Σάββατο 10 Μαΐου 2025

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ [:Ἰω. 5,1-16] Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ ΤΗΣ ΒΗΘΕΣΔΑ [ὑπομνηματισμός τῶν ἐδαφίων Ἰω. 5,1-22]


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ [:Ἰω. 5,1-16]

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ ΤΗΣ ΒΗΘΕΣΔΑ

[ὑπομνηματισμὸς τῶν ἐδαφίων Ιω.5,1-22]

«Μετὰ ταῦτα ἦν ἡ ἑορτὴ τῶν Ἰουδαίων, καὶ ἀνέβη ὁ Ἰησοῦς εἰς Ἱεροσόλυμα(:Ἔπειτα ἀπὸ αὐτὰ ἦταν ἡ ἑορτὴ τῶν Ἰουδαίων, ποὺ ἔπεφτε περίπου ἕνα μῆνα πρὶν τὸ Πάσχα. Κατὰ τὴν ἑορτὴ αὐτὴ ἀνέβηκε ὁ Ἰησοῦς στὰ Ἱεροσόλυμα)»[Ἰω.5,1].Σὲ ποιά ἑορτὴ ἀναφέρεται ὁ Εὐαγγελιστής; Κατὰ τὴν ἄποψή μου, στὴν ἑορτὴ τῆς πεντηκοστῆς[:μεγάλη ἐτήσια ἑορτὴ τῶν Ἰουδαίων ἡ ὁποία στὴν Παλαιὰ Διαθήκη ἀποκαλεῖται Γιορτὴ τοῦ Θερισμοῦ ἢ Γιορτὴ τῶν Ἑβδομάδων (Ἔξοδος 23,16 καὶ 34,22) ἡ ὁποία ἦταν καθαρὰ γεωργικὴ ἑορτή. Ἡ τήρησή της λάβαινε χώρα τὴν πεντηκοστὴ ἡμέρα μετὰ τίς 16 Νισὰν τοῦ Ἰουδαϊκοῦ ἡμερολογίου, τὴν ἡμέρα κατὰ τὴν ὁποία κάθε οἰκογένεια προσέφερε στὸν Θεὸ ἕνα δεμάτι κριθάρι, ποὺ ὑποδήλωνε τὴν ἐπιθυμία γιὰ εἰρηνικὴ σχέση μαζὶ Του (Λευιτικὸ 23,15-16). Οἱ προσφορὲς γιὰ αὐτὴ τὴ γεωργικὴ γιορτὴ γίνονταν μέσῳ τοῦ ἱερατείου ἀρχικὰ στὴν Σκηνὴ τοῦ Μαρτυρίου, ἐνῶ ἀργότερα στὸν Ναὸ στὴν Ἱερουσαλήμ]. Κατὰ τίς ἑορτὲς ὁ Ἰησοῦς ἔμενε συνήθως στὴν πόλη, ἀφενὸς γιὰ νὰ φαίνεται ὅτι ἑορτάζει μαζί τους, καὶ ἀφετέρου γιὰ νὰ προσελκύει στὴν πίστη τὸν ἁπλὸ λαό. Καὶ μάλιστα κατὰ τὴ διάρκεια ἐκείνων τῶν ἡμερῶν συνέρρεαν στὴν πόλη οἱ πιὸ ἀγαθοί, καλοπροαίρετοι, ἁπλοϊκοὶ ἄνθρωποι.

Αν αυτά είναι αλήθεια, τότε χανόμαστε


Το «αν» το προσθέτω μόνο για να ηρεμήσω τον εαυτό μου, δεδομένου ότι η «Δημοκρατία» είναι απολύτως αξιόπιστη σε όλα όσα υποστηρίζει.

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Πρόκειται για τον μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλοχίας, που είχε σώσει την εθνική μας τιμή, κατά την επίσκεψη του Σταινμάγερ στην Κάνδανο, υπενθυμίζοντάς του τα εγκλήματα των Ναζί, καθώς και τα απλήρωτα γερμανικά χρέη (Άρθρο μου στις 21.11.2024 στο Newsbreak).

Όμως, φαίνεται ότι η αξιοπρεπής και πατριωτική στάση του Μητροπολίτη, που τον Νοέμβριο του 2024 είχε συγκεντρώσει έναν γενικότερο θαυμασμό, δυσαρέστησε τον Σταινμάγερ, ο οποίος αισθάνθηκε ταπεινωμένος. Και, όπως φαίνεται στη συνέχεια, έκανε παράπονα προς πολλές πλευρές. Παράπονα προς τα εκεί που κάκιστα υποστηρίζεται ότι οφείλουμε να λησμονούμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε προς το μέλλον. Προς τα εκεί που αφελώς πιστεύεται ότι οι Γερμανοί (από κοινού με τους Τούρκους) είναι φίλοι μας και δεν πρέπει να τους κακοκαρδίζουμε. Αλλά και προς τα εκεί που, γενικά, θεωρείται ότι οφείλουμε να ξεχνούμε όλα όσα μαρτύρησαν τους ανθρώπους μας και κατέστρεψαν τη χώρα μας, και (χαζοχαρούμενοι) να ξαναγράφουμε την ιστορία μας.

Ο σταυρός των ασθενειών και η θαυμαστή υπομονή του Παραλύτου (Κυριακή του Παραλύτου)

Εν Κυθήροις τη 11η Μαΐου 2025

Αρχ. Παύλου Δημητρακοπούλου, Θεολόγου- συγγραφέως - Ι. Μ. Κυθήρων και Αντικυθήρων

Η σημερινή Κυριακή, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι η τέταρτη Κυριακή από του Πάσχα, η Κυριακή του Παραλύτου και το μεν Αποστολικό ανάγνωσμα, που ακούσαμε προηγουμένως είναι μια περικοπή από το 9ο κεφάλαιο των Πράξεων, το δε Ευαγγελικό μια περικοπή από το 5ο κεφάλαιο του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, στο οποίο ο Ευαγγελιστής μας περιγράφει το θαύμα της θεραπείας του Παραλύτου. Πρόκειται για ένα θαύμα, που έκανε ο Κύριος στην Ιερουσαλήμ, στην προβατική πύλη της Βηθεσδά, όπου υπήρχε κάποια μεγάλη δεξαμενή, γύρω από την οποία υπήρχαν πέντε θολωτά υπόστεγα. Σ’ αυτά βρίσκονταν ξαπλωμένοι ένα πλήθος αρρώστων, που περίμεναν εκεί καρτερικά την θεραπεία τους, η οποία γινόταν με ένα θαυμαστό τρόπο. Διότι όπως σημειώνει ο ευαγγελιστής, κάποιος άγγελος κατέβαινε στην κολυμβήθρα και τάραζε τα νερά της. Όποιος προλάβαινε να κατέβη πρώτος στην κολυμβήθρα, θεραπευόταν από οποιαδήποτε ασθένεια και αν έπασχε.

