Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

“Είμαι Ζωντανός Χάρη στην Παναγία: Πώς Επέζησα από την Τουρκική Εισβολή του 1974”

 

Ο κ. Δημήτρης Χρυσάνθου από το Γέρι, κάτοικος Αθηαίνου, περιγράφει πολύ συγκινητικές, αλλά και συνταρακτικές εμπειρίες από την τουρκική εισβολή του 1974, τον πόλεμο, την αιχμαλωσία του στις φυλακές της Τουρκίας, την ανταλλαγή αιχμαλώτων, τους αγνοούμενους, τους προδότες αξιωματικούς/πολιτικούς κλπ. Και την θαυμαστή εκπλήρωση της υπόσχεσης της Παναγίας, όταν του φανερώθηκε στον πόλεμο, και του υποσχέθηκε ότι δεν θα πάθει τίποτε.

πηγή: https://immorfou.org.cy/

Παγκόσμιο χάος από το ψηφιακό «blackout» – Σε λίγες ώρες αποδείχτηκε σε τι όλεθρο μας οδηγούν όσοι προωθούν την ψηφιοποίηση των πάντων


Η υπερβολική εξάρτηση στην τεχνολογία οδηγεί τα κράτη στο να καταρρέουν με το παραμικρό «σφάλμα» ενός λογισμικού

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Άραγε έπρεπε να συμβεί ένα παγκόσμιο ψηφιακό «blackout» στα λογισμικά της Microsoft για να αντιληφθεί ο κόσμος τι σημαίνει να παραδίδεις χώρες ολόκληρες στο έλεος μιας χούφτας από μεγιστάνες της τεχνολογίας;

Το πρωτοφανές παγκόσμιο κρασάρισμα σε υπολογιστές όλου του κόσμου φέρεται να οφείλεται σε σφάλμα του λογισμικού κυβερνοασφάλειας της αμερικανικής Crowdstrike, ενός τεχνολογικού κολοσσού που παρέχει προστασία στα δεδομένα της παγκόσμιας βιομηχανίας που αποθηκεύονται στο «νέφος» (cloud) της Microsoft, δηλαδή στα κέντρα συλλογής δεδομένων (data centers) που καταβροχθίζουν κάθε δευτερόλεπτο τα ψηφιακά στοιχεία που «αιμοδοτούν» εκατομμύρια επιχειρήσεων και υποδομών σε όλο τον κόσμο. Και όταν λέμε για επιχειρήσεις και υποδομές, εννοούμε φυσικά και ιδιωτικές και κρατικές.

Η ζωή του Προφήτη Ηλία παράδειγμα πως θα επιβιώσουμε τις δύσκολες ημέρες


Εστιάζοντας στην ζωή του Προφήτη Ηλία, όταν τον καταζητούσε λυσσαλέα ο σατανολάτρης Βασιλιάς Αχαάβ ,τον βλέπουμε να καταφεύγει, ύστερα από εντολή Του Θεού, στον χείμαρρο Χερίθ (Γ’ Βασιλέων 17,3).

Εκεί ο Θεός διατάζει με θαυματουργικό τρόπο τα κοράκια να τον προμηθεύουν ψωμί και κρέας, πρωί και βράδυ, πίνοντας και χρησιμοποιώντας παράλληλα νερό από το χείμαρρο (Γ’ Βασιλέων 17,6).

Όταν ο χείμαρρος ξεράθηκε ο Θεός του είπε να πάει στη Σαρεπτά της Σιδώνας όπου θα φιλοξενούνταν από μια χήρα (Γ’ Βασιλέων 17,8-9). Εκεί το λιγοστό αλεύρι και τα άλλα τρόφιμα που είχε στο σπίτι της καθημερινά πολλαπλασιάζονταν, για όλο το διάστημα που φιλοξενούσε τον Ηλία (Γ’ Βασιλέων 17,8-16). Όταν δε ο γιος της αρρώστησε και πέθανε ο Ηλίας προσευχήθηκε και το παιδί αναστήθηκε (Γ’ Βασιλέων 17,17-24).

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ [:Ρωμ. 6,18-23] ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ


ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ[: Ρωμ. 6,18-23]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

«Ἐλευθερωθέντες δὲ ἀπὸ τῆς ἁμαρτίας ἐδουλώθητε τῇ δικαιοσύνῃ (:Κι ἔτσι, ἀφοῦ ἐλευθερωθήκατε ἀπὸ τὴν ἁμαρτία, γίνατε δοῦλοι στὴν ἀρετή)» [Ρωμ. 6,18]. Ἐδῶ δείχνει δύο δωρεὲς τοῦ Θεοῦ, καὶ τὴν ἀπελευθέρωση ἀπὸ τὴν ἁμαρτία, καὶ τὴν ὑποδούλωση στὴν ἀρετή, πρᾶγμα ποὺ εἶναι καλύτερο ἀπὸ κάθε ἐλευθερία. Γιατί ὁ Θεὸς ἔκανε τὸ ἴδιο, ὅπως θὰ ἔκανε κάποιος ἄν, παραλαμβάνοντας ἕνα ὀρφανὸ παιδὶ ποὺ μεταφέρθηκε ἀπὸ τοὺς βαρβάρους στὴν χώρα τους, δὲν τὸ ἐλευθέρωνε μόνο ἀπὸ τὴν αἰχμαλωσία, ἀλλὰ καὶ γινόταν γι᾿ αὐτὸ πατέρας προνοητικὸς καὶ τὸ ἀνέβαζε στὴν πιὸ μεγάλη τιμή. Αὐτὸ ἀκριβῶς ἔγινε καί σε μᾶς. Γιατί ὄχι μόνον μᾶς ἐλευθέρωσε ἀπὸ τὰ παλαιὰ κακά, ἀλλὰ καὶ σὲ ἀγγελικὴ ζωή μᾶς ὁδήγησε, καὶ ἄνοιξε γιά μᾶς δρόμο ἄριστης διαγωγῆς, ἀφοῦ μᾶς παρέδωσε στὴν ἀσφάλεια τῆς ἀρετῆς, θανάτωσε τὰ παλαιὰ κακά, νέκρωσε τὸν παλαιό μας ἄνθρωπο καὶ μᾶς ὁδήγησε στὴν αἰώνια ζωή[...].

