ανάγκη προστασίας των χριστιανικών μειονοτήτων στη Συρία


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα Πέμπτη με έκτακτο ψήφισμα την ανάγκη προστασίας των χριστιανικών μειονοτήτων στη Συρία μετά με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία Δαμασκού της 22 Ιουνίου που είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 25 άνθρωποι και δεκάδες να τραυματιστούν. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 625 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 10 αποχές.

Δεδομένου ότι η πολιτική μετάβαση στη Συρία ξεκίνησε μόλις πριν από λίγους μήνες, το Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα όλες τις επιθέσεις κατά θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων, ιδίως μετά την τρομοκρατική επίθεση στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία (Mar Elias) τον Ιούνιο στη Δαμασκό, καθώς και τις απειλές κατά άλλων λατρευτικών χώρων. Εκφράζει την αλληλεγγύη τους προς όλα τα θύματα, τονίζοντας παράλληλα το ευάλωτο των χριστιανικών κοινοτήτων στη Συρία. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν, παράλληλα, τη μεγάλη πολυμορφία των θρησκευτικών δογμάτων στη Συρία, στα οποία συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, υπογραμμίζοντας τη σημασία του σεβασμού στη συμβολή αυτών και άλλων κοινοτήτων στην πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Συρίας και την ανάγκη η νέα πολιτική δομή να αντικατοπτρίζει αυτή την πολυμορφία. Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν επίσης με ανησυχία ότι πολλά μέλη της Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) με ιστορικό σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναλάβει ρόλο εντός των μεταβατικών διοικητικών αρχών, με δυνητικά ανησυχητικό αντίκτυπο στη θρησκευτική ελευθερία.

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025

Αγιοκατατάχθηκε ο π. Δημήτριος Γκαγκαστάθης. Ποιός ήταν ο π. Δημήτριος Γκαγκαστάθης


Στην Αγιοκατάταξη του Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Γκαγκαστάθη προέβη σήμερα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής η οποία εξέτασε τον φάκελο που είχε αποστείλει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο παπα-Δημήτρης, όπως τον αποκαλούσε ο λαός, υπήρξε ιερέας της προσευχής, της ταπεινώσεως και της αδιάλειπτου διακονίας. Η φήμη της αγιότητός του παρέμειενε ζωντανή μετά την κοίμησή του και πλήθος πιστών συνεχίζει να καταφεύγει στις προσευχές του.

Υπενθυμίζεται ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατόπιν αιτήματος του Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, είχε αποδεχθεί την σχετική εισήγηση για την αγιοκατάταξη την οποία και έστειλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο σήμερα, 9 Ιουλίου 2025, ενέγραψε τον ιερέα Δημήτριο Γκαγκαστάθη στις Αγιολογικές Δέλτους.

Η ανακοίνωση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς τακτικάς κατά μῆνα συνεδρίας αὐτῆς τήν Τρίτην, 8ην, καί τήν Τετάρτην, 9ην Ἰουλίου 2025.

«Απάντηση στην πρόκληση της Λιβύης και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού»


Μετά την προκλητική συμπεριφορά του Χαφτάρ στον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης και στους Υπουργούς Ιταλίας, Ελλάδος και Μάλτας, αλλά και την υποκινούμενη από την Τουρκία εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, η Ελλάδα δεν πρέπει να παραμείνει απαθής αναμένοντας κινήσεις καλής θέλησης από την Λιβύη ή ενέργειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κάνοντας χρήση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας θα πρέπει να προβεί άμεσα:

– Στην δημιουργία γραμμών βάσεως και την επέκταση των χωρικών μας Υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

– Στην ανακήρυξη Συνορεύουσας Ζώνης 12 ναυτικών μιλίων, σύμφωνα με το άρθρο 33 της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

– Στην ανακήρυξη ΑΟΖ και τον καθορισμό με συντεταγμένες των δυνητικών ορίων αυτής (συμφωνηθέντα και υπό διαπραγμάτευση με όμορες χώρες).

Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα μπορεί να ελέγχει και να απαγορεύει τις ροές των παράνομων μεταναστών στα 24 ν.μ. από τις ακτές της και να σταματήσει την δράση των παράνομων διακινητών που φέρνουν ανενόχλητοι τα καράβια των λαθρομεταναστών στα 6 ν.μ. και τους εγκαταλείπουν εκβιαστικά για να «περισυλλεχθούν» από το λιμενικό.

Στην νέα απειλή της Εθνικής μας Ασφάλειας η Κυβέρνηση πρέπει να κάνει χρήση των εργαλείων που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Όχι άλλη αδράνεια, όχι άλλη ηττοπάθεια. Επέκταση Χωρικών Υδάτων και ανακήρυξη ΑΟΖ ΤΩΡΑ.