Γέροντα, γιατί επιτρέπει ο Θεός να συμβεί μια συμφορά;


– Γέροντα, γιατί επιτρέπει ο Θεός να συμβή μια συμφορά;

– Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις. Άλλοτε επιτρέπει ο Θεός κάτι, για να βγη κάτι το καλύτερο, και άλλοτε επιτρέπει κάτι για παιδαγωγία. Άλλοι ανταμείβονται και άλλοι εξοφλούν, δεν πάει τίποτε χαμένο. Να ξέρετε πως ό,τι επιτρέπει ο Θεός, ακόμη και να εξοντωθούν π.χ. άνθρωποι, είναι φιλάνθρωπο, γιατί ο Θεός έχει “σπλάγχνα”.

Μην ξεχνάτε ότι παιρνούμε δύσκολους καιρούς και χρειάζεται πολλή προσευχή. Να θυμάστε την μεγάλη ανάγκη που έχει ο κόσμος σήμερα και την μεγάλη απαίτηση που έχει ο Θεός από μας για προσευχή. Να εύχεστε για την γενική εξωφρενική κατάσταση όλου του κόσμου, να λυπηθεί ο Χριστός τα πλάσματά Του, γιατί βαδίζουν στην καταστροφή. Να επέμβει θεϊκά στην εξωφρενική εποχή που ζούμε, γιατί ο κόσμος οδηγείται στην σύγχυση, στην τρελά και στο αδιέξοδο.

Ανάμνησις των γενεθλίων, ήτοι Eγκαινίων της θεοφυλάκτου και θεομεγαλύντου Kωνσταντινουπόλεως (11 Μαΐου)

Tη αυτή ημέρα επιτελείται η ανάμνησις των γενεθλίων, ήτοι Eγκαινίων της θεοφυλάκτου και θεομεγαλύντου Kωνσταντινουπόλεως, της εξαιρέτως ανακειμένης τη προστασία της Παναχράντου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Mαρίας, και υπ’ αυτής διασωζομένης

Γενεθλίων σων δεί με τιμάν ημέραν,
Eν σοι Πόλις τυχόντα των γενεθλίων1.


Όταν ο Mέγας Kωνσταντίνος ο πρώτος των Xριστιανών βασιλεύς επήρε την πόλιν του Bύζαντος, έκτισεν αυτήν πολλά μεγαλιτέραν από ό,τι ήτον προτίτερα, και αλλάξας το πρότερον όνομά της, μετωνόμασεν εις το εδικόν του όνομα, καλέσας αυτήν, αντί Bυζαντίου, Kωνσταντινούπολιν. Aφ’ ου δε ετελείωσεν όλον το τειχόκαστρον και τα οσπήτια και τας ιεράς Eκκλησίας, αφιέρωσεν αυτήν κατ’ εξαίρετον τρόπον εις την υπερένδοξον ημών Δέσποιναν και Αειπάρθενον Θεοτόκον2. 

Όθεν ευχαριστών τω Θεώ διά το τοιούτον μεγαλοπρεπές έργον, οπού εκατώρθωσεν, έκαμε λιτανείαν με τον τότε Πατριάρχην και με όλον τον κλήρον και τον λαόν, και ανέβη εις τον Φόρον, όπου οι πολίται ανεστήλωσαν τον εδικόν του ανδριάντα, ο οποίος είχε μέσα εις την κεφαλήν τους αγίους ήλους, ήτοι τα καρφία, με τα οποία εκαρφώθη ο Kύριος ημών επάνω εις τον Σταυρόν. Kάτωθεν δε του ανδριάντος ευρίσκοντο τα δώδεκα κοφίνια, τα οποία εδέχθησαν τα περισσεύματα από τους πέντε άρτους, οπού ευλόγησεν ο Xριστός και επλήθυναν. Aπό τότε λοιπόν παρέλαβεν η του Xριστού Eκκλησία να εορτάζη κατ’ έτος την τοιαύτην εορτήν εις ενθύμησιν.

Παρασκευή 9 Μαΐου 2025

«Μα εσείς τα μπερδεύετε τα πράγματα. Άλλο η συμφιλίωση των ανθρώπων και άλλο η συμφιλίωση των θρησκειών..»


Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς.

«..Μα εσείς τα μπερδεύετε τα πράγματα. Άλλο η συμφιλίωση των ανθρώπων και άλλο η συμφιλίωση των θρησκειών..»

Όλοι θέλουμε να δώσει ο Θεός ενότητα πίστεως στον κόσμο. Μα εσείς τα μπερδεύετε τα πράγματα. Άλλο η συμφιλίωση των ανθρώπων και άλλο η συμφιλίωση των θρησκειών.

Ο Χριστιανισμός επιβάλλει ν’ αγαπάμε με όλη μας την καρδιά τους πάντες, όποια πίστη και αν έχουν! Συγχρόνως όμως μας διατάζει να κρατάμε αλώβητη την πίστη μας και τα Δόγματά της.

Σαν Χριστιανοί πρέπει να ελεείτε όλο τον κόσμο, όλους τους ανθρώπους!

Ακόμη και την ζωή σας να δώσετε γι’ αυτούς.

Αλλά τις Αλήθειες του Χριστού δεν έχετε δικαίωμα να τις θίξετε.

Γιατί δεν είναι δικές σας..

Η πίστη του Χριστού δεν είναι ιδιοκτησία μας να την κάνωμε ό,τι θέλομε.

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/

ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΜΑΪΟΥ 2025

Ὁ Προφήτης Ἡσαΐας


Ὃς ἄσπορον προεῖδεν υἱομητρίαν,
Πρισθεὶς ἄναρχον εἶδεν υἱοπατρίαν.
Ἡσαΐας δ' ὁρόων μέλλοντ' ἐνάτῃ χερὶ πρίσθη.

Ὁ Προφήτης Ἡσαΐας, υἱὸς τοῦ Ἀμώς, γεννήθηκε στὰ Ἱεροσόλυμα περὶ τὸ 774 π.Χ. Ὑπῆρξε ὁ πρῶτος μεταξὺ τῶν τεσσάρων μεγάλων Προφητῶν, ὁ λαμπρότερος καὶ μεγαλοφωνότερος ἀπὸ αὐτούς. Τὸ ὄνομα Ἡσαΐας, ἑβραϊστὶ Γιασιαγιάχου, σημαίνει «ὁ Θεὸς σώζει».

Κατὰ ἀρχαία ραββινικὴ παράδοση, ὁ πατέρας του ἦταν ἀδελφὸς τοῦ βασιλέως τῶν Ἰουδαίων Ἀμασίου, ἡ δὲ θυγατέρα του λέγεται ὅτι εἶχε νυμφευθεῖ τὸν βασιλέα Μανασσῆ. Οἱ παραδόσεις αὐτές, θρῦλοι μᾶλλον καὶ ὄχι ἱστορικὲς ἀλήθειες, ὑποδηλώνουν πάντως τὴν εὐγενὴ καταγωγὴ τοῦ Ἡσαΐου. Ὁ Ἡσαΐας ἦταν ἔγγαμος καὶ εἶχε ἀποκτήσει δύο παιδιά, τὰ ὁποία ἀναφέρονται στὶς Προφητεῖες του. Σὲ αὐτά, κατ’ ἐντολὴν προφανῶς τοῦ Θεοῦ, εἶχαν δοθεῖ συμβολικὰ ὀνόματα.