Κυριακή Δ΄Ματθαίου - Υπομνηματισμός της Ευαγγελικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ [:Ματθ.8,5-13]
Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΥ
«Εἰσελθόντι δὲ αὐτῷ εἰς Καπερναοὺμ προσῆλθεν αὐτῷ ἑκατόνταρχος παρακαλῶν αὐτὸν καὶ λέγων· Κύριε, ὁ παῖς μου βέβληται ἐν τῇ οἰκίᾳ παραλυτικός, δεινῶς βασανιζόμενος(:και όταν ο Ιησούς μπήκε στην Καπερναούμ, ήλθε κοντά Του ένας εκατόνταρχος, ο οποίος Τον παρακαλούσε και Του έλεγε: “Κύριε, ο δούλος μου είναι κατάκοιτος και παράλυτος στο σπίτι και βασανίζεται από τρομερούς πόνους”)»[Ματθ.8,5-6].
Όταν λοιπόν ο Ιησούς κατέβηκε από το όρος[:αμέσως μετά την επί του Όρους ομιλία Του], τότε προσήλθε σ΄Αυτόν ο λεπρός για να Τον παρακαλέσει να τον θεραπεύσει[βλ. Ματθ.8,1-4: «Καταβάντι δὲ αὐτῷ ἀπὸ τοῦ ὄρους ἠκολούθησαν αὐτῷ ὄχλοι πολλοί. Καὶ ἰδοὺ λεπρὸς ἐλθὼν προσεκύνει αὐτῷ λέγων· Κύριε, ἐὰν θέλῃς, δύνασαί με καθαρίσαι. καὶ ἐκτείνας τὴν χεῖρα ἥψατο αὐτοῦ ὁ ᾿Ιησοῦς λέγων· θέλω, καθαρίσθητι. καὶ εὐθέως ἐκαθαρίσθη αὐτοῦ ἡ λέπρα. καὶ λέγει αὐτῷ ὁ ᾿Ιησοῦς· ὅρα μηδενὶ εἴπῃς, ἀλλὰ ὕπαγε σεαυτὸν δεῖξον τῷ ἱερεῖ καὶ προσένεγκε τὸ δῶρον ὃ προσέταξε Μωσῆς εἰς μαρτύριον αὐτοῖς(: όταν κατέβηκε ο Ιησούς από το βουνό, Τον ακολούθησαν πολλά πλήθη λαού. Και να, ένας λεπρός ήλθε και Τον προσκυνούσε γονατιστός λέγοντας: “Κύριε, εάν θέλεις, έχεις τη δύναμη να με καθαρίσεις από τις πληγές και τα εξανθήματα της ακάθαρτης αρρώστιας μου”.Ο Ιησούς τότε άπλωσε το χέρι Του και τον άγγιξε λέγοντας: “Θέλω. Καθαρίσου”. Και αμέσως καθαρίστηκε η λέπρα του, και έγινε τελείως υγιής. Τότε ο Ιησούς τού λέει: “Πρόσεξε να μην πεις σε κανέναν το θαύμα της θεραπείας σου, αλλά πήγαινε και δείξε τον εαυτό σου στον ιερέα και πρόσφερε το δώρο που έχει καθορίσει ο Μωυσής. Για να χρησιμεύσει η εξέτασή σου από τον ιερέα και η προσφορά του δώρου σου ως μαρτυρία και απόδειξη στον ιερέα και στους Ιουδαίους ότι και εσύ θεραπεύτηκες τελείως και εγώ δεν ήλθα να καταργήσω τον νόμο”)»], ενώ ο εκατόνταρχος πήγε στον Ιησού έπειτα από λίγο, μόλις ο Κύριος εισήλθε στην Καπερναούμ.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Προφήτης Ηλίας (20 Ιουλίου): Μόνος του εναντίον όλων!


Ὁ ἔνσαρκος Ἄγγελος, τῶν Προφητῶν ἡ κρηπίς, ὁ δεύτερος Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Ἠλίας ὁ ἔνδοξος, ἄνωθεν καταπέμψας, Ἐλισαίῳ τὴν χάριν, νόσους ἀποδιώκει, καὶ λεπροὺς καθαρίζει, διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.

Μέσα στη χορεία των Προφητών της Παλαιάς Δια­θήκης, ξεχωριστή είναι η θέση του προφήτη Ηλία, του οποίου αύριο η Εκκλησία εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη. Στην Καινή Διαθήκη το όνομα του προφήτη Ηλία αναφέρεται πολλές φορές από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Ο Ζαχαρίας, ο πατέρας του Προδρόμου, είπε πως ο Ιωάννης θα ερχόταν «εν πνεύματι και δυνάμει Ηλιού», θα είχε δηλαδή τα γνωρίσματα και το ζήλο του προφήτη Ηλία, θα ήταν ο ίδιος ο προφήτης Ηλίας, όπως ο λαός τον περίμενε να ξανάρθει. Ο Ιησούς Χρι­στός, όταν έδωσε μαρτυρία για τον Πρόδρομο Ιωάννη κι έπλεξε το εγκώμιό του, είπε πως αυτός ήταν ο Ηλίας «Αν θέλετε, να το παραδεχθείτε, αυτός είναι ο Ηλίας, που έμελλε να έλθει».