Δημήτριος Νατσιός

Πρόεδρος ΝΙΚΗΣ

πηγή: https://nikh.gr/

Όσιοι Παρθένιος και Ευμένιος οι εν Γορτύνη της Νήσου Κρήτης (10 Ιουλίου)


Οι Όσιοι Παρθένιος και Ευμένιος κατάγονταν από τα Πιτσίδια Πυργιωτίσσης και ήταν τέκνα της ευλογημένης συζυγίας του Χαρίτωνος και της Μαρίας Χαριτάκη. Από τη μικρή τους ηλικία αποκαλύφθηκε η μοναχική τους κλίση με διάφορα θαυμαστά γεγονότα που βίωσαν.

Ο Παρθένιος γεννήθηκε το 1829 μ.Χ. και έλαβε το κοσμικό όνομα Νικόλαος, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 1846 μ.Χ. γεννήθηκε και ο Ευμένιος, κατά κόσμον Εμμανουήλ. Ο Νικόλαος αγαπούσε την ησυχία από μικρός και αποστρεφόταν τα παιχνίδια, ενώ τηρούσε όλες τις καθορισμένες από την Εκκλησία, ημέρες νηστείας. Δεν εντρύφησε στα γράμματα σε αντίθεση με τον μικρό αδελφό του, ο οποίος διδάχθηκε από κάποιον δάσκαλο του χωριού του.

Το 1856 μ.Χ. έφυγε από τη ζωή ο πατέρας τους και τότε άρχιζαν να ετοιμάζονται για να αναχωρήσουν και εκείνοι να ακολουθήσουν το μοναχικό βίο. Μέχρι την αναχώρησή τους μεσολάβησαν αρκετά θαύματα• άλλωστε από τη μικρή του ηλικία ο μικρός Νικόλαος, είχε γευθεί την παρουσία και τη χάρη του Κυρίου πολύ έντονα στη ζωή του. Το πρώτο θαύμα συνέβη όταν μικρό παιδί, έπεσε σε ένα βαθύ πηγάδι. Έτρεξαν τότε οι κάτοικοι να τον βγάλουν από εκεί πιστεύοντας ότι θα βγάλουν το παιδί νεκρό. Ο Νικόλας όμως δεν είχε πάθει απολύτως τίποτα και όλοι θαύμασαν το γεγονός.

Σαράντος Ι. Καργάκος: Ἕνας κόσμος μὲ πετρωμένη συνείδηση

Σαράντος Ι. Καργάκος

'Iσως εἶναι δικὴ μου ἰδιοτροπία ἀλλὰ μὲ ἐνοχλεῖ ἀφάνταστα νὰ διαβάζω βιβλία ποὺ ἀναφέρονται δῆθεν στὴ σύγχρονη θρησκολογία ἀλλὰ νὰ πουλᾶνε στὸν ἀναγνώστη μιὰ ὕπουλη σαπρὴ φιλοσοφία ἤ λογοτεχνία. Γι’ αὐτὸ πουλᾶνε σὰν πορνογραφήματα! Ὁμολογουμένως ὑπάρχουν στὸν καιρὸ μας συγγραφεῖς καὶ διανοούμενοι παντός τύπου ποὺ ἐνῶ –ὑποτίθεται– μάχονται γιὰ ὑψηλὲς ἠθικὲς ἀρχὲς, οἱ ἴδιοι ἔχουν ἀρχὲς σὰν αὐτὲς τοῦ δαιμόνιου Γάλλου διπλωμάτη Ταλλεϋράνδου γιὰ τὸν ὁποῖο εἶχε λεχθεῖ τὸ ἀπίθανο: «Τὸν ἀγόρασαν ὅλοι, μὰ τοὺς πούλησε ὅλους. Τὸν μόνο ποὺ δὲν πούλησε ἦταν ἡ μητέρα του˙ καὶ τοῦτο διότι ἦταν… ὀρφανὸς!».

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Ε.Ε.: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ 2026!

 

Η Ε.Ε. ετοιμάζει την πλήρη εφαρμογή της ενιαίας ψηφιακής ταυτότητας (EUDI Wallet) έως το 2026. Δοκιμές, βιομετρικά δεδομένα, ιδιωτικές εταιρείες και QR κωδικοί συνθέτουν ένα σύστημα που υπόσχεται ευκολία αλλά κρύβει κινδύνους μαζικής επιτήρησης. Ποια είναι η πραγματική ατζέντα πίσω από το έργο Potential;

πηγή: https://aktines.blogspot.com/

Η Κίνα υψώνει μια τρομακτική αυτοκρατορία δεδομένων! Χτίζει ένα ψηφιακό εφιάλτη που θα απειλήσει τον κόσμο


Το χειρότερο, όμως, είναι η προοπτική ενός συστήματος που επιτρέπει στο κράτος να ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής των πολιτών, καταργώντας την ιδιωτικότητα και δημιουργώντας έναν κόσμο όπου η ελευθερία γίνεται κενή λέξη.

Η Κίνα, με περισσότερους από 1,1 δισεκατομμύρια χρήστες διαδικτύου και ένα αχανές δίκτυο καμερών αναγνώρισης προσώπου που παρακολουθούν κάθε κίνηση, χτίζει μια ψηφιακή αυτοκρατορία που απειλεί να αλλάξει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.