Βέλγιο: Εξετάζεται νόμος να γίνεται ευθανασία και σε ασθενείς με άνοια - Η νεοταξική ιατρική γίνεται υπηρεσία θανάτωσης!


Η ναζιστική ευγονική αναβιώνει στις πολιτικές ευθανασίας - Το Βέλγιο γίνεται πρότυπη χώρα στην αυτο-εξόντωση ασθενών και ηλικιωμένων

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Οι ευγονιστές νεοναζί της Νέας Εποχής, συνεχίζουν να διευρύνουν τα νομικά πλαίσια που επιτρέπουν τη μαζική εξόντωση των πασχόντων. Τα νέα ιατρικά «Άουσβιτς» που σπρώχνουν τις μάζες στους κοινωνικούς θαλάμους της ευθανασίας, λειτουργούν με το προκάλυμμα της «συμπόνιας» και μιας παρανοϊκής αντίληψης της ελευθερίας που ορίζει ότι ο άνθρωπος πρέπει να αποφασίζει πότε και πώς θα πεθάνει.

Η φρικιαστική επιγραφή του Άουσβιτς που καλωσόριζε τους μελλοθάνατους στην πύλη του στρατοπέδου, έγραφε «Arbeit macht frei», δηλαδή «η εργασία σε κάνει ελεύθερο». Το σλόγκαν καλωσορίσματος των σημερινών Μένγκελε στη θεσμοποιημένη αυτοκτονία – δολοφονία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ότι «το θέλημα σου σε κάνει ελεύθερο». Και ιδιαίτερα το θέλημα να πεθάνεις, «απελευθερώνει» τόσο εσένα, όσο και την ελίτ.

ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ: Επιδημία τρανς στα παιδιά των ηθοποιών!...


Η ηθοποιός Σαρλίζ Θερόν μεγαλώνει τον γιο της Τζάκσον ως κορίτσι. Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ - παγκόσμιας πολιτισμικής πρωτεύουσας – είναι οι «απόστολοι» της βαρβαρότητας, όπου γιατροί θα κατακρεουργούν ανήλικους, οι οποίοι τρέφονται με ορμόνες στην υπόλοιπη ζωή τους…


του Pierre-Alain Depauw

Ο γιος του δύο φορές βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι το τελευταίο παιδί διασημοτήτων που δήλωσε ανοιχτά ότι είναι τρανς. Στις 29 Απριλίου, ο Άαρον Ντε Νίρο συστήθηκε ως Airyn σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Them, όπου αποκάλυψε ότι είχε ξεκινήσει ορμονοθεραπεία το 2024 για να εμφανιστεί ως γυναίκα.

Το Νησί (OCTROB). Ορθόδοξη ρωσική ταινία (με ελληνικούς υποτίτλους)


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: το βίντεο ανήκει σε εξωτερικό κανάλι και πιθανές διαφημίσεις οφείλονται στις πολιτικές του youtube.

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Πέμπτη 8 Μαΐου 2025

ΔΙΣ: Τι δηλώνει για τα POS στις εκκλησίες και την έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη


Στη διευκρίνιση ότι δεν αφορούν σε ναό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος τα δημοσιεύματα για το πρώτο POS σε παγκάρι εκκλησίας, προχωρά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Η ΔΙΣ, η οποία συνεδρίασε Τρίτη 6 και Τετάρτη 7 Μαίου, υπογραμμίζει ότι η Εκλησία της Ελλάδος απαγόρευσε την εγκατάσταση POS σε Ορθόδοξους Ιερούς Ναούς, ενώ επέτρεψε μόνο τη διενέργεια συναλλαγών (αποδοχές δωρεών, πληρωμές δαπανών κ.λπ.) των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων με χρήση internet banking και IRIS.

Επίσης, αναφέρθηκε στην έκθεση «Η σαγήνη του αλλόκοτου» και σε όσα διαδραματίστηκαν τότε από βουλευτή του κόμματος ΝΙΚΗ, χαρακτηρίζοντας με επιστολή της στις 19 Μαρτίου αντιχριστιανικές τις πράξεις βίας.

Προσέχετε τον εγωισμό, πού κρύβεται κάτω από τη μορφή του δικαιώματος


Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως

Δέν θέλω νά θλίβεστε καί νά συγχύζεστε γιά ὅσα συμβαίνουν ἀντίθετα στή θέλησή σας, ὅσο δίκαιη κι ἄν εἶναι αὐτή.

Μία τέτοια θλίψη μαρτυρεῖ τήν ὕπαρξη ἐγωισμοῦ.

Προσέχετε τόν ἐγωισμό, πού κρύβεται κάτω ἀπό τή μορφή τοῦ δικαιώματος.

Προσέχετε καί τήν ἄκαιρη λύπη, δημιουργεῖται ὕστερ’ ἀπό ἕναν δίκαιο ἔλεγχο.

Ἡ ὑπερβολική θλίψη γιά ὅλα αὐτά εἶναι τοῦ πειρασμοῦ.

Μία εἶναι ἡ ἀληθινή θλίψη. Αὐτή πού δημιουργεῖται, ὅταν γνωρίσουμε καλά τήν ἄθλια κατάσταση τῆς ψυχῆς μας. Ὅλες οἱ ἄλλες θλίψεις δέν ἔχουν καμιά σχέση μέ τή χάρη τοῦ Θεοῦ.

Φροντίζετε νά περιφρουρεῖτε στήν καρδιά σᾶς τή χαρά τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί νά μήν ἐπιτρέπετε στόν πονηρό νά χύνει τό φαρμάκι του. προσέχετε! Προσέχετε, μήπως ὁ παράδεισος, πού ὑπάρχει μέσα σας, μετατραπεῖ σέ κόλαση.

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/

Ὁμιλία στὴ μνήμη τοῦ ἁγίου ἐνδόξου ἀποστόλου καὶ εὐαγγελιστοῦ, Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου (8 Μαΐου)

Ἀρχιμανδρίτου Φωτίου Ἰωακεὶμ
Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος

Σήμερα ἡ ἁγία τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησία, ἀγαπητοί μου ἐν Κυρίῳ ἀδελφοί, ἐπιτελεῖ λαμπρὴ καὶ χαρμόσυνη πανήγυρη. Σήμερα ἑορτάζουμε τὴ μνήμη ἑνὸς ἀπὸ τοὺς δώδεκα ἀποστόλους τοῦ Κυρίου, ἑνὸς ἀπὸ τοὺς κορυφαίους ἀποστόλους, τοῦ ἁγίου ἐνδόξου εὐαγγελιστοῦ, ἐπιστηθίου, φίλου, παρθένου καὶ ἠγαπημένου μαθητοῦ τοῦ Κυρίου, Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου.