Προφήτης Ηλίας: Γιατί οι εκκλησίες του βρίσκονται πάντα στο πιο ψηλό σημείο


Ο Προφήτης Ηλίας είναι ένας από τους αγαπημένους της Ορθοδοξίας και με το όνομά του έχουν συνδεθεί πολλές παραδόσεις.

Ποιος είναι όμως ο Προφήτης Ηλίας και ποια παράδοση τον συνδέει με εκκλησίες που βρίσκονται σε υψόμετρο;

Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν ένας εξέχων Ισραηλίτης προφήτης του Θεού. Ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από ένα χωριό της ευρύτερης περιοχής της Γαλαάδ που πιθανόν ονομαζόταν Θέσβη. Κατοικούσε στη γη Γαλαάδ και έδρασε στα χρόνια του βασιλιά Αχαάβ, κατά τον 9ο-10ο αιώνα ΠΚΧ. Το όνομα Ηλίας αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι ο Ιεχωβά» ή «Ο Ιεχωβά Είναι Θεός». Αναφορές στον Ηλία περιέχονται και στο Κοράνιο.

Κύπρος 1974-2024: Οι Άνθρωποι που δεν ξέχασαν

 

Πενήντα χρόνια μετά τη διπλή τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το ντοκιμαντέρ του NEWS 24/7 επιχειρεί να κρατήσει τη μνήμη ζωντανή, δίνοντας τον λόγο σε σε αυτούς που βίωσαν τα γεγονότα τα οποία εν τέλει στιγμάτισαν τη ζωή τους.

Δώδεκα συνολικά άνθρωποι καταθέτουν τις δικές τους μαρτυρίες για το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, την πρώτη εισβολή στις 20 Ιουλίου του 1974, τον δρόμο της προσφυγιάς και της αιχμαλωσίας και τη δεύτερη φάση του Αττίλα.

Στέλνουν τα ΜΑΤ στο Άγιο Όρος για να εκτελέσουν έξωση των πατέρων από τη Ιερά Μονή Εσφιγμένου

Έξωση θα επιχειρήσουν να εκτελέσουν στους πατέρες της Ιεράς Μονής Εφιγμένου του Αγίου Όρους με την συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων!

Η Διεύθυνση αστυνόμευσης του Αγίου Όρους κοινοποίησε στην Ιερά επιστασία και σε όλες τις Μονές έγγραφο με το οποίο ζητάει την άδεια προκειμένου να επιτραπεί σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με βαρέα οχήματα να εισέλθουν και να κινούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σύνολο της Αθωνικής Πολιτείας για την εκτέλεση εξώσεων μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλλε δικαστικός επιμελητής.

Δείτε παρακάτω το σχετικό έγγραφο που εξασφάλισε ο Focus FM 103.6

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Επιτέλους κάποιος με εθνική τσίπα!


Μπράβο στην «ψυχάρα» Δέσποινα Βανδή που έριξε άκυρο στους Κεμαλοφασίστες! – Να τα βλέπουν αυτά οι οσφυοκάμπτες στο Μαξίμου!

Επιτέλους κάποιος με εθνική τσίπα! - Υπόκλιση στη Δέσποινα Βανδή που ακύρωσε συναυλία της στη Σμύρνη επειδή ανάρτησαν σημαία του σφαγέα Κεμάλ

Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος

Επιτέλους λίγη εθνική αξιοπρέπεια, λίγη εθνική συνείδηση, λίγη τσίπα! Και ναι, γιατί όχι, ας είναι και από μία τραγουδίστρια, τη Δέσποινα Βανδή! Σε μια εποχή που οι κυβερνώντες κάνουν τεμενάδες στο φιλοτουρκικό αφήγημα, μια λαϊκή τραγουδίστρια με μια απλή πράξη εθνικής ευθιξίας, ξεφτίλισε τους πάντες!

Η αποτυχία της Κυβέρνησης να ελέγξει την ακρίβεια στο ρεύμα: 7 αιτίες και 9 προτάσεις της ΝΙΚΗΣ


Καμία χώρα και κανένας λαός στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν επιβίωσε χωρίς πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια. Η κυβέρνηση όχι απλά αγνοεί αυτήν την απλή διαπίστωση, αλλά κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να καταδικάσει την πατρίδα μας και τους Έλληνες σε οικονομικό μαρασμό.

Η ΝΙΚΗ με υπευθυνότητα αποκαλύπτει στον Ελληνικό Λαό τις επτά αιτίες του προβλήματος και δίνει εννιά προτάσεις για να λυθεί το τεράστιο αυτό εθνικής και κοινωνικής σημασίας πρόβλημα:

Σκηνές μεσαίωνα στον Πειραιά με αυτομαστίγωμα εκατοντάδων μουσουλμάνων – Θεατής η Πολιτεία που ενοχλείται μόνο από διαδηλώσεις Ορθοδόξων!

Σιίτες μουσουλμάνοι γιόρτασαν στον Πειραιά το αιματηρό έθιμο της Ασούρα - Απάθεια από το κράτος για μια βάρβαρη «γιορτή» που προωθεί τον αυτοτραυματισμό

Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης

Απίστευτες σκηνές ενός πραγματικού σκοταδισμού, επαναλήφθηκαν για ακόμη μια χρονιά στον Πειραιά κατά την ημέρα της Ασούρα, όπου μουσουλμάνοι Σιίτες έκαναν την καθιερωμένη δημόσια τελετή αυτομαστιγώματος. Το θέαμα, ανατριχιαστικό. Δεκάδες ημίγυμνοι άνδρες με αλυσίδες που φέρουν κοφτερά μέταλλα, χτυπούν με μανία τις πλάτες τους μέχρι να ματώσουν.