Τα δεδομένα, αυτός ο αόρατος χρυσός της σύγχρονης εποχής, συλλέγονται αδιάκοπα, τροφοδοτώντας ένα σύστημα που συνδυάζει πρωτοφανή τεχνολογική ισχύ με δυστοπικό έλεγχο. Όπως προειδοποιεί ο Economist, η Κίνα δεν περιορίζεται στην ποσότητα των δεδομένων, αλλά τα μετατρέπει σε όπλο εθνικής στρατηγικής, τρομάζοντας δημοκρατίες και εγείροντας φόβους για έναν κόσμο όπου η ιδιωτικότητα και η ελευθερία γίνονται παρελθόν.

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025

Κωμωδία ἤ τραγωδία; Ἕνας ἀνίερος θίασος σὲ ἱερό τόπο.



«Παιδιαὶ αὗται κατὰ τῶν Ἐκκλησιῶν τοῦ Θεοῦ παιζόμεναι πρὸς τὸ αὐτῶν συμφέρον…» ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ PG 32.936

Ἐπειδὴ ὅλα ὅσα συμβαίνουν δὲν χρήζουν ἐρμηνείας, διότι εἶναι πασιφανὴ, προκλητικὰ γιὰ τὴν λογικὴ, σκανδαλώδη καὶ ἀνυπόφορα γιὰ τὴν συνείδησι, θὰ ἐστιάσω σὲ λίγα ἐκ τῶν ὅσων ἔχουν λεχθῇ.

Ἀναφέρομαι στὴν ἐπίσκεψι τοῦ κ. Μητσοτάκη στὸ Ἅγιον Ὄρος. Ἐπειδὴ ὁ κ. Μητσοτάκης εἶναι αὐτὸ ποὺ εἶναι, καὶ κάνει αὐτὸ ποὺ κάνει κατ᾿ ἐντολὴν αὐτῶν ποὺ φρόντισαν νὰ εἶναι αὐτὸ ποὺ εἶναι, ἀφήνουμε , πρὸς τὸ παρὸν, στὴν ἄκρη τὶς πράξεις καὶ τὰ λόγια του, κατὰ τὴν ἐπίσκεψί του αὐτήν. Μένουμε στοὺς ἁγιορεῖτες πατέρες, τὶς ἐνέργειες καὶ τὰ λόγια τους. Μιὰ μικρὴ λεπτομέρεια εἶναι ὅτι 9 ἡγούμενοι παρευρέθησαν στὴν ὑποδοχή του, ἄρα ἔλειπαν 11 ἡγούμενοι, καὶ δύο ἀντιπρόσωποι μονῶν, τῶν ὁποίων δὲν παρευρίσκοντο οἱ ἡγούμενοι, παρότι ἠ προπαγάνδα τοῦ Μαξίμου ἀναφέρει ὅτι παρεβρέθησαν 20 ἡγούμενοι καὶ 20 ἀντιπροσωποι. (Ἐνημερωτικὸ σημείωμα για τὴν ἐπίσκεψι τοῦ Πρωθυπουργοῦ Κυριακου Μητσοτάκη στὸ Ἅγιον ὄρος. 4 Ἰουλίου 2025) [1]

Ο Κύπριος αγιορείτης που χαλούσε την εικόνα του..


Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτη

Έναν γέροντα αμέριμνο, απλό, ταπεινό, με μεγάλη εμπιστοσύνη στον Χριστό και την Παναγία, γνωρίσαμε.

Ήταν από το Ριζοκάρπασο της σήμερα τουρκοκρατούμενης Κύπρου κι ήλθε στο Άγιον ‘Ορος όταν κι αυτό ήταν Τουρκοκρατούμενο. Εκοιμήθη σε ηλικία εκατόν έξι ετών. Είχε στο Άγιον ‘Ορος ογδόντα έξι έτη. Εξήλθε αυτού μία δύο φορές, για να πάει προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα. Ογδόντα έξι έτη είχε να φάει κρέας. Ογδότα έξι έτη είχε να δει γυναίκα. Είκοσι πέντε έτη είχε να πλύνει το πιάτο του. Υγιέσταστος, εγκρατέστατος, εξυπνότατος, αγαθότατος. Εκατόν τριών ετών ανέβηκε στη σκέπη του κελλιού του να διορθώσει τα κεραμίδια.

«’Ο,τι ζητάω από την Παναγία μου το στέλνει» έλεγε. «Έχω την εικόνα της, της Οικονόμισσας, και με οικονομεί η Υπερευλογημένη…Να, τώρα ήθελα νερό και ήλθες να μου φέρεις».

Μνήμη του Aγίου Iερομάρτυρος Παγκρατίου Eπισκόπου Tαυρομενίας (9 Ιουλίου)

Προθείς εαυτόν Παγκράτιος ως βάθρον,Aθλήσεως ήγειρεν οίκον εκ λίθων.
Παγκράτιος δ’ ενάτη δώμ’ έδρακε Παγκρατέοντος.