Γι᾽ αὐτὸ συναθροισθήκαμε κι ἐμεῖς στὸν παλαιὸ καὶ λαμπρὸ τοῦτο ναὸ τοῦ Θεολόγου, στὸ εὐλογημένο τοῦτο χωριό, γιὰ νὰ τιμήσουμε τὸ κατὰ δύναμη καὶ εὐχαριστήσουμε κατὰ χρέος, γιὰ ὅσα προσέφερε καὶ προσφέρει σ᾽ ἐμᾶς, τὸν μέγιστο τοῦτον ἅγιο, μὲ ψαλμοὺς καὶ ᾄσματα πνευματικά, καὶ νὰ δοξάσουμε συνάμα τὸν Θεό, «τὸν ἐνδοξαζόμενον ἐν τοῖς ἁγίοις αὐτοῦ».

Όσιος Αρσένιος ο Μέγας - 8 Μαΐου

"ὁ Θεός μου, μὴ ἐγκαταλείπῃς με, ὅτι οὐδὲν ἐποίησα ἀγαθὸν ἐνώπιόν Σου, ἀλλὰ δὸς μοι διὰ τὴν ἀγαθότητά Σου βαλεὶν ἀρχήν."


Ο Όσιος Αρσένιος ο Μέγας γεννήθηκε στη Ρώμη, στην Εκκλησία της οποίας ήταν διάκονος, από γονείς πλούσιους και ευσεβείς και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Θεοδοσίου του Μεγάλου (379 - 395 μ.Χ.). Διακρινόταν για τη σοφία, το άμεμπτο ήθος και τις ποικίλες αρετές του. Διήλθε τη ζωή του με την προσευχή, τη λατρευτική ζωή, την μελέτη και την τήρηση των θείων εντολών και έμαθε και την «ἄγνωστον γνώσην». Τη γνώση δηλαδή που δεν μπορεί να γίνει κατανοητή με το ανθρώπινο μυαλό, αλλά αποκαλύπτεται από το Θεό στην κεκαθαρμένη καρδιά. Με άλλα λόγια, εντρύφησε με την μελέτη και τον τρόπο ζωής του στα μυστήρια της Βασιλείας του θεού και αναδείχθηκε σοφός διδάσκαλος και άριστος παιδαγωγός. Εξ αιτίας αυτού, με...την υπόδειξη του βασιλέως Γρατιανού και του Πάπα Ιννοκεντίου, προσλήφθηκε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο ως διδάσκαλος των υιών του Αρκαδίου και Ονωρίου.

Την αγάπη δεν τη ζητιανεύεις. Ούτε την φιλία. Ούτε το ενδιαφέρον. Ούτε τον έρωτα. - Ελευθεριάδης Ελευθέριος


Την αγάπη δεν τη ζητιανεύεις. Ούτε την φιλία. Ούτε το ενδιαφέρον. Ούτε τον έρωτα.

Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να χαρίζονται απλόχερα.
Αν δεν στα δίνει ο άλλος από μόνος του να φεύγεις. Να φεύγεις μακριά…
Είναι τόσο ευαίσθητα, που η παραμικρή πίεση, τα αλλοιώνει.

Την αγάπη δεν τη ζητιανεύεις. Ούτε την φιλία. Ούτε το ενδιαφέρον. Ούτε τον έρωτα.

Δώρα είναι. Δώρα.
Που βασικό συστατικό τους, έχουν την ελευθερία.
Χωρίς ελευθερία, δεν στέκονται οι σχέσεις.

Την αγάπη δεν τη ζητιανεύεις. Ούτε την φιλία. Ούτε το ενδιαφέρον. Ούτε τον έρωτα.

Με το στανιό, με λύπηση, μη προσπαθείς να κρατήσεις ανθρώπους στη ζωή σου.
Δεν το αξίζουν. Δεν το αξίζεις ούτε εσύ.
Να φεύγεις. Να φεύγεις μακριά.
Να φεύγεις και να ψάχνεις ανθρώπους που μπορούν να εκτιμήσουν την καρδιά σου.

Χριστός Ανέστη.

Περί της κοσμικής χρήσης των Ιερών Ναών· Μία ορθόδοξη θεολογική προσέγγιση.


Ἱεροθέου Κρητικοῦ, Ἱεροδιακόνου Ἱ. Μ. Κυθήρων & Ἀντικυθήρων

Περίληψη

Ἡ παροῦσα μελέτη πραγματεύεται τό θέμα τῆς χρήσης τῶν Ἱερῶν Nαῶν γιά σκοπούς ἀλλότριους τῆς Θείας Λατρείας. Ὁ Ἱερός Ναός, στήν Ὀρθόδοξη Παράδοση, κατέχει ξεχωριστή καί ἀδιαπραγμάτευτη θέση. Εἶναι ὁ κατ’ ἐξοχήν χῶρος συνάντησης τοῦ κτιστοῦ ἀνθρώπου μέ τόν ἄκτιστο Θεό καί μετοχῆς τοῦ πρώτου στίς θεῖες ἐνέργειες. Δέν ἀποτελεῖ ἁπλῶς ἕνα συμβολικό ἤ πολιτιστικό οἰκοδόμημα, ἀλλά κατοικία τοῦ Θεοῦ, ἱερό καί καθαγιασμένο τόπο μέ ἔνοικό του τό ἴδιο τό ἅγιο Πνεῦμα, ὅπου τελοῦνται ἐντός ἐκείνου τά Μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας. Ἡ μετατροπή τῶν Ἱερῶν Ναῶν σέ χώρους ἐκδηλώσεων κοσμικοῦ χαρακτήρα καί γενικῶς κοινωνικῶν συναθροίσεων ξένων πρός τή Θεία Λατρεία, ἀποτελεῖ ὄχι ἁπλῶς ἀτόπημα, ἀλλά ἀποϊεροποίηση, μετατροπή σέ κοινό χῶρο καί βεβήλωση. Αἰτία τῆς ἐν λόγῳ ἀνίερης πρακτικῆς ἀδιαμφισβήτητα εἶναι ἡ εἰσβολή τῆς δυτικῆς ἐκκλησιολογίας στόν Ὀρθόδοξο χῶρο καί ἡ ἀντίληψη τοῦ συναζόμενου ἐντός τοῦ Ναοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ σώματος ὡς κοινωνική καί ὄχι μυστηριακή συνάθροιση. Ἡ Ἐκκλησιαστική Παράδοση διδάσκει διαχρονικά τή μοναδική καί ἀποκλειστική χρήση τῶν Ἱερῶν Ναῶν, πού εἶναι ἡ Θεία Λατρεία, καί καταδικάζει μέ βαρύτατα ἐπιτίμια ἐκείνους πού τούς χρησιμοποιοῦν γιά ὁτιδήποτε ἄλλο.