Σύμφωνα με την παράδοσή τους, με αυτό τον τρόπο οι Σιίτες θρηνούν ότι δεν ήταν παρόντες στη μάχη της Καρμπαλά, για να αγωνιστούν και να σώσουν τον πεσόντα ήρωά τους Ιμάμη Χουσεΐν, εγγονό του Προφήτη τους Μωάμεθ. Οι Σιίτες πιστεύουν ότι το αυτομαστίγωμα είναι ύψιστη εκδήλωση αγάπης και αλληλεγγύης προς το πρόσωπο το οποίο οι Σιίτες μουσουλμάνοι λατρεύουν ως τον Τέταρτο Ιμάμη.

Οι ελβετικές αρχές απομακρύνουν έφηβη κοπέλλα από την οικογένειά της, επειδή οι γονείς αρνήθηκαν να εγκρίνουν τη «μετάβαση» φύλου


Ένα έφηβο κορίτσι χωρίστηκε από τους γονείς της για περισσότερο από ένα χρόνο, αφού αντιτάχθηκαν στη «μετάβαση» φύλου της και αναζήτησαν φροντίδα ψυχικής υγείας για την κόρη τους, απορρίπτοντας τους αναστολείς της εφηβείας και την προσπάθεια του σχολείου να την «μεταβεί» κοινωνικά.


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Η έφηβη κόρη γονέων που κατοικούν στη Γενεύη της Ελβετίας, έχει χωριστεί από την οικογένειά της για περισσότερο από ένα χρόνο, αφού οι γονείς της αντιτάχθηκαν στη «μετάβαση» φύλου της.

Η προσευχή και η ελπίδα στον Θεό είναι το αντίδοτο της κατάθλιψης


Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος

Ζητῶ ἀπὸ τὸν Κύριο νὰ σὲ λυτρώσει ἀπὸ τὴν κατάθλιψη, ποὺ θεωρεῖς ἀφόρητη, ἀλλά μόνο ἂν αὐτὸ εἶναι σύμφωνο μὲ τὸ ἅγιο θέλημά Του καὶ ἀπαραίτητο γιὰ τὴ σωτηρία σου. Θὰ σὲ λυτρώσει, δίχως ἄλλο, στὴν ὥρα ποὺ πρέπει. Ὁπλίσου μὲ πίστη καὶ ὑπομονή.

Βλέπουμε πόσο γρήγορα μεταβάλλονται οἱ συνθῆκες τῆς ζωῆς μας. Ὅλα ἀλλάζουν ἀκατάπαυστα. Ἔτσι θ’ ἀλλάξει καὶ ἡ ψυχική σου κατάσταση. Θὰ ἔρθει μία μέρα πού, ἀπαλλαγμένη πιὰ ἀπὸ τὸ πλάκωμα, θ’ ἀναπνέεις ἐλεύθερα καὶ θὰ φτεροκοπᾶς ὅπως ἡ πεταλούδα πάνω ἀπὸ τὰ λουλούδια. Πρέπει μόνο νὰ σηκώσεις μὲ ὑπομονὴ τὴν τωρινὴ δυσκολία γιὰ ὅσον καιρὸ παραχωρήσει ὁ Θεός.

Μνήμη της Oσίας Mητρός ημών Mακρίνης, αδελφής του μεγάλου Bασιλείου (19 Ιουλίου)

 Mικρόν τι μικρόν μακρύνουσα Mακρίνα,

Kόσμου σεαυτήν ήγγισας τω Kυρίω.

Αγία Μακρίνα
Aύτη η Aγία ήτον στολισμένη με κάλλος σώματος, και με γνώμην αγαθήν, όθεν και συνεζεύχθη με άνδρα, εις καιρόν δε οπού ο γάμος ήτον ακόμη εις τους αρραβώνας, απέθανεν ο ταύτην αρραβωνισθείς, μαζόνωντας τα κοινά δοσίματα. Όθεν η μακαρία Mακρίνα, και μόλον οπού εζήτουν αυτήν άλλοι πολλοί διά να την πάρουν γυναίκα, αυτή όμως δεν ηθέλησεν, αλλ’ επροτίμησε την χηρείαν, και τας της χηρείας δυσκολίας, χωρίς να δοκιμάση τα του γάμου χαροποιά και τας ηδονάς. Όθεν χωρίσασα τον εαυτόν της από κάθε κοσμικήν συναναστροφήν, ευρίσκετο με την μητέρα της, καταγινομένη εις την ανάγνωσιν και μελέτην των θείων Γραφών, και εις τάξιν δευτέρας μητρός τρέφουσα και παιδεύουσα τους μεταγενεστέρους από αυτήν αδελφούς της. Δέκα γαρ όντων όλων των τέκνων των γονέων της, αύτη ήτον πρώτη κατά την γέννησιν. Oσίως δε και ασκητικώς διαπεράσασα την ζωήν της, και μαζί με τον αδελφόν της θείον Γρηγόριον τον Nύσσης συμφιλοσοφήσασα περί ψυχής εις αυτάς τας τελευταίας της αναπνοάς, απήλθε προς Kύριον. (Tον κατά πλάτος Bίον αυτής όρα εις το Nέον Eκλόγιον, τον οποίον συνέγραψε μεν ελληνιστί ο αδελφός της Aγίας θείος Nύσσης Γρηγόριος, ου η αρχή· «Tο μεν είδος του βιβλίου», μετέφρασε δε η εμή αναξιότης.)