Μαρτύριο Αγίου Παγκρατίου Επισκόπου Ταυρομενίου. 
Τοιχογραφία του 1547 στην Ιερά Μονή Διονυσίου (Άγιον Όρος)

Oύτος ο Άγιος Παγκράτιος ήτον κατά τους χρόνους του Kυρίου, και των Aγίων Aποστόλων, καταγόμενος από την Aντιόχειαν. Eδέχθη δε το Άγιον Bάπτισμα εις την Iερουσαλήμ μαζί με τον πατέρα του, και με την μητέρα του. Aφ’ ου δε απέθανον οι γονείς του, άφησεν ο Άγιος όλα του κόσμου τα πράγματα, και επήγεν εις τα όρια της Mαύρης Θαλάσσης. Eκεί δε εμβάς μέσα εις ένα σπήλαιον, ησύχαζε κατά μόνας, προσέχων εις μόνον τον εαυτόν του, και τον Θεόν. Όταν δε ο Aπόστολος Πέτρος επεριπάτει εις τας πόλεις και εδίδασκε, τότε απάντησε τον Άγιον τούτον εις την Mαύρην Θάλασσαν, και πέρνωντας αυτόν, επήγεν εις την Aντιόχειαν, από την Aντιόχειαν δε επήγεν εις τα μέρη της Kιλικίας. Eκεί δε αντάμωσε και τον Aπόστολον Παύλον. Όθεν μαζί με εκείνον εχειροτόνησεν ο Kορυφαίος, τον μεν Kρήσκεντα Eπίσκοπον εις την Γαλατίαν1, τον δε Mαρκιανόν, εις τας Συρακούσας, και τον Άγιον τούτον Παγκράτιον, εις το εν Σικελία Tαυρομένιον.

Απόφαση – σταθμός στις ΗΠΑ αναγνωρίζει το δικαίωμα στους γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους από τη ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα στα σχολεία


Μια απόφαση - καταλύτης για το Αμερικανικό κράτος έρχεται να βάλει τέλος στον woke «γενιτσαρισμό» στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Μια δικαστική απόφαση – ορόσημο ελήφθη πριν από μερικές μέρες στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η οποία ήρθε να θέσει ένα σαφέστατο όριο σε ένα πολύ βασικό ζήτημα των ημερών μας: το που σταματά η δικαιοδοσία του κράτους και που ξεκινά το δικαίωμα των γονιών στην αγωγή ενός παιδιού, ειδικά όταν κράτος και οικογένεια ακολουθούν αντικρουόμενες ιδεολογίες.

Το ζήτημα αφορά ευρέως όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα της Δύσης, όπου έχουμε δει την τελευταία δεκαετία να εισβάλλει η διαστροφική woke προπαγάνδα. Τα νεοταξικά κράτη έχουν αναπτύξει μηχανισμούς στοχοποίησης των αντιφρονούντων γονέων, επιβάλλοντας την «πολύχρωμη» παράνοια με όρους εκπαιδευτικού «θέσφατου». Τα βλέπουμε και στην Ελλάδα όπου η πανεσεξουαλική διαφθορά «φυτεύεται» ύπουλα σε Εργαστήρια Δεξιοτήτων και δηλητηριάζει τις άγουρες ψυχούλες των παιδιών.

Τα πέντε είδωλα: Ποιες είναι οι αιτίες του μελλοντικού πολέμου (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Η κουλτούρα ως είδωλο ανήκει στις μέρες μας στα πιο τυφλά είδωλα. Απορρίπτοντας το Θεό που είναι ο μοναδικός εμπνευστής και υποκινητής του πλέον ευγενούς πολιτισμού τόσο της ψυχής όσο και του σώματος, οι αθεϊστές άρχισαν να λατρεύουν τα έργα και τις κατασκευές τους τα oποία ονομάζουν με μία λέξη – κουλτούρα. Όμως το να λατρεύεις τα ανθρώπινα έργα είναι το πλέον μισητό πράγμα ενώπιον του Θεού. Αφού ο Θεός στις εντολές Του απαγόρευσε αυστηρά στους ανθρώπους να λατρεύουν τα έργα και την κτίση Του, από τα οποία και το πλέον ασήμαντο είναι τελειότερο από την τελειότερη ανθρώπινη κουλτούρα. Και εφόσον ο πολιτισμός τοποθετήθηκε σε εξάρτηση με τα υπόλοιπα είδωλα που αναφέραμε εδώ, ιδιαίτερα με τα υλικά αγαθά, είναι επειδή κι αυτός υπηρετεί δυναμικά την κουλτούρα των πολεμικών μικροβίων που πριν ή μετά οδηγούν στη γέννηση της πολεμικής ανάφλεξης.

