Σάββατο 28 Ιουνίου 2025

Βοήθα με να σε θέλω πιο πολύ Χριστέ μου!

Του Πανιερωτάτου Μόρφου π. Νεοφύτου

Μου έλεγε κάποιος:

“Πιστεύω, αλλά πιστεύω λίγο”.

Του λέω:

-Άκουσε, μου έλεγε ένας γέροντας που γνώρισα στην Αθήνα, ο γερό Ευμένιος ο λεπρός

“Να λες γιε μου στην προσευχή σου, Χριστέ μου εγώ θέλω ν’ αλλάξω αλλά δεν αλλάζω γιατί σε θέλω λίγο”.

Τι ωραία που μιλούσε!

“Βοήθα με να σε θέλω πιο πολύ Χριστέ μου” έλεγε ο γέροντας Ευμένιος.

Αυτός είναι ερωτικός διάλογος.

Μόνο ένας ερωτευμένος μιλά έτσι.

Βοήθα με, σε θέλω λίγο.
Βοήθα με να σε θέλω πιο πολύ και ο Κύριος θ’ αρχίσει να σου δίνει.

Αν έχεις ανάγκη από πίστη θα σου δίνει πίστη.

Αν έχεις ανάγκη από πραότητα θα σου δίνει πραότητα.

Στον καθένα από εμάς δίνει ό,τι έχουμε ανάγκη.

Έτσι κερδίζεται η ζωή.
Η ζωή η αιώνιος.

πηγή: https://romioitispolis.gr/

Ομιλία στην εορτή των κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς)

Περίληψη 28ης Ομιλίας, στην περικοπή Ματθ. 16,13-19. Οι δύο απόστολοι είναι λαμπροί φωστήρες, λαμπρύνοντας την Εκκλησία με τη συνάντησή τους κατά την εορτή της 29ης Ιουνίου, η οποία δεν προκαλεί έκλειψη, αλλά έκλαμψη. Υπενθυμίζοντας τις πράξεις τους τίποτε δεν προσθέτομε στα αγαθά τους, αλλ’ αυξάνομε αντίθετα τα δικά μας αγαθά. Κεντρικό σημείο της ομιλίας είναι η περιγραφή της αντιθετικής κινήσεως του πειρασμού και της μετάνοιας. Ο πειραστής έπεισε τον Πέτρο να επιδιώκει περισσότερο ζήλο από τον αναγκαίο, αλλ’ ενώ αυτός έφθασε στο σημείο όπου αρχίζει η πτώση, νίκησε τον πειραστή με την αυτοκατάγνωση, την αυτο­κριτική του. Κατέστη υπόδειγμα ειλικρινούς μετάνοιας για την πτώση του στην άρνηση του Χριστού και πατέρας του γένους των θεοσεβών. Ο Παύλος πάλι με τη μετάνοιά του για την καταδίωξη της χριστιανικής πίστεως και την μετέπειτα δραστηριότητά του κατέστη υπόδειγμα καρτερίας. Οι δύο απόστολοι είναι ισάξιοι σε λαμπρότητα, γι’ αυτό και η Εκκλησία «μίαν και την αυτήν αμφοτέροις νέμει τιμήν».

«Το να είσαι Χριστιανός έχει κόστος»

 


- Παρέα της Τρίτης, 24 Ιουνίου 2025 - Ομιλία του π. Γεωργίου Σχοινά, στον Άγιο Νικόλαο Φιλοπάππου

πηγή: https://www.youtube.com/


Η μεγαλύτερη απειλή της ανεξέλεγκτης χρήσης AI: Γενιές ανθρώπων που χάνουν την ικανότητα να σκέφτονται


O «φωτεινός παντογνώστης» που λέγεται Τεχνητή Νοημοσύνη, απειλεί να δημιουργήσει γενιές διανοητικά «ανάπηρων» ανθρώπων

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Οδεύουμε ολοταχώς σε μια οργουελιανή εποχή όπου η εξειδίκευση, η εγκυκλοπαιδική γνώση και η κριτική σκέψη θα γίνουν προνόμια μιας μικρής μειοψηφίας που θα διαφεντεύει τον πλανήτη γη.

Η μεγαλύτερη απειλή που ενέχει η ανεξέλεγκτη χρήση της AI, δεν είναι ούτε το φακέλωμα, ούτε η μαζική επιτήρηση, ούτε η καταπάτηση της ιδιωτικότητας, ούτε το μονοπώλιο της πληροφορίας. Ασφαλώς αυτοί είναι κορυφαίοι κίνδυνοι, αλλά υπάρχει και χειρότερος: μια γενιά ανθρώπων που θα πάψει να σκέφτεται. Γιατί αν διαθέτεις την ικανότητα της σκέψης, αλλά και τη γνώση για να λειτουργεί ως θεμέλιο της σκέψης σου, τότε μπορείς να εναντιωθείς σε όλα τα παραπάνω. Αν όμως γίνεις ένα διανοητικό «ζόμπι», το παιχνίδι είναι χαμένο εξαρχής.

Εορτή Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ερμηνεία της Ευαγγελικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

ΕΟΡΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ [:Ματθ.16,13-19]

«᾿Ελθὼν δὲ ὁ ᾿Ιησοῦς εἰς τὰ μέρη Καισαρείας τῆς Φιλίππου ἠρώτα τοὺς μαθητὰς αὐτοῦ λέγων· τίνα με λέγουσιν οἱ ἄνθρωποι εἶναι τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου; (:Και αφού ήλθε ο Ιησούς στα μέρη της Καισάρειας που είχε κτίσει ο Φίλιππος [Πόλη της Παλαιστίνης, κοντά στις όχθες του Ιορδάνη], έκανε την εξής ερώτηση στους μαθητές Tου: «Ποιoς νομίζουν οι άνθρωποι ότι είμαι Εγώ, ο υιός του ανθρώπου;»)» [Ματθ.16,13-19].

Γιατί ανέφερε τον ιδρυτή της πόλεως; Επειδή υπάρχει και άλλη, που ιδρύθηκε από τον Στράτωνα[Ευρισκόμενη μεταξύ Τύρου και Ιόππης, ανοικοδομήθηκε υπό του Μεγάλου Ηρώδου και ονομάστηκε Καισάρεια προς τιμήν του Αυγούστου Καίσαρος].Και ρωτά τους μαθητές όχι σε εκείνη, αλλά σε αυτήν, οδηγώντας αυτούς πολύ μακριά από τους Ιουδαίους, ώστε αφού απαλλαγούν από κάθε αγωνία, να αποκαλύψουν με θάρρος τις βαθύτερες σκέψεις τους. Και γιατί δεν ζήτησε να μάθει πρώτα την γνώμη αυτών, αλλά την γνώμη των πολλών; Με σκοπό, αφού αναφέρουν την γνώμη εκείνων, ερωτηθέντες στη συνέχεια «Σεις δε ποιος λέγετε ότι είμαι;», ορμώμενοι από τον τρόπο της ερωτήσεως να οδηγηθούν σε υψηλότερη έννοια και να μην εκπέσουν μαζί με τους πολλούς στην ίδια ταπεινή ιδέα περί Αυτού. Για τον λόγο, λοιπόν, αυτόν και δεν ζητεί κατά την αρχή του κηρύγματος να μάθει την γνώμη τους, αλλά αφού έκανε πολλά θαύματα και τους ομίλησε περί των διαφόρων υψηλών αληθειών της πίστεως και τους έδωσε πολλές αποδείξεις για την θεότητά Του και την απόλυτη συμφωνία με τον Πατέρα, τότε πλέον τους κάνει την ερώτηση αυτήν.

Ενημερωτικό τεύχος της ΝΙΚΗΣ για τον προσωπικό αριθμό και τις νέες ταυτότητες

(από Δελτίο Τύπου του κινήματος)


Το Δημοκρατικό Πατριωτικό κίνημα ΝΙΚΗ συνεχίζει και εντείνει την εκστρατεία ενημέρωσης των Ελλήνων για τον "προσωπικό αριθμό" και τις νέες ταυτότητες.

Στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας διοργανώνει σε όλη την Ελληνική επικράτεια ενημερωτικές συγκεντρώσεις και ομιλίες για το θέμα. Επίσης έχει εκδώσει σχετικό τεύχος, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά και ξεκάθαρα τα προβλήματα, και οι παγίδες που κρύβει η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού και των νέων ταυτοτήτων καθώς και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την προσωπική ελευθερία και αξιοπρέπεια των πολιτών.

Ένα ζοφερό μέλλον εξυφαίνεται για την ελευθερία, τη δική μας και των παιδιών μας, και κανείς δεν δικαιούται να μένει απαθής. Ενημερώσου - αντιστάσου!

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025

“Εμετρήθης, εζυγίσθης και ευρέθης ελλιπής” - Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Τοπάλης


Τούτος ο λόγος είναι παρμένος από την Αγία Γραφή, από το βιβλίο του Δανιήλ, και αναφέρεται σε ένα ιστορικό γεγονός. Ο βασιλιάς της Βαβυλώνας Βαλτάσαρ ένα βράδυ γλεντούσε στο παλάτι του με όλο τον συρφετό των μεγιστάνων του και των παλλακίδων και γυναικών του. Διέταξε κάποια στιγμή να φέρουν και τα ιερά σκεύη του Ναού των Ιεροσολύμων, που τον είχε συλήσει ο πατέρας του Ναβουχοδονόρ, τα οποία άρχισαν να τα χρησιμοποιούν και να πίνουν σε αυτά βωμολοχώντας. Με σκοπό βλάσφημο ήθελαν να χλευάσουν και να εμπαίξουν τον Θεό των Ιουδαίων και παράλληλα να υμνολογήσουν τους δικούς τους φτιαχτούς Θεούς των παθών τους. Μέσα στο παραλήρημα της ακολασίας έξαφνα εμφανίζεται ένα χέρι Αγγέλου του υπαρκτού Θεού του Ισραήλ να γράφει στον τοίχο τις λέξεις, ‘’Μανή, θεκέλ, φάρες’’, που σήμαιναν, ‘’εμετρήθης, εζυγίσθης και ευρέθης ελλιπής’’. Αμέσως απλώθηκε μια σιωπή φόβου, καθώς ακόμη έπαιζε η μουσική της ακολασίας. Έντρομος έβλεπε ο βασιλιάς να αποτυπώνονται αυτές οι τρείς λέξεις-νοήματα. Εναγώνιος ζήτησε τότε να τις ερμηνεύσει ο προφήτης Δανιήλ. Η ερμηνεία ήταν ότι ο αληθινός Θεός τον μέτρησε, τον ζύγισε και βρέθηκε ελλιπής και ότι η βασιλεία του πρόκειται να διαλυθεί και να πέσει σε άλλα χέρια. Το ίδιο βράδυ, πριν τελειώσει το γλέντι της ανομίας, εισέβαλαν οι Μήδοι και οι Πέρσες και τους κατέσφαξαν όλους και τον ίδιο τον Βαλτάσαρ. Αυτό το συμπόσιο της ακολασίας φιλοτεχνήθηκε ως πίνακας ζωγραφικής από τον Ρέμπραντ το 1635, όπου πολύ εκφραστικά φαίνεται το πρόσωπο του τρομοκρατημένου βασιλιά Βαλτάσαρ, καθώς το χέρι του Αγγέλου καταγράφει τα τρία αυτά ρήματα.

Γιατί Θεέ μου σε μένα;


αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος

Λέγει ο Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ: «Το να είναι κάποιος χριστιανός σημαίνει να πιστεύει στη νίκη επάνω στον κόσμο και τίποτα λιγότερο».

Τι σημαίνει όμως αυτό; Και το λέγω αυτό διότι πολλές φορές παρεξηγούμε αυτήν την νίκη πάνω στον κόσμο. Οι μέρες που περνούμε αδελφοί μου χαρακτηρίζονται δύσκολες.

Τα ΜΜΕ τροφοδοτούν το μυαλό με πληροφορίες και προβλέψεις, που κάνουν την καρδιά να αγωνιά για το αύριο.

Οι άνθρωποι ζουν και αναπνέουν με την αγωνία να διαποτίζει την καθημερινότητά τους. Κυριαρχεί μία αβεβαιότητα, μία σύγχυση, μία ταραχή.

Πως λοιπόν εμείς οι χριστιανοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πραγματικότητα;

Ἁγ. Παϊσίου Ἁγιορείτου: «Γιατί ἡ Παναγία δὲν τὴν σβήνει;»

– Γέροντα, ὅταν συμβαίνη λ.χ. μία θεομηνία καὶ εἶναι ὀργή Θεοῦ, ἄν προσευχηθοῦν οἱ δίκαιοι, δὲν εἰσακούονται;

– Ξέρεις τί γίνεται; Δὲν εἶναι ὅτι ἔχει μετάνοια ὁ κόσμος, ὅποτε εἰσακούονται ἀπὸ τὸν Θεό οἱ δίκαιοι. Ἄλλο εἶναι ὅταν παροργίζουμε τὸν Θεό καὶ τὸ ἀναγνωρίζουμε, τότε λυπᾶται ὁ Θεὸς καὶ μᾶς βοηθάει. Ἀλλά, ὅταν δὲν ἀναγνωρίζη κανεὶς ὅτι παροργίζει τὸν Θεό καὶ συνεχίζη τὸ τυπικό του, τότε πῶς νὰ ἀκούση ὁ Θεὸς τὶς προσευχές τῶν δικαίων; Σφάλλει ὁ ἄνθρωπος; Πρέπει νὰ καταλάβη ὅτι σφάλλει, γιὰ νὰ τὸν συγχωρήση ὁ Θεός. Μετά, βλέπετε, οἱ πνευματικοί ἄνθρωποι, ἄν κάνουν κάποιο σφάλμα, δὲν ἔχουν ἐλαφρυντικά. «Υπέρ τῶν ἡμετέρων ἁμαρτημάτων καὶ τῶν τοῦ λαοῦ ἁγνοημάτων», λέει μία εὐχή66. Γιὰ τὸν καημένο τὸν κόσμο τὰ σφάλματα εἶναι «ἀγνοήματα», ἐνῶ γιὰ τούς πνευματικούς ἀνθρώπους εἶναι «ἁμαρτήματα». Γιʹ αὐτό, ἄν γίνη κάποιο σφάλμα ἀπὸ πνευματικούς ἀνθρώπους, εἶναι βαρύ. Οἱ κοσμικοί ἔχουν ἐλαφρυντικά. Φέτος67 τὸν Δεκαπενταύγουστο ποὺ ἐπίασε φωτιά στὸ Ἅγιον Ὅρος, ἦταν κάτι φοβερό!

Ο εθισμός στην οθόνη μεγαλώνει μαζί με τα παιδιά


Η σιωπηλή εξάρτηση των εφήβων από τα κινητά

Σε κάθε γωνιά της καθημερινότητας η εικόνα είναι γνώριμη, παιδιά και έφηβοι με τα μάτια τους καρφωμένα στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα εργαλείο επικοινωνίας και πληροφόρησης εξελίσσεται ραγδαία σε έναν μηχανισμό εξάρτησης, με επιπτώσεις που πλέον δεν μπορούν ν’ αγνοηθούν.

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων ξεκινά όλο και νωρίτερα. Παιδιά δημοτικού διαθέτουν πλέον «έξυπνες» συσκευές, ενώ οι έφηβοι περνούν πολλές ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη. Πίσω από την αθώα πρόφαση της «επικοινωνίας με φίλους» ή της «χρήσης για το σχολείο» κρύβεται συχνά η υπερβολική έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα διαδικτυακά παιχνίδια και στις ατελείωτες ώρες παθητικής παρακολούθησης βίντεο.