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Ζητείται παρέμβαση εισαγγελέα κατά του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, από το Βουλευτή της Νίκης Νίκο Παπαδόπουλο…


Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
egerssi@otenet.gr

Σφοδρή σύγκρουση είχε σημειωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, προ ημερών, μεταξύ του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του Βουλευτή της Νίκης Νίκου Παπαδόπουλου, σε επίκαιρη ερώτηση του τελευταίου με αφορμή τα εμβόλια Astra Zeneca κατά του κορωνοϊού.

Με τον Βουλευτή της Νίκης, όχι μόνο να μην καλύπτεται από τις απαντήσεις του Υπουργού Υγείας, αλλά να ισχυρίζεται:
“Πως είναι δυνατόν, από το βήμα της Ελληνικής Βουλής, να ακούγονται τέτοια «επιστημονικά τερατουργήματα», από τα χείλη του ίδιου του Υπουργού Υγείας και να μην υπάρχει καμία αντίδραση από την επιστημονική, ακαδημαϊκή – ιατρική, δικαστική – νομική κοινότητα της χώρας ή από τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, που τυγχάνω μέλος από αρκετές δεκαετίες. Να μη ζητείται έστω μία παρέμβαση εισαγγελέα, μήπως και προστατευτούν, τα απροστάτευτα δικαιώματα της υγείας των Ελλήνων πολίτων.”

Γιατί οι μάρτυρες των εσχάτων χρόνων θα είναι υπέρ πάντας τούς μάρτυρας;


Άγιος Παΐσιος

Γέροντα, γιατί ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων λέει ότι οι μάρτυρες των εσχάτων χρόνων θα είναι υπέρ πάντας τους μάρτυρας;

Γιατί παλιά είχαμε μεγάλα αναστήματα. Στην εποχή μας λείπουν τα παραδείγματα. Μιλώ γενικά για την Εκκλησία και τον μοναχισμό. Τώρα πλήθυναν τα λόγια και τα βιβλία και λιγόστεψαν τα βιώματα. Ο καλός Θεός βέβαια θα λάβει υπόψιν Του την εποχή και τις συνθήκες στις οποίες ζούμε και ανάλογα θα ζητήσει.

Αν αγωνιστούμε λίγο θα στεφανωθούμε περισσότερο από τους παλαιούς .Στο στάδιο αυτοί που τρέχουν, δεν κοιτάζουν πίσω να δουν που βρίσκονται οι τελευταίοι. Γιατί αν το κάνουν, θα μείνουν αυτοί τελευταίοι. Όταν προσπαθώ να μιμηθώ τους προχωρημένους η συνείδηση λεπτύνεται. Όταν όμως βλέπω τους πίσω, δικαιολογώ τον εαυτό μου και λέω, ότι δεν είναι σπουδαία τα σφάλματά μου εν συγκρίσει με τα δικά τους, επαναπαύομαι στο λογισμό μου ότι υπάρχει κι ο κατώτερός μου.

Έτσι πνίγω τη συνείδησή μου ή καλύτερα καταλήγω να έχω μια καρδιά σοβαντισμένη, αναίσθητη.

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/

ΠΕΘ: Επιστολή προς τον Υπουργό για την παροχή της Καινής Διαθήκης, ως σχολικού βοηθήματος, στους μαθητές της Α΄ Τάξης των Γυμνασίων της χώρας

ΠΡΟΣ

Τoν Αξιότιμον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Κοιν.:
  1. Την Αξιότιμη Υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή
  2. Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
  3. Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και άπαντες τους Σεβ. Αρχιερείς της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
  4. Σεβασμιώτατον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιον και άπαντες του Σεβ. Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης
ΘΕΜΑ: Η παροχή της Καινής Διαθήκης, ως σχολικού βοηθήματος, στους μαθητές της Α΄ Τάξης των Γυμνασίων της χώρας

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με σεβασμό και εκτίμηση, απευθυνόμαστε σε σας υποβάλλοντας Έγγραφο - Αίτημα, που αφορά στην παροχή της Καινής Διαθήκης στους μαθητές της Α΄ Τάξης των Γυμνασίων της χώρας και σας παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Θαύμα Αγίας Μαρίνας - Το μυστήριο με την Ελληνίδα γιατρό στην κλινική του Χιούστον


Πολλές φορές στην ζωή μας, σαν συνειδητοί Χριστιανοί, επικαλούμεθα τον Θεό και τούς Αγίους Του.

Αυτό λοιπόν έκανε και μια οικογένεια από την Κύπρο, γνωστή από τις τηλεοπτικές εκκλήσεις της πριν δύο χρόνια, για την εξεύρεση δότη προκειμένου να βρεθεί μόσχευμα για εγχείρηση στο μικρό παιδί τους, τον Ανδρέα που έπασχε από λευχαιμία.

Μόσχευμα βρέθηκε και οι γονείς ετοιμάσθηκαν για να ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ, όπου θα γινόταν η λεπτή χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μυελού.

Όλοι θυμόμαστε τότε την αγωνία της οικογένειας του Βάσου Βασιλείου από τη Λεμεσό και τις καθημερινές εκκλήσεις τους στον Χριστό μας για να σώσει το παιδί τους.

Άγιος Αιμιλιανός


Ο Άγιος Αιμιλιανός γεννήθηκε στο Δορόστολο της Θρακικής Μοισίας, τότε που αυτοκράτορας ήταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης.