Θὰ σᾶς δώσω ἄρχοντες σύμφωνα μὲ τὶς καρδιές σας


ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΙΝΑΪΤΟΥ

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

Ἀπόκρισις περὶ ἀναξίων ἀρχόντων

Ἐρώτησις: Ὁ Ἀπόστολος Παῦλος λέει ὅτι οἱ ἐξουσίες τοῦ κόσμου ἔχουν ταχθῆ ἀπὸ τὸν Θεό. Πρέπει λοιπὸν νὰ δεχθοῦμε ὅτι κάθε ἄρχοντας ἢ βασιλεὺς ἢ ἐπίσκοπος προχειρίζεται στὸ ἀξίωμα αὐτὸ ἀπὸ τὸν Θεό;

Ἀπόκρισις: Ὁ Θεὸς λέει στὸν Νόμο: «Θὰ σᾶς δώσω ἄρχοντες σύμφωνα μὲ τὶς καρδιές σας». Εἶναι λοιπὸν φανερὸ ὅτι οἱ μὲν ἄρχοντες καὶ οἱ βασιλεῖς ποὺ εἶναι ἄξιοι αὐτῆς τῆς τιμῆς προχειρίζονται στὸ ἀξίωμα αὐτὸ ἀπὸ τὸν Θεό. Οἱ ἄλλοι πάλι, ποὺ εἶναι ἀνάξιοι, προχειρίζονται κατὰ παραχώρησιν ἢ καὶ βούλησιν τοῦ Θεοῦ σὲ ἀνάξιο λαὸ ἐξ αἰτίας αὐτῆς ἀκριβῶς τῆς ἀναξιότητός των. Καὶ ἄκουσε σχετικὰ μερικὲς διηγήσεις.

Ὅταν εἶχε γίνει βασιλεὺς ὁ Φωκᾶς ὁ τύραννος καὶ ἄρχισε ἐκεῖνες τὶς αἱματοχυσίες μὲ τὸν Βονόσο τὸν δήμιο, ὑπῆρχε κάποιος μοναχὸς στὴν Κωνσταντινούπολι, ἅγιος ἄνθρωπος, ποὺ ἔχοντας πολλὴ παρρησία πρὸς τὸν Θεό, σὰν νὰ δικαζόταν μὲ τὸν Θεὸ καὶ ἔλεγε μὲ ἁπλότητα: «Κύριε; γιατί ἔκανες τέτοιον βασιλέα;» Καὶ τότε, ἀφοῦ τὸ ἔλεγε αὐτὸ γιὰ ἀρκετὲς ἡμέρες, τοῦ ἦλθε φωνὴ ἐκ Θεοῦ ποῦ ἔλεγε: «Διότι δὲν βρῆκα ἄλλον χειρότερο».

Μνήμη του Aγίου ενδόξου Mεγαλομάρτυρος Προκοπίου (8 Ιουλίου)

Έοικε Προκόπιος αυχένα κλίνων,
Λέγειν κοπήτω· τη πλάνη γαρ ου θύω.
Oγδοάτη Προκοπίου αρηϊθόου κράτα κέρσαν.


Μαρτύριο Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου

O μέγας ούτος και περιβόητος εν μάρτυσι Προκόπιος, ήτον κατά τους χρόνους του βασιλέως Διοκλητιανού εν έτει σϟ΄ [290]. Eκατάγετο δε από την πόλιν Aιλίαν, ήγουν την Iερουσαλήμ, γεννηθείς από πατέρα μεν ευσεβή και Xριστιανόν, Xριστοφόρον ονόματι, από μητέρα δε ασεβή και τα είδωλα προσκυνούσαν, Θεοδοσίαν ονομαζομένην. Aφ’ ου λοιπόν ο πατήρ του Aγίου απέθανεν, έτρεφε τούτον η μήτηρ του με την ελληνικήν θρησκείαν. Όταν δε ο Άγιος έγινεν άνδρας εις την ηλικίαν, τότε επρόσφερεν αυτόν η μήτηρ του εις τον βασιλέα Διοκλητιανόν, ο οποίος τότε διέτριβεν εις την Aντιόχειαν, και παρακαλέσασα αυτόν και άσπρα πολλά δούσα, εκατάπεισε τον βασιλέα, και έκαμε τον υιόν της δούκα της Aλεξανδρείας. Eυθύς δε έδωκεν εις τον Προκόπιον ο βασιλεύς εντολάς, διά να διώκη και να τιμωρή τους Xριστιανούς. Kαι λοιπόν επήγαινε διά νυκτός ο Άγιος εις την Aλεξάνδρειαν, επειδή ήτον δύσκολος η εν ημέρα οδοιπορία, διά το υπερβολικόν καύμα οπού εις εκείνα τα μέρη γίνεται.

Μνήσθητι Κύριε, εκείνους που κανείς δεν τους θυμήθηκε στην προσευχή


“Ο π. Παύλος Γκρουζντέφ πάντα προσευχόταν για εκείνους για τους οποίους

δεν υπάρχει κανένας να προσευχηθεί, δηλαδή, για όποιον δεν είχε κανένα σύντροφο ψυχής στη γη.