+Γέροντας Γεώργιος Γρηγοριάτης: «Ὅποιος εἶναι ἑνωμένος μὲ τὸν Χριστό, αὐτὸς θὰ διακρίνει καὶ τὰ σημεῖα τῶν καιρῶν»


Ἐπειδὴ θὰ γίνουν ὁπωσδήποτε πειρασμοὶ στὴν Ἐκκλησία καὶ σὲ μᾶς ὅλους, διότι αὐτὰ εἶναι καὶ προφητευμένα καὶ τὰ βλέπουμε νὰ ἔρχονται, ἐμεῖς πρέπει νὰ προετοιμαζόμαστε πνευματικά, γιὰ νὰ ἀντιμετωπίσουμε τοὺς πειρασμοὺς αὐτούς.

Καὶ πῶς πρέπει νὰ προετοιμαζόμαστε;

Νὰ εἴμαστε ἑνωμένοι μὲ τὸν Χριστό. Νὰ φροντίσουμε ἀπὸ τώρα ὅλοι μας νὰ κάνουμε περισσότερο πνευματικὸ ἀγώνα, νὰ εἴμαστε συνέχεια ἑνωμένοι μὲ τὸν Χριστό. Μὲ τὴν ἐξομολόγηση, μὲ τὴν Θεία Κοινωνία, μὲ τὴν προσευχή. Νὰ μὴν μᾶς κλέψει πουθενὰ ὁ διάβολος καὶ ἔχουμε κάποια ἀδυναμία, κάποιο πάθος, τὸ ὁποῖο μᾶς χωρίζει ἀπὸ τὸν Χριστό. Ὅποιος εἶναι ἑνωμένος μὲ τὸν Χριστό, αὐτὸς θὰ διακρίνει καὶ τὰ σημεῖα τῶν καιρῶν.

Μνήμη του Oσίου Πατρός ημών Σαμψών του ξενοδόχου (27 Ιουνίου)

Eξήγεν ο πριν εκ γνάθου Σαμψών πόμα,
O νυν δε Σαμψών μύρον εκ τάφου βρύει.
* Eικάδι εβδομάτη Σαμψών θάνε βλύσέ τε μύρα.


Άγιος Σαμψών ο ξενοδόχος. 
Τοιχογραφία του 16ου αιώνα στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μετέωρα.

Oύτος ο Άγιος εκατάγετο μεν, από την παλαιάν Pώμην, ήτον δε, κατά τους χρόνους του μεγάλου Iουστινιανού, εν έτει φμα΄ [541]. Διασκορπίσας δε εις τους πτωχούς τον πλούτον, οπού έμεινεν εις αυτόν από τους γονείς του, επήγεν εις την Kωνσταντινούπολιν, και περιπατήσας εις όλους τους ιερούς Nαούς, απόλαυσε πνευματικώς την καλλονήν αυτών και ωραιότητα. Eίτα καθίσας εις τόπον ήσυχον, ενετρύφα και κατεγίνετο εις την μελέτην των θείων Γραφών, προσέχωντας εις μόνον τον Θεόν. Όθεν έγινε φανερός και γνώριμος, εις τον τότε αγιώτατον Mηνάν, τον Πατριάρχην Kωνσταντινουπόλεως, από αυτόν δε χειροτονηθείς Iερεύς, έγινεν ένας από τους Kληρικούς.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

Όσο δεν ζεις πνευματικά, μην περιμένεις ευτυχία


Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος

Σε ποιον θέλεις περισσότερο ν’ αφιερώσεις τη ζωή σου; Το πνεύμα της ζωής σου καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά στοιχεία εκείνου προς το οποίο περισσότερο κλίνεις.

Όποιος ζει για τον Θεό, έχει ένα πνεύμα θείου φόβου και ευλάβειας. Όποιος ζει για τον εαυτό του, έχει ένα πνεύμα αυτάρεσκο, εγωιστικό, φίλαυτο, σαρκικό. Και όποιος ζει για τον κόσμο, έχει ένα πνεύμα φιλόκοσμο και μάταιο. Κρίνοντας απ’ αυτά τα γενικά χαρακτηριστικά, βρες τι πνεύμα υπάρχει μέσα σου.


Συνήθως στις γιορτές εύχονται ευτυχία. Ευτυχία, λοιπόν, σου εύχομαι κι εγώ. Γιατί, όμως, κάνουμε αυτή την ευχή; Είναι αλήθεια ότι κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει καθορίσει με σαφήνεια και ακρίβεια το τι είναι ευτυχία και το ποιος είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Θαρρώ πως ευτυχισμένος είναι όποιος νιώθει έτσι. Όταν, λοιπόν, σου εύχομαι ευτυχία, αυτό ακριβώς εύχομαι: Να νιώθεις πάντα ευτυχισμένη! Και επειδή οι άνθρωποι έχουν τόσο διαφορετικές επιθυμίες, τόσο διαφορετικά γούστα και, συνακόλουθα, τόσο διαφορετικές απόψεις για την ευτυχία, που μπερδεύεται κανείς για τα καλά, σου ξεκαθαρίζω δίχως περιστροφές: Όσο δεν ζεις πνευματικά, μην περιμένεις ευτυχία.

Μη προσπαθείς να βρεις λογική στην τρέλα στην οποία ζεις.


Μη προσπαθείς να βρεις λογική στην τρέλα στην οποία ζεις.

Πολλές φορές, είναι ο κόσμος γύρω σου τρελός και όχι εσύ...

Και όμως, κατηγορεί εσένα, γιατί πηγαίνεις αντίθετα στο ρεύμα του.

Γιατί δεν αποδέχεσαι τα λάθη του. Γιατί δεν συμφωνείς με τα όσα τον συμφέρουν.

Γιατί η παρουσία σου και μόνο τον ελέγχει.

Μνήμη του Oσίου Πατρός ημών Δαβίδ του εν Θεσσαλονίκη (26 Ιουνίου)

Δαβίδ συνήφθης τω πάλαι Δαβίδ νέε,
Άλλον Γολιάθ, σαρκικά κτείνας πάθη.
Έκτη εξεπέρησε πύλας βίου εικάδι Δαβίδ.


Όσιος Δαβίδ ο εν Θεσσαλονίκη. 
Τοιχογραφία του 1547 μ.Χ. στην Ιερά Μονή Διονυσίου (Άγιον Όρος)

Oύτος ο μακάριος εκατάγετο μεν από την Aνατολήν, ως αστήρ δε πολύφωτος και την Δύσιν εφώτισε. Διότι εκ νεαράς του ηλικίας υπέταξε με την εγκράτειαν τα πάθη της σαρκός, και εφάνη ένας ένσαρκος Άγγελος. Kατασκευάσας γαρ την κατοικίαν του επάνω εις ένα δένδρον αμυγδαλέας, καθώς και τα πουλία κατασκευάζουσιν επάνω εις τα δένδρα τας φωλεάς των, εύφραινε μεν με τον λόγον και τας συμβουλάς του εκείνους, οπού επρόστρεχον εις αυτόν, επτέρονε δε τον νουν του εις το ύψος της θείας θεωρίας. Όθεν επλούτησεν ο αοίδιμος παρά Θεού την των θαυμάτων ενέργειαν, και εφάνη ωσάν ένας στύλος φωτοειδέστατος, ο οποίος εφώτιζεν όλους με τα θαυμάσια. Eπειδή γαρ αυτός, επάγονε μεν από την ψύχραν του χειμώνος, εφλέγετο δε από την καύσιν του θέρους, διά τούτο έφθασεν εις απάθειαν. Όθεν διατί έφλεξε τας ηδονάς της σαρκός, τούτου ένεκεν επήρε μεν τα αναμμένα κάρβουνα εις τας χείρας του έμπροσθεν του βασιλέως, έμεινε δε από αυτά άφλεκτος και αβλαβής. Mε τοιούτον λοιπόν τρόπον ο αξιομακάριστος, υπερβάς τα όρια της ανθρωπίνης φύσεως, τόσον με την αγγελικήν πολιτείαν του, όσον και με τα υπερφυσικά θαύματά του, απήλθε προς ον εκ βρέφους ηγάπησε Kύριον. (Tον κατά πλάτος Bίον αυτού, όρα εις την Kαλοκαιρινήν. O δε ελληνικός Bίος τούτου σώζεται εν τη Mεγίστη Λαύρα, ου η αρχή· «Oι των ευβεβιωκότων τας πράξεις».)