Τετάρτη 7 Μαΐου 2025

Η ταυτότητα δεν είναι το σφράγισμα· είναι η εισαγωγή του σφραγίσματος. Σιγά-σιγά, μετά την κάρτα και την ταυτότητα, δηλαδή το «φακέλωμα», θα προχωρήσουν πονηρά στο σφράγισμα…. αλλά τελικά δεν θα προλάβουν. Θα αφήση το πλάσμα Του ο Χριστός; Θα παρουσιασθή στο αδιέξοδο των ανθρώπων, για να τους σώση από τα χέρια του Αντιχρίστου. Άγιος Παΐσιος o Αγιορείτης


Άγιος Παΐσιος o Αγιορείτης

Το Ευαγγέλιο όμως λέει «ή Χριστό ή μαμωνά». «Ου δύνασθε Θεώ δουλεύειν και μαμωνά». Τα πράγματα προχωρούν κανονικά…

«Θα αλλάξουν οι καιροί, μας είπε, δεν θα είναι τα πράγματα όπως είναι τώρα. Αυτό που σχεδιάζουν οι μεγάλοι είναι να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά στο να δεχτούν το χάραγμα, δίχως να μπορούν να αντιδράσουν. Βέβαια, χωρίς να το καταλαβαίνουν, υπηρετούν το θέλημα του Θεού…»

***
«Θα σας δίνουν κάρτες για να σας συνηθίσουν μ’ αυτές. Όταν, όμως, κάποτε τα συγκεντρώσουν όλα (εννοούσε: ταυτότητα, διαβατήριο, κάρτα υγείας, δίπλωμα οδηγήσεως κτλ.) σε μία κάρτα, αυτήν να μην την πάρετε, γιατί αυτή θα έχει σχέση με το σφράγισμα.»

Μαρτυρία π. Γρηγόριος Παπασωτηρίου, Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής
(Μαρτυρίες προσκυνητών, Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924 – 1994, Νικολάου Ζουρνατζόγλου, τόμος Β’, εκδόσεις Αγιοτόκος Καππαδοκία, Θεσσαλονίκη 2012, σελ. 62)

Πήρε ΦΕΚ ο Προσωπικός Αριθμός: Ποιά διορία πρέπει να ξέρουν όλοι – Δείτε τι προβλέπει


Έχω νεότερα να σας πω», δήλωσε νωρίτερα περιχαρής ο αρμόδιος Υπουργός.

Δημοσιεύτηκε το πρωί της Τρίτης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το υπ’ αρ. 40 προεδρικό διάταγμα με τίτλο «Διαδικασία έκδοσης και χορήγησης του Προσωπικού Αριθμού, μέτρα και εγγυήσεις για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει λίγο νωρίτερα ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, πλέκοντας το εγκώμιο του Προσωπικού Αριθμού που από σήμερα «εισβάλλει» στις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων.

Ειδικότερα:

Ανάμνησις του εν ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού (7 Μαΐου)

Tω αυτώ μηνί Ζ΄, την ανάμνησιν εορτάζομεν του εν ουρανώ φανέντος σημείου του τιμίου Σταυρού επί Kωνσταντίου βασιλέως, υιού του Mεγάλου Kωνσταντίνου, και Kυρίλλου Aρχιεπισκόπου Iεροσολύμων, εν έτει τμϛ΄ [346]

Σταυρού παγέντος, ηγιάσθη γη πάλαι,
Kαι νυν φανέντος, ηγιάσθη και πόλος.
+ Εβδομάτη Σταυροίο τύπος πόλω αμφετανύθη.


Kατά τας ημέρας της αγίας Πεντηκοστής εν τη εβδόμη του Mαΐου μηνός εις την τρίτην ώραν της ημέρας, εφάνη ο τίμιος και ζωοποιός Σταυρός όλος συνιστάμενος από θείον φως, το οποίον έβλεπεν όλος ο λαός. Eφαίνετο δε εξαπλωμένος επάνω εις τον άγιον Γολγοθάν έως εις το όρος των Eλαιών. Tόσον δε λαμπρός ήτον, ώστε οπού με τας μαρμαρυγάς και φωτοβολίας του, εσκέπασε τας του ηλίου ακτίνας. Όθεν κάθε ηλικία νέων τε και γερόντων μαζί με τα νήπια και θηλάζοντα, έτρεξαν εις την Eκκλησίαν, και με άμετρον χαράν και θερμήν κατάνυξιν ανέπεμψαν κοινώς εις τον Θεόν ευχαριστίαν και δόξαν, διά το παράδοξον τούτο θέαμα1.


Σημείωση

1. Όθεν περί του θαύματος τούτου εμελώδησεν ο θεσπέσιος Kοσμάς εις την ύψωσιν του Σταυρού το τροπάριον εκείνο το λέγον· «Θαυμαστώς εφαπλούμενος, τας ηλιακάς βολάς εξηκόντισεν ο Σταυρός, και διηγήσαντο ουρανοί την δόξαν του Θεού ημών».

(από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Γ´. Εκδόσεις Δόμος, 2005)

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Γιατί δεν πρέπει να ξεχάσουμε να γράφουμε

Θυμάστε πόσο δύσκολα ήταν τα πρώτα σας βήματα μέχρι να μάθετε να γράφετε όλα τα γράμματα της αλφαβήτου και στη συνέχεια να τα βάζετε το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζοντας (ω, τι χαρά!) λέξεις;

Στις μέρες μας αρκετοί από εμάς έχουν ξεχάσει πια να… γράφουν (εκτός από εκείνους που πηγαίνουν ακόμη σχολείο), καθώς οι «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν κατακλύσει τις ζωές μας… τα κάνουν όλα για εμάς, πριν από εμάς!

Κι όμως το γράψιμο είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Δείτε παρακάτω γιατί:

«Τα τατουάζ της γιαγιάς» λένε πάντα την αλήθεια (η Τουρκία δεν έχει ιστορία, έχει ποινικό μητρώο- Νεοκλής Σαρρής)


Γράφει η Έλενα Κιουρκτσή

Ιανουάριος – Μάρτιος 2015, τεύχος 84

Γυναίκες που δεν ήθελαν να ακουμπούν κανέναν ούτε και να τις ακουμπάει κανείς- ακόμα και αν επρόκειτο για τα ίδια τους τα παιδιά ή τα εγγόνια. Όλες τους αρμενικής καταγωγής είχαν την ίδια τραυματική μοίρα κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, καθότι ως κορίτσια εξαναγκάστηκαν με τους πιο κτηνώδεις τρόπους να γίνουν «νύφες» Τούρ­κων και Κούρδων και να γεννήσουν τα παιδιά τους. Είναι οι γυναίκες που τις σημάδευαν με τατουάζ στα χέρια, το πρόσωπο και το σώμα τους ως ένδειξη υποταγής και σκλαβιάς.

Αντικρίζοντας τα φωτογραφικά πορτραίτα Αρμενίων γυναικών με τα τατουάζ, το πρώτο που διαπιστώνει κανείς είναι τα σφιγμένα τυραννισμένα χείλη και το «άδειο» παγωμένο βλέμμα.