Είχε τη δική του ιδιαίτερη προσευχή: «Μνήσθητι Κύριε, εκείνους που κανείς δεν τους θυμήθηκε στην προσευχή ».

Έτσι λοιπόν, όταν ο ιερέας έκανε την πολύπλοκη εγχείρηση στη χοληδόχο κύστη, εκείνη τη στιγμή συνέβη ο θάνατός του.

Ένιωσε ότι ήταν πολύ βαθιά στο Φως και είδε πολλούς ανθρώπους που ήρθαν για να προσευχηθούν γι ‘αυτόν, συμπεριλαμβανομένων των φίλων του, τών Ιερέων που ήταν ήδη κεκοιμημένοι, αλλά ακόμα και άγνωστοι.

– Και ποιοί είναι όλοι αυτοί; ρώτησε ό πατέρας Παύλος.

Και ένας από τούς ιερείς απάντησε: «Αυτοί είναι εκείνοι για τους οποίους προσευχόσασταν:

«Μνήσθητι Κύριε, εκείνους που κανείς δεν τους θυμήθηκε στην προσευχή».

πηγή: https://romioitispolis.gr/

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025

Ο άγιος πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης - Η κρίση δεν θα είναι γιατί αμαρτήσαμε αλλά γιατί δεν μετανοήσαμε!

(Ο πατήρ Ιωάννης προσκυνάει, με μεγάλη ευλάβεια, 
την ιερή εικόνα του αγίου Ιγνατίου στην Ιερά Μονή Λειμώνος, στη Μυτιλήνη!)

Ο άγιος πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης - Η κρίση δεν θα είναι γιατί αμαρτήσαμε αλλά γιατί δεν μετανοήσαμε!

Πολλές φορές μας μιλούσε ο άγιος Πατέρας μας Ιωάννης για την μετάνοια και την κρίση του Κυρίου μας. Όταν πήγαμε στην Μυτιλήνη το 2001, στον άγιο Ραφαήλ και σε άλλα προσκυνήματα του νησιού, έκανε αρκετές ομιλίες που αναφέρονταν κυρίως στην αιώνια ζωή και μας έλεγε:
"Υπάρχει η αιώνια ζωή!

Οι νεοφανείς αυτοί Άγιοι που προσκυνήσαμε έζησαν πριν από πολλά χρόνια και σήμερα τους αποκάλυψε ο Θεός και είναι δίπλα μας και θαυματουργούν! Μας δείχνει λοιπόν ο Θεός μέσα από τα θαύματα των αγίων Του ότι υπάρχει η αιώνια ζωή και ότι θα υπάρξει στο τέλος αυτού του κόσμου η δικαία κρίση Του!

Δεν θα μας πει ο καλός Θεός γιατί αμαρτήσαμε αλλά γιατί δεν μετανοήσαμε!
Η κρίση είναι αυτή! "

Η μετάνοια λοιπόν και η εξομολόγηση είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στην σωτηρία της ψυχής μας, όπως μας δίδασκε ο άγιος Πατέρας μας!
Να έχουμε την αγία ευχή του! Αμήν!

Τσεσμετζής Μιλτιάδης - εκπαιδευτικός

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/


Κάποιες μονές ακόμα αντιστέκονται..... Ποιοι δεν ήταν στην υποδοχή στον Μητσοτάκη;


Έγκυρες πληροφορίες μας λένε ότι κατ' ιδίαν τα άκουσε για τα καλά και από αυτούς που τον υποδέχτηκαν. Μακάρι να έλθει σε Συναίσθηση και Μετάνοια!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι «ξένος» στο Άγιο Όρος, αν και το επισκέπτεται για πρώτη φορά στην πρωθυπουργική του θητεία, έχοντας στο πλευρό του τον γιο του Κωνσταντίνο(το διάδοχο ντε ..)

Ξεκινώντας από τις Καρυές και την Ιερά Επιστασία, ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες τη «δύσκολη» Μονή Βατοπεδίου, τη Μονή Ιβήρων και κατέληξε στην πιο «φιλική» Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου και διανυκτέρευσε, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη και επίσκεψη του στη Μονή Ξενοφώντος, πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Μνήμη της Aγίας Mεγαλομάρτυρος Kυριακής (7 Ιουλίου)

Kυριακή θανούσα την τομήν φθάνει,
Προαιρέσει πλην και τελειούται ξίφει.