Ήταν δούλος σε ένα σκληρό και φανατικό ειδωλολάτρη (άλλες πηγές αναφέρουν ότι ήταν γιος τοπικού αξιωματικού ονόματι Σαββατιανού), που όταν έμαθε ότι ο Αιμιλιανός πίστευε στο Χριστό, εξοργίστηκε τόσο πολύ, ώστε αφού τον έβρισε με τα πιο χυδαία λόγια, έπειτα τον μαστίγωσε ανελέητα. Βέβαια, του επεσήμανε ότι, αν συνεχίσει να είναι χριστιανός, θα πάθαινε πολύ χειρότερα. Αλλά οι τιμωρίες και οι απειλές, αντί να κάμψουν το φρόνημα του Αιμιλιανού, φούντωσαν περισσότερο τη φλόγα της πίστης του στο Χριστό. Μάλιστα την επόμενη μέρα πήγε σε ειδωλολατρικό ναό, οπού με σφυρί συνέτριψε όλα τα αγάλματα που ήταν μέσα στο χώρο αυτό. Εξοργισμένοι οι ειδωλολάτρες ιερείς, τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν να δικαστεί.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Αναδρομικές χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος


Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στις αναδρομικές χρεώσεις που επιβάλλονται στους λογαριασμούς ρεύματος καταναλωτών, ως αποτέλεσμα της εκ των υστέρων μείωσης των επιδοτήσεων που τους χορηγήθηκαν με απόφαση ΥΠΕΝ, του Ιανουαρίου 2023.

Οι αναδρομικές αυτές χρεώσεις, που αφορούν την περίοδο 2022-2023, επιβαρύνουν άδικα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Το ΕΕΑ (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών), το ΙΝΚΑ και η ΓΣΕΒΕΕ έχουν ήδη εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους και ζητούν την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος.

Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ: «Τι να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;»

Άγιος Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ

«Τι να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή»;

Και μου δόθηκε η απάντηση:

«Να προσεύχεσαι, όπως ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο οποίος για χρόνια έκραζε, “Κύριε, φώτισόν μου το σκότος”, και εισακούσθηκε.

»Να προσεύχεσαι με τα λόγια της εκκλησιαστικής Ωδής, “Λαμψάτω, ω Φωτοδότα, και εμοί τω αμαρτωλώ το φως Σου το απρόσιτον”, και να ενδυναμώνεις στην πίστη, ενθυμούμενος ότι η Εκκλησία δεν προσεύχεται για πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν».

Ακόμα και αν η Εκκλησία δεν είχε κανέναν άλλον άγιο, ένας Παΐσιος θα αρκούσε για να μας τραβήξει στον Παράδεισο


Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την κοίμηση του πνευματικού αστέρα που λέγεται Άγιος Παΐσιος - Ένα άστρο που άλλους τους φωτίζει και άλλους τους «καίει»

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Και αν ακόμα υποθέταμε ότι η Ορθοδοξία δεν είχε γεννήσει κανέναν άγιο στους αιώνες, θα έφτανε μόνο ένας Άγιος Παΐσιος να αποδείξει ότι ο Θεός μας είναι ολοζώντανος. Τόσο μεγάλο είναι το αγιασμένο αποτύπωμα που άφησε ο ασυρματιστής του Θεού, για τον οποίο σήμερα συμπληρώνονται 30 χρόνια από την οσιακή κοίμησή του και ένας αιώνας από τη γέννησή του.

Παρά την παλιανθρωπιά μας, ο Θεός μας καταθέτει ακόμα αμύθητους θησαυρούς στο ταμείο της ζωής. Κάνει επενδύσεις σωτηρίας και δρέπει άφθονους καρπούς ακόμα και στην εσχατολογική εποχή μας. Και το μεγαλύτερο δώρο του Θεού δεν είναι ούτε η ειρήνη, ούτε η οικονομική ευημερία, ούτε η θεραπεία κάποιας ασθένειας. Μεγάλες ευλογίες και αυτές, αλλά ο κόσμος τις χρησιμοποιεί κυρίως για να γίνεται ακόμα πιο αναίσθητος και αχάριστος απέναντι στον Θεό. Και ωφελούν μόνο στην παρούσα ζωή, όχι στη μέλλουσα.

«Χάσαμε ολότελα τα φρένα μας, λες κ’ ήπιαμε το Τρελό Νερό, και λέμε το ψεύτικο αληθινό, το μαύρο άσπρο»


Φώτης Κόντογλου

Η ψευτιά και ο πνευματικός εκφυλισμός απλώνει μέρα με την ημέρα απάνω στους Έλληνες και τους παραμορφώνει.

Έναν λαό που ξεχωρίζει ανάμε­σα σ’ όλα τα έθνη και που είναι γεμάτος πνευματική υγεία, πάμε να τον κάνουμε εμείς, οι λογής-λογής κα­λαμαράδες, κ’ οι άλλοι γραμματιζούμενοι, σαχλόν, χωρίς χαρακτήρα, χωρίς πνευματικό νεύρο, χωρίς πνευματική ανδροπρέπεια, χωρίς χαρακτήρα. Οι διά­φοροι φωστήρες βαστάνε από μια πατέντα στα χέρια, και μέρα-νύχτα δουλεύουνε για να «συγχρονίσουν» την Ελλάδα, ενώ στ’ αληθινά σκάβουνε τον λάκκο της. Άμυαλα νευρόσπαστα! Ποιόν θα συγχρονίσετε; Αυτό που λέτε εσείς «συγχρονισμό» και «εξέλιξη» είναι μια άθλια παραμόρφωση, σύμφωνα μ’ ένα βλακώδες μοντέλλο, οπού κάνανε οι σαρακοστιανοί και κάλπικοι άνθρωποι, που τους λέγει η Γραφή «χλιαρούς», δηλαδή σαχλούς, και για τους οποίους λέγει ο Θεός ότι «μέλ­λει εμέσαι εκ του στόματος αυτού, ει χλιαροί εισι, και ούτε ζεστοί ούτε ψυχροί» (Αποκαλ. γ’ 16). Μέσα σ’ αυτό το καλούπι θέλετε να βάλετε τον λαό, κ’ έτσι να χαθεί από πάνω του κάθε πρωτοτυπία, κάθε σημάδι αληθινής ζωής, κάθε χαρακτήρας. Θέλετε, μ’ άλλα λόγια, να επιβάλετε στον κόσμο ένα πνευματικό «εσπεράντο», που να καταργήσει κάθε ζωντανή ουσία κ’ έκφραση μέσα στους ανθρώπους, δηλαδή έναν πνευ­ματικό θάνατο, ή μια πνευματική παραλυσία. Αυτό το λέτε «συγχρονισμό» και «εξέλιξη»! Ανόητοι κι αναί­σθητοι!