(από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Γ´. Εκδόσεις Δόμος, 2005)

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Βόμβες Ισραήλ – Ιράν και η προφητεία του π. Νείλου από το Αγιοφάραγγο


Διπλός βομβαρδισμός ανησυχεί τη συνείδησή μας τις τελευταίες ημέρες. Ο πόλεμος Ισραήλ και Ιράν, αλλά και η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι ο προσωπικός αριθμός είναι ακίνδυνος.

Φυσικά, ο δεύτερος, ο πνευματικός βομβαρδισμός, θα χαροποιεί τους “προσγειωμένους”, τους “λογικούς”, που θεωρούν “ψεκασμένους” εμάς που ανησυχούμε και αντιδρούμε για την υποχρεωτικότητα του προσωπικού αριθμού ως αποφασιστικού βήματος προς τον απόλυτο ψηφιακό ολοκληρωτισμό.

Η σύγκρουση αυτή απασχολεί ιδιαίτερα εμάς τους “τρελούς” και “ψεκασμένους” χριστιανούς, επειδή γνωρίζουμε εδώ και χρόνια μια προφητεία του σύγχρονου οσίου ασκητή Θεοδώρου (Νείλου) από το Αγιοφάραγγο της Κρήτης, που λέει:

To ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα για τη μη αναγνώριση «τουρκικού» συλλόγου στη Θράκη


Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης, Νομικός

Στις 24 Ιουνίου 2025 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στο Στρασβούργο δημοσίευσε μια απόφαση του (Sagir και άλλοι κατά Ελλάδας) που άπτεται των ιδιαίτερα ευαίσθητων ισορροπιών από εθνικής άποψης στη Θράκη.

Συγκεκριμένα το ΕΔΔΑ έκρινε ομόφωνα ότι η χώρα μας παραβίασε το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι. Κι αυτό διότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές αρνήθηκαν να καταχωρίσουν στα σωματεία τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Τούρκων Γυναικών Ν. Ξάνθης». Να σημειωθεί ότι στην επταμελή σύνθεση του ΕΔΔΑ δεν μετείχε ο τακτικός Έλληνας Δικαστής κ. Ιωάννης Κτιστάκης αλλά αναπληρώθηκε από τον ad hoc Δικαστή και Καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου κ. Βασίλειο Χατζόπουλο.

Όχι φαγητό, αλλά δηλητήριο να του δώσεις!


Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου συνέλαβαν από τα βουνά κάποιον αντάρτη — τον ξέρουν οι παλαιοί Κοζανίτες — και δεμένο τον έσερναν μέσα στην πόλη. Κάποιοι άνανδροι Κοζανίτες, που όταν εκείνος ήταν στα πράγματα κάθονταν κλαρίνο μπροστά του, τώρα βλέποντάς τον σαν χτυπημένο σκυλί να τον μεταφέρουν στην πόλη, τον έφτυναν.

Τον πιάσανε λοιπόν και σε άθλια κατάσταση τον έριξαν στη φυλακή.

Όταν το έμαθα στενοχωρήθηκα. Πήγα στις φυλακές για να τον δω. Οι υπεύθυνοι των φυλακών δεν με επέτρεπαν να μπω.

"Σε αυτόν έρχεσαι και του φέρνεις φαγητό; Όχι φαγητό, αλλά δηλητήριο να τού δώσεις" μου είπαν.

"Όπως ερχόμουν σε εσάς και έφερνα φαγητό στη φυλακή και όχι δηλητήριο, το ίδιο θα κάνω και ...σε αυτόν τον φυλακισμένο" τους απάντησα.

Με άφησαν και μπήκα.

Όταν άνοιξε η πόρτα και με είδε, έκλαψε.

Ήταν σε άθλια κατάσταση. Και είπε:

"Πάτερ Αυγουστίνε, εσύ ήλθες να με δεις!
Ούτε η γυναίκα μου, ούτε τα παιδιά μου δεν με επισκέφτηκαν.

Τώρα πιστεύω, ότι υπάρχει Χριστός!"

(+) Επίσκοπος Φλωρίνης Αυγουστίνος

πηγή: https://adontes.blogspot.com/

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025

Συγκλονιστικό: Μετά το μακελειό στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Ηλία, οι χριστιανοί ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη»


Ξεπερνούν τους 25 οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό της Συρίας, με τους τραυματίες -πολλοί εκ των οποίων σοβαρά- να φτάνουν τους 80, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τον τόπο της τραγωδίας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας ανακοίνωσε ότι ο βομβιστής καμικάζι που μπούκαρε στην εκκλησία που βρίσκεται στη συνοικία Ντουέιλα ήταν μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (πρώην ISIS), ενώ, προτού πυροδοτήσει το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε, φέρεται να άνοιξε πυρ με το όπλο που κρατούσε προς το πλήθος των πιστών. Αυτή ήταν και η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα Δαμασκό από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και κηρύχθηκε έκπτωτος ο 19ος πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Και όμως, παρά τη δολοφονική μανία των τζιχαντιστών οι χριστιανοί στη Συρία δεν το βάζουν κάτω και προχωράνε σε ομολογία πίστης που συγκλονίζει.

Με το αίμα των αθώων θυμάτων ακόμη να είναι ζεστό, πιστοί βρέθηκαν στην εκκλησία του Άη Ηλία ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη»!

Η πίστη τους δεν κλονίστηκε. Ακόμα και μπροστά στον τρόμο, διακήρυξαν τη ζωή πάνω από τον θάνατο και την ελπίδα πάνω από τον φόβο.

https://twitter.com/i/status/1937174699508654514 

πηγή: https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/

Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός: Τρία πράγματα να κρατάτε στη ζωή σας


* Βρισκόμαστε ὅλοι μέσα στὴ χούφτα τοῦ Θεοῦ ποὺ εἶναι γεμάτος ἀγάπη· ἂς μᾶς κάνει ὅ,τι θέλει!

* Τρία πράγματα νὰ κρατᾶτε στὴ ζωή σας: αὐστηρότητα στὸν ἑαυτό σας, συμπάθεια στοὺς συνανθρώπους σας, καί, πίστη στὸ Θεό. Ὅλα αὐτὰ ἑλκύουν τὴ χάρη καὶ τὸ ἔλεος τοῦ Θεοῦ.

* Ἡ πίστη στὸ Χριστὸ μᾶς λύνει τὰ πάντα, γιατί ὅλα ἀπ’ Αὐτὸν προέρχονται. Αὐτὸς μᾶς χάρισε τὸν κλῆρο τῆς δικῆς του ἐπιγνώσεως, Αὐτὸς μᾶς κράτησε κοντά του, παρ’ ὅλες τὶς προδοσίες μας, Αὐτὸς μᾶς ἕνωσε καὶ μᾶς συνέδεσε μεταξὺ μας τόσο πιστὰ καὶ γερὰ μὲ τὴ χάρη του. Πῶς τώρα, ἐνῶ ἐλπίζουμε στὸ πλήρωμα τῶν θείων τοῦ ἐπαγγελιῶν, θὰ μᾶς ἐγκαταλείψει;

Ὀρθόδοξοι Προτεστάντες πλήρως ὑποταγμένοι (Ὑπάρχει καί ἡ καλή καί ἁγία ἀνυπακοή καί μή-συμμόρφωση!)