Αγία Μεγαλομάρτυς Κυριακή. Τοιχογραφία του 15ου αιώνα στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά (Κύπρος)
Kατά τους χρόνους του βασιλέως Διοκλητιανού εν έτει σπβ΄ [282], ήτον ένα ανδρόγυνον Xριστιανικόν, Δωρόθεος και Eυσεβία ονομαζόμενον, οι οποίοι επειδή ήτον άτεκνοι, παρεκάλουν τον Θεόν να χαρίση εις αυτούς καρπόν και τέκνον, υποσχόμενοι ότι να χαρίσουν πάλιν το γεννηθέν παιδίον εις αυτόν. Όθεν επήκουσεν ο Θεός της δεήσεώς των, και εγέννησαν παιδίον θηλυκόν εν ημέρα Kυριακή, διά τούτο και ωνόμασαν το παιδίον Kυριακήν. Tην οποίαν βαπτίσαντες, ανέθρεψαν εν παιδεία και νουθεσία Kυρίου, κατά τον Aπόστολον, και εφύλαττον αυτήν παρθένον, επειδή και έμελλον να την αφιερώσουν εις τον Θεόν. Όταν δε ο δυσσεβής Διοκλητιανός εκίνησε διωγμόν κατά των Xριστιανών, τότε παρεδόθησαν οι γονείς της Aγίας ομού με αυτήν εις τον τύραννον. O οποίος ανακρίνας, τους μεν γονείς της Aγίας έδειρε, και έστειλεν αυτούς εις τον δούκαν Iούστον, τον ευρισκόμενον κατά τα μέρη της εν τη μικρά Aρμενία Mελιτινής, ήτις κοινώς Mαλατιά ονομάζεται. Tην δε Kυριακήν, απέστειλεν εις τον Kαίσαρα Mαξιμιανόν, τον ευρισκόμενον εις την Nικομήδειαν. O Mαξιμιανός λοιπόν ανακρίνας την Mάρτυρα, και ευρών στερεάν εις την πίστιν του Xριστού, την έρριψε κατά γης και την έδειρεν εις πολλάς ώρας. Eπειδή δε η Aγία επροσηύχετο, διά τούτο εθυμόνετο ο τύραννος κατά των στρατιωτών των βασανιζόντων την Mάρτυρα. Tότε η Aγία λέγει προς τον Mαξιμιανόν: μη πλανάσαι ω Mαξιμιανέ, ποτέ δεν θέλεις με νικήσεις, του Θεού βοηθούντος μοι. Διά τούτο και ο Mαξιμιανός αποκαμών, έπεμψε την Aγίαν εις τον άρχοντα της Bιθυνίας, Iλαριανόν ονόματι.

Η μόνη ελπίδα για να μην αποκτήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεριόριστη δύναμη για να αποφασίζει πώς πρέπει να ζείτε, λήγει στις 19 Ιουλίου 2025. Είναι η προθεσμία για αιτήματα εξαίρεσης των χωρών από τον Διεθνή Κανονισμό Υγείας! Κανένα Μ.Μ.Ε δε έχει αναδείξει το ζήτημα…


Η μόνη ελπίδα για να μην αποκτήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεριόριστη δύναμη για να αποφασίζει πώς πρέπει να ζείτε, λήγει στις 19 Ιουλίου 2025. Είναι η προθεσμία για αιτήματα εξαίρεσης των χωρών από τον Διεθνή Κανονισμό Υγείας! Κανένα Μ.Μ.Ε δε έχει αναδείξει το ζήτημα…

Στις 20 Μαΐου, τα κράτη μέλη υιοθέτησαν τη Συνθήκη του ΠΟΥ για την Πανδημία στην 78η σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας στη Γενεύη της Ελβετίας. Ωστόσο, θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 60 κράτη προτού τεθεί σε ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι εναπόκειται στους πολίτες να αποτρέψουν κάτι τέτοιο…

Ὁ «Πάπας» Λέων ὑπεβίβασε τὴν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν εἰς «κοινότητα μαθητῶν τοῦ Χριστοῦ»


ΣΥΜΦΩΝΑ μὲ ἄρθρο τοῦ ἐν Ἑλλάδι λαλίστατου παπικοῦ «ἀρχιεπισκόπου» Νικολάου Πρίντεζη, ὁ «Πάπας» Λέων ἀποδεικνύεται ἀπὸ τὶς πρῶτες κιόλας μέρες τῆς παποσύνης του «σκληρὸ καρύδι». Μὲ μία κυνικὴ δήλωσή του, ἐπανῆλθε στὴν κατάσταση τῆς πρὸ τῆς Β΄ Βατικανῆς «Συνόδου», διὰ τῆς ὁποίας ὁ Παπισμός, μᾶς ἔκανε τὴ χάρη καὶ μᾶς ἀναγνώρισε κάποιο εἶδος «ἐλλειμματικῆς» ἐκκλησιαστικότητας.

Πώς η Καθημερινή υπονομεύει την μητρότητα και με κείμενα από το Woke Harvard εξυπηρετεί τη δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδος


Η εφημερίδα Καθημερινή, με τη δημοσίευση κειμένων όπως το πρόσφατο από το Harvard Health Publishing με τίτλο «Το όψιμο τίμημα της εγκυμοσύνης», προωθεί μια προβληματική αφήγηση που υπονομεύει την αξία της μητρότητας, σε μια εποχή που η Ελλάδα βιώνει δραματική δημογραφική κρίση.