Η κοινωνία μας αυτοκαταστρέφεται γιατί δεν θέλει τα παιδιά


Ζούμε στην εποχή που ένα μεγάλο τμήμα του ανεπτυγμένου κόσμου —οι κοινωνίες στην Ευρώπη, τη Β. Αμερική και την Ασία— δεν θεωρούν την απόκτηση παιδιών ως κάτι επιθυμητό ή αξιόλογο.

Παλαιότερα ο κόσμος ένιωθε ντροπή ή θλίψη για την ατεκνία του, που συνήθως δεν ήταν δική του επιλογή, και ζητούσε εναγωνίως την βοήθεια της επιστήμης και κυρίως του Θεού. Τώρα ζούμε σε μια μοναδική ιστορική περίοδο κατά την οποία οι βρεφικές ζωές απαξιώνονται και καταστρέφονται ασυστόλως με την έκτρωση/αντισύλληψη και κάποιοι φτάνουν και δηλώνουν περήφανα ότι δεν έχουν και δεν επιθυμούν παιδιά σαν να πρόκειται για τίτλο τιμής.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Μνήμη των Aγίων Mαρτύρων Kηρύκου και Iουλίττης της μητρός αυτού (15 Ιουλίου)

 Ιουλίττα σύναθλος υιώ Kηρύκω,

H λαιμότμητος τω κάραν τεθλασμένω.
Πέμπτη Iουλίτταν δεκάτη τάμον, υία δ’ έαξαν.


Άγιοι Κήρυκος και Ιουλίττα. Τοιχογραφία του 17ου αιώνα στην Ιερά Μονή Piva, στο Μαυροβούνιο
H Aγία Mάρτυς Iουλίττα ήτον κατά τους χρόνους του βασιλέως Διοκλητιανού εν έτει σϟϛ΄ [296], καταγομένη από το Iκόνιον. Aύτη λοιπόν φοβουμένη τον τότε επικρατούντα διωγμόν κατά των Xριστιανών, επήρε τον υιόν της Kήρυκον, και επήγεν εις την Σελεύκειαν. Eυρούσα δε και εκεί τον ίδιον διωγμόν, επήγεν εις την Tαρσόν της Kιλικίας, εις την οποίαν ήτον ηγεμών ένας θηριώδης και απάνθρωπος, Aλέξανδρος ονομαζόμενος, ο οποίος ετιμώρει τους Xριστιανούς. Oύτος λοιπόν πιάσας την Aγίαν, έδειρεν αυτήν, τον δε Άγιον Kήρυκον νήπιον όντα, χωρίσας από την μητέρα του, εσπούδαζε με κολακείας να τον τραβίξη εις τον εαυτόν του, αλλά δεν εδύνετο. Eπειδή το νήπιον έβλεπεν ακλινώς εις την μητέρα του, και με φωνήν υποψελλίζουσαν επικαλείτο το όνομα του Xριστού. Eπειδή δε ο Άγιος εκτύπησε με το ποδάρι του, όσον εδύνετο, εις την κοιλίαν του ηγεμόνος, διά τούτο ο ηγεμών έρριψε το νήπιον επάνω εις τα σκαλοπάτια του κριτηρίου. Όθεν κτυπηθέν εις την κεφαλήν, παρέδωκε το μακάριον την αγίαν ψυχήν του εις τον Δεσπότην Xριστόν, παρ’ ου και εστεφανώθη με αθλητικόν στέφανον. H δε μακαρία Iουλίττα δοκιμάσασα πολλάς βασάνους, δεν επείσθη να αρνηθή τον Xριστόν, όθεν απεκεφαλίσθη, και έλαβεν η αοίδιμος του μαρτυρίου τον στέφανον1. Tελείται δε η αυτών Σύναξις και εορτή εις τον ευκτήριον Nαόν του Aρχαγγέλου Mιχαήλ, εις τόπον λεγόμενον Aδδώ2.

Τι πρέπει να κάνουμε, όταν είμαστε πληγωμένοι…

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης

Όταν βρίσκεσαι πληγωμένος, επειδή έπεσες σε κάποιο αμάρτημα λόγω αδυναμίας σου ή καμιά φορά με τη θέλησή σου μη δειλιάσεις· ούτε να ταραχθείς γι’ αυτό, αλλά αφού επιστρέψεις αμέσως στον Θεό, μίλησε έτσι:

«Βλέπε, Κύριέ μου· έκανα τέτοια πράγματα, σαν τέτοιος που είμαι· ούτε ήταν δυνατό να περίμενες και τίποτε άλλο από εμένα τον τόσο κακοπροαίρετο και αδύνατο, παρά ξεπεσμό και γκρέμισμα».