Ραδιοτηλεοπτικό: Πρόστιμο σέ «τράπερ» πού ὑμνεῖ ναρκωτικά, ὅπλα καί μισογυνισμό

Καμπάνα 20.000 εὐρώ σέ κανάλι ἑταιρείας πού μεταδίδει στό YouTube στίχους πού διαφημίζουν τήν ἐκτροπή καί τήν ἀνομία – Πρώτη ἀπόφασις γιά τό Διαδίκτυο, στά 36 χρόνια λειτουργίας του

ΜΕΧΡΙ πρίν ἀπό λίγο καιρό, στό διαδίκτυο (πλήν τῶν καθιερωμένων ἐνημερωτικῶν δικτυακῶν τόπων), ὑπῆρχε μιά αἴσθησις ἀσυδοσίας καί ἀτιμωρησίας. Οἱ διάφοροι «youtubers», «influencers» κ.λπ. θεωροῦσαν ὅτι δέν τούς ἀκουμπάει κανείς καί ἔχουν τό ἐλεύθερο νά λέγουν ὅ,τι θέλουν. Ἀκόμη καί νά προβάλλουν τήν παρανομία. Αὐτή ἡ κατάστασις πλέον ἀνατρέπεται, καθώς τό Ἐθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεοράσεως ἔλαβε μίαν ἱστορική ἀπόφαση, ἐπιβάλλοντας πρόστιμο 20.000 εὐρώ σέ «τράπερ», τά τραγούδια τοῦ ὁποίου (ἄν ὑποτεθεῖ ὅτι εἶναι τραγούδια) ὑμνοῦν τά ναρκωτικά, τήν παράνομη ὁπλοκατοχή καί προβάλλουν τόν μισογυνισμό.

Μήνυμα προς κάθε επιθετικό έφηβο

 

Ο Θεόδωρος Ρηγινιώτης είναι θεολόγος και συγγραφέας από το Ρέθυμνο.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο εδώ: https://rethemnos.gr/pros-kathe-epithetiko-efivo/

Τρίτη 6 Μαΐου 2025

Μνήμη της Οσίας Μητρός ημών Σοφίας της εν Κλεισούρα (6 Μαΐου)

Χάριτι σοφισθεῖσα, Σοφία θείᾳ,
Σοφῶς ἤσκησας ἄρτι, ἐν τῇ Κλεισούρᾳ.


Αγία Σοφία η εν Κλεισούρα. Φορητή εικόνα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού 
και Οσίου Ευμενίου του Νέου στην Περιστερώνα

Μια σύγχρονη Αγία της Ορθοδοξίας μας, η Αγία Σοφία η ασκήτισσα της Κλεισούρας Καστοριάς. Η γεμάτη πόνο, στερήσεις και αρρώστιες ζωή της Αγίας, που ήρθε πρόσφυγας από τον Πόντο και ασκήτεψε μέχρι τα τέλη του βίου της, το 1974, στο Μοναστήρι της Παναγίας, στην περιοχή της Κλεισούρας της Καστοριάς, υπήρξε μια αδιάκοπη δοξολογία της Χάριτος του Θεού και η ευλογία της σκέπει και αγιάζει όποιον με πίστη και ευλάβεια δέεται στο όνομά της.

Βίος της Οσίας Σοφίας

Η Οσία Σοφία Χοτοκουρίδου, το γένος Αμανατίου Σαουλίδου, γεννήθηκε το 1883 μ.Χ. στο χωριό Σαρή-ποπά (ή Σαρή-παπά) της επαρχίας Αρδάσης Τριπόλεως του Νόμου Τραπεζούντος του Πόντου. Το 1907 παντρεύτηκε με τον Ιορδάνη Χοτοκουρίδη στο χωριό Το(γ)ρούλ της επαρχίας Αρδάσης και μετά από τρία χρόνια, το 1910 απέκτησε ένα παιδί. Έπειτα από δύο χρόνια, έχασε το παιδί της το οποίο βρήκε τραγικό θάνατο, αφού φαγώθηκε από χοίρους, ενώ δύο χρόνια μετά, το 1914 έχασε και τον άντρα της τον οποίο πήραν οι Τούρκοι στα τάγματα εργασίας, όπου και μάλλον απεβίωσε. Η νεαρή χήρα κατέφυγε στα βουνά, όπου ζούσε ασκητικά, με μεγάλη νηστεία. Εκεί της εμφανίστηκε ο Άγιος Γεώργιος και την προειδοποίησε για επικείμενη επιδρομή των Τσετών. Η Σοφία ενημέρωσε τους συγχωριανούς της, που κρύφτηκαν και απέφυγαν τον κίνδυνο. Στην ανταλλαγή των πληθυσμών το καράβι που μετέφερε τους συγχωριανούς της Σοφίας στην Ελλάδα κινδύνεψε να καταποντιστεί. Αυτή έβλεπε τα κύματα γεμάτα από Αγγέλους και την Παναγία. Ζήτησε από Εκείνην να πνιγεί η ίδια και να σωθούν οι συγχωριανοί της. Η Παναγία όμως τους έσωσε όλους. Ο καπετάνιος δεν το πίστευε πως σώθηκαν κι έλεγε: «Κάποιον άγιο έχουμε» και οι χωριανοί του απάντησαν: «Τη Σοφία!».

Τηλεόραση: πληθώρα τηλεσκουπιδιών – μηδενική ανάλυση εθνικών θεμάτων


Αναδημοσίευση από το Cosmostatus

Τα τηλεοπτικά δίκτυα πανελλαδικής εμβέλειας έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ προβολής τηλεσκουπιδιών και μηδενικής προβολής και ανάλυσης των εθνικών μας θεμάτων.

Τα Ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα πανελλαδικής εμβέλειας, κυριολεκτικά δεν βλέπονται. Με εξαίρεση κάποιες λίγες δημοσιογραφικές εκπομπές που ασχολούνται με τα τετριμμένα θέματα, κυρίως μικροπολιτικής, όπου εκπρόσωποι των κομμάτων τσακώνονται για μικρής αξίας θέματα, καμία εκπομπή δεν υπάρχει σε τακτική μετάδοση, σε ώρα μεγάλης τηλεθέασης, που να ασχολείται με την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα της χώρας.

Θεμέλιος λίθος της καρδιακής προσευχής το Ψαλτήρι.


Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος

Το Ψαλτήρι είναι ένας πρακτικός τρόπος προσευχής, και μάλιστα πανάρχαιος τρόπος, αρχαιότερος ακόμα και από το “Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησόν με“, τη λεγομένη Ευχή. Που βεβαίως, δεν είναι μόνο για τους μοναχούς. Το Ψαλτήρι είναι μία προσευχή τριών χιλιάδων ετών, αν σκεφτούμε ότι ο Δαυίδ ο βασιλεύς που είναι ο πρώτος συντάκτης του ψαλτηρίου έζησε το 1000 π.Χ. Γιατί έχει τόση σημασία αυτό; Γιατί κατά την πάροδο των χρόνων αγιάστηκαν οι λέξεις. Κάθε λέξη του Ψαλτηρίου, αυτενεργεί στην καρδία.