Παναγιώτης Ν. Γκουρβέλος, Καθηγητής Θεολόγος

Ὅταν ἤμουν νέος καί ...ἄμυαλος(!) -ὅπως ἄλλωστε καί σχεδόν ὅλοι οἱ νέοι καί οἱ ἐκκοσμικευμένοι συνάνθρωποί μου σήμερα-, γοητευόμουν ἀπό τίς φιλελεύθερες ἠθικές (=ἀνήθικες) ἰδέες τοῦ Προτεσταντισμοῦ (Διαμαρτύρησης): καμμία ἐγκράτεια, λίγη νηστεία, ἐλάχιστη προσευχή. Αὐτά κηρύττει ὁ Προτεσταντισμός, ὁ ὁποῖος ἀπορρίπτει πλήρως τόν χριστιανικό ἀσκητισμό (ἡσυχασμό) καί βεβαίως τόν μοναχισμό, δηλαδή ἀπορρίπτει πλήρως τήν καρδιά τοῦ αὐθεντικοῦ χριστιανικοῦ ἤθους. Οἱ Διαμαρτυρόμενοι ἀρνοῦνται ἐντελῶς τή σημασία πού ἔχουν τά καλά ἔργα, οἱ ἀρετές γιά τήν σωτηρία μας, ἀκριβῶς διότι πιστεύουν πώς αὐτό πού μᾶς σώζει εἶναι ἀποκλειστικά καί μόνον ἡ Θεία Χάρη (Sola Gratia), ἡ ὁποία Θεία Χάρη εἶναι ἀκαταμάχητη, ὅπως διαλαλοῦν, δηλαδή ἐνεργεῖ καταναγκαστικά, χωρίς τήν παραμικρή δική μας συμβολή, τήν αἰώνια σωτηρία μας.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για την σειρά «Άγιος Παΐσιος– Από τα Φάρασα στον Ουρανό»

Με επιστολή της προς το Ινστιτούτο “Άγιος Μάξιμος ο Γραικός” η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε τα συγχαρητήριά της για την μεγάλη επιτυχία της σειράς “Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό”.

Κατά τη συνεδρίασή της στις 12 Ιουνίου 2025, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προεδρεύοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, έλαβε την απόφαση να αποστείλει συγχαρητήρια επιστολή στο Ινστιτούτο “Άγιος Μάξιμος ο Γραικός” για την επιτυχημένη σειρά “Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό”, η οποία υπήρξε παραγωγή του Ινστιτούτου.

Αγ. Αθανάσιος Πάριος ο Κολλυβάς και Διδάσκαλος του Γένους


ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

Το Κολυβαδικό Κίνημα του 18ου αιώνα υπήρξε ένας σημαντικός ιστορικός σταθμός στην εκκλησιαστική μας ιστορία, καθ’ ότι διαδραμάτισε ισχυρό ανανεωτικό ρόλο στην Ορθοδοξία μας, η οποία ασφυκτιούσε από τις παρεμβάσεις της αιρετικής δυτικής χριστιανοσύνης. Ένα από τα κύρια πρόσωπα αυτού του κινήματος υπήρξε ο άγιος Αθανάσιος ο Πάριος. Ένας μεγάλος άγιος της Εκκλησίας μας και διδάσκαλος του Γένους.

Γεννήθηκε το 1722 στο Κώστο της Πάρου. Ο πατέρας του ονομαζόταν Απόστολος Τούλος και η μητέρα του Κωστιανή, οι οποίοι του διδάξαν τη ευσέβεια και φρόντισαν να τον σπουδάσουν. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο Κώστο και στη συνέχεια φοίτησε Σχολή της Μονής Αγίου Αθανασίου Ναούσης Πάρου ή στη Σχολή Παναγίου Τάφου στη Σίφνο. Στα 1745, ο ίδιος 23 χρονών πήγε στη Σμύρνη για να ανώτερες σπουδές στην εκεί φημισμένη «Ευαγγελική Σχολή», για έξι χρόνια. Το 1751 πήγε στο Άγιο Όρος και γράφηκε στην περίφημη «Αθωνιάδα Σχολή», όπου δίδασκαν ο ξακουστός δάσκαλος Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης και αργότερα ο μεγάλος Ευγένιος Βούλγαρης. Εκεί σπούδασε Θεολογία, Φιλολογία και τις θετικές επιστήμες. Έχοντας επίσης άσβεστη δίψα για μάθηση, επισκέπτονταν τις βιβλιοθήκες των Μονών και εμπλούτιζε τις γνώσεις του.

Μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Φευρωνίας (25 Ιουνίου)

Προίξ τη γυναικών καλλονή Φευρωνία,
Tομή κεφαλής. Ως καλή σοι προιξ γύναι!
Δώκε δε Φευρωνίη ξίφει αυχένα εικάδι πέμπτη.

Μαρτύριο Αγίας Φευρωνίας
Aύτη η αοίδιμος εκ νεαράς της ηλικίας εσήκωσε τον χρηστόν ζυγόν του Kυρίου, και πηγαίνουσα εις ένα Mοναστήριον, το οποίον ευρίσκετο εις τα σύνορα Pωμαίων και Περσών, εν πόλει καλουμένη Nισίβει, ήτις ονομάζεται Aντιόχεια της Mυγδονίας, εις εκείνο έγινε Mοναχή, και υπερέβη όλας τας εν τω Mοναστηρίω καλογραίας κατά την άσκησιν και σύνεσιν, και κατά την μελέτην των θείων Γραφών. Ήτον δε Hγουμένη όλων των εκεί μοναζουσών η Oσία Bρυαίνη. Kατά τους χρόνους δε του Διοκλητιανού εν έτει σπη΄ [288], επειδή ο ηγεμών Σελήνος εδίωκε τους Xριστιανούς, διά τούτο αι μεν λοιπαί Kαλογραίαι, έφυγον από το Mοναστήριον, ζητούσαι να γλυτώσουν από τον θάνατον. H δε μακαρία Φευρωνία, επειδή και ήτον ασθενής, δεν εδυνήθη να φύγη, αλλά εκατάκειτο επάνω εις ένα κρεββάτι, κοντά δε εις αυτήν εκάθοντο η Hγουμένη Bρυαίνη, και η καλουμένη Iερία. Eκεί λοιπόν επήγαν οι στρατιώται του Σελήνου, και τζακίσαντες τας πόρτας με τζεκούρια, εμβήκαν μέσα εις το Mοναστήριον, και ευθύς ετράβιξαν τα σπαθία των, και ήθελον να κατακόψουν την Bρυαίνην.

Άσχημο πράγμα το να είναι κανείς μίζερος, ‘’κομπλεξικός’’ και εγωιστής... - Ελευθέριος Ελευθεριάδης


Άσχημο πράγμα το να είναι κάποιος μίζερος. Δεν μπορεί τίποτα να ευχαριστηθεί. Και μαζί του, ‘’παρασέρνει’’ κάτω και όλους αυτούς που τον αγαπάνε. Ο μίζερος ο άνθρωπος, τρόπω τινά, ηδονίζεται από τη μιζέρια του… Σαν να μην θέλει να γλιτώσει από αυτήν ποτέ. Όσοι έχουν δίπλα τους μίζερους ανθρώπους το ξέρουνε καλά…

Άσχημο πράγμα το να είναι κανείς ‘’κομπλεξικός’’. Να κουβαλά συμπλέγματα -που εκούσια δεν τα αφήνει-, παλιά και νέα. Ταλαιπωρεί τους ανθρώπους γύρω του και δεν δίνει δεκάρα… Δεν μπορεί, δεν θέλει, να δει τί γίνεται πέρα από τα ‘’προβλήματά’’ του.