Το άρθρο, εστιάζοντας αποκλειστικά στις μακροχρόνιες σωματικές επιπτώσεις της εγκυμοσύνης, όπως ακράτεια, πυελικό άλγος ή πρόπτωση οργάνων, παρουσιάζει τη μητρότητα ως μια διαδικασία γεμάτη κινδύνους, χωρίς καμία αναφορά στην πνευματική, συναισθηματική ή κοινωνική της αξία. Τέτοια κείμενα, προερχόμενα από de facto Woke ιδρύματα όπως το Χάρβαρντ, που συχνά υιοθετούν ατομικιστικές και υλιστικές προσεγγίσεις, αποθαρρύνουν έμμεσα τις γυναίκες από το να επιλέξουν τη μητρότητα, ενισχύοντας την τάση αποφυγής της οικογένειας στον δυτικό κόσμο και ειδικά στην Ελλάδα που ήδη κατέχει θλιβερή πρωτιά στις αμβλώσεις στον δυτικό κόσμο.

Να τα περιμένεις όλα. Όχι με φόβο άλλα με ελπίδα και πίστη


Να τα περιμένεις ολα. Και τα καλά και τα δυσάρεστα,τα προβλέψιμα μα και τα απρόβλεπτα.

Να μπορείς να χαίρεσαι τις χειμωνιάτικες λιακάδες αλλά και τις καλοκαιρινές καταιγιδες.Όλα γύρω μας αλλάζουν,τίποτε δεν μένει στατικό. Οτι δεν μεταμορφωμεται,ότι δεν προσαρμοζεται στην δυναμική πραγματικοτητα,ότι δεν κινείται τελικά πεθαίνει.

Άνθρωποι θα φύγουν και καινούριοι θα εισέλθουν στη ζωή σου Τα παιδιά θα μεγαλώσουν και θ’ανοίξουν τα φτερά για άλλες πολιτίειες. Μια αρρώστια ίσως σε επισκεφθεί και αναδιατάξεις θα επηρεάσουν την επαγγελματική σου πορεία. Γι’αυτό να τα περιμενεις όλα. Η ωριμανση έρχεται μέσα απ’τις αλλαγές.Οχι τις εξωτερικές αλλά τις εσωτερικές. Από τη βαθύτερη αντιμετώπιση και θέαση των πραγμάτων.

Να τα περιμενεις όλα.Οχι με φόβο αλλα με ελπίδα και πιστη. Όλα να το ξέρεις είναι βήματα στο δρόμο για την πνευματική αναπτυξη,τη συνάντηση με το Θεό. Ειναι από τα καθημερινά που θα μεταφερθουμε στα αιώνια.

Δεν μπορείς να τα ελέγξεις ολά. Η ζωή είναι συνωνυμη με την έκπληξη και την ανατροπή. Ελπιδα,πίστη και αγαπη να εχεις. Κι ένα μυστικό που αναφέρει ο Σκοτ Πεκ: “Η μόνη αληθινή ασφάλεια στη ζωή βρίσκεται στο να γλεντάς της ζωής την ανασφάλεια”.

Αλέξης Αλεξάνδρου 18/7/19

πηγή: https://simeiakairwn.gr/

Κυριακή 6 Ιουλίου 2025

Δεν φοβάμαι τους ανίκανους ανθρώπους που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας… - Ελευθέριος Ελευθεριάδης


Δεν φοβάμαι τους ανίκανους ανθρώπους που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας…

«Φοβάμαι» εκείνους που είναι «ικανοί για όλα».

Φοβάμαι εκείνους που δεν διστάζουνε να ξεπουλήσουνε τα πάντα «αντί πινακίου φακής» απλά και μόνο για να γίνει η δουλειά τους.

Φοβάμαι εκείνους, που σήμερα είναι άσπρο, αύριο μαύρο, μεθαύριο ό,τι χρειαστεί για την βόλεψη και την ατζέντα τους… Εκείνους, που τη μια συμφωνούν με τον Χριστό και την άλλη με τον βελίαλ.
Σκληροί απέναντι στους ανήμπορους και χαμογελαστοί όταν έχουν να κάνουν με άλλους ανθρώπους ισχυρούς, πλούσιους και σε θέσεις εξουσίας…

Φοβάμαι εκείνους, που έχουν απαρνηθεί το γάλα που βυζάξαν.
Και που έρχονται σήμερα, σαν άλλοι σωτήρες, να μάθουνε και σε μας να κάνουμε το ίδιο…

Αυτούς φοβάμαι.
Όχι τους ανίκανους.
Αλλά τους ικανούς για όλα…

Στηρίξτε όλη την ελπίδα σας στον Θεό.

Στηρίξτε όλη την ελπίδα σας στην Παναγιά.

Γιατί όσο και αν αυτοί, -οι ικανοί για όλα προσπαθούν-, Άλλος διαφεντεύει αιώνες τώρα, τους ταπεινούς ανθρώπους τούτου εδώ του ευλογημένου τόπου…

Καλή και ευλογημένη εβδομάδα.