Όλοι οι εκκλησιαστικοί άνθρωποι μιλούν για τη Μετάνοια, μα ο Δαυίδ και οι ακόλουθοι μαθητές του, που το συμπλήρωσαν, τα έγραψαν με πόνο και κλάματα, όπως αναφέρει και ο Άγιος Ιάκωβος ο Τσαλίκης, καθώς πρόκειται για καρδιακές προσευχές. Και αφού σκοπός του Χριστιανού είναι να μάθει τη Μετάνοια έπειτα και μέσω αυτής να φτάσει στην Εξομολόγηση μετά στη Θεία Κοινωνία και τελικά στην Αγιότητα. Αυτή είναι η σειρά.

Αγκάλιασε με την ψυχή σου τον Θεό. Παρηγοριά για όσους είναι μόνοι


Μοναξιά…Πολλοί άνθρωποι τρομάζουν και μόνο στη σκέψη. Αλλά στο βαθύ φθινόπωρο και τον συννεφιασμένο χειμώνα, η ίδια η φύση προκαλεί αυτές τις σκέψεις.

Η μοναξιά μπορεί να γλιστράει απαρατήρητη. Το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να ωριμάσει στην ψυχή σταδιακά και ξαφνικά, να αναπτύσσεται αυθόρμητα σε ένα θαμπό πονεμένο αίσθημα έλλειψης κατανόησης και αίσθημα αχρηστίας. Ενώ μπορεί να καταρρεύσει απότομα και ριζικά, με όλη του τη δύναμη και ανεπανόρθωτα, αν πεθάνουν ή φύγουν σε μια μακρινή χώρα εκείνοι με τους οποίους μοιράστηκες το ίδιο σπίτι, μια ζωή -γονείς, παιδιά, σύζυγοι-.

Και τι να κάνεις τότε; Πώς να μην απελπιστείς και να συνεχίσεις να ζεις; Πώς να αντιμετωπίσεις το ανοικτό, θλιβερό κενό μέσα σου και γύρω σου;

Πρόγραμμα χαρτογράφησης του DNA χιλιάδων νεογνών το 2027

Πηγή φωτό: unsplash.com/Marcel Fagin

Προβληματισμός για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από ιδιώτες χωρίς την συναίνεση των γονέων – Τι απαντά ο Υπουργός Υγείας

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Για «ιδιωτικοποίηση» του DNA των νεογνών της χώρας κατηγορήθηκε πρόσφατα η κυβέρνηση από μερίδα του Τύπου, λόγω σύμβασης-φωτιάς που ο Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε, βάσει της οποίας σχεδιάζεται στα πλαίσια εθνικού νεογνικού ελέγχου η παραχώρηση του DNA όλων των παιδιών που θα γεννιούνται (!) από το 2027 για γονιδιωματική αλληλουχιση, με στόχο τον εντοπισμό σπάνιων γενετικών νοσημάτων.

Πρόκειται για σύγχρονη μέθοδο, που επιστημονικά αποσκοπεί στο να εξαλείψει από τις νέες γεννήσεις τα Σπάνια Νοσήματα και να βοηθήσει στην διάγνωση, όπως και στην αναχαίτιση των συμπτωμάτων, όπως οι γενετιστές πολλών χωρών υποστηρίζουν. Αν, πράγματι, η πρωτοβουλία προχωρήσει με σεβασμό στις κοινωνικές και βιοηθικές παραμέτρους, θα μπορούσε όντως να συμβάλλει σε υγιέστερες συνθήκες ζωής για χιλιάδες παιδιά, που σήμερα ταλαιπωρούνται επι δεκαετίες, με οδύσσεια αθεράπευτων άλλα και αδιάγωνστων ακόμη Σπανίων Παθήσεων.

Δευτέρα 5 Μαΐου 2025

Σταμάτης Σπανουδάκης: Το μεγαλύτερο όνειρο του τούρκου (και ας μην το ξέρει), είναι να γίνει Έλληνας


Αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Σταμάτη Σπανουδάκη

-Ζει ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς.
-Το θέμα είναι να σκοτώσουμε τον τούρκο μέσα μας.
-Φοβάμαι πιο πολύ την ενωμένη Ευρώπη από την Τουρκία.
-Το μεγαλύτερο όνειρο του τούρκου (και ας μην το ξέρει), είναι να γίνει Έλληνας.

Και ένα απόσπασμα από συνέντευξη του Σταμάτη Σπανουδάκη στον Αρτέμη Φανουργιάκη
Τι προτείνετε στους νέους που βλέπουν την πατρίδα τους να ξεπουλιέται και να εξευτελίζεται;

Τί απέγινε το «τρανσέξουαλ» αγόρι που φιγουράρισε στο National Geographic ως «κορίτσι»;


Το εξώφυλλο του National Geographic του Ιανουαρίου 2017 απεικονίζει ένα βιολογικό αγόρι που ισχυρίζεται ότι είναι «κορίτσι». Πηγή: National Geographic

Αφότου το National Geographic παρουσίασε τον 9χρονο τότε Avery Jackson στο εξώφυλλό του ως «τρανς» κορίτσι, ο 17χρονος σήμερα νεαρός δεν αυτοαποκαλείται πια κορίτσι. Τώρα, δεν επιβεβαιώνει κάποιο νέο φύλο, αλλά ότι οι αναστολείς της εφηβείας και οι άλλες λεγόμενες «θεραπείες» κατέστρεψαν τη ζωή του.


Εδώ και μια δεκαετία, τα μέσα ενημέρωσης και η βιομηχανία του θεάματος συνεργάζονται με το κίνημα των τρανσέξουαλ για να δημιουργήσουν το φαινόμενο του «τρανς» παιδιού-σταρ. Σπάνια ωστόσο μαθαίνουμε πώς κατέληξαν αυτές οι ιστορίες.

Κυριακή 4 Μαΐου 2025

Μπήκε μέσα στον θάλαμο ο Άγιος Εφραίμ… και μου είπε: «ΤΩΡΑ ΘΑ Σ΄ ΑΝΑΛΑΒΩ ΕΓΩ!» κι έφυγε όπως μπήκε αργά-αργά!


Ήταν Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2006 ξημερώματα Δευτέρας, όταν εγώ και η Δέσποινα ολοκληρώναμε τις τελευταίες εργασίες για την ανακαίνιση του σπιτιού μου. Τότε ξαφνικά σ΄ όλο το σπίτι υπήρξε έντονα η μυρωδιά από λιβάνι … και αναρωτηθήκαμε ποιος θα μπορούσε να λιβανίζει τέτοια ώρα;!