Άσχημο πράγμα το να είναι κανείς εγωιστής. Όλοι νομίζουμε πως δεν είμαστε και όλοι τον κουβαλάμε… Ο εγωισμός ξέρεις, έχει πολλές μορφές. Εγωισμός το να νιώθεις ότι είσαι εσύ και άλλος κανείς, εγωισμός και το να νιώθεις ότι κανένας δε σε θέλει… Και όχι. Δεν υπάρχει καλός εγωισμός… Αρρώστια είναι. Αρρώστια επικίνδυνη. Αρρώστια που μόλις βρει χώρο, αρχίζει και μολύνει.

Άσχημο πράγμα το να είναι κανείς μίζερος. Άσχημο πράγμα το να είναι ‘’κομπλεξικός’’. Άσχημο πράγμα και ο εγωισμός.

Μα το χειρότερο από όλα είναι, αν κάποιος τα έχει και τα τρία.
Και πίστεψε με.
Αυτά συχνά-πυκνά, πηγαίνουνε μαζί παρέα…

Τρίτη 24 Ιουνίου 2025

Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού (24 Ιουνίου)


Προφῆτα καὶ Πρόδρομε, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, ἀξίως εὐφημῆσαι σέ, οὐκ εὐποροῦμεν ἠμεῖς, οἱ πόθω τιμῶντες σέ, στείρωσις γὰρ τεκούσης, καὶ πατρὸς ἀφωνία, λέλυται τὴ ἐνδόξω, καὶ σεπτή σου γεννήσει, καὶ σάρκωσις Υἱοῦ τοῦ Θεοῦ, κόσμω κηρύττεται.

Την ημέρα αυτή η Εκκλησία εορτάζει το γενέσιο του ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη.

Ο πατέρας του Ζαχαρίας, ήταν ιερέας. Κάποια ημέρα την ώρα του θυμιάματος, είδε μέσα στο θυσιαστήριο άγγελο Κυρίου, ο οποίος του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο τον οποίο θα ονόμαζε Ιωάννη.

Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά, αλλά δυσπιστούσε. Η γυναίκα του ήταν ηλικιωμένη και στείρα και άρα ήταν αδύνατο να κυοφορήσει και αυτές τις αμφιβολίες τις εξέφρασε στον άγγελο ο οποίος του απάντησε ότι το παιδί θα γεννηθεί και εκείνος θα τιμωρηθεί για την απιστία του… παραμένοντας κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή Του Θεού.

Τρία θαυμαστά γεγονότα που συνοδεύουν το γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (24 Ιουνίου)


Τρία θαυμαστά γεγονότα που συνοδεύουν το γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (24 Ιουνίου)

Το πρώτο θαυμαστό γεγονός, είναι ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι ο μοναδικός άγιος που πρώτα τον γνώρισε ο κόσμος ως Άγιο και έπειτα ως βρέφος. Πρώτα τον γνώρισε ως Προφήτη και έπειτα τον είδε ως άνθρωπο!

Και αυτό γιατί πριν ακόμα βγει από την κοιλιά της μητέρας του, έδειξε την Χάρη που έλαβε από τον Θεό και προφήτευσε προσκυνώντας τον Δεσπότη των απάντων. Σκίρτησε στην κοιλιά της Ελισάβετ όταν η Παναγία την ασπάστηκε. Το σκίρτημα αυτό ήταν ένα προσκύνημα που γέμισε την καρδιά της Ελισάβετ με πνευματική χαρά και ανεφώνησε:

Η Κρήτη δεν είναι πέρασμα – είναι σύνορο


Εκατοντάδες μετανάστες αποβιβάζονται συνεχώς στις ακτές της Κρήτης. Όχι σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά στην καρδιά του Νότου, εκεί που μέχρι πρότινος η κυβέρνηση θεωρούσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα».

Το πρόβλημα υπάρχει, διογκώνεται και πλέον απειλεί να μετατρέψει την Κρήτη σε νέο διάδρομο ανεξέλεγκτης διέλευσης μεταναστών, αυτή τη φορά μέσω Λιβύης και Αιγύπτου. Η κυβέρνηση γνώριζε, οι υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει, η Frontex είχε εντοπίσει τη νέα διαδρομή. Αλλά καμία πρόβλεψη, κανένα μέτρο αποτροπής, καμία πολιτική βούληση δεν εκδηλώθηκε.

Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 23η Ιουνίου 2025


Ο θάνατος του «Πάπα» Φραγκίσκου έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της αγιότητας και εκτός της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας μας, την μοναδικής Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αφιερώνοντας μακρόσυρτες ενημερωτικές εκπομπές αποθέωσαν κυριολεκτικά τον αποθανόντα «Πάπα», σαν να ήταν ένας ορθόδοξος εκκλησιαστικός ηγέτης, πλέκοντάς του εγκώμια και δεικνύοντας τον ως «άγιο». Δεν ήταν λίγοι, οι άσχετοι με την εκκλησιαστική παράδοση δημοσιογράφοι, οι οποίοι ζητούσαν άμεσα να «αναγνωριστεί ως άγιος»!

Τό καθ΄ ὁμοίωσιν ὡς ἐπίκεντρο τῆς ζωῆς μας

Ἅγιος Σωφρόνιος Σαχάρωφ

Στήν κοινή ζωή ἡ ὑπακοή μᾶς ἐπιτρέπει σιγά-σιγά νά κατανοήσουμε τήν ψυχολογία τῶν ἄλλων προσώπων. Μαθαίνοντας νά ζοῦμε μέ ἕνα πρόσωπο, μαθαίνουμε νά ζοῦμε μέ ἑκατομμύρια προσώπων πού τοῦ μοιάζουν. Ἔτσι, προοδευτικά, εἰσχωροῦμε σέ βαθύ πόνο γιά ὅλη τήν ἀνθρωπότητα. Τό πνεῦμα μας πρέπει ν’ ἀναπτυχθεῖ σέ ὅλες τίς διαστάσεις τοῦ ἀνθρωπίνου εἶναι, καί ὄχι μόνο στό ἐπίπεδο τῶν καθημερινῶν φροντίδων καί δυσκολιῶν. Οἱ μικρές αὐτές ἐργασίες, οἱ προστριβές πού τίς συνοδεύουν, εἶναι ἀσφαλῶς ἀναπόφευκτες, ἀλλά δέν εἶναι ὁ τελικός σκοπός τῆς ζωῆς μας. Ὁ προορισμός μας εἶναι νά γίνουμε «κάθ’ ὁμοίωσιν» τοῦ Χριστοῦ. Ἐάν ὅμως «ἐγώ» δέν μπορῶ νά φέρω μέσα μου μιά μικρή ἀδελφότητα, πῶς θά μποροῦσα νά ἀγκαλιάσω, ὅπως ὁ Χριστός, τό σύνολο τῆς ἀνθρωπότητας μέσα στόν χρόνο καί τόν χῶρο;

Νά ζοῦμε χριστιανικά σημαίνει νά γίνουμε ὅμοιοι μέ τόν Χριστό, νά ἔχουμε τίς ἴδιες κινήσεις τῆς καρδιᾶς, τό ἴδιο φρόνημα μέ τόν Υἱό τοῦ Πατρός, ὅπως μᾶς λέγει ὁ Ἀπόστολος Παῦλος. Ἄν ἔχουμε ἐπίγνωση τοῦ σκοποῦ αὐτοῦ, ἄν βρισκόμαστε μέ ὅλο μας τό εἶναι στήν ἐσωτερική αὐτή κίνηση, ὁ νοῦς δέν θά χαθεῖ... στά μικροπράγματα. Οἱ ἐπιθυμίες, οἱ ζήλιες, οἱ προστριβές καί τά μικρά προβλήματα τῆς καθημερινῆς ζωῆς θά περάσουν ἐντελῶς ἀπαρατήρητα.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025

Η Ελληνορθοδοξία υπό διωγμόν!