Και ευχαρίστησέ τον και αγάπησέ τον περισσότερο παρά ποτέ, θαυμάζοντας την τόσο μεγάλη ευσπλαχνία του, διότι μολονότι λυπήθηκε από σένα, πάλι σου δίνει το δεξί του χέρι και σε βοηθάει, για να μη ξαναπέσεις στην αμαρτία· τελευταία, πες με μεγάλο θάρρος στη μεγάλη ευσπλαχνία του: «Εσύ, Κύριέ μου, συγχώρησέ με και μην επιτρέψεις στο εξής να ζω χωρισμένος από σένα, ούτε να απομακρυνθώ ποτέ, ούτε να σε λυπήσω πλέον».

Πως ο Άγιος Παΐσιος εμπόδισε φοιτητή να μη παρασυρθεί στην πλάνη του Ινδουισμού

 

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Ενθυμούμαι κοντά στο έτος 1980 στη Θεσσαλονίκη, ένα φοιτητή ο οποίος παρασύρθηκε από άλλους φοιτητές που μιλούσαν για τους γκουρού του Ινδουισμού και τον έπιασε μεγάλη μανία να επισκεφθεί ένα γκουρού στο Θιβέτ. Προτού όμως ξεκινήσει για την Ινδία, πήγε στο Άγιο Όρος στο Κελίον της Παναγούδας, όπου ασκήτευε ο Όσιος Παΐσιος. Ανέφερε στον αγιασμένο Γέροντα της Παναγούδας την απόφασή του να επισκεφθεί τον πλανεμένο γκουρού στο Θιβέτ.

Ο Όσιος Παΐσιος λυπήθηκε πάρα πολύ και προσπάθησε να τον αποτρέψει από την απόφαση του αυτή. Ο φοιτητής όμως ήταν ανένδοτος. Δεν ήθελε να ακούσει τίποτα. Αφού ο Όσιος Παΐσιος είδε ότι δεν πείθεται, του είπε ότι θα προσεύχεται γι’ αυτόν. Ο φοιτητής τελικά πήγε στο Θιβέτ, εκεί όπου ήταν ο ινδουιστής γκουρού. Γεμάτος αγωνία και ταραχή έπιασε σειρά για να δει τον πλανεμένο γκουρού. Όταν όμως έφτασε η σειρά του, ένας εκεί άνθρωπος του γκουρού του είπε ότι δεν θα έβλεπε άλλους την ημέρα εκείνη και έτσι έπρεπε να πάει την επόμενη μέρα.

Αρριανός: «Ασήμαντοι όσοι κατακρίνουν τον Αλέξανδρο»


Από το το έβδομο βιβλίο του Αρριανού του έργου «Αλεξάνδρου ανάβασις».

«Όποιος κατακρίνει τον Αλέξανδρο ας μην τον κατηγορεί αναφέροντας μόνο όσα είναι άξια κατηγορίας αλλά αφού συγκεφαλαιώσει σε ένα όλες μαζί τις πράξεις του Αλεξάνδρου, έτσι τότε ας αναλογιστεί πόσο ασήμαντος είναι αυτός που κατηγορεί και σε ποια ταπεινή θέση βρίσκεται, ενώ αντίθετα πόσο σπουδαίος υπήρξε εκείνος και σε ποιο σημείο της ανθρώπινης επιτυχίας ανέβηκε, αφού χωρίς καμμιά αμφισβήτηση έγινε βασιλιάς και στις δύο ηπείρους, και ότι γέμισε όλον τον κόσμο με τ’ όνομά του, ενώ αυτός που τον κατακρίνει είναι πολύ ταπεινός και ασχολείται με ταπεινά πράγματα, χωρίς όμως και αυτά να μπορεί να τα καταφέρνει.

Όπως εγώ τουλάχιστον νομίζω στην εποχή του Αλεξάνδρου ούτε ένα έθνος ανθρώπων ούτε μια πόλη ούτε ένας άνθρωπος υπήρχε, που σ’ αυτόν δεν είχε φτάσει η φήμη για τον Αλέξανδρο. Λοιπόν ούτε σ’ εμένα φαίνεται ότι γεννήθηκε χωρίς θεία βούληση αυτός ο άνδρας που δεν ήταν όμοιος με κανέναν άλλον άνθρωπο.»

 πηγή: https://enromiosini.gr/

Η Αργυρώ, της Σπιναλόγκα, ένα ευωδιαστό κομμάτι του Παραδείσου


Γεννήθηκε στην Κρήτη, σ’ ένα χωριό έξω από το Ηράκλειο γύρω στα 1920. Ήταν μια λεβέντισσα, όμορφη, καλοστημένη! Αγαπήθηκαν μ’ έναν νέο, αλλά πριν προλάβουν να παντρευθούν κηρύχθηκε ο πόλεμος. Το παλικάρι έφυγε και πολέμησε στην Αλβανία τους Ιταλούς. Μετά την συνθηκολόγηση κατέβηκε στην Κρήτη για να αγωνιστεί κι εκεί εναντίον των Γερμανών. Κάποια στιγμή βρίσκεται αιχμάλωτος των Γερμανών να οδηγείται προς εκτέλεσιν. Πληροφορείται η Αργυρώ τα καθέκαστα και τρέχει στον τόπο της εκτέλεσης. Δέκα Έλληνες είναι στημένοι στον τοίχο κι απέναντί τους δέκα Γερμανοί με προτεταμμένα τα όπλα τους περιμένουν τη διαταγή για να πυροβολήσουν. Η Αργυρώ αγέρωχη, περήφανη, όμορφη σαν θεά περνάει μπροστά τους και μία μία κατεβάζει τις κάνες των όπλων. Όλοι σαστίζουν. Ο στρατιωτικός υπεύθυνος της εκτέλεσης την φωνάζει μπροστά του.

“Τι κάνεις εκεί; Τι θέλεις; “.