Τι κι αν βγήκαμε στο μπαλκόνι, τι κι αν είχε περάσει μια ώρα, η μυρωδιά δυνάμωνε. Έντονο μύρο είχε κατακλείσει όλο το σπίτι! Κοιταχτήκαμε στα μάτια και φύγαμε γρήγορα-γρήγορα φοβισμένοι μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει.

Βίος του Αγίου νέου ιερομάρτυρος Εφραίμ της Νέας Μάκρης (5 Μαΐου)

Ο άγιος Μεγαλομάρτυρας και θαυματουργός Εφραίμ γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1384. Έμεινε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία μαζί με τα άλλα έξι αδέλφια του, την δε φροντίδα τους, μετά τον Θεό, ανέλαβε η ευσεβής μητέρα του.

Σε ηλικία 14 ετών ο πανάγαθος Θεός οδήγησε τα βήματα του αγίου Εφραίμ στην ακμάζουσα τότε Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου του όρους των Αμώμων (Καθαρών) της Αττικής, όπου με προθυμία σήκωσε στους ώμους του τον χρηστό σταυρό του Κυρίου με επισφράγιση της αφοσιώσεώς του το φρικτό και πανένδοξο μαρτυρικό του τέλος.

Θεϊκός πόθος και αγάπη Θεού φλόγιζε τη νεανική του καρδιά και γι’ αυτό έθεσε θεληματικά τον εαυτό του στην μακαρία υπακοή του Χριστού και έγινε, με τη μοναχική και ισάγγελη ζωή του, μιμητής των μεγάλων ασκητών και οσίων πατέρων της ερήμου, μιμούμενος επί 27 περίπου χρόνια την αγία τους πολιτεία.

Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού

Στη χορεία των Μεγαλομαρτύρων ανήκουν και οι γυναίκες Μεγαλομάρτυρες, οι οποίες συναγωνίστηκαν επάξια σε ηρωισμό και ομολογιακό φρόνιμα τους άνδρες Μεγαλομάρτυρες. Μια από τις πλέον ένδοξες γυναίκες Μεγαλομάρτυρες είναι και η αγία Ειρήνη.

Έζησε τον 4ο αιώνα. Καταγόταν από την πόλη Μαγεδών της Περσίας. Ο πατέρας της ονομαζόταν Λικίνιος, έπαρχος της περιοχής και η μητέρα της Λικινία. Ανήκαν στην ειδωλολατρική (πυρολατρική) θρησκεία του Ζωροαστρισμού. Απέκτησαν μια όμορφη και χαριτωμένη κόρη, την οποία ονόμασαν Πηνελόπη. Από μικρή έδειχνε ασυνήθιστη ευστροφία και ήταν στολισμένη με χαρίσματα. Οι πλούσιοι γονείς της φρόντισαν να της παράσχουν όλα τα εφόδια για να γίνει ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Προσέλαβαν έναν σοφό δάσκαλο, τον Απελλιανό, στον οποίο ανέθεσαν την ανατροφή της, διδάσκοντάς της την κατά κόσμο σοφία.

Κυριακή των Μυροφόρων γιορτάζει ο Ταξιάρχης Μανταμάδου. Κατάνυξη και κοσμοσυρροή στη Γιορτή του Ταξιάρχη


Σήμερα, Κυριακή 4 Μαΐου 2025, ο Μανταμάδος Λέσβου έχει μεταμορφωθεί σε πνευματικό καταφύγιο, καθώς πάνω από 50.000 προσκυνητές συνέρρευσαν για τη γιορτή του Ταξιάρχη, στην εορτή της Κυριακής των Μυροφόρων, που φέτος συμπίπτει με τη 137η επέτειο από τα εγκαίνια του ιστορικού ναού (8 Μαΐου 1888). Αυτή την ώρα, λίγο μετά τις 8:00 π.μ., η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, με την καρδιά της Ορθοδοξίας να χτυπά δυνατά μέσα σε μια ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης και ευλάβειας. (Δείτε εδώ σε ζωντανή μετάδοση).

Το ιερό προσκύνημα πλημμυρίζει από ψαλμωδίες, με τις καμπάνες να ηχούν και τον καπνό του θυμιάματος να αγκαλιάζει τις ψυχές των πιστών. Οι ουρές των προσκυνητών, που έφταναν ολονυχτίς με αναμμένα κεριά και προσευχές στα χείλη, εκτείνονται ακόμα έξω από τον ναό, καθώς χιλιάδες περιμένουν με δάκρυα στα μάτια να προσκυνήσουν την ανάγλυφη θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη. Η πίστη τους, ακλόνητη παρά τα πρόσφατα απαγορευτικά απόπλου και την απεργία της Πρωτομαγιάς, έφερε πλήρη πλοία και αεροπλάνα στη Λέσβο, με την αγάπη για τον Αρχάγγελο να υπερνικά κάθε εμπόδιο.

Ερμηνευτικό σχόλιο στο αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής 4.Μαϊ.25 [ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ, (Πρξ 6,1-7)]

Από τον κ.Δημήτριο Ρίζο *


“Οὐκ ἀρεστόν ἐστιν ἡμᾶς καταλείψαντας τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ διακονεῖν τραπέζαις”

Στὸ σημερινὸ ἀποστολικὸ ἀνάγνωσμα καταγράφεται ἕνα περιστατικὸ ἀπὸ τὴν ζωὴ τῆς πρώτης Ἐκκλησίας. Ἀξίζει νὰ τὸ δοῦμε ἀναλυτικά.

Οἱ χριστιανοὶ στὰ Ἰεροσόλυμα ἐφαρμόζανε τὰ πρῶτα χρόνια τὴν κοινοκτημοσύνη. Στὴν πρᾶξι εἶχαν κοινὰ τραπέζια, στὰ ὁποῖα παρακάθονταν ὅλοι καὶ τρώγανε ἀπὸ κοινοῦ, οἱ δὲ ἀπόστολοι ὑπηρετοῦσαν τοὺς πιστούς. Στὴν ἀρχὴ ἦσαν λίγοι, ἀλλ’ ὅσο περνοῦσε ὁ καιρὸς οἱ πίστοι ὅλο καὶ πλήθαιναν καὶ γίνονταν πολλοί. Αὐτὴ ἡ πληθυσμιακὴ αὔξησις τῶν πιστῶν δημιούργησε προβλήματα στὴν καθημερινὴ φροντίδα. Καὶ ὡς φαίνεται δὲν προλάβαιναν οἱ ἀπόστολοι νὰ ἐξυπηρετοῦν ὅλους, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ ἀρχίσουν κάποιοι νὰ παραπονοῦνται καὶ νὰ γογγύζουν. Γράφει τὸ κείμενο· “Πληθυνόντων τῶν μαθητῶν ἐγένετο γογγυσμὸς τῶν Ἑλληνιστῶν πρὸς τοὺς Ἑβραίους, ὅτι παρεθεωροῦντο ἐν τῇ διακονίᾳ τῇ καθημερινῇ αἱ χῆραι αὐτῶν”.