Η Ελληνορθοδοξία υπό διωγμόν! Καταγγέλλουμε με απόλυτο αποτροπιασμό τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας σε ορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία κοντά στη Δαμασκό, που σημειώθηκε εν ώρα θείας λειτουργίας και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 30 πιστών και τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Πρόκειται για πράξη απόλυτης βαρβαρότητας, στοχευμένη κατά της Εληνορθόδοξης παρουσίας στην πολύπαθη Συρία, και αποτελεί ωμή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη θρησκευτική ελευθερία και στην ανθρώπινη ζωή. Πού είναι οι “ευαίσθητοι”, κατά τα άλλα, ηγέτες για να παρέμβουν στον “χαϊδεμένο” τους Τζολάνι;

Η επίθεση αυτή δεν είναι μεμονωμένο γεγονός αλλά μέρος ενός κλιμακούμενου διωγμού κατά της Ορθοδοξίας και του χριστιανικού στοιχείου στη Μέση Ανατολή.

Η Ορθοδοξία διώκεται και εγκαλούμε την Κυβέρνηση για την παντελή αδιαφορία της να λάβει κάποια πρωτοβουλία.

πηγή: https://nikh.gr/

Τι μας διδάσκει ένα βιβλίο για το δικτατορικό ηλεκτρονικό σύστημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης


Στο βιβλίο «Ζωή Θυσιαζόμενης Αγάπης. Βίος, Διδαχές και Θαύματα» (μτφ.: Χ.-Α. Λιαναντωνάκη, εκδ. Άθως, Αθήνα 2019) ο αναγνώστης θα βρει συγκλονιστικές αλήθειες, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσει την θέση του μέσα στον σύγχρονο κόσμο που λοξοδρομεί ολοένα και περισσότερο από τις αρχικές συντεταγμένες του.

Στην ενότητα με τίτλο «Η λατρεία της τεχνολογίας γεννά τέρατα» (σελ. 142 επ), ο εκ Ρουμανίας φωτισμένος γέροντας Ιουστίνος Πίρβου μιλά για τον ηλεκτρονικό διωγμό του ανθρώπου, ο οποίος θα βαίνει επιδεινούμενος όσο περισσότερο εξελίσσεται η τεχνολογία. Οι θέσεις του είναι εξαιρετικά επίκαιρες λόγω της ψηφιακής ταυτοποίησης των Ελλήνων μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, η οποία ενεργοποιήθηκε, για την ώρα προαιρετικά, από τις 27.7.2022.

Στο τέλος της ημέρας… - Ελευθέριος Ελευθεριάδης


Στο τέλος της ημέρας δεν έχει σημασία αν ήσουνα γνωστός. Ούτε αν μάζεψες πολλά, ούτε αν γλέντησες τη ζωή σου.

Στο τέλος της ημέρας, δεν έχει σημασία αν είχες δίκιο. Αν είχες τον τελευταίο λόγο, ή αν βγήκες από πάνω.

Στο τέλος της ημέρας, δεν έχουν σημασία τα όσα μεγάλα κάποτε κατάφερες. Γρήγορα, γίνανε καπνός και κανένας πια δεν τα θυμάται.

Στο τέλος της ημέρας έχει σημασία το αν συγχώρεσες.
Στο τέλος της ημέρας έχει σημασία το αν ξέσφιξες τη γροθιά σου.
Στο τέλος της ημέρας έχει σημασία το αν άπλωσες το χέρι για βοήθεια.
Στο τέλος της ημέρας έχει σημασία αν μετάνιωσες. Και αν έκανες κάτι για να διορθώσεις τα λάθη που έχεις κάνει.
Στο τέλος της ημέρας έχει σημασία το αν δεν ήσουνα αχάριστος. Στο τέλος της ημέρας έχει σημασία το αν ήσουν ταπεινός.
Στο τέλος της ημέρας έχει σημασία το πόσο αγάπη έδωσες στους γύρω σου ανθρώπους.

Τελειώνει η μέρα. Τελειώνει για όλους μας, αργά η γρήγορα.
Αγάπα ρε Άνθρωπε. Αγάπα.
Αγάπα, γιατί στο τέλος της ημέρας, μόνο αυτό είναι που θα μείνει…

Ψυχολόγος Ελευθεριάδης Ελευθέριος

Το κόλπο για να ξεπερνάς τα προβλήματά σου είναι να λες "δόξα σοι ο Θεός"


Για να καταλάβεις τον άλλον πρέπει να είσαι ή Άγιος ή Παθών

-Για την Αγιορείτικη σοφία έγινε λόγος πριν λίγες ημέρες στο Φάληρο (αίθουσα ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ) κατά την παρουσίαση του νεοεκδοθέντος Βιβλίου ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ του π. Διονυσίου Ταμπάκη από τις εκδόσεις "ΑΘΩΣ"

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η γνωστή και καταξιωμένη ηθοποιός ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ και η επιμελήτρια του βιβλίου Δήμητρα Σταύρου.

Ανάμεσα στα άλλα έγινε και αναφορά στο σύγχρονο τέρας της εποχής μας, την κατάθλιψη και στο πως κατανικάται αποτελεσματικά από την Ορθόδοξη Αγιορείτικη αντιμετώπιση.

"ΓΕΡΟΝΤΑ ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για την κατάθλιψη;

Νώντας Σκοπετέας: Ἐμεῖς θά... διαψεύσουμε τὸν Θεό;



"...Εἶναι ἀνώφελη ἀδελφοὶ μου συναμαρτωλοὶ ἡ χρηστότητα καὶ ἡ μακροθυμία τοῦ Κυρίου μας, ἂν δὲν ὁδηγεῖ σὲ μετάνοια. (... ἤ τοῦ πλούτου τῆς χρηστότητος αὐτοῦ καὶ τῆς ἀνοχῆς καὶ τῆς μακροθυμίας καταφρονεῖς, ἀγνοῶν ὅτι τὸ χρηστὸν τοῦ Θεοῦ εἰς μετάνοιαν σε ἄγει; Ρωμ/2,4). Ἐπιπλέον χίλια χρόνια δικά μας εἶναι σὰν μιὰ μέρα τοῦ Κυρίου!

Οὔτε σαράντα οὔτε πενῆντα οὔτε ἑκατὸ χρόνια κι ἂν περάσουν, μποροῦν νὰ μᾶς κάνουν νὰ λοιδωρήσουμε καὶ νὰ ἀπαξιώσουμε ὅλους ἐκείνους, ποὺ μὲ πόνο καρδιᾶς μιλοῦν γιὰ τὰ ἐπερχόμενα, τὰ ὁποῖα ὅλοι μας πλέον τὰ θεωροῦμε ὡς μιὰ φυσιολογικὴ κατάληξη καὶ ὡς μιὰ ἐνεργοποίηση τοῦ λεγομένου πνευματικοῦ νόμου.

Ἔλεγε ὁ Ἅγιος Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης: ...Ἔρχεται ἡ ὀργὴ τοῦ Θεοῦ, γιὰ νὰ θυμηθῆ ὁ ἄνθρωπος τὸν Θεὸ καὶ νὰ ζητήση βοήθεια.. δὲν εἶναι ὅτι ὁ Θεὸς τὰ κανονίζει ἔτσι καὶ βγάζει μία διαταγὴ νὰ ἔρθη κάποια συμφορὰ στὸν ἄνθρωπο, ἀλλὰ ὁ Θεὸς βλέπει μέχρι ποῦ θὰ φθάση ἡ κακία τῶν ἀνθρώπων καὶ ὅτι δὲν θὰ ἀλλάξουν, καὶ γι᾿ αὐτὸ ἐπιτρέπει νὰ συμβῆ μία συμφορά, γιὰ νὰ συνετισθοῦν. Ὄχι ὅτι τὰ κανόνισε ἔτσι ὁ Θεός....(Ἁγίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου, "Πνευματικὴ Ἀφύπνιση, Λόγοι Β’" , Ἔκδοσις Ἱερὸν Ἡσυχαστήριον «Εὐαγγελιστὴς Ἰωάννης ὁ Θεολόγος», Σουρωτὴ Θεσσαλονίκης 1999)..."

«Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί;» Αποσπάσματα από ομιλία του Μόρφου


Οι άνθρωποι ετοιμάζονται για μαρτύριο και ‘μεις ετοιμάζουμε τα ψυγεία μας.!
Αποσπάσματα από ομιλία του Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου: «Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί..»*

Ερώτηση: Για την Κύπρο τι είπε ο Άγιος Παΐσιος;
Είσαι φανατική Κυπραία. (γέλιο στο ακροατήριο) Μια ερώτηση αναμενόμενη από Κυπριακό ακροατήριο.

Μου ‘κανε εντύπωση στον Λίβανο, δεν με ρώτησε ούτε ένας. Με συγχωρείς που το λέω τούτο. Δεν με ρώτησε ένας, τι θα γίνει ο Λίβανος; Τί σου είπε ο γέρων Πορφύριος, ο γερων Παΐσιος, ο Ιάκωβος; Και έτρεμα. Λέω, αν με ρωτήσουν να πω ψέματα; Τι θα τους πεις;

Με ρωτούσαν όμως κάποια ωραία. Ποιά είναι η διαφορά του διαλογισμού από την προσευχή; Πως θα ζήσω την μετάνοιά μου; Εάν έρθει ένας τζιχαντιστής πως θα τον αντιμετωπίσω για να πεθάνω Ορθόδοξος;

Κραυγή αγωνίας από τον Αρχιεπίσκοπο Σινά: Ξεκίνησε συλλογή υπογραφών!

Κραυγή αγωνίας από τον Αρχιεπίσκοπο Σινά για την επιχειρούμενη συγκάλυψη του όλου ζητήματος που έχει ανακύψει, ειδικά μετά την μετατόπιση της επικαιρότητας στα γεγονότα του Ιράν... Παρατίθεται αυτούσια η δημοσιευθείσα επιστολή/έκκληση του Αρχιεπισκόπου (ολόκληρη η επιστολή εδώ) και εν συνεχεία ο σύνδεσμος για την συλλογή υπογραφών:

“Εν τη Ι.Μονή Σινά τη 11η Ιoυνίου 2025

Πρός τους μετέχοντες στην Διεθνή Πρωτοβουλία για την διαφύλαξι του Διεθνούς Status Quo της UNESCO τής Ιεράς Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, της Αγίας Αικατερίνης,

Ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά και Αγίας Αικατερίνης, με όλους τους Πατέρες της από κοινού, ευχαριστούμε και επευλογούμε όλους για την συγκίνησι που μας έφερε το άκουσμα της διεθνούς πρωτοβουλίας για συλλογή υπογραφών με αίτημα να μην αλλάξη η επί τουλάχιστον 1800 έτη αδιάκοπη παράδοσι του ασκητικού μας βίου∙ της προσευχής και της διακονίας μας στους πρόποδες της Θεοβαδίστου Αγίας Κορυφής του όρους Χωρήβ, εδώ που ιστορείται ότι από τις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνος προσέφευγαν από τους διωγμούς οι πρώτοι μοναχοί γύρω από τους χώρους της Αγίας Βάτου και του Φρέατος του Μωυσέως.

Ἡ ἀξία τῆς προσηλώσεώς μας κατά τήν προσευχήν


ΠΑΤΕΡΙΚΑΙ ΔΙΔΑΧΑΙ

Ἡ ἀξία τῆς προσηλώσεώς μας κατά τήν προσευχήν

«Ἐὰν γὰρ προσεύχωµαι γλώσσῃ, τὸ πνεῦµά µου προσεύχεται, ὁ δὲ νοῦς µου ἄκαρπός ἐστι.» (Α΄ Κορ. 14, 14). (Δηλ.: Διότι, ἐὰν προσεύχωµαι µὲ τὸ χάρισµα τῆς γλώσσης, προσεύχεται µὲν ἡ ψυχή µου, ποὺ εὑρίσκεται ὑπὸ τὴν ἐπίδρασιν τοῦ Πνεύµατος καὶ αἰσθάνεται τὸν ἑαυτόν της ἑνωµένον µὲ τὸ Πνεῦµα, ἀλλ’ ὁ νοῦς µου δὲν κατανοεῖ ἐκεῖνα ποὺ λέγω καὶ συνεπῶς παραµένει ἄκαρπος καὶ χωρὶς ὠφέλειαν».
  • Πότε ἡ προσευχὴ εἶναι ὠφέλιμη καὶ εἰσακούεται; Ὅταν εἴμαστε ἑνωμένοι μὲ τὴν Χάρη τοῦ Κυρίου.
  • Τί λέγει ὁ θεῖος Χρυσόστομος;

Μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Αγριππίνης (23 Ιουνίου)

Πλησθείσα δεινών τραυμάτων εκ τυμμάτων,
Πολλών κατέσχε στεμμάτων Aγριππίνα.
Eικάδι θεινομένη (ήτοι τυπτομένη) τριτάτη θάνεν Aγριππίνα.


Μηνολόγιο 23ης Ιουνίου. Μηνολόγιο Οξφόρδης (14ος αι.)

Aύτη η Aγία ήτον γέννημα και θρέμμα της περιδόξου πόλεως Pώμης, και εκ νεότητός της παρέδωκε τον εαυτόν της εις τον Θεόν. Όθεν, ευωδίαζε μεν τας καρδίας των πιστών, ωσάν κανένα περιβόλι ανθισμένον, ή ευωδέστατον ρόδον. Aπεδίωκε δε την δυσωδίαν και βρώμαν των παθών. Eστόλισε γαρ την ψυχήν της η μακαρία με την παρθενίαν και καθαρότητα. Kαι λοιπόν επειδή αρραβωνίσθη πνευματικώς με τον Xριστόν, διά τούτο ανδρείως και θαρσαλέως εμβήκεν εις το μαρτύριον. Kαι διά τον έρωτα και αγάπην του εδικού της νυμφίου Xριστού, παρέδωκε τον εαυτόν της εις πολλά βάσανα και μαρτύρια. Δαρθείσα γαρ εις το στόμα, με το δάρσιμον αυτό, συνέτριψε τα νοητά κόκκαλα της ασεβείας. Γυμνωθείσα δε από τα φορέματά της, την γύμνωσιν του εχθρού Διαβόλου επόμπευσε, και δεθείσα με δεσμά, και δοκιμάσασα στρέβλας, πάσαν την πλάνην των Eλλήνων διέλυσε. Tελευταίον δε, μέσα εις αυτάς τας βασάνους, παρέδωκε την ψυχήν της εις χείρας Θεού η αοίδιμος, και ούτως έλαβε τον αμάραντον στέφανον της αθλήσεως. Bάσσα δε και Παύλα και Aγαθονίκη, πέρνουσαι κρυφίως το σώμα της Mάρτυρος, επήγαιναν από τόπον εις τόπον, και διαπεράσασαι πολλά πελάγη, έφθασαν τελευταίον εις την νήσον της Σικελίας, και εκεί απεθησαύρισαν το άγιον λείψανον. Όθεν επειδή τούτο εδέχθη η Σικελία, παρευθύς ελευθερώθη από το σκότος της πλάνης και των δαιμόνων. Aλλά και Aγαρηνοί ποτε τολμήσαντες να κουρσεύσουν το κάστρον, εν ω ευρίσκετο ο Nαός της Aγίας, αφανίσθησαν παντελώς. Aπό τότε λοιπόν και έως της σήμερον, λεπροί προσερχόμενοι εις το λείψανόν της, καθαρίζονται, και κάθε άλλη ασθένεια ιατρεύεται διά των πρεσβειών της.

(από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Γ´. Εκδόσεις Δόμος, 2005)

πηγή: https://immorfou.org.